Ο Δανός σκηνοθέτης Τόμας Βίντερμπεργκ, ανέκαθεν δημιουργούσε στα όρια, ανατρέποντας τις κινηματογραφικές συμβάσεις και νόρμες. Ήδη από τις αρχές της καριέρας του, όταν μαζί με τον συμπατριώτη του Λαρς φον Τρίερ υπήρξαν πρωτεργάτες και εκφραστές του «Δόγματος 95». Η «Οικογενειακή Γιορτή» (Festen) του 1998, αποτελεί ένα από τα πρώτα και καλύτερα παραδείγματα του συγκεκριμένου κινηματογραφικού κινήματος. Προβάλλεται τη Δευτέρα 18 Ιουνίου στο Ταινιόραμα 2018, δίνοντας μας την ευκαιρία να την ξαναθυμηθούμε στην μεγάλη οθόνη.

Ads

«Οικογενειακή Γιορτή» (Festen – 1998) του Τόμας Βίντερμπεργκ
Τη Δευτέρα 18 Ιουνίου στις 22:00, στο Ταινιοράμα 2018, στον Κινηματογράφο Άστυ

Η έπαυλη του μεγαλοαστού και πατριαρχικού Χελγκ, χτισμένη στην εξοχή της Δανίας, θα φιλοξενήσει όλη την οικογένειά του, με αφορμή τα 60ά γενέθλιά του. Ανάμεσα στους καλεσμένους, αυτοί που θα πάρουν την ιστορία της ταινίας στα χέρια τους οδηγώντας την σ’ ένα θαυμάσιο τέλος, είναι τα παιδιά του: Ο Κρίστιαν, o κυνικός πρωτότοκος γιος του οποίου η δίδυμη αδερφή αυτοκτόνησε την περασμένη χρονιά, η Έλεν και ο νεότερος αδερφός Μίκαελ, που είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.

image

Ads

Κατά τη διάρκεια των γευμάτων, ο Κρίστιαν, αντί πρόποσης, επιλέγει να επιτεθεί λεκτικά στον πατέρα του, αποκαλύπτοντας μυστικά που συγκλονίζουν το γιορτινό κλίμα. Τον κατηγορεί για σεξουαλική κακοποίηση κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας, γεγονός που οδήγησε την αδερφή του στην αυτοκτονία.

Ο Βίντερμπεργκ καταφέρνει να αποδώσει τη χιουμοριστική προφορική επίθεση, την αμηχανία και τέλος, τη σιωπηλή περιφρόνηση με τρόπο τέτοιο που το τέλος μετατρέπεται μεγαλειωδώς από λύση σε απογοήτευση, δείγμα των τεραστίων δυνατοτήτων σκηνοθέτη και ηθοποιών.

image

Η «Οικογενειακή Γιορτή» κέρδισε το Μεγάλο βραβείο της επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών (1998) και το Βραβείο Discovery της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας, ενώ είχε υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα και BAFTA ως ξενόγλωσση, για μία από τις σημαντικότερες και πιο αντιπροσωπευτικές ταινίες του Δόγματος 95.

image

«Ο Λαρς φον Τρίερ κι εγώ δουλεύουμε μαζί από το 1995, από τότε που δημιουργήσαμε το Δόγμα ’95. Είμαστε εντελώς διαφορετικοί όσον αφορά στον τρόπο δουλειάς και στη φόρμα και αυτό είναι πηγή έμπνευσης κάθε φορά που συνεργαζόμαστε. Ο Λαρς είναι ακριβής και συστηματικός – σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια – κυρίως στον τρόπο που συνεχίζει να πειραματίζεται σχετικά με τη φόρμα μιας ταινίας. Εγώ δουλεύω πιο πολύ με γνώμονα τη διαίσθηση, προσπαθώντας να κάνω το καλύτερο δυνατό για να δημιουργήσω ζωή και ανθρώπινη φύση στην οθόνη. Η σκέψη της ένωσης αυτών των ιδιοτήτων στην ίδια ταινία ήταν πολύ ελκυστική και όταν δόθηκε η ευκαιρία, είπα ναι προτού διαβάσω το σενάριο. Το Dear Wendy αφηγείται την ιστορία κάποιων νεαρών σε μία πολύ φτωχή πόλη κάπου στην νοτιοανατολική Αμερική. Απομακρύνονται από τον κύκλο τους σχηματίζοντας μια ομάδα στην οποία μπορούν να κουβαλούν και να λατρεύουν τα όπλα τους, παραμένοντας όμως πιστοί στις ειρηνιστικές απόψεις τους. Ένα κλασσικό δράμα που προκαλεί τη σκέψη, σκέφτηκα.» – αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τόμας Βίντερμπεργκ και συνεχίζει:

image

«Οι ειρηνιστές με τα όπλα είναι αυτό που οι περισσότεροι δυτικοί πιστεύουν για τον εαυτό τους, σκέφτηκα επίσης. Μείωσα την ηλικία των χαρακτήρων κατά δέκα χρόνια και έκανα ό,τι μπορούσα για να μην είναι η ιστορία στιλιζαρισμένη – να μη δίνει την αίσθηση της θεατρικής σκηνής. Προσπαθούσα, καθ’ όλη τη διάρκεια του project, να δώσω στην ταινία μια αίσθηση πραγματικότητας και αναγνωρισιμότητας και να μείνω συνεπής στο ασυνήθιστο και εξαιρετικά ενδιαφέρον σενάριο. Όταν άρχισα να δουλεύω στο Dear Wendy αντιμετώπισα μια σειρά από ενοχλητικές σκέψεις και συναισθήματα σχετικά με την αγάπη των όπλων».

Ταινιοράμα 2018

image

Οι σημαντικότερες ταινίες που προβλήθηκαν και βραβεύτηκαν στα Φεστιβάλ Καννών, Βενετίας και Βερολίνου, αλλά και εκείνες που έφτασαν στα Όσκαρ, καθώς και οι κλασικές που εξακολουθούν να μας γοητεύουν, περιλαμβάνονται στη φετινή διοργάνωση του Ταινιοράματος. Επτά εβδομάδες προβολών, 49 κινηματογραφικές ημέρες, γεμάτες με 143 αξιόλογες ταινίες. Από την Πέμπτη 17 Μαίου, μέχρι και την Τετάρτη 4 Ιουλίου, στον Κινηματογράφο Άστυ. Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr παρακολουθούμε καρέ καρέ την αγαπημένη διοργάνωση, παρουσιάζοντας αναλυτικά, κάθε εβδομάδα, το πρόγραμμα προβολών, καθώς και τις προτάσεις μας.

Πληροφορίες:
7 εβδομάδες – 49 κινηματογραφικές ημέρες – 143 ταινίες συνολικά – 3 διαφορετικές προβολές καθημερινά με 1 εισιτήριο των 5 ευρώ, είναι το «τετράπτυχο» του φετινού Ταινιοράματος. Στον Κινηματογράφο Άστυ (Κοραή 4, Αθήνα – Μετρό Πανεπιστημίου), από την Πέμπτη 17 Μαΐου, μέχρι και την Τετάρτη 4 Ιουλίου

Για το αναλυτικό πρόγραμμα ανατρέξτε στον σύνδεσμο: Tαινιόραμα 2018