Επτά χρόνια μετά το «Κεφάλαιο» (Le Capital – 2012), ο Κώστας Γαβράς επιστρέφει δυναμικά και με αφετηρία την Αθήνα, ξεκινά τα γυρίσματα της νέας του ταινίας: «Ενήλικοι στο Δωμάτιο» (Adults in the Room). Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης, μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, έχοντας στη διάθεσή του ένα πολυσυλλεκτικό καστ Ελλήνων και ξένων ηθοποιών.

Ads

Πρόκειται για την ιστορία μιας χώρας και του λαού της, οι οποίοι βρίσκονται παγιδευμένοι σ’ ένα δίκτυο εξουσίας. Παρουσιάζεται ο φαύλος κύκλος των συναντήσεων του Eurogroup που επέβαλε τη δικτατορία της λιτότητας στην Ελλάδα. Πίσω από τις κλειστές πόρτες, παίζεται μια ανθρώπινη τραγωδία. Μια αρχαία ελληνική τραγωδία, προσαρμοσμένη στην σύγχρονη εποχή.

Στο καστ συναντάμε σπουδαίους ηθοποιούς, τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό. Ο Κώστας Γαβράς συνεργάζεται για τέταρτη φορά με τον Ούλριχ Τούκουρ – πρωταγωνιστή της ταινίας «Αμήν.» (Amen. – 2002) – καθώς και με τους: Νταν Σούρμανς, Ζοσιάν Πανσόν, Ορελιάν Ρεκουάν, Βίνσεντ Νέμεθ, Κορνίλιους Ομπόνια, Χένρικ Μπιρτς και Φραντσέσκο Ακουαρόλι.

image

Ads

Από την Ελλάδα, πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Χρήστος Λούλης, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Δημήτρης Τάρλοου, Χρήστος Στέργιογλου, Θάνος Τοκάκης και Θέμης Πάνου, ενώ ειδική αναφορά οφείλουμε να κάνουμε στην ελληνικής καταγωγής, Ιταλίδα ηθοποιό και σκηνοθέτη,  Βαλέρια Γκολίνο, που συμμετέχει στο καστ.

Η ταινία «Ενήλικοι στο Δωμάτιο» (Adults in the Room), θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, σε διανομή της εταιρείας Odeon.

image

Σχετικά με τους υπολοίπους συνεργάτες του, αλλά και τον ρόλο του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (EKOME) στην υλοποίηση της νέας του ταινίας, ο Κώστας Γαβράς, αναφέρει σχετικά:

«Έχουν ήδη ξεκινήσει στην Αθήνα τα γυρίσματα της νέας μου ταινίας «Ενήλικοι στο Δωμάτιο» [Adults in the Room]. Τα διάρκειας 12 εβδομάδων γυρίσματα θα γίνουν επίσης στο Παρίσι, τη Ρίγα, τις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη και το Λονδίνο. Έχουμε εξασφαλίσει μια ομάδα από κορυφαίους ηθοποιούς από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σε προσωπικό επίπεδο, είμαι πολύ χαρούμενος που γυρίζω την ταινία εδώ στην Αθήνα, όπου και μπορώ να μιλάω ελληνικά με το εξαιρετικό μου συνεργείο, που αποτελείται από τον Γιώργο Αρβανίτη (διευθυντής φωτογραφίας), τον Σπύρο Λάσκαρη (καλλιτεχνικός διευθυντής), τον Άγη Παναγιώτου (κοστούμια) και τους δύο ταλαντούχους πρώτους βοηθούς σκηνοθέτη, Αρσένη Πολυμενόπουλο και Χρήστο Χουλιάρα και τους υπόλοιπους τεχνικούς μας.

Οι τοποθεσίες που βρήκαμε εδώ στην Αθήνα για τα γυρίσματα είναι τόσο υπέροχες όσο η ζεστασιά και η φιλοξενία των ανθρώπων. Πρέπει επίσης να προσθέσω ότι το πρόγραμμα του ΕΚΟΜΕ είναι μεγάλη βοήθεια για τις παραγωγές που γίνονται στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να εκφράσω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Ο Νίκος Παππάς και ο Λευτέρης Κρέτσος έκαναν σπουδαία δουλειά θέτοντας σε εφαρμογή το πρόγραμμα του ΕΚΟΜΕ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Τώρα πια, γυρίζονται στην Ελλάδα περισσότερες ξένες παραγωγές από ποτέ. Φυσικά, μην παραλείψω να αναφέρω και την προσωπική μου παραγωγό και σύζυγό μου Μισέλ Ρέι για την πολύτιμη συμβολή της.

Ο συμπαραγωγός μας εδώ στην Ελλάδα, ο Μάνος Κρεζίας από την ODEON (ο οποίος υπήρξε και συμπαραγωγός μας στην ταινία «Παράδεισος στη Δύση» πριν από 10 χρόνια), είναι ξανά κοντά μας, με τον Κώστα Λαμπρόπουλο στη διεύθυνση εκτέλεσης παραγωγής.

Στη Γαλλία συμπαραγωγοί μας είναι η France Télévisions και η Wild Bunch. Η Wild Bunch κατέχει επίσης τα δικαιώματα διανομής στη Γαλλία αλλά και παγκοσμίως. Και ως συνήθως το Canal Plus υποστηρίζει την ταινία.

Χάρη σε όλους εσάς, έχω μια τεράστια πρόκληση μπροστά μου: να μη σας απογοητεύσω.»

Διαβάστε επίσης: