Ο σκηνοθέτης θεάτρου και ηθοποιός, Μάικλ Γκράντατζ, πραγματοποιεί το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, παρουσιάζοντας την βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα ιστορία του συγγραφέα Μαξ Πέρκινς. Μεταφέροντας λιτά αλλά πειστικά την ατμοσφαίρα της εποχής και μ’ ένα εξαιρετικό καστ στη διάθεση του, ο Βρετανός δημιουργός καταφέρνει να παρουσιάσει ένα αξιόλογο έργο με ολοκληρωμένους χαρακτήρες. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Κόλιν Φερθ, Τζουντ Λο, Λόρα Λίνεϊ και Νικόλ Κίντμαν.

Ads

Μεταφερόμαστε στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του ’20. O Max Perkins (Κόλιν Φερθ), είναι εκδότης στην εταιρία Scribner Sons. Κατά την διάρκεια της καριέρας του έχει φέρει στην επιφάνεια μεγάλους συγγραφείς όπως ο Ernest Hemingway (Ντόμινικ Γουέστ) και ο F. Scott Fitzgerald (Γκάι Πιρς).

image

O Perkins αγαπά την δουλειά του και όταν ένα βιβλίο 1000 σελίδων, γραμμένο από τον Thomas Wolfe (Τζουντ Λο) θα πέσει στα χέρια του, παρά τον χαοτικό τρόπο του βιβλίο, ο Perkins πιστεύει ότι έχει ανακαλύψει μία νέα μεγάλη ιδιοφυΐα και αποφασίζει να εκδώσει το βιβλίο. Ο Perkins θα γνωρίσει τον Wolfe και οι δύο τους θα δουλέψουν μαζί περνώντας και αναλύοντας κάθε μικρή λεπτομέρεια του βιβλίου.

Ads

Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα – και παρά την αρκετά μελό διάθεση του φιλμ – η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του ηθοποιού και θεατρικού σκηνοθέτη, Μάικλ Γκράντατζ, είναι ένα αξιόλογο χρονικό του Max Perkins, την εποχή που ήταν εκδότης βιβλίων της Scribner, επιβλέποντας έργα των Thomas Wolfe, Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald και άλλων.

image

Με αφετηρία την πιστή απεικόνιση της ατμοσφαίρας της δεκαετίας του ’20 και στον απόηχο του οικονομικού κραχ στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Γκράντατζ καταφέρνει στην πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία να μας παραδώσει μία αξιοπρόσεκτη δημιουργία, εκμεταλλευόμενος στο έπακρο το σπουδαίο σύνολο ηθοποιών που έχει στη διάθεσή του – ακόμα και στους μικρότερους ρόλους – και αποσπώντας εξαιρετικές ερμηνείες από τον Κόλιν Φερθ και τον Τζουντ Λο, στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, αλλά και από τις υπέροχες Νικόλ Κίντμαν και Λόρα Λίνεϊ.

image

«Δεν μπορείς να φανταστείς τι πέρασα, για να μπορώ να στέκομαι εδώ, να σε κοιτάζω και να μη νιώθω τίποτα…» Νικόλ Κίντμαν / Aline Bernstein (Genius – 2016)

Γουίλιαμ Μάξουελ Έβαρτς Πέρκινς

image

Ο Γουίλιαμ Μάξουελ Έβαρτς Πέρκινς γεννήθηκε το 1884 στη Νέα Υόρκη και μεγάλωσε στο Πλέινφιλντ του Νιου Τζέρσεϊ. Σπούδασε Οικονομικά στο Χάρβαρντ κι εργάστηκε ως δημοσιογράφος στους New York Times προτού ακολουθήσει τους Charles Scribner’s Sons – έναν αξιοσέβαστο εκδοτικό οίκο (που έχει επιβιώσει έως σήμερα) το 1910.

Ήταν οικογενειάρχης, παντρεμένος με τη Λουίς Σόντερς, θεατρική συγγραφέα, και είχαν πέντε κόρες. Ο εκδοτικός οίκος Scribner ήταν ήδη αναγνωρισμένος όταν πήγε ο Πέρκινς. Είχε εκδόσει βιβλία από συγγραφείς όπως οι Χένρι Τζέιμς και Έντιθ Γουόρτον. Ο Πέρκινς είχε ένα πάθος όμως, να ανακαλύπτει νέα ταλέντα – ήθελε να είναι πάντα πρωτοπόρος.

Το 1919, ο Πέρκινς έπεισε τα αφεντικά του να δώσουν μια ευκαιρία σ’ έναν νεαρό με το όνομα Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ. Όταν ο εκδοτικός τύπωσε το “This Side of Paradise” το 1920, σήμανε την έναρξη μιας νέας λογοτεχνικής γενιάς, που ο Πέρκινς δούλεψε σκληρά για να καθιερωθεί.

Κατά τη θητεία του στον εκδοτικό Scribner, επιμελήθηκε τα έργα των Έρνεστ Χέμινγκγουεϊ, Μάρτζορι Κίναν Ρόλινγκς, Τζ.Π.Μαρκάντ, Έρσκιν Κάλντουελ, Τζέιμς Τζόουνς, Μαργκερίτ Γιάνγκ και πολλών άλλων. Η σχέση που τον καθόρισε όμως, ήταν μ’ έναν συγγραφέα, που γύρω στα 25 του παρέδωσε ένα έργο 1100 σελίδων.

Τόμας Κλέιτον Γουλφ

image

Ο Τόμας Κλέιτον Γουλφ γεννήθηκε στο Άσβιλ της Βόρειας Καρολίνα το 1900. Παραγωγικός συγγραφέας ο Γουλφ, έστελνε τα χειρόγραφα του στον εκδοτικό με προτάσεις που μπορεί να συνεχίζονταν για σελίδες κι ένα μελίρρυτο, βαθιά αυτοβιογραφικό ύφος, που αμέσως απέσπασε την προσοχή του Πέρκινς, ακόμη κι ενώ γνώριζε ότι θα έπρεπε να μειωθεί σε όγκο το έργο για να ακολουθήσει τα πρότυπα της εποχής.

Οι δύο άντρες ανέπτυξαν έναν βαθύ δεσμό και συνεργάστηκαν στενά στα πρώτα μυθιστορήματα του Γουλφ “Look Homeward, Angel” και “Of Time and the River”. Η επαγγελματική τους σχέση διήρκησε λιγότερο από μία δεκαετία, αλλά ο αντίκτυπος της θα παρέμενε και μετά τον θάνατο τους. Παρά την άρνηση του Πέρκινς, ο Γουλφ του αφιέρωσε το “Of Time and the River”:

«Το βιβλίο αυτό είναι αφιερωμένο στο Μάξουελ Έβαρτς Πέρκινς. Ένα γενναίο και ειλικρινή άντρα που έμεινε με το συγγραφέα αυτού του βιβλίου σε καιρούς πικρής απελπισίας. Ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου ελπίζει να φανεί αντάξιος του».

Ήταν μια σπάνια δημόσια αναγνώριση στο έργο που είχε αφιερώσει τη ζωή του ο Μαξ Πέρκινς. Ο Τζον Λόγκαν, σεναριογράφος της ταινίας, σημειώνει ότι η ένταση στη σχέση των δύο αντρών οφειλόταν στο πόσο διαφορετικοί ήταν σαν άνθρωποι: «Δε μπορείς να φανταστείς δύο πόλους πιο αντίθετους από το Μαξ Πέρκινς και τον Τόμας Γουλφ. Ο Μαξ ήταν ένας συντηρητικός γιάνκης, που κυριολεκτικά και μεταφορικά φορούσε γραβάτα. Ο Τόμας Γουλφ ήταν ένα αδάμαστο ζώο. Πέντε μόνο σελίδες από τα βιβλία του «Γύρνα σπίτι άγγελε μου» ή ‘Of Time and the River’ αν διαβάσεις, καταλαβαίνεις το πάθος στις λέξεις που επιλέγει και τον τρόπο που λέει τις ιστορίες του. Οι ιστορίες του σε χτυπούν κατάστηθα με το συναίσθημα και το πάθος τους».

Αυτό που είχαν κοινό ωστόσο, ήταν μια βαθιά εκτίμηση για την τέχνη και τη σπουδαία λογοτεχνία. «Ο Μαξ Πέρκινς χρειαζόταν τον Τόμας Γουλφ όσο ο Τόμας Γουλφ χρειαζόταν τον Πέρκινς», αναφέρει ο Μπεργκ. «Τι θα ήταν ένας εκδότης χωρίς έναν Τόμας Γουλφ; Και ο Γουλφ, αυτή η μηχανή παραγωγής λέξεων, τι θα ήταν όντας πλήρως ανεξέλεγκτος. Ήταν μια σπουδαία συμβίωση αυτή των δύο αντρών».

Το πέρασμα του χρόνου δεν επηρέασε ιδιαίτερα τον αντίκτυπο του έργου του Γουλφ, αλλά σίγουρα δε χαίρει όσης αναγνώρισης έχουν οι σύγχρονοι του Φιτζέραλντ και Χέμινγκγουεϊ. «Έπρεπε να είσαι μανιακός με τη λογοτεχνία για να γνωρίζεις ποιος είναι Μαξ Πέρκινς, αλλά νομίζω το ίδιο ισχύει σήμερα και για τον Τόμας Γουλφ» αναφέρει ο Τζουντ Λο, που υποδύεται τον Τόμας Γουλφ. «Δεν έχει αποτυπωθεί στη μοντέρνα αντίληψη με τον τρόπο που έχουν κάνει ο Χέμινγκγουεϊ ή ο Φιτζέραλντ, αλλά είναι η βάση για μια σπουδαία ιστορία. Η ιστορία μας στηρίζεται στις πλάτες δύο σπουδαίων αντρών, που ο κόσμος δε γνωρίζει».

Μάικλ Γκράντατζ

image

Ο Μάικλ Γκράντεϊτζ είναι παραγωγός και σκηνοθέτης. Ίδρυσε την εταιρία Michael Grandage Company το 2011 στο Λονδίνο με το φίλο και συνεργάτη του Τζέιμς Μπίρμαν. Ήδη αναγνωρισμένος στον χώρο του θεάτρου, ο Γκράντεϊτζ, πραγματοποιεί το κινηματογραφικό του ντεμπούτο με το φιλμ: «Ένας Χαρισματικός Άνθρωπος» (Genius – 2016).

Πρόσφατα, γιόρτασε επέτειο 15 μηνών στο Noel Coward Theatre του Λονδίνου, σκηνοθετώντας πέντε πετυχημένες παραγωγές: Privates on Parade, A Midsummers Night’s Tale, Peter and Alice, Henry V και The Cripple of Inishmaan. Η τελευταία μεταφέρθηκε στο Μπρόντγουεϊ, όπου άνοιξε με διθυραμβικές κριτικές.

Πριν ιδρύσει την εταιρία του, ο Γκράντεϊτζ ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής για το Donmar Warehouse (2002-2012) και Sheffield Theatres (2000-05). Έχει τιμηθεί με Βραβεία Tony, Drama Desk, Olivier, Evening Standard, Critics’ Circle και South Bank.
Είναι επίτιμος διδάκτορας στα Πανεπιστήμια του Sheffield και Sheffield Hallam – τιμητικός τίτλος από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Το έργο του για το Donmar Warehouse περιλαμβάνει: Richard II, Luise Miller, King Lear, Red , Hamlet , Ivanov, Madame de Sade, Twelfth Night, The Chalk Garden , Don Juan in Soho, Frost/Nixon, Othello, The Wild Duck , Guys and Dolls, Grand Hotel, The Cut, After Miss Julie, Caligula, Merrily We Roll Along και Passion Play. Έχει σκηνοθετήσει και πολλές όπερες μεταξύ των οποίων Billy Budd και Marriage of Figaro για το Glyndebourne και Don Giovanni για το Met.

image

Η ταινία «Ένας Χαρισματικός Άνθρωπος» (Genius – 2016), είναι αποτέλεσμα της αρμονικής συνεργασίας του υποψήφιου για Όσκαρ σεναριογράφου Τζον Λόγκαν (Ο Μονομάχος, The Aviator, Hugo, Skyfall) και του βραβευμένου με Τόνυ σκηνοθέτη, Μάικλ Γκράντεϊτζ, στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο. Πρόκειται για ένα συγκινητικό δράμα, με επίκεντρο την πολύπλοκη φιλία του εκδότη Μαξ Πέρκινς (ο οποίος ανακάλυψε τους Φ. Σκοτ Φιτζέρλαντ και τον Έρνεστ Χέμινγκγουεϊ) και τον Τόμας Γουλφ. Βασίζεται στο βιογραφικό “Max Perkins: Editor of Genius” του Α. Σκοτ Μπεργκ.

image

Ασυγκράτητη και ιδιαίτερη, αυτή η σχέση θα αλλάξει τις ζωές των δύο αυτών πολύ λαμπρών και ταυτόχρονα τόσο διαφορετικών ανθρώπων. Ο Κόλιν Φερθ (Ο Λόγος του Βασιλιά) υποδύεται το Μαξ Πέρκινς, στο πλευρό του Τζουντ Λο (Anna Karenina, The Grand Budapest Hotel) ως Τόμας Γουλφ. Το καστ συμπληρώνουν οι Νικόλ Κίντμαν (Paddington, Stoker) ως Αλίν Μπέρνσταϊν, μια σχεδιάστρια ρούχων που έχει θυελλώδη σχέση με το Γουλφ και η Λόρα Λίνεϊ (Ο Κύριος Χολμς, Hyde Park on Hudson) ως Λουίς Πέρκινς, τη σύζυγο του Μαξ και πετυχημένη θεατρική συγγραφέα – ο Γκάι Πιρς (The Rover, Lawless) ως Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ και ο Ντόμινικ Γουέστ (Testament of Youth, Pride), ως Έρνεστ Χέμινγκγουεϊ.

Έτος: 2016 | Xώρα: Ηνωμένο Βασίλειο | Διάρκεια: 104 λεπτά | Σκηνοθεσία: Michael Grandage | Σενάριο: A. Scott Berg (based on the book by), John Logan (screenplay | Παίζουν: Colin Firth, Jude Law, Nicole Kidman, Laura Linney, Guy Pearce, Dominic West.