Το 70ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, σήκωσε αυλαία την Τετάρτη 17 Μαΐου – με ταινία έναρξης τα «Φαντάσματα του Ισμαήλ» (Les Fantômes d’Ismaël) του Αρνό Ντεπλεσέ – και ολοκληρώνεται την Κυριακή 28 Μαΐου. Το παρών στην φετινή επετειακή διοργάνωση δίνουν και τρεις ταινίες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το Ελληνικό Σινεμά στην Κρουαζέτ. Από το νέο φιλμ του Γιώργου Λάνθιμου, «The Killing of a Sacred Deer», μέχρι την ταινία «Djam» για τη ρεμπέτικη μουσική και πρωταγωνίστρια την ανερχόμενη ηθοποιό, Δάφνη Πατακιά.

Ads

70ό Φεστιβάλ Καννών

image

Ταινίες από 29 χώρες θα συμμετάσχουν φέτος στο 70ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Εννέα (9) από τις ταινίες αποτελούν το σκηνοθετικό ντεμπούτο νέων δημιουργών, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι δώδεκα (12) είναι οι γυναίκες σκηνοθέτιδες των οποίων οι ταινίες θα προβληθούν στη φετινή επετειακή διοργάνωση.

Ads

Ταινία Έναρξης του Φεστιβάλ είναι το φιλμ του Αρνό Ντεπλεσέν, «Ismael’s Ghost», ενώ οι δεκαεννέα (19) ταινίες που απαρτίζουν το επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του 70ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, είναι οι εξής:

  • The Killing of a Sacred Deer του Γιώργου Λάνθιμου
  • Loveless του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ
  • You Were Never Really Here της Λιν Ράμσεϊ
  • L’ Amant Double του Φρανσουά Οζόν
  • Jupiter’s Moon του Κορνέλ Μουντρούτσο
  • The Beguiled της Σοφία Κόπολα (trailer)
  • Happy End του Μίκαελ Χάνεκε
  • In the Fade του Φατίχ Ακίν
  • Le redoubtable του Μισέλ Χαζαναβίσιους
  • Radiance της Ναόμι Καβάσε
  • Wonderstruck του Τοντ Χέινς
  • Okja του Μπον Τζουν Χο
  • Good Time των Μπένι και Τζος Σάφντι
  • 120 Beats per Minute του Ρομπέν Καμπιγιό
  • The Day After του Χονγκ Σανγκ-σου
  • A Gentle Creature του Σεργκέι Λόζνιτσα
  • Rodin του Ζακ Ντουαγιόν
  • The Square του Ρούμπεν Όστλουντ
  • The Meyerowitz Stories του Νόα Μπόμπακ

Διαβάστε επίσης:
O Αλμοδόβαρ πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής στο 70ο Φεστιβάλ Καννών

Το παρών στην φετινή επετειακή διοργάνωση δίνουν και τρεις ταινίες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το Ελληνικό Σινεμά στην Κρουαζέτ. Συγκεκριμένα:

«The Killing of a Sacred Deer» (2017) του Γιώργου Λάνθιμου

image

Το 2009 ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου, πραγματοποιούσε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ των Καννών, κερδίζοντας το πρώτο βραβείο στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» (Un Certain Regard). Ένα σπουδαίο φιλμ που απέσπασε παράλληλα και μία υποψηφιότητα για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Έχοντας μεσολαβήσει το 2011 το φιλμ «Αlps» (Alpis), το οποίο παρουσιάστηκε στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, ο Έλληνας σκηνοθέτης, επέστρεψε στην θρυλική Κρουαζέτ το 2015 με μία αντισυμβατική ιστορία αγάπης. Ο «Αστακός» (The Lobster – 2015) – βραβευμένος στο 68ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών με το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (και Υποψήφιος για Όσκαρ Καλύτερου Σεναρίου), είχε ένα εντυπωσιακό και διεθνές καστ, όπου πρωταγωνιστούσαν οι ηθοποιοί: Κόλιν Φέρελ, Ρέιτσελ Βάις, Ολίβια Κόλμαν, Άσλεϊ Γιένσεν, Αριάν Λαμπντ, Τζον Σ. Ράιλι, Λέα Σεντού, Aγγελική Παπούλια, Μάικλ Σμάιλι, Μπεν Γουίσοου.

Στο 70ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, ο Γιώργος Λάνθιμος θα περπατήσει και πάλι στο κόκκινο χαλί της Κρουαζέτ, σ’ ένα Φεστιβάλ το οποίο πλέον το γνωρίζει πολύ καλά. Το «The Killing of a Sacred Deer», σηματοδοτεί τη δεύτερη ξενόγλωσση ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη και στο ενδιαφέρον καστ συναντάμε, την Νικόλ Κίντμαν, την Αλίσια Σίλβερστόουν και τον συνήθης ύποπτο πλέον, Κόλιν Φάρελ.

image

Το σενάριο – το οποίο συνυπογράφουν ο Γιώργος Λάνθιμος και ο Ευθύμης Φιλίππου – αφηγείται την ιστορία ενός χειρουργού, ο οποίος προσπαθεί να προσθέσει ένα καινούργιο μέλος στην οικογένειά του. Πρόκειται για ένα έφηβο αγόρι, του οποίου η συμπεριφορά θα αποδειχθεί προβληματική και θα θέσει σε κίνδυνο την οικογενειακή γαλήνη του γιατρού με την σύζυγό του, γκρεμίζοντας την μέχρι τώρα ιδανική τους ζωή.

Διαβάστε επίσης:
Η ιστορία των ελληνικών ταινιών στο Φεστιβάλ Καννών
Γιώργος Λάνθιμος: Από τον «Κυνόδοντα» μέχρι τον «Aστακό»

«Djam» (2017) του Τόνι Γκατλίφ

image

Ο τίτλος της ταινίας «Djam», φέρει το όνομα μιας νεαρής Ελληνίδας που ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη όταν ο θείος της την στέλνει για να βρει ένα σπάνιο εξάρτημα για το χαλασμένο τους καΐκι. Εκεί θα συναντήσει την Αβρίλ, μια νεαρή Γαλλίδα, η οποία ταξίδεψε στην Τουρκία για να εργαστεί σαν εθελόντρια σε ανθρωπιστική οργάνωση. Η Djam με την ελεύθερη, γενναιόδωρη και απρόβλεπτη ψυχή, θα πάρει την Αβρίλ υπό την προστασία της και μαζί θα πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι μέχρι τη Μυτιλήνη, ανακαλύπτοντας στον δρόμο την μουσική, την ελπίδα και την χαρά του να μοιράζεσαι.

Πρωταγωνιστεί η ταλαντούχα ανερχόμενη Ελληνίδα ηθοποιός, Δάφνη Πατακιά, η οποία μας συστήθηκε εντυπωσιακά μέσα από τις ταινίες «Το Ξύπνημα της Άνοιξης» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη και «Interruption» του Γιώργου Ζώη. Συμπρωταγωνιστούν η Μαρίν Καγιόν και ο Σιμόν Αμπκαριάν, ενώ συμμετέχουν και οι Ελευθερία Κόμη, Κίμωνας Κουρής, Μιχάλης Ιατρόπουλος και Γιάννης Μποσταντζόγλου.

Η ταινία του Γάλλου σκηνοθέτη Τόνι Γκατλίφ, είναι σε παραγωγή Princes Production, Pyramide Productions και συμπαραγωγή της ελληνικής εταιρείας Blonde Audiovisual Productions και της τουρκικής Guverte Film. Το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα: Μυτιλήνη, Καστανιές, Διδυμότειχο, Οφρύνιο και Κομοτηνή. Το φιλμ έχει έντονο ελληνικό χρώμα, καθώς αντλεί έμπνευση από την ιστορία της χώρας και τη ρεμπέτικη μουσική. Η προβολή της ταινίας θα πραγματοποιηθεί στο Cinéma de la Plage και θα πλαισιωθεί με τη συναυλία μουσικής από την ταινία.

«Copa-Loca» του Χρήστου Μασσαλά

image

Η ταινία μικρού μήκους «Copa-Loca» του Χρήστου Μασσαλά («Η Γυναίκα με το Πλαστικό Λουλούδι», «Make – Up») θα προβληθεί στο «Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών». Πρόκειται για την τέταρτη ταινία μικρού μήκους του σκηνοθέτη παραγωγής του ιδίου και της εταιρείας Heretic. H «Copa-Loca» είναι ένα εγκαταλελειμμένο καλοκαιρινό θέρετρο, στην καρδιά του οποίου βρίσκεται η Πωλίνα. Όλοι νοιάζονται για εκείνη και εκείνη νοιάζεται για τους πάντες, με κάθε δυνατό τρόπο.

Εμφανίζονται οι: Έλσα Λεκάκου, Τζένη Χειλουδάκη, Παύλος Ιορδανόπουλος, Talat Iqbal, Στάθης Σταμουλακάτος, Μιχάλης Πιτίδης, Φώτης Στρατηγός, Νάντια Κατσούρα, Πάνος Ιωσηφίδης, Γιώργος Ραμαντάνης, Γιάννης Συμβώνης. Η ταινία ενισχύθηκε για τη συμμετοχή της στο Φεστιβάλ των Καννών από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Thessaloniki goes to Cannes

image

Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι φέτος – και για πρώτη φορά στο πλαίσιο της Αγοράς του Φεστιβάλ των Καννών (Marché du Film) –  το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συντονίζουν τη δράση Thessaloniki goes to Cannes, στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάζονται ελληνικές ταινίες σε εξέλιξη σε επιλεγμένους επαγγελματίες, προγραμματιστές κινηματογραφικών φεστιβάλ, εκπρόσωποι εταιρειών διανομής και διεθνών πωλήσεων.

image

Η παρουσίαση θα γίνει στις 23 Μαΐου στο Palais des Festivals. Οι ταινίες εν εξελίξει που θα παρουσιαστούν είναι οι:

  • «Ιός» του Άγγελου Φραντζή
  • «Χρόνια Πολλά» του Χρήστου Γεωργίου
  • «Πολυξένη» της Δώρας Μασκλαβάνου (φωτογραφία)
  • «The Dolphin Man» του Λευτέρη Χαρίτου
  • «Λ.Π.» του Χρήστου Πέτρου

Το 70ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, θα διεξαχθεί από την Τετάρτη 17 έως και την Κυριακή 28 Μαΐου.