Με το βραβείο καλύτερης διεθνούς ταινίας τιμήθηκε το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου στο 70ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Εδιμβούργου (17-26 Ιουνίου), όπου έκανε και την πρεμιέρα του στη Μεγάλη Βρετανία.

Ads

«Αν και υπήρχαν πολλά εξαιρετικά φιλμ στο διεθνές διαγωνιστικό, το «Suntan» ήταν η ταινία που είχε πραγματική απήχηση σε εμάς. Η ταινία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου είναι ένα συναρπαστικό πορτρέτο της διαδρομής ενός ανθρώπου από την ερωτική τρέλα στην απόγνωση, που ξεχωρίζει για την εξαιρετική ερμηνεία του πρωταγωνιστή Μάκη Παπαδημητρίου» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της επιτροπής.

«Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ευτυχισμένος» δήλωσε ο σκηνοθέτης και σχολίασε: «Πίσω στα τέλη της δεκαετίας του ’90 ήμουν φοιτητής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ολες οι ταινίες που βραβεύονταν στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Εδιμβούργου κυριαρχούσαν στις συζητήσεις μας. Αρκούσε να βλέπαμε στην αφίσα ότι μια ταινία διακρίθηκε στο Εδιμβούργο για να πάμε να τη δούμε. Πού να ήξερα τότε ότι 15 χρόνια αργότερα θα είχα την τιμή να είμαι ο αποδέκτης ενός τέτοιου βραβείου. Ανυπομονώ να εκτυπώσω νέες αφίσες…».

image

Ads

Στο «Suntan», το οποίο γυρίστηκε στην Αντίπαρο, ο Μάκης Παπαδημητρίου υποδύεται τον Κωστή, έναν 42χρονο γιατρό που καταφτάνει στο μικρό νησί για να αναλάβει την τοπική κλινική.

Συνεσταλμένος και μοναχικός αντιμετωπίζει την χειμωνιάτικη ηρεμία του νησιού, τη γραφικότητα της τοπικής κοινότητας και την επαγγελματική του ρουτίνα στωικά.

Όλα θα αναστατωθούν όταν θα συναντήσει μία παρέα νεαρών τουριστών και θα ερωτευτεί τη 19χρονη Άννα (Έλλη Τρίγγου).

image

Περισσότερες από 160 μεγάλου μήκους ταινίες, καθώς και 130 μικρού μήκους φιλμ από 55 χώρες συμμετείχαν φέτος στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ, η διεθνής κριτική επιτροπή του οποίου συστάθηκε από τον ηθοποιό Ανγκους Μακφέντιεν, την παραγωγό και ηθοποιό Σάλι Φροστ και τον συντάκτη του Screen International, Ματ Μίλερ.