Παίρνοντας τη σκυτάλη από το πολιτικό δράμα του Τζορτζ Κλούνεϊ «Αι Ειδοί του Μαρτίου» (The Ides of March – 2011), στο σημερινό αφιέρωμα της ενότητας «Εκλογές στο σελιλόιντ», παρουσιάζουμε την ταινία του Γκας Βαν Σαντ «Milk», με πρωταγωνιστή τον υπέροχο Σον Πεν. Η ταινία εξιστορεί τη ζωή και το έργο του Χάρβεϊ Μιλκ, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος ανοιχτά gay εκλεγμένος πολιτικός στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ads

«Κάπου στο Σαν Αντόνιο, τη γειτονιά των παιδικών μου χρόνων, βλέπω έναν gay να ανοίγει ένα χαρτί και να διαβάζει ότι ένας ομοφυλόφιλος εξελέγη στο Σαν Φρανσίσκο. Ξέρω ότι υπάρχει ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο, υπάρχει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.» – Χάρβεϊ Μιλκ (Harvey Bernard Milk: 22 Μαΐου του 1930 – 27 Νοεμβρίου του 1978)
image
Έχοντας κουραστεί να κρύβεται επειδή είναι gay, ο Χάρβεϊ Μιλκ παρατάει την υψηλόμισθη δουλειά του στη Γουόλ Στριτ και πηγαίνει στην περιοχή Castro του Σαν Φρανσίσκο για να μείνει με τον εραστή του, Σκοτ. Εκεί, το φωτογραφείο που διατηρεί θα γίνει το σημείο συνάντησης αρκετών ανθρώπων της κοινότητας, που στερούνται των πολιτικών τους δικαιωμάτων από τη συντηρητική κοινωνία. Ο Χάρβεϊ γίνεται η φωνή αυτής της σιωπηλής πλειοψηφίας και εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος. Το 1978 το άδοξο τέλος του θα σφραγίσει την ιστορία του, αλλά παράλληλα θα αποτελέσει και πηγή έμπνευσης.
image
Ποιος ήταν όμως ο Χάρβεϊ Μιλκ, τον οποίο ερμηνεύει υποδειγματικά ο Σον Πεν; Ο Mπέρναρντ Χάρβεϊ Μιλκ, γεννήθηκε το 1930 στη Νέα Υόρκη από Εβραίους γονείς. Σπούδασε μαθηματικά στο πανεπιστήμιο του Άλμπανι και παράλληλα άρχισε να γράφει στη φοιτητική εφημερίδα. Ήταν πολύ κοινωνικός και δημοφιλής. Από παιδί συνειδητοποίησε την ομοφυλία του και επέλεξε να το κρατήσει κρυφό.

Στη συνέχεια ο Χάρβεϊ Μιλκ, υπηρέτησε στο αμερικανικό ναυτικό και μετά το τέλος της θητείας του επέστρεψε στη Νέα Υόρκη. Σύναψε την πρώτη του μεγάλη σχέση με τον Τζον Κάμπελ που γνώρισε ενόσω δίδασκε στο Λονγκ Άιλαντ και άρχισε να αγωνίζεται πιο ενεργά για τα δικαιώματα των gay. Αλλά η κρυφή ζωή και η καταπίεση από την τοπική κοινωνία τον ταλαιπωρούσε βαθιά και αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη.
image
Εγκαταστάθηκε στο Σαν Φρανσίσκο – την πόλη που εκείνη την εποχή φιλοξενούσε ομοφυλόφιλους που διώχθηκαν από τον στρατό λόγω αυτού τους του προσανατολισμού. Ο Μιλκ σύντομα έγινε ενεργό μέλος αυτής της κοινότητας αλλά και η ίδια η φωνή της, εξαιτίας της τεράστιας απήχησης που είχε στον κόσμο τόσο με την παρουσία του, όσο και με τον λόγο του. Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 η Ένωση Ατομικών Δικαιωμάτων (Society for Individual Rights) άρχισε να εργάζεται ενάντια στις διώξεις των Αρχών κατά των gay σε μπαρ και μέρη που σύχναζαν, δράση στην οποία ο Μιλκ άρχισε να συμμετέχει πολύ ενεργά συσπειρώνοντας τον κόσμο γύρω του.
image
Ταραχές, έντονες διαμαρτυρίες και επεισόδια χαρακτηρίζουν εκείνα τα ταραγμένα χρόνια που ο Μιλκ πρωτοστατούσε αποκτώντας έρεισμα. Εξελέγη δημοτικός σύμβουλος των Δημοκρατικών το 1977 για έντεκα μήνες, οπότε και δολοφονήθηκε από τον πολιτικό του αντίπαλο Νταν Ουάιτ, ο οποίος είχε παραιτηθεί από σύμβουλος και απαιτούσε τη θέση του πίσω. Η δολοφονία του Μιλκ, τον κατέστησε μάρτυρα των δικαιωμάτων των gay και υπήρξε ορόσημο για τους μετέπειτα αγώνες τους.

Ως πολιτικός και ακτιβιστής ο Μιλκ ήταν ιδιαίτερα χαρισματικός. Πίστευε ότι οι υπηρεσίες που προσφέρει μία κυβέρνηση πρέπει να συναντούν τις ανάγκες των πολιτών. Παρότρυνε τους gay να βγουν από την αφάνεια και να αγωνιστούν εναντίον των διακρίσεων. Μάλιστα έχει μείνει μνημειώδης η φράση του – όχι πολύ πριν τη δολοφονία του – «Θα ζητήσω στο κίνημα (δικαιωμάτων των gay) να συνεχίσει τον αγώνα, γιατί η εκλογή μου δίνει στους νέους ανθρώπους ελπίδα. Πρέπει να τους δίνουμε ελπίδα».
image
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο σεναριογράφος της ταινίας, Ντάστιν Λανς Μπλακ (βραβεύτηκε με Όσκαρ Σεναρίου για την συγκεκριμένη ταινία), ήρθε σ’ επαφή με τον Κλιβ Τζόουνς (στην ταινία τον ερμηνεύει ο Εμίλ Χιρς), προστατευόμενος και στενός συνεργάτης του Μιλκ – και σχεδιαστής του αναγνωρισμένου πλέον σήματος που συμβολίζει το AIDS. Ο Τζόουνς, αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή το πρότζεκτ για μία ταινία με ήρωα τον Χάρβεϊ και συμμετείχε καθοριστικά ως ιστορικός σύμβουλος, πηγαίνοντας κάθε μέρα στα γυρίσματα.

Ads

Ο Χάρβεϊ Μιλκ ήταν μία προσωπικότητα πολύ βέβαιη για τους λόγους που έμπαινε στην πολιτική. Η ταινία του Γκας Βαν Σαντ, πέρα από μία ενδιαφέρουσα πολιτική ιστορία ξετυλίγει παράλληλα και μια ιδιαίτερη, προσωπική ιστορία. Ο Σον Πεν – που με αυτή του ακριβώς την ερμηνεία κέρδισε το 2009 το Όσκαρ ‘Α Ανδρικού Ρόλου – μας χαρίζει απλόχερα μία σπουδαία όσο και συγκινητική ερμηνεία, θυμίζοντας μας πόσο καλός ηθοποιός είναι.
image
«Δεν ήταν μόνο το πολύ καλό σενάριο, αλλά υπήρχε και εξαιρετικό αρχειακό υλικό πάνω στο οποίο στηριζόταν και στο οποίο είχα πρόσβαση και μπορούσα να μελετήσω. Ερωτεύτηκα τον Χάρβεϊ, την προσωπικότητά του, το πνεύμα του, με τρόπο που νομίζω πως μεταμόρφωσε όλο μου το ύφος ως ηθοποιού» – αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σον Πεν.

Τον ρόλο του πολιτικού αντιπάλου του Μιλκ, Νταν Γουάιτ, ερμηνεύει ο Τζος Μπρόλιν. Ο Tζέιμς Φράνκο – μετά τη Χρυσή Σφαίρα που κέρδισε για τον ρόλο του ως Τζέιμς Ντιν – ερμηνεύει εδώ τον σύντροφο του Μιλκ, Σκοτ Σμιθ.

Έτος: 2008 | Xώρα: Η.Π.Α. | Διάρκεια: 128 λεπτά | Σκηνοθεσία: Gus Van Sant | Σενάριο: Dustin Lance Black | Παίζουν: Sean Penn, Josh Brolin, Emile Hirsch, James Franco