Μετά το επίσης πολιτικό φιλμ «Ζήτω η Ελευθερία», ο Ιταλός συγγραφέας και σκηνοθέτης Ρομπέρτο Αντό, επιστρέφει με πρωταγωνιστή και πάλι τον σπουδαίο Τόνι Σερβίλο και αποσπά το Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στο Κάρλοβι Βάρι με μία φιλοσοφική, σχεδόν μεταφυσική σπουδή της βαθύτερης έννοιας και πραγματικής ισχύος των «δυνατών» αυτού του κόσμου. Οι «Εξομολογήσεις» προβάλλονται σήμερα στην τηλεόραση και αποτελούν την πρότασή μας.

Ads

Σε ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο, κάπου στη Γερμανία, πραγματοποιείται μία συνάντηση των G8 με μυστική ατζέντα. Οι πιο ισχυροί υπουργοί Οικονομικών του κόσμου συζητούν για να θεσπίσουν σημαντικές διατάξεις που θα επηρεάσουν βαθιά την παγκόσμια οικονομία.

Ένας από τους επισκέπτες είναι ένας μυστηριώδης Ιταλός μοναχός, ο οποίος προσκλήθηκε από τον Ντανιέλ Ροσέ, τον διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Θέλει να εξομολογηθεί κάτι στον μοναχό εκείνο το βράδυ, μυστικά. Το επόμενο πρωί, ο Ροσέ βρίσκεται νεκρός με μια πλαστική σακούλα τυλιγμένη στο κεφάλι του.

image

Ads

Τα μέλη της G8 αναρωτιούνται αν πρόκειται για δολοφονία ή αυτοκτονία. Στην πραγματικότητα όμως, αγωνιούν να μάθουν ποιο μυστικό αποκάλυψε ο Ροσέ στον μοναχό κατά την εξομολόγησή του κι αν διέρρευσε λεπτομέρειες για τα όσα σχεδιάζουν, καθώς πρόκειται να επηρεάσουν καταστρεπτικά τις οικονομίες πολλών χωρών. Ο μόνος που φαίνεται να γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη είναι ο αινιγματικός μοναχός.

image

Πυκνό μυστήριο, αστυνομική ίντριγκα και μεταφυσική χροιά από τον σκηνοθέτη της ταινίας «Ζήτω η Ελευθερία», με την υπέροχη μουσική του Νικόλα Πιοβάνι κι έναν σπουδαίο Τόνι Σερβίλο στον πρωταγωνιστικό ρόλο, να ηγείται ενός αξιόλογου ευρωπαϊκού καστ, με τους: Ντάνιελ Οτέιγ, Πιερφραντζέσκο Φαβίνο, Μόριτζ Μπλάιμπτροϊ, Κόνι Νίλσεν, Μαρί Χοσέ Κροζ, Λαμπέρ Γουίλσον.

image

Τόνι Σερβίλο

Γεννημένος στις 9 Αυγούστου του 1959, ο Τόνι Σερβίλο φέρει δικαίως τον τίτλο του κορυφαίου Ιταλού ηθοποιού της εποχή μας, παίρνοντας με επιτυχία την σκυτάλη από τον σπουδαίο Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι. Έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινίες σκηνοθετών, όπως ο Ματέο Γκαρόνε και ο Μάρκο Μπελόκιο, ενώ θεωρείται το κινηματογραφικό alter ego του Πάολο Σορεντίνο, με τον οποίο έχει συνεργαστεί ήδη, πέντε φορές.

Από το «Γόμορρα» του Ματέο Γκαρόνε, στο «Il Divo» του Πάολο Σορεντίνο και από την «Ωραία Κοιμωμένη» του Μάρκο Μπελόκιο, μέχρι την «Τέλεια Ομορφιά» του Πάολο Σορεντίνο και το «Κορίτσι Στην Ομίχλη» του Ντονάτο Καρίσι. Ο Τόνι Σερβίλο μας έχει χαρίσει απλόχερα, μερικές από την σημαντικότερες ερμηνείες στην σύγχρονη ιστορία του ιταλικού κινηματογράφου.

image

Ρομπέρτο Αντό

Γεννήθηκε στο Παλέρμο και πραγματοποίησε το ντεμπούτο του ως βοηθός σκηνοθέτη, σε σπουδαίες συνεργασίες με τους Φράνσις Φορντ Κόπολα, Φεντερίκο Φελίνι και Φρανσίσκο Ρόσι, μεταξύ άλλων. Μετά από αρκετά ντοκιμαντέρ, ο Ρομπέρτο Αντό ολοκλήρωσε την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους το 2000, «Il manoscritto del Principe»,  σε παραγωγή του Τζουζέπε Τορνατόρε. Από το μυθιστόρημα του «Il trono vuoto», προέρχεται το φιλμ του «Viva la Libertà», με το οποίο κέρδισε αρκετά βραβεία καλύτερου σεναρίου.

Στην ταινία «Οι Εξομολογήσεις / The Confessions / Le Confessioni» και με πρόσχημα το αστυνομικό μυστήριο, ο Ρομπέρτο Αντό έρχεται για ακόμα μια φορά αντιμέτωπος με τους εκπροσώπους της πολιτικής σκηνής, εγείροντας ερωτήματα γύρω από τη ζωή, τον θάνατο και την εξουσία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά και ο ίδιος ο δημιουργός, στο κοινό πριν από την πρεμιέρα της ταινίας στο Φεστιβάλ του Karlovy Vary: «Οι «Εξομολογήσεις» γεννήθηκαν από ένα αίσθημα δυσαρέσκειας προς τον χειρισμό της εξουσίας» και αυτό είναι ένα πολύ σύγχρονο και διεθνούς ενδιαφέροντος θέμα, πέρα από τα συγκεκριμένα ιταλικά σύνορα.

image

Οι Εξομολογήσεις / The Confessions / Le Confessioni
Σκηνοθεσία: Ρομπέρτο Αντό
Σενάριο: Ρομπέρτο Αντό
Πρωταγωνιστούν: Τόνι Σερβίλο, Ντάνιελ Οτέιγ, Πιερφραντζέσκο Φαβίνο, Μόριτζ Μπλάιμπτροϊ, Κόνι Νίλσεν, Μαρί Χοσέ Κροζ, Λαμπέρ Γουίλσον
Φωτογραφία: Μαουρίζιο Καλβέσι
Μοντάζ: Κλέλιο Μπενεβέντο
Μουσική: Νικόλα Πιοβάνι
Έτος Παραγωγής: 2016
Χώρα Παραγωγής: Ιταλία
Διάρκεια: 100 λεπτά
Προβάλλεται σήμερα, Παρασκευή 22 Ιανουαρίου στις 23:00, στην ΕΡΤ2