Μετά την επιβλητική «Διαδοχή», ο Άρι Άστερ επιστρέφει με ένα τρομαχτικό κινηματογραφικό παραμύθι, όπου ένας κόσμος σκότους απλώνεται κάτω από το υπέρλαμπρο φως της ημέρας. Η δεύτερη ταινία του Αμερικανού σκηνοθέτη είναι ένα σκοτεινό έργο που προκαλεί τη σκέψη, αλλά και τα ένστικτα, με πρωταγωνίστρια την εξαιρετική, Φλόρενς Πιού.

Ads

Η Ντάνι (Φλόρενς Πιού) και ο Κρίστιαν (Τζάκ Ρέινορ) είναι ένα νεαρό ζευγάρι από την Αμερική, του οποίου η σχέση είναι υπό διάλυση. Όμως, μετά από μία οικογενειακή τραγωδία που ταράζει την Ντάνι, το πένθος τους φέρνει πάλι κοντά και η Ντάνι αυτοπροσκαλείται σε ένα ταξίδι του Ντάνι με τους φίλους του, σε ένα μοναδικό στο είδος του φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα το μεσοκαλόκαιρο σε ένα απομονωμένο σουηδικό χωριό.

Αυτό που ξεκινάει σαν μία ανέμελη καλοκαιρινή περιπέτεια σε ένα ηλιόλουστο καταφύγιο, παίρνει νοσηρή τροπή, όταν οι κάτοικοι του χωριού προσκαλούν τους καλεσμένους να συμμετέχουν σε εορτασμούς που μεταμορφώνουν αυτόν τον παράδεισο σε ένα όλο και πιο ανησυχητικό και ενοχλητικό μέρος.

image

Ads

«Η αρχική εικόνα που πυροδότησε την ταινία ήταν μία εκκλησία που καίγεται ως θυσία» λέει ο δημιουργός. «Με ενθουσίασε η περίπτωση να τοποθετήσω μία ταινία χωρισμού σε ένα νέο σκηνικό, δίνοντας μία οπερατική διάσταση στην κάθαρση που έχουμε ξαναδεί σε ταινίες, όπου η εγκαταλελειμμένη πρωταγωνίστρια καίει το κουτί που περιέχει όλα τα αντικείμενα που έχει συλλέξει στη σχέση, από την οποία τελικά απελευθερώνεται».

Μέσα από την ταλαντούχα πρωταγωνίστρια Φλόρενς Πιού (Lady Macbeth, The Little Drummer Girl), ο σκηνοθέτης Άρι Άστερ, εξετάζει ένα πλούσιο εύρος ιδεών, εμβαθύνοντας στο είδος των ταινιών τρόμου για να χτίσει μία μοναδική, ανατριχιαστική και απόκοσμη κινηματογραφική εμπειρία, βαδίζοντας στα ίχνη του θρυλικού «The Wicker Man» (1973). Μία μαύρη κωμωδία τρόμου, που εξελίσσεται με φόντο ένα πανηγύρι αγωνίας και επιβίωσης.

image

Ένα ταξίδι στην καρδιά του σκότους, καθώς ένα ζευγάρι βρίσκεται αναπάντεχα στον ιστό μιας μυστηριώδους και επικίνδυνης αίρεσης σε ένα βουκολικό, κρυμμένο σουηδικό χωριό. Στα ίχνη του θρίλερ που σκηνοθέτησε ο Άστερ, το «Μεσοκαλόκαιρο» εξελίσσει το είδος προς μία νέα, απρόβλεπτη κατεύθυνση. Ο σκηνοθέτης χτίζει μεθοδικά έναν υπνωτιστικό και μοναδικό κόσμο από το μηδέν, με τη δική του γλώσσα, ιστορία, μυθολογία και παραδόσεις.

Ο σκηνοθέτης άρχισε να γράφει το σενάριο του, βάζοντας μία ομάδα σύγχρονων νεαρών Αμερικανών σε ένα ξένο περιβάλλον μιας απόκοσμης αίρεσης, που πραγματοποιεί ιεροτελεστίες κατά τη διάρκεια ενός καλοκαιρινού φεστιβάλ στην απομακρυσμένη βόρεια Σουηδία. Από τη σύλληψη της ταινίας, ο Άστερ με τα βίας τη θεωρούσε ταινία τρόμου, αλλά περισσότερο μία επική περιπέτεια σε ένα παράξενο, ερμητικό κόσμο:

image

«Όταν οι Αμερικανοί μπαίνουν στο τοπίο αυτό, περνάνε μέσα από πύλες σε ένα νέο βασίλειο» λέει ο δημιουργός. «Το προσεγγίσαμε σαν ανθρωπολόγοι. Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε αυτόν τον ολοκαίνουριο κόσμο, όπου οι χαρακτήρες μπορούν να ζήσουν πραγματικά εκεί; Ήταν κρίσιμο να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου το κοινό μπορεί να σταθεί, να ζήσει και να καταλάβει, οπότε στο τέλος, παρόλο που αυτή η φυλή παραμένει ένα μυστήριο, να έχει παρουσιαστεί περίτεχνα».

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ντάνι αναλαμβάνει επάξια η 23χρονη Φλόρενς Πιού που ξεχώρισε στην ταινία «Lady Macbeth» και την τηλεοπτική σειρά «The Little Drummer Girl», με γυρίσματα και στην Ελλάδα. Η ηθοποιός δίνει μια αξιόλογη ερμηνεία που εκφράζει τον πανικό, το σοκ αλλά και την απόγνωση στην οποία σταδιακά οδηγείται η ηρωίδα μας.

image

«Ο κόσμος που δημιούργησε ο Άρι είναι τόσο ζωντανός. Ακόμα και όταν η ιστορία φτάνει στην κορύφωση της, είναι όλα όμορφα και δοσμένα με ακρίβεια. Είχε ξεκάθαρη ιδέα για αυτό που προσπαθούσε να καταφέρει, κάθε δευτερόλεπτο στην ταινία ήταν ήδη στο μυαλό του πριν ακόμα γυριστεί. Στην ταινία, κάθε πλάνο είναι ένα παζλ, με όλα τα σημεία να κινούνται αυτόνομα, καταλήγοντας σε ένα ολόκληρο πεδίο από ενορχηστρωμένα κομμάτια. Το να είσαι μέρος του φανταστικού κόσμου του Άρι είναι τρομαχτικό και συναρπαστικό.» – Φλόρενς Πιού

image

Το σκοτεινό παραμύθι μιας γυναίκας που πενθεί και τελικά μεταμορφώνεται με φόντο μία αρχαία παγανιστική ιεροτελεστία είναι στο επίκεντρο της ταινίας, καθώς η σταδιακή κατήχηση της Ντάνι την απομακρύνει από τον Κρίστιαν και το παρελθόν της και την οδηγεί σε μία νέα ζωή σε μία νέα οικογένεια, μέσα σε μία φυλή με μητριαρχική κουλτούρα.

Η ταινία ανοίγει σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο, αλλά σταδιακά η ιστορία εξελίσσεται σε ένα γυναικοκρατούμενο περιβάλλον, που καθηλώνει τον θεατή και έρχεται ως απάντηση σε μία εποχή που οι άντρες επιδιώκουν συστηματικά να ελέγχουν το γυναικείο σώμα.

image

«Υπάρχει μία ισορροπία ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες σε αυτό το χωριό, αλλά οι γυναίκες έχουν ξεκάθαρα περισσότερη δύναμη» λέει ο δημιουργός. «Είναι μια ιστορία γυναικείας δύναμης, αν και είναι γλυκόπικρη και όχι ακριβώς ξεκάθαρη. Η Ντάνι βγαίνει πιο δυνατή, αλλά και όχι δυνατή».

Καθώς η παρέα των Αμερικανών συμμετέχει στα αρχαία έθιμα του χωριού, η Ντάνι νιώθει αποδοχή, ισχυροποίηση, ακόμα και θεοποίηση από τους ανθρώπους στη φυλή, καθώς γεννιέται ξανά μέσα από τις αρχαίες ιεροτελεστίες. «Αρχίζει να επιτρέπει στον εαυτό της να πληγωθεί και να νιώθει όλα τα έντονα συναισθήματα που είχε καταπιέσει» λέει η Πιού. «Είναι η πρώτη φορά που ακούει τον πόνο της και τον αποδέχεται».

image

Στην ταινία, ο κακός της υπόθεσης δεν είναι οι χωριανοί, που απλώς τηρούν τα έθιμα που έχουν εδώ και αιώνες, αλλά οι ιδέες, οι αξίες και τα έθιμα τους, που εγκαθιδρύονται μέσα στην Ντάνι καθώς η ιστορία φτάνει στο απόγειο της. Η Ντάνι μεταμορφώνεται από αυτές τις ξεπερασμένες παραδόσεις και αυτό κάνει την ταινία πιο δυνατή και τρομαχτική. Δεν νιώθουμε πάντα τις δηλητηριώδεις ιδέες που κυκλοφορούν στον κόσμο μέχρι που φυτρώνουν μέσα μας. Μόλις ριζώσουν όμως, μπορεί να είναι αργά.

Μεσοκαλόκαιρο / Midsommar
Σκηνοθεσία: Άρι Άστε
Σενάριο: Άρι Άστερ, Άνα Κόαν, Μιγκέλ Κόαν
Πρωταγωνιστούν: Φλόρενς Πιού, Τζακ Ρέινορ, Γουίλιαμ Τζάκσον Χάρπερ, Γουίλ Πούλτερ, Βίλχελμ Μπλόμγκρεν
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 2019
Διάρκεια: 147 λεπτά