Στη Γαλλία 12 άνθρωποι , το επιτελείο του Charlie Hebdo, πέθαναν κυριολεκτικά από το γέλιο, όταν τζιχαντιστές του Ισλαμικού κράτους τους δολοφόνησαν εν ψυχρώ γιατί τόλμησαν να σατιρίσουν τον Αλλάχ. Θα μπορούσε κανείς να πεθάνει από το γέλιο και στη Γερμανία;

Ads

«Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε με τους αναγνώστες μας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί κανένα θανατηφόρο επεισόδιο. Είναι νέοι και σε εξαιρετικά φυσική κατάσταση, οπότε προσπαθούμε με όλο και πιο αιχμηρά αστεία», απαντάει ο εκδότης της γερμανικής σατιρικής εφημερίδας «Τιτανικός» και ευρωβουλευτής με «Το Κόμμα» Μάρτιν Σόνεμπορν.

Και τι κάνει μέχρι να «ξεκάνει» τους συνδρομητές της εφημερίδας του; Επεξεργάζεται ένα πρωτότυπο σχέδιο για να σώσει την Ελλάδα.

Πριν λίγο καιρό, μετά από ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, και μια φοβερή πρόκληση μίσους εναντίον των Ελλήνων, ο Μάρτιν Σόνεμπορν αποφάσισε να κάνει κάτι πιο υπερβολικό. Μεταμφίεσε έναν ηλικιωμένο ως Έλληνα κι άρχισε να χτυπάει τις πόρτες των Γερμανών, δείχνοντας τους από τη μία τον υποτιθέμενο Έλληνα κι από την άλλη φωτογραφίες με ψαράδες από τα νησιά, και να τους ρωτάει «αν θα υιοθετούσαν έναν Έλληνα». Τους έλεγε μάλιστα ότι εκείνος ήταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ads

Οι αντιδράσεις ήταν πολύ περίεργες. Κάποιοι είπαν ότι δεν έχουν παραγγείλει κάτι από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάποιοι άλλοι είπαν πως δίνουν ήδη κάποια λεφτά, σε οργανώσεις για την προστασία των ζώων και δεν υπήρχαν άλλα για να δώσουν για την Ελλάδα. Υπήρξε πάντως και κάποιος που δέχτηκε να φιλοξενήσει τον ηλικιωμένο Έλληνα στο γκαράζ του…

Τώρα πάει ένα βήμα παραπέρα κι επεξεργάζεται ένα σχέδιο επενδύσεων στην χώρα μας, παίζοντας με αυτό… γκολφ, μέσα στο κατά τα άλλα σοβαρό γραφείο του στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Γνωρίζω την Ελλάδα κυρίως από την εφημερίδα Bild. Σαν έναν λαό που θέλει να μας πάρει και τα τελευταία μας χρήματα, χωρίς να χρειάζεται να δουλεύει. Όλα αυτά ακούγονται πολύ συμπαθητικά. Πρέπει να ευχαριστούμε την Ελλάδα. Ας το κάνω εγώ, αλλιώς δεν θα το κάνει κανείς άλλος. Η δημοκρατία είναι μια φοβερή δομή κράτους, το κόμμα μας χρησιμοποιεί τη δημοκρατία για να ανέβει στην εξουσία, και νομίζω ότι διάβασα στη Bild ότι η Ελλάδα είναι ο εφευρέτης της δημοκρατίας και εμείς τώρα μπορούμε να ελπίζουμε», λέει ο Σόνεμπορν σατιρίζοντας τη γερμανική προπαγάνδα εις βάρος της Ελλάδας.

Στη νέα ταινία του Στέλιου Κούλογλου, «Πεθαίνοντας στο γέλιο», που θα κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 9/3 στις 20:00 στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης και θα επαναπροβληθεί  την Παρασκευή 10/03 στις 15:15 στην αίθουσα Τόνια Μαρκετάκη, ο Γερμανός ευρωβουλευτής αφού «σώσει» την Ελλάδα, βάζει πλώρη με τον «Τιτανικό» του και για τη σωτηρία της Ευρώπης. Από τα αστεία του δεν ξεφεύγουν οι νεοναζί, η Μέρκελ, ο Ερντογάν, αλλά και ο ανεκδιήγητος Ευρωπαίος Επίτροπος Έτινγκερ.

Το κόμμα του Σόνεμπορν κέρδισε ποσοστό 2% στις τελευταίες εκλογές κάνοντας πλάκα. «Αυτό που κάνω είναι μια μοντέρνα πολιτική, στην οποία το καθήκον μου είναι να εκνευρίζω κάτι χοντρούς, γέρους, λευκούς πολιτικούς που ευθύνονται για όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη. Με τόση πολιτική φλυαρία στα ΜΜΕ, η σάτιρα είναι μία προστατευόμενη μορφή τέχνης αλλά κι ένα ισχυρό πολιτικό εργαλείο», θα πει ο Μάρτιν Σόνεμπορν στον Στέλιο Κούλογλου.

Μπορεί τελικά το χιούμορ να χρησιμοποιηθεί σαν «όπλο» για πολιτική δράση;

Το ντοκιμαντέρ «Πεθαίνοντας στο γέλιο», απαντά πως «ναι», παρουσιάζοντας 4 παράλληλες ιστορίες.

Στην πρώτη πρωταγωνιστούν οι Yesmen, το διάσημο ζευγάρι Αμερικανών ακτιβιστών που αυτή τη φορά θα οργανώσουν μια αντιπολεμική φάρσα, μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ξεκαρδιστικά αποτελέσματα. Στη δεύτερη ο πλακατζής Γερμανός ευρωβουλευτής. Στην τρίτη οι Flashmob εισβάλλουν και διακόπτουν επίσημες εκδηλώσεις υπέρ των εμπορικών συμφωνιών ΤΤΙΡ και CETA. Τραγουδώντας, και πάντα με το χαμόγελο στα χείλη. Στην τέταρτη κάποιοι πεθαίνουν κυριολεκτικά από το «γέλιο». Στην τελευταία συνέντευξη πριν τη δολοφονία του τον Ιανουάριο του 2015, ο Σαρμπ, εκδότης του Charlie Hebdo προβλέπει ότι μόνο η βία των ισλαμιστών μπορεί να σκοτώσει το χιούμορ. Σε μια συγκλονιστική μαρτυρία, ο μοναδικός επιζών δημοσιογράφος από την συντακτική ομάδα, περιγράφει λεπτό προς λεπτό την επίθεση στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας.

Μια τραγωδία ανάμεσα σε τρεις κωμωδίες.

Αλλά ακόμη και στις κηδείες δεν λένε ανέκδοτα για να γελάσουν και να απαλύνουν τον πόνο;

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας: