Ο Τζάστιν Τσάντγουικ – σκηνοθέτης της ταινία Η Άλλη Ερωμένη του Βασιλιά (The Other Boleyn Girl – 2008) – επιστρέφει με μία ακόμα ταινία εποχής, καθώς μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το ομότιτλο βιβλίο της Ντέμπορα Μόγκα, έχοντας ως πρωταγωνίστρια του, την εξαιρετική Αλίσια Βικάντερ.

Ads

Πόθος, πάθος, έρωτας, αλλά και προδοσία. Ο «Πυρετός της Τουλίπας» του Τζάστιν Τσάντγουικ, καλλιεργεί τον έρωτα ανάμεσα στην Αλίσια Βικάντερ και τον Ντέιν Ντε Χάαν, σε μία ταινία εποχής με σπουδαίο καστ.

Ο Πυρετός της Τουλίπας / Tulip Fever
Σκηνοθεσία: Τζάστιν Τσάντγουικ
Σενάριο: Σερ Τομ Στόπαρντ
Παραγωγός: Άλισον Όουεν
Πρωταγωνιστούν: Αλίσια Βικάντερ, Ντέιν Ντε Χάαν, Τζούντι Ντεντς, Κριστόφ Βαλτς, Τζακ Ο’ Κόνελ, Μάθιου Μόρισον, Κάρα Ντελεβίν, Χόλιντεϊ Γκρέιντζερ, Τομ Χόλαντερ, Ζακ Γαλιφιανάκης
Φωτογραφία: Έιτζιλ Μπριλντ
Μοντάζ: Ρικ Ράσελ
Μουσική: Ντάνι Έλφμαν
Έτος Παραγωγής: 2017
Χώρα Παραγωγής: Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α.
Διάρκεια: 105 λεπτά

image

Ads

«Είναι ένα πολυεπίπεδο βιβλίο και ήταν εξαιρετικά δύσκολο να το συμπτύξω, αλλά αυτή ήταν και η πρόκληση για εμένα, να καταφέρω να τα βάλω όλα στο σενάριο. Είναι μία υπέροχη ιστορία αγάπης, που στην ουσία της υπάρχει μία μεταφορά πάνω στην αγάπη, τον πόθο και το πάθος. Οι πιο ακριβές τουλίπες ήταν αυτές που είχαν δυο χρώματα και ρίγες. Εκείνη την εποχή δεν γνώριζαν ότι ο λόγος που αυτές οι τουλίπες ήταν τόσο διαφορετικές ήταν εξαιτίας ενός ιού. Εντελώς ειρωνικά, λοιπόν, οι πιο ακριβές τουλίπες ήταν οι άρρωστες τουλίπες, αυτές που κουβαλούσαν μέσα τους την ασθένεια και στο τέλος σάπιζαν. Και αυτό είναι μία εξαιρετική μεταφορά πάνω στον παράνομο έρωτα που ζουν οι δύο πρωταγωνιστές: Είναι αυτή η θαυμάσια αγάπη, αυτό το μεγάλο πάθος, αλλά επειδή είναι μια παράνομη αγάπη, φέρει επίσης τους σπόρους της αυτοκαταστροφής» – Άλισον Όουεν

image

17ος αιώνας, Ολλανδία. Ένας καλλιτέχνης αναλαμβάνει να ζωγραφίσει το πορτρέτο μιας νεαρής γυναίκας μετά από πρόταση του συζύγου της. Οι δύο νέοι, όμως, ερωτεύονται και αποφασίζουν να επενδύσουν στο εμπόριο τουλίπας, το οποίο τότε ήταν φοβερά επικερδές, ελπίζοντας ότι έτσι θα μπορέσουν να χτίσουν ένα μέλλον μαζί. Η μοιραία τους απόφαση θα αλλάξει τις ζωές τους, αλλά και εκείνες των γύρω τους.

image

Το φιλμ διαθέτει ένα εξαιρετικό καστ, τόσο στους πρωταγωνιστικούς όσο και στους δεύτερους ρόλους. Το λάθος του όμως είναι ότι δεν τους δίνει αρκετό χώρο για να αναπτύξουν τον χαρακτήρα τους. Η διαδικασία αγοραπωλησίας της τουλίπας διαρκεί περισσότερο απ’ ότι θα έπρεπε και αποσυντονίζει τον θεατή, αδικώντας το τελικό αποτέλεσμα και την πιστότητα της ατμόσφαιρας του φιλμ που μας μεταφέρει στην Ολλανδία του 17ου αιώνα.

image

Η Αλίσια Βικάντερ ξεχωρίζει άνετα στον πρωταγωνιστικό ρόλο, σε αντίθεση με τον ανερχόμενο νεαρό ηθοποιό, Ντέιν Ντε Χάαν – ο οποίος πρωταγωνιστεί και στο αξιόλογο φιλμ επιστημονικής φαντασίας του Λικ Μπεσόν: «Ο Βαλέριαν και η Πόλη με τους Χίλιους Πλανήτες». Ο Κριστόφ Βαλτς είναι ικανοποιητικός στον ρόλο του, ενώ η καταξιωμένη Τζούντι Ντεντς και ο ταλαντούχος Τζακ Ο’ Κόνελ, εμφανίζονται δυσανάλογα λίγο, ώστε να μπορούν να κριθούν σωστά. Τις εντυπώσεις κερδίζει και η ανερχόμενη Βρετανίδα ηθοποιός Χόλιντεϊ Γκρέιντζερ, στον ρόλο της υπηρέτριας Μαρία (The Borgias: 2011 – 2013, Jane Eyre – 2011).

image

«Στην πραγματικότητα δεν ήθελα καθόλου να κάνω μια ταινία εποχής, αλλά μόλις διάβασα το βιβλίο δεν μπορούσα να το βγάλω από το μυαλό μου. Κατάλαβα αμέσως ότι μπορούσα να το δω κάτω από ένα σύγχρονο πρίσμα και αυτό ακριβώς έκανα, με τη βοήθεια του σεναριογράφου, Τομ Στόπαρντ.» – Τζάστιν Τσάντγουικ

Ένα ερωτικό τρίγωνο ανθίζει στον «Πυρετό της Τουλίπας» και αποτελείται από τη Σοφία, τον Γιαν και τον Κορνέλις. Ο Βρετανός σκηνοθέτης Τζάστιν Τσάντγουικ, αναφέρει σχετικά με τους τρεις ηθοποιούς που επέλεξε στους αντίστοιχους πρωταγωνιστικούς ρόλους:

image

Σοφία – Αλίσια Βικάντερ: «Η Αλίσια είναι δυναμική, γεμάτη ενέργεια, αλλά συγχρόνως είναι και ευάλωτη. Μπορεί να υποδυθεί χαρακτήρες σύνθετους και πολύπλοκους με απόλυτη ειλικρίνεια. Αυτό ακριβώς ήθελα για την Σοφία, που είναι ένα πνεύμα πιο μπροστά από την εποχή της. Η Αλίσια κατάλαβε αμέσως τι ακριβώς ήθελα να πετύχω και το απέδωσε 100%.»

Γιαν – Ντέιν Ντε Χάαν: «Είχα δει τον Ντε Χάαν σε αρκετές ανεξάρτητες ταινίες και με είχαν εντυπωσιάσει οι ερμηνείες του. Δεν είχε ποτέ πρωταγωνιστικό ρόλο μέχρι τότε. Η κάμερα τον λατρεύει.»

Κορνέλις – Κριστόφ Βαλτς: «Ο χαρακτήρας του Κορνέλις στο βιβλίο είναι συμπαθητικός σε όλους και ήθελα να το κρατήσω αυτό και στην ταινία. Για τον λόγο αυτό, ο Βαλτς ήταν ο απόλυτος ηθοποιός.»

image

Τα γυρίσματα της ταινίας διήρκεσαν εννέα (9) βδομάδες και πραγματοποιήθηκαν στο Έσσεξ, το Nόρφολκ και το Σάφολκ της Αγγλίας. Ενώ προκειμένου να αποδοθεί πιστά το ύφος του πίνακα για τον οποίο ποζάρει η Σοφία, έπρεπε να βρεθεί ένας σύγχρονος ζωγράφος, που το στιλ του να θυμίζει την ολλανδική τέχνη της εποχής εκείνης. Ο Τζέιμι Ρούτλει (Jamie Roultley) αποδείχτηκε η ιδανική επιλογή.