Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, μέχρι και την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου. Σε πείσμα των δύσκολων καιρών, το μακροβιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας επιστρέφει για 30ή συνεχή χρονιά. Το Tvxs.gr είναι και φέτος χορηγός επικοινωνίας και θα σας μεταφέρουμε αναλυτικά τα νέα της διοργάνωσης, τις προτάσεις, αλλά και τις κριτικές μας. Το Φεστιβάλ σηκώνει αυλαία την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου θα προβληθεί το βωβό αριστούργημα «Μισαλλοδοξία» (1916) του D.W.Griffith, με ζωντανή μουσική συνοδεία από τον Νίκο Πλάτανο.

To 30o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου ετοιμάζεται πυρετωδώς να υποδεχτεί και φέτος τους φίλους του κινηματογράφου. Πιστό στο πνεύμα του, το Πανόραμα συνεχίζει να αναδεικνύει τον ευρωπαϊκό, αλλά και τον ελληνικό κινηματογράφο, σύγχρονο αλλά και παλαιότερο, χωρίς να παραγνωρίζει κινηματογραφίες από τον υπόλοιπο κόσμο.

Από 19 Οκτωβρίου έως 1η Νοεμβρίου, οι Κινηματογράφοι "Έλλη" και "Ααβόρα", θα φιλοξενήσουν αφιερώματα σε σημαντικούς Έλληνες και ξένους δημιουργούς, αβαν πρεμιέρ πολυαναμενόμενων ταινιών, εκδηλώσεις, συζητήσεις, master-classes και προβολές μικρού μήκους ταινιών.

Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το μακροβιότερο φεστιβάλ κινηματογράφου της Αθήνας, τριαντάρισε, ωρίμασε αλλά διατηρεί άσβεστη τη δίψα του για τις καλές ευρωπαϊκές ταινίες. Πανέτοιμο να γοητεύσει και φέτος τους λάτρεις του καλού ευρωπαϊκού και ελληνικού κινηματογράφου, σηκώνει αυλαία την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (7.30 μ.μ.).

Θα προβάλλει το βωβό αριστούργημα «Μισαλλοδοξία» (“Intolerance: Love’s Struggle Throughout the Ages”, 1916) του D.W.Griffith, με ζωντανή μουσική συνοδεία από το Νίκο Πλάτανο.  Η επιλογή της ταινίας δεν είναι τυχαία καθώς προαναγγέλλει το μεγάλο αφιέρωμα του φετινού Πανοράματος «Η γοητεία του μαυρόασπρου» με ταινίες που σφράγισαν αλλά και ανέδειξαν την αισθητική του μαυρόασπρου κινηματογράφου.

Ορόσημο στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου, η επική «Μισαλλοδοξία» του Ντέιβιντ Γουάρκ Γκρίφιθ, η οποία συνετέλεσε στην καταξίωση της νέας τέχνης που στην εποχή του βωβού βρισκόταν ακόμα στα σπάργανα, επηρεάζοντας τον ρωσικό κινηματογράφο (Πουντόβκιν, Αϊζενστάιν κ.α.) και σφραγίζοντας την πορεία του ευρωπαϊκού σινεμά.

Πρόκειται για μια γιγαντιαίων διαστάσεων σύνθεση από τέσσερις ιστορίες, τοποθετημένες σε διαφορετικό ιστορικό χρόνο, που αναπτύσσονται παράλληλα: η πτώση της Βαβυλώνας, η σταύρωση του Χριστού, η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου και ένα σύγχρονο επεισόδιο τοποθετημένο στην Αμερική.

Όλες φανερώνουν με τον τρόπο τους, τη διαχρονική κυριαρχία του μίσους και της μισαλλοδοξίας έναντι της αγάπης και της καλοσύνης. Λέγεται πως η «Μισαλλοδοξία» υπήρξε η απάντηση του Γκρίφιθ στις κατηγορίες περί ρατσισμού που προκάλεσε η ταινία, «Η Γέννηση Ενός Έθνους».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι Θα προβληθεί η πρωτότυπη βερσιόν της ταινίας, με τα φίλτρα που χρησιμοποιούνταν (όπως και στις υπόλοιπες βουβές ταινίες) την εποχή που πρωτοπροβλήθηκε η ταινία.

Μισαλλοδοξία / Intolerance: Love’s Struggle Throughout the Ages
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Γουάρκ Γκρίφιθ / D.W.Griffith
Πρωταγωνιστούν: Λίλιαν Γκις, Ρόμπερτ Χάρον, Μέι Μαρς, Χάουoρντ Γκέι
Έτος Παραγωγής: 1916
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Χρονική Διάρκεια: 197 λεπτά
Μουσική σύνθεση & πιάνο: Νίκος Πλάτανος
Ηλεκτρική κιθάρα, MIDI κιθάρα, αναλογικό synthesizer, pheremin: Τηλέμαχος Μούσας
Μουσικό πριόνι + effects: Νίκος Γιούσεφ
Συμπαραγωγή: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Κέντρο Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
Τετάρτη 18 Οκτωβρίου στις 19:30


https://www.youtube.com/watch?v=

Εισιτήρια - Πληροφορίες
Εκδοτήρια:
Βασ.Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα
Ομήρου 8, Αθήνα
Tηλ 210 7282333
Ομαδικές Κρατήσεις
Τηλ 210 7282367
Χώρος:
Αίθουσα
Δημήτρης Μητρόπουλος

Τιμές:
Προπώληση από: 27 Σεπτεμβρίου
Φοιτητές, νέοι: € 7
Ζώνη Β: € 10
Zώνη A: € 15 Αγορά Εισιτηρίων Online

Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ: 30ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Το 30ό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, διεξάγεται από την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, μέχρι και την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου. Το Tvxs.gr είναι και φέτος χορηγός επικοινωνίας στο μακροβιότερο φεστιβάλ της Αθήνας και στην Κινηματογραφική του Στήλη, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για μία διοργάνωση που κατέχει δικαίως μία ιδιαίτερη θέση στα κινηματογραφικά τεκταινόμενα της πρωτεύουσας.