Μία από τις καλύτερες ταινίες του Διαγωνιστικού Τμήματος του 20ού Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα στις Κινηματογραφικές Αίθουσες. Ο λόγος για το φιλμ «Στο Σκοτάδι» (Blind) του Έσκιλ Βογκτ, από τη Νορβηγία, που τιμήθηκε με το Βραβείο Σεναρίου κι έχει ως πρωταγωνίστριά του την υπέροχη Έλεν Ντόριτ Πίτερσεν (Ellen Dorrit Petersen), σε μία μαγευτική ερμηνεία…

Ads

Στην πρώτη του μεγάλου μήκους σκηνοθετική προσπάθεια, ο διακεκριμένος Νορβηγός σεναριογράφος Εσκιλ Βογκτ αφήνει κατά μέρος τη σταθερά επιτυχημένη συνεργασία του με τον Γιόακιμ Τρίερ («Reprise», «Όσλο, 31 Αυγούστου») για να αποτυπώσει έναν μοναδικό, δικό του κόσμο πραγματεύοντας ένα ιδιαίτερο θέμα, μέσα από προβληματικές καταστάσεις, αλλά και χιούμορ.
image
Η Ίνγκριντ (Έλεν Ντόριτ Πίτερσεν), έχοντας πρόσφατα χάσει την όρασή της αποσύρεται στην ασφάλεια του σπιτιού της. Είναι το μοναδικό μέρος που αισθάνεται ότι έχει τον έλεγχο, μόνη της με τον σύζυγό της και τις σκέψεις της. Παράλληλα, ο εθισμένος στην πορνογραφία, μοναχικός γείτονας της φαίνεται να στρέφει την προσοχή του σε μια νεαρή κοπέλα που ζει στο απέναντι κτήριο.

Η ηρεμία της Ίνγκριντ σύντομα διακόπτεται όταν ξεκινά να διαισθάνεται στο διαμέρισμά την παρουσία του άντρα της, στιγμές που εκείνος θα έπρεπε να είναι στο γραφείο. Βρίσκεται όμως πράγματι εκεί; Κι αν ναι, γιατί να την παρακολουθεί σιωπηλά; Τα πραγματικά προβλήματα της Ίνγκριντ δεν βρίσκονται πλέον μόνο πέρα από τους τοίχους του σπιτιού, καθώς σύντομα οι φαντασιώσεις και ο φόβος την κυριεύουν…
image
Υπέροχο το σενάριο του Έσκιλ Βογκτ, (Oslo, 31. August – 2011), όπου εδώ περνά για πρώτη φορά πίσω από την κάμερα και μας παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο και ιδιαίτερα αξιόλογο φιλμ. Στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο, ο Νορβηγός δημιουργός μεταφέρει με ειλικρίνεια αλλά και με διάσπαρτες δόσεις χιούμορ, το ζήτημα της σταδιακής απώλειας όρασης της πρωταγωνίστριας του.

Ο συνσεναριογράφος της πολυβραβευμένης ταινίας «Όσλο, 31 Αυγούστου», με οδηγό την υπέροχη φωτογραφία του Θύμιου Μπακατάκη (Κυνόδοντας) και εκμαιεύοντας μία συγκλονιστική ερμηνεία από την πρωταγωνίστρια του Έλεν Ντόριτ Πίτερσεν (Ellen Dorrit Petersen), καταφέρνει να κερδίσει τον θεατή και να τον εισαγάγει στον δικό του κόσμο και «Στο Σκοτάδι» (Blind).
image
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Έσκιλ Βογκτ (Eskil Vogt) έχει δηλώσει σχετικά με το φιλμ, πως βασική του φιλοδοξία ήταν να δημιουργήσει μια ειλικρινή ταινία την οποία θα ήθελε και ο ίδιος να παρακολουθήσει –  «κάτι αναπάντεχο, έξυπνο και διασκεδαστικό».

Στην επίτευξη του στόχου αυτού συνέβαλε σημαντικά το καταξιωμένο νορβηγικό και σουηδικό καστ του φιλμ και η έμφαση στην υποκριτική προετοιμασία των ηθοποιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρωταγωνίστρια Έλεν Ντόριτ Πίτερσεν δούλεψε για μήνες με ειδικούς θεραπευτές καθώς και ανθρώπους με απώλεια όρασης προκειμένου να μπορέσει να διεισδύσει στον χαρακτήρα της Ίνγκριντ…
image
Η ταινία «Στο Σκοτάδι» (Blind) του Έσκιλ Βογκτ, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Ιανουάριο στο Sundance Film Festival, όπου και απέσπασε το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου. Στη συνέχεια ταξίδεψε σε κορυφαία διεθνή φεστιβάλ, όπως του Βερολίνου όπου και τιμήθηκε με το Βραβείο “Label Europa Cinemas”.
image
Στην Ελλάδα είχαμε την ευκαιρία να την απολαύσουμε στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 20ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, όπου και κέρδισε το Βραβείο Σεναρίου. Από την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου η ταινία θα προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες, σε διανομή της Strada Films.

Έτος: 2014 | Xώρα: Νορβηγία | Διάρκεια: 96 λεπτά | Σκηνοθεσία: Eskil Vogt | Σενάριο: Eskil Vogt | Παίζουν: Ellen Dorrit Petersen, Henrik Rafaelsen, Vera Vitali