Το «Παγόβουνο» (Iceberg) σε σκηνοθεσία του Μάνου Παπαδάκη, είναι ένα σημαντικό και επίκαιρο ντοκιμαντέρ, σχετικά με τον σεξισμό και την έμφυλη βία στην ελληνική κοινωνία. Η παγκόσμια πρεμιέρα του πραγματοποιείται την Κυριακή 4 Μαρτίου στο επετειακό 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Ads

Το Παγόβουνο / Iceberg
Σκηνοθεσία: Μάνος Παπαδάκης
Σενάριο: Μαρία Σαράντη, Πηνελόπη Σεδίκου, Μάνος Παπαδάκης
Αφήγηση: Αστερόπη Χαριτίδου, Μαρία Σαράντη, Μάνος Παπαδάκης
Έρευνα: Μάνος Παπαδάκης, Μαρία Σαράντη, Πηνελόπη Σεδίκου
Έτος Παραγωγής: 2018
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 35 λεπτά
Κυριακή 4 Μαρτίου στις 17:15 στην Αίθουσα «Τώνια Μαρκετάκη»
Δευτέρα 5 Μαρτίου στις 14:45 στην Αίθουσα «Τώνια Μαρκετάκη»

image

Εστιάζοντας στον θύτη και τον αρρωστημένο μισογυνισμό που οδηγεί στην καταπίεση και τη δολοφονία γυναικών, αναζητά απαντήσεις για τον ρόλο που έχoυν διαδραματίσει η θρησκεία, η οικογένεια, ακόμη και το σχολείο, στη διαμόρφωσή του.

Ads

Το «Παγόβουνο» (Iceberg) είναι ένα ντοκιμαντέρ της ανεξάρτητης ομάδας παραγωγής DOCLABgr, το οποίο εμβαθύνει στην κυρίαρχη κουλτούρα που προωθεί και δικαιολογεί την έμφυλη βία.

image

Φορείς, σωματεία, οργανώσεις ενώνονται και βγάζουν στο προσκήνιο τον θύτη, τον άνδρα, την ηγεμονική φιγούρα της ανωτερότητας και του αρρωστημένου μισογυνισμού που οδηγεί στην καταπίεση και, κάποιες φορές, στη δολοφονία γυναικών κάθε κοινωνικής τάξης και μορφωτικού επιπέδου.

Η ομάδα DOCLABgr είναι μια ανεξάρτητη, αυτοδιαχειριζόμενη ομάδα παραγωγής ντοκιμαντέρ. Η πορεία τους ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2016 στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Σχολείο.

20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

image

Νέοι αλλά και καταξιωμένοι δημιουργοί, στρέφουν την κάμερα τους και αποτυπώνουν τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες μέσα από πληθώρα αξιόλογων ντοκιμαντέρ τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο πλαίσιο της φετινής επετειακής διοργάνωσης.

Οι Έλληνες ντοκιμαντερίστες καταθέτουν δυναμικά τη δική τους μοναδική ματιά, μέσα από αξιόλογες δημιουργίες. Επιλέγοντας ως κεντρικούς άξονες, θέματα που αφορούν την πολιτική επικαιρότητα, την οικονομική κρίση, τις προκαταλήψεις, την ανθρώπινη φύση, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το προσφυγικό, την ιστορία και την τέχνη.

Το ελληνικό ντοκιμαντέρ έχει πρωταγωνιστική θέση στο πρόγραμμα του 20ού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Έπειτα από ρεκόρ αριθμό καταθέσεων (που έφτασαν τις 132), θα προβληθούν 53 μεγάλου μήκους και 25 μικρού μήκους ντοκιμαντέρ στο διεθνές πρόγραμμα, στο ελληνικό πανόραμα και στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα. Όλο το φάσμα της ανθρώπινης πραγματικότητας, πολιτική, κοινωνία, ανθρώπινα δικαιώματα, μνήμη, τέχνες, προσωπικότητες,  βρίσκονται φέτος στο επίκεντρο των ελληνικών ταινιών.

Διαβάστε επίσης:

Το 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 2 έως και την Κυριακή 11 Μαρτίου, στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, καθώς και στις τέσσερις Αίθουσες του Λιμανιού. Το Tvxs.gr δίνει και φέτος το παρών και στην Κινηματογραφική του Στήλη, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ παγκοσμίως στο είδος του.