Η καινούργια Κινηματογραφική Εβδομάδα μας υποδέχεται με έξι νέες ταινίες να κυκλοφορούν στις Αίθουσες, οι οποίες προβάλλονται στον απόηχο των 90ών Όσκαρ και κυμαίνονται δυστυχώς σε χαμηλά επίπεδα. Μαζί μας και η παρέα των CINEmojis τα οποία θα μας βοηθήσουν να συναρμολογήσουμε το σινεφίλ παζλ, αξιολογώντας τα φιλμ που κυκλοφορούν κάθε Πέμπτη στις ελληνικές αίθουσες.

Ads

Ταινία της εβδομάδας είναι το «Foxtrot» του Σάμουελ Μάοζ. Πρόκειται για μία πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα δημιουργία, η οποία αποτέλεσε και την πρόταση του Ισραήλ για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Στις Αίθουσες και δύο ελληνικές ταινίες, το «Do It Yourself», σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τσιλιφώνη και το «Αγκάθι» του Γαβριήλ Τζάφκα. Αναλυτικά:

«Foxtrot» (2017) του Σάμουελ Μάοζ (Ισραήλ)

image

Ads

Ο Μίκαελ και η Ντάφνα καταρρέουν όταν τους ανακοινώνεται ο θάνατος του γιου τους. Όσο εκείνη σβήνει τη θλίψη της με αντικαταθλιπτικά κι ο Μίκαελ βυθίζεται στην οργή, θα έρθει μια αναπάντεχη ανατροπή που συναγωνίζεται σε σουρεαλισμό μόνο τις στρατιωτικές εμπειρίες του παιδιού τους.

Μετά τον εξαιρετικό «Λίβανο», που είχε αποσπάσει το Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας, ο Σάμουελ Μάοζ επιστρέφει με μια γλυκόπικρη ταινία για τα παιχνίδια της μοίρας στις ζωές μας. Η ταινία απέσπασε το Ειδικό βραβείο της Eπιτροπής στο Φεστιβάλ της Βενετίας, καθώς και το Βραβείο σκηνοθεσίας 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας. Η ταινία αποτέλεσε την πρόταση του Ισραήλ για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

«Do It Yourself» (DIY – 2017) του Δημήτρη Τσιλιφώνη (Ελλάδα)

image

Λίγα λεπτά πριν τον θάνατό του, ο Άλκης Βιδάλης (Κωνσταντίνος Ασπιώτης), ένας μικροαπατεώνας, μας διηγείται σε ένα vlog πως ένας επιφανής επιχειρηματίας της Αθήνας ενοχοποιήθηκε για εγκλήματα που δεν διέπραξε ποτέ. Η κάμερα κλείνει. Ο Άλκης δεν βρίσκεται σπίτι του, αλλά φυλακισμένος σε ένα πλατό. Ο “συνεργός” του, Πέτρος (Mάκης Παπαδημητρίου), παίρνει το βίντεο και βγαίνει απ’το δωμάτιο. Ο Άλκης ξεπλένει το ψεύτικο αίμα από το πρόσωπό του. Σε περίπτωση που είχατε οποιαδήποτε αμφιβολία, δεν υπάρχει καμία πληγή πάνω στο σώμα του Άλκη, παρ’όλα αυτά έχει μόνο λίγα λεπτά μέχρι να γυρίσει ο Πέτρος και να τον σκοτώσει. Πρέπει να αποδράσει από το στούντιο ταινιών πορνό που είναι παγιδευμένος.

Μία κωμική περιπέτεια που εξελίσσεται με επίκεντρο έναν λαβυρινθώδη κόσμο όπου λανσάρεται ως πραγματικός, με τον εντυπωσιακό τίτλο «Βασισμένο σε αληθινά γεγονότα». Μια ιστορία για ανθρώπους, επηρεασμένους από την ποπ κουλτούρα περισσότερο, που δεν παίρνει υποχρεωτικά στα σοβαρά τον εαυτό της, αλλά σέβεται τον θεατή της. Πρωταγωνιστούν: Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Μάκης Παπαδημητρίου, Μυρτώ Αλικάκη, Αργύρης Ξάφης, Πάνος Κορώνης, Θέμης Πάνου, Χρήστος Λούλης.

«Death Wish» (2018) του Ιλάι Ροθ (Η.Π.Α.)

image

Ο Δρ. Πολ Κέρσι (Μπρους Γουίλις) είναι ένας φιλήσυχος οικογενειάρχης και επιτυχημένος χειρουργός που βλέπει από απόσταση τη βία να εξαπλώνεται στην πόλη του. Μέχρι που η γυναίκα του (Ελίζαμπεθ Σου) και η νεαρή κόρη του (Καμίλα Μορόνε) βρίσκονται άγρια δολοφονημένες στο σπίτι τους στα προάστια. Με την αστυνομία να έχει προς εξιχνίαση δεκάδες ακόμα εγκλήματα, ο Πολ, διψασμένος για εκδίκηση, παίρνει τον νόμο στα χέρια του. Όμως, καθώς οι δολοφονίες αυξάνονται στην πόλη, οι κάτοικοι και τα μίντια αρχίζουν να αναρωτιούνται αν ο ανελέητος εκδικητής είναι ένας φύλακας άγγελος ή ακόμα ένας εγκληματίας.

Αυτή είναι η ιδέα της καρδιάς του μυθιστορήματος «Death Wish» του Μπράιαν Γκάρφιλντ από το 1972 και του καλτ θρίλερ δράσης από το 1974, σε σκηνοθεσία του Μάικλ Ουίνερ και με πρωταγωνιστή τον Τσαρλς Μπρόνσον. Στην ταινία του Ιλάι Ροθ, πρωταγωνιστούν: Μπρους Ουίλις, Βίνσεντ Ντ’ Ονόφριο, Ελίζαμπεθ Σου, Ντιν Νόρις, Κίμπερλι Ελίζ.

«Mom and Dad» (2017) του Μπράιαν Τέιλορ (Η.Π.Α.)

image

Ο Νίκολας Κέιτζ και η Σέλμα Μπλερ υποδύονται ένα ζευγάρι που αποτελεί το στερεότυπο του αμερικανικού ονείρου: ζουν μιαν ευτυχισμένη ζωή με τα δύο τους παιδιά, την έφηβη κόρη τους και το δεκάχρονο γιο τους σε ένα πλούσιο προάστιο μιας μεγαλούπολης με όλες τις ανέσεις που προσφέρει η σύγχρονη ζωή. Ξαφνικά όμως μια μέρα, και όσο τα παιδιά ακόμη βρίσκονται στο σχολείο, μια άγνωστη επιδημία θα ξεσπάσει στην περιοχή, οδηγώντας όλους τους γονείς στην τρέλα και βάζοντας στο μυαλό τους μόνο έναν στόχο: να σκοτώσουν τα παιδιά τους! Τα δύο παιδιά θα βρεθούν εγκλωβισμένα στο σπίτι με τους παρανοϊκούς γονείς τους και θα πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να επιβιώσουν μέχρι το βράδυ, και τη στιγμή που ενδέχεται να εμφανιστούν οι καλεσμένοι που μπορεί να τους σώσουν… ο παππούς και η γιαγιά!

Κυκλοφορούν επίσης:

«Αγκάθι» (Thorn – 2017) του Γαβριήλ Τζάφκα (Δανία, Ελλάδα)

Η Λίζα και ο Γιάκομπ μόλις παντρεύτηκαν. Την ίδια νύχτα αποφασίζουν να πάνε ταξίδι του μέλιτος στην επαρχία της Δανίας. Ο Γιάκομπ, όμως, δεν γνωρίζει τον προορισμό τους, καθώς η Λίζα έκανε όλες τις προετοιμασίες μυστικά. Όλα συμβαίνουν σύμφωνα με το σχέδιο της Λίζας, μέχρι που η ίδια συνειδητοποιεί ότι το σχέδιό της βλάπτει την αγάπη τους και η πίστη τους μετατρέπεται σε φόβο.

Το «Αγκάθι» είναι μια Δανο-ελληνική ταινία, σε σκηνοθεσία Γαβριήλ Τζάφκα, ο οποίος πραγματοποιεί το σκηνοθετικό του ντεμπούτο στις ταινίες μεγάλου μήκους. Τον Νοέμβριο του 2016, το φιλμ απέσπασε το βραβείο Eurimages Lab Project στο τμήμα Work in Progress της Αγοράς στο 57ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης για την «ενεργή συμμετοχή του στην ανανέωση του ευρωπαϊκού κινηματογράφου». Την επόμενη χρονιά, το «Αγκάθι» έκανε την πρεμιέρα του στο 58ο ΔΦΚΘ και κέρδισε το πρώτο βραβείο με τίτλο «Νέος Κινηματογράφος» που απένειμε η ΕΡΤ.

«Το Παιχνίδι του Δολοφόνου» (Hangman – 2017) του Johnny Martin (Η.Π.Α.)

Ένας ντετέκτιβ ανθρωποκτονίας συνεργάζεται με έναν εγκληματία για να πιάσει έναν σειριακό δολοφόνο, του οποίου τα εγκλήματα εμπνέονται από το παιχνίδι Hangman. Πρωταγωνιστούν: Al Pacino, Karl Urban, Brittany Snow.