Το 17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος, πραγματοποιείτε στην Αθήνα, από την Πέμπτη 7 έως και την Τετάρτη 13 Απριλίου και στη Θεσσαλονίκη, από την Πέμπτη 14 έως και την Τετάρτη 20 Απριλίου. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν στην μεγάλη οθόνη, επιλεγμένες μεγάλου μήκους ταινίες. Στο σημερινό μας Αφιέρωμα, παρουσιάζουμε έξι χαρακτηριστικές ταινίες οι οποίες θα προβληθούν σε διάφορα τμήματα της διοργάνωσης.

Ads

«Διαταραχή» (Disorder / Maryland)

image

Επιστρέφοντας από το Αφγανιστάν, ο Vincent (Ματίας Σένερτς) υποφέρει ακόμα από μετατραυματικό στρες. Έχει αναλάβει τη φύλαξη της Jessie (Ντάιαν Κρούγκερ), της γυναίκας ενός πλούσιου Λιβανέζου επιχειρηματία, στην έπαυλή τους, το «Maryland». Ενώ νιώθει να τον γοητεύει παράξενα η γυναίκα που πρέπει να προστατεύει, ο Vincent έχει κρίσεις άγχους και παραισθήσεις.

Ads

«Ήξερα πως ο Σένερτς θα μπορούσε να βρεθεί σε αυτή την οριακή κατάσταση και ήταν κάτι πάνω στο οποίο εργαστήκαμε. Δεν κοιμόταν στο πλατό και έκανε πάρα πολύ δουλειά, για παράδειγμα σωματικά. Έκανε πολλά τατουάζ και σημάδια. Πραγματικά αφοσιώθηκε στην ταινία. Ήταν μια απίστευτη εμπειρία σκηνοθετικά.» – Άλις Γουΐνοκουρ

Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της Άλις Γουΐνοκουρ, «Διαταραχή» (Disorder / Maryland), συμμετέχει στο τμήμα Πανόραμα του 17ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου και προβλήθηκε την Πέμπτη 7 Απριλίου στον Κινηματογράφο Embassy Nova Odeon, ενώ η επαναληπτική της προβολή είναι τη Δευτέρα 11 Απριλίου στις 18:00, στον Κινηματογράφο Δαναός 1 (Λ. Κηφισίας 109 / Μετρό Πανόρμου).

«Παράφορα» (Down by Love / Éperdument)

image

Η Anna Amari (Αντέλ Εξαρχόπουλος) φυλακίζεται περιμένοντας να γίνει η δίκη για πράξεις που έκανε όσο ήταν ακόμη ανήλικη. Ο Jean Firmino (Guillaume Gallienne), ο διευθυντής της φυλακής, αναστατώνεται αμέσως από την παρουσία της κοπέλας. Της προτείνει να ασχοληθεί με τη μηχανοργάνωση ενός προγράμματος έτσι ώστε να περνάει περισσότερο χρόνο μαζί της. Η αμοιβαία έλξη δεν θα αργήσει να έρθει…

Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Pierre Godeau, «Παράφορα» (Down by Love / Éperdument – 2016), βασίζεται στο μυθιστόρημα των Florent Gonçalves και Catherine Siguret και συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα του 17ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου και θα προβληθεί το Σάββατο 9 Απριλίου στις 22:00, στον Κινηματογράφο Embassy Nova Odeon (Πατριάρχου Ιωακείμ 5 και Ηροδότου – Κολωνάκι / Μετρό Ευαγγελισμός).

«Βασίλισσα Μαργκό» (La Reine Margot / Queen Margot – 1994)

image

Είναι όμορφη, καθολική, έχει αδελφό τον βασιλιά, τη λένε Marguerite de Valois. Ο αδελφός της της έδωσε το όνομα Margot. Ο Henri de Navarre είναι προτεστάντης, κακοαναθρεμμένος, κακοξυρισμένος, μυρίζει σκόρδο και ιδρώτα. Τους παντρεύουν με το ζόρι για να έρθει η συμφιλίωση, σε μια περίοδο που η Γαλλία σπαράσσεται από τους θρησκευτικούς πολέμους.

Έξι μέρες μετά τον γάμο τους έρχεται η φρικιαστική νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου. Εκείνη τη νύχτα ένας νεαρός άντρας πληγωμένος από σπαθιά χτυπά απελπισμένα την πόρτα της Margot. Αυτή τον κρύβει, τον φροντίζει και τον ερωτεύεται. Εκείνη τη νύχτα τα πάντα θα ανατραπούν. Πρωταγωνιστούν: Ιζαμπέλ Ατζανί, Βίρνα Λίζι, Ντανιέλ Οτέιγ, Βενσάν Περέζ, Ζαν Ιγκ Ανγκλάντ, Πασκάλ Γκρεγκορί.

Με αφετηρία τη νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου, ο Σερό περιγράφει έναν ανελέητο αγώνα επιβίωσης μέσα σ’ ένα εχθρικό περιβάλλον, που όχι μόνο παραμένει τέτοιο και μετά τον γάμο-παρωδία της καθολικής Μαργκό με τον προτεστάντη Ερρίκο, αλλά εντείνεται περισσότερο, καθώς πέρα από τις συσσωρευμένες θρησκευτικές, εθνικιστικές και πολιτικές συγκρούσεις, έχουμε και τον καθαρά σεξουαλικό ανταγωνισμό των εραστών της Μαργκό, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται τα αδέλφια της.

Ένοπλοι δολοφόνοι παραμονεύουν σε κάθε γωνιά του παλατιού, τα δηλητήρια βρίσκουν συχνά πυκνά λάθος ουρανίσκους, η Αικατερίνη των Μεδίκων κινεί τα νήματα της εξουσίας πάνω στους υπηκόους της, αλλά και τα νεκροζώντανα παιδιά της, ενώ οι άνθρωποι (ευγενείς και λαϊκοί) αναζητούν στην άμεση σαρκική επαφή των σωμάτων, σ’ ένα ωμό και πρωτόγονο σεξ, παρηγοριά για το εφήμερο της ύπαρξής τους.

Η Ιζαμπέλ Ατζανί είναι και πάλι υπέροχη στον ρόλο της, περιστοιχισμένη από μια ομάδα αξιόλογων ηθοποιών, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν ο Ζαν-Ιγκ Ανγκλάντ (ο άρρωστος Κάρολος 1Χ), ο Nταvιέλ Oτέιγ (Ερρίκος) και η Bίρνα Λίζι, η οποία κέρδισε και το Βραβείο Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Καννών το 1994. Η ταινία επίσης τιμήθηκε με το Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες, ενά απέσπασε και πέντε (5) Βραβεία César το 1995, μεταξύ των οποίων: Ά Γυναικείου Ρόλου στην Ιζαμπέλ Ατζανί, Β’ Αντρικού Ρόλου στον Ζαν-Ιγκ Ανγκλάντ και Β’ Γυναικείου Ρόλου στη Bίρνα Λίζι. Το φιλμ ήταν επίσης Υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερων Κοστουμιών.

Η «Βασίλισσα Μαργκό» (La Reine Margot / Queen Margot – 1994) του Πατρίς Σερό (Patrice Chéreau), συμμετέχει στο θεματικό Αφιέρωμα «Από το Βιβλίο στην Οθόνη» του 17ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου και θα προβληθεί την Τρίτη 12 Απριλίου στις 19:30, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Σίνα 31).

«Valley of Love» (2015) – (φωτογραφία άρθρου)

image

Η Ιζαμπέλ (Ιζαμπέλ Ιπέρ) και ο Ζεράρ (Ζεράρ Ντεπαρντιέ), έχουν να ιδωθούν πολλά χρόνια. Πηγαίνουν σε μια παράξενη συνάντηση στην Κοιλάδα του Θανάτου, στην Καλιφόρνια, απαντώντας σε μια πρόσκληση του γιου τους, του φωτογράφου Μάικλ, που έλαβαν μετά την αυτοκτονία του, έξι μήνες πριν. Παρόλο που η κατάσταση είναι παράλογη, αποφασίζουν να ακολουθήσουν την πορεία της μύησης που είχε φανταστεί ο Μάικλ…

Στη νέα ταινία του Γκιγιόμ Νικλού με τίτλο «Valley of Love» η Ιζαμπέλ Ιπέρ και ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ υποδύονται ένα πρώην ζευγάρι που επανενώνεται μετά από πολλά χρόνια στην Αμερικανική Δύση, ύστερα από 2 σημειώματα αυτοκτονίας που άφησε ο γιος τους, Μάικλ. Ο Μάικλ έχει υποσχεθεί να εμφανιστεί στους γονείς του – το πώς δεν το εξηγεί – στην «Κοιλάδα του Θανάτου».

Οι δύο ηθοποιοί, συναντιόνται κινηματογραφικά στο «Valley of Love», τριάντα έξι χρόνια μετά την τελευταία τους κοινή εμφάνιση στην μεγάλη οθόνη, με την ταινία του Μορίς Πιαλά, «Λουλού». Το φιλμ του Γκιγιόμ Νικλού – ο οποίος έχει ήδη ολοκληρώσει τη νέα του δημιουργία «The End» (2016), με πρωταγωνιστή και πάλι τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ – απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας (για τον Christophe Offenstein ), στα Γαλλικά Βραβεία César για το 2016.

Η ταινία του Γκιγιόμ Νικλού, «Valley of Love», προβλήθηκε την Πέμπτη 7 Απριλίου, στον Κινηματογράφο Embassy Nova Odeon, ενώ η επαναληπτική της προβολή είναι την Τρίτη 12 Απριλίου στις 22:00, στον Κινηματογράφο Δαναός 1 (Λ. Κηφισίας 109 / Μετρό Πανόρμου).

«Η Ζαζί στο Μετρό» (Zazie dans le métro – 1960)

image

Η δεκάχρονη Ζαζί πηγαίνει στο Παρίσι για να περάσει ένα Σαββατοκύριακο στο σπίτι του εκκεντρικού θείου της, προκειμένου η μητέρα της να βρει χρόνο για τον εραστή της. Μόνο που η ατίθαση πιτσιρίκα δεν έχει σκοπό να καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια. Καθώς ξεφεύγει από την επιτήρηση του θείου Γκαμπριέλ, περιπλανιέται σ’ ένα θεότρελο Παρίσι γεμάτο παραδοξότητες, έχοντας ως μοναδική επιθυμία να μπει στο Μετρό. Το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι το κρατούν κλειστό είναι βέβαια μία ασήμαντη λεπτομέρεια, για τη νεαρή και χαριτωμένη, πρωταγωνίστρια μας…

Μία από τις πλέον ιδιαίτερες ταινίες στην ούτως ή άλλως περιπετειώδη φιλμογραφία του Λουί Μαλ, «Η Ζαζί στο Μετρό» («Zazie dans le Métro», 1960) βασίζεται στο ομώνυμο και εξαιρετικά δημοφιλές μυθιστόρημα του Ρεϊμόν Κενό. Αποτολμώντας αρκετές παρεμβάσεις σ’ ένα πρωτότυπο υλικό που οι περισσότεροι έσπευσαν να προεξοφλήσουν την αδυναμία μεταφοράς του στην μεγάλη οθόνη, ο Λουί Μαλ ζωντανεύει στο πανί μια μαγευτική ιστορία ενηλικίωσης, «υποχρεώνοντας» μάλιστα έναν από τους βασικούς πρωτεργάτες της Νουβέλ Βαγκ, τον Φρανσουά Τριφό, να του εκφράσει γραπτώς τον ενθουσιασμό του. Ένα φιλμ που κατάφερε με ευκολία να ξεχωρίσει από την επαναστατική και άκρως οργασμική γαλλική κινηματογραφία των 60s.

Η «Ζαζί στο Μετρό» (Zazie dans le métro – 1960) του Λουί Μαλ (Louis Malle), συμμετέχει στο θεματικό Αφιέρωμα «Από το Βιβλίο στην Οθόνη» του 17ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου και θα προβληθεί τη Δευτέρα 11 Απριλίου στις 18:00, στον Κινηματογράφο Embassy Nova Odeon (Πατριάρχου Ιωακείμ 5 και Ηροδότου – Κολωνάκι / Μετρό Ευαγγελισμός).

«Ο Βασιλιάς Μου» (Mon Roi / My King – 2015)

image

Ο Τζόρτζιο είναι ένας γοητευτικός πλούσιος άντρας. Η Τόνι είναι μια δικηγόρος που τον θυμάται από παλιότερη γνωριμία τους και αποφασίζει να τον προσεγγίσει όπως ίσως θα την προσέγγιζε εκείνος. Μοιραία λοιπόν ερωτεύονται κεραυνοβόλα και ζουν ένα τρελό έρωτα γεμάτο ανατροπές και μια θυελλώδη σχέση που αρνείται να ξεθωριάσει. Η κατάληξη; Εκείνος που ποτέ δεν ήθελε δεσμεύσεις και παιδιά, τώρα να το σκέφτεται. Έτσι ξεκινά μια σειρά από προβλήματα. Η Τόνι “τρελαίνεται” από τις ορμόνες της εγκυμοσύνης, τη στιγμή που ο Τζόρζιο αντί να την στηρίξει συναισθηματικά και ψυχολογικά, απλά αποφασίζει να λείπει όσο εκείνη θα χρειάζεται μια παρηγορητική αγκαλιά.

Η Τόνι μπαίνει σ’ ένα κέντρο αποκατάστασης έπειτα από μια σοβαρή πτώση στο σκι. Ενώ νιώθει εξαρτημένη από το ιατρικό προσωπικό και τα παυσίπονα, ανακαλεί στη μνήμη της τη θυελλώδη ιστορία που έζησε με τον Georgio. Γιατί αγαπήθηκαν; Ποιος είναι στ’ αλήθεια ο άντρας που λάτρεψε; Πώς μπόρεσε να αφεθεί σ’ αυτό το ασφυκτικό και καταστροφικό πάθος; Για την Tony ξεκινάει μια πολύ δύσκολη ανασυγκρότηση της ζωής της…

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στην Εμανουέλ Μπερκό στο Φεστιβάλ των Καννών το 2015 και οκτώ (8) υποψηφιότητες στα Βραβεία César 2016, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Ταινίας, Ά Γυναικείου και Ά Αντρικού Ρόλου. Πρωταγωνιστούν: Εμανουέλ Μπερκό, Βενσάν Κασέλ, Λουίς Γκαρέλ.

Η Γαλλίδα ηθοποιός και σκηνοθέτις Μαϊβέν επιστρέφει τέσσερα χρόνια μετά το επίσης βραβευμένο στις Κάννες αποκαλυπτικό «Polisse». Μετά το Αστυνομικό Τμήμα Ανηλίκων, αυτή τη φορά διεισδύει στο βάθος μιας ερωτικής σχέσης. Η κάμερα εστιάζει στη δεκαετή προβληματική σχέση ενός ζευγαριού και στο πώς ο άνδρας ελέγχει τη ζωή της γυναίκας, προκαλώντας συνεχώς νέα προβλήματα, λόγω του ιδιόρρυθμου χαρακτήρα του.

Η ταινία «Ο Βασιλιάς Μου» (Mon Roi / My King – 2015) της Μαϊβέν (Maïwenn), παρουσιάστηκε την Πέμπτη 7 Απριλίου στην τελετή έναρξης της διοργάνωσης, ενώ καθώς το φιλμ συμμετέχει και στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, θα προβληθεί επίσης το Σάββατο 9 Απριλίου στις 22:00, στον Κινηματογράφο Δαναός 1.

17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

image

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ξεκίνησε ένα φθινόπωρο του 2000 και στα επόμενα χρόνια καθιερώθηκε ως το ανοιξιάτικο κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας. Μέσα στα 17 χρόνια που έχουν περάσει, ο γαλλόφωνος κινηματογράφος κέρδισε το αθηναϊκό κοινό και κατοχύρωσε επάξια τη θέση του. Το Φεστιβάλ έχει εξελιχθεί σε μία από της σημαντικότερες διοργανώσεις της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ με τη συνεχή υποστήριξη της Unifrance, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου συνεχίζει να συμβάλλει σημαντικά ώστε η Ελλάδα να αγοράζει και να διανέμει ταινίες γαλλόφωνης παραγωγής, στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Το 17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος, θα φιλοξενηθεί στις Κινηματογραφικές Αίθουσες: Δαναός, Embassy Nova Odeon και Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος – Αuditorium Theo Angelopoulos στην Αθήνα και στους Κινηματογράφους: Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας. Το Tvxs.gr και φέτος δίνει το παρών σ’ ένα ιδιαίτερα αξιόλογο φεστιβάλ και σας μεταφέρουμε αναλυτικά τις εντυπώσεις μας από τη διοργάνωση καθώς και τις προτάσεις μας για τις προβολές του. Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ.

Διαβάστε επίσης:
Μία πρώτη ματιά στο 17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

 

Εισιτήρια:
Γενική είσοδος στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών: 5 €
Τιμές εισιτηρίων στους κινηματογράφους Δαναός, Embassy Nova Odeon
Γενική είσοδος: 6 €
Η είσοδος στην πρεμιέρα και τη λήξη θα γίνει μόνο με την ειδική πρόσκληση