Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΕΑΚ), απευθύνει έκκληση στον Υπουργό Πολιτισμού, να σταθεί έστω και τώρα στο ύψος των περιστάσεων. Λίγο πριν ολοκληρωθεί ημερολογιακά το 2014 η ΕΑΚ, μέσα από ένα κείμενο που φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Πέντε Γεγονότα Πέραν Πάσης Σοβαρότητας» σημειώνει σχετικά: «Λυπούμαστε ειλικρινά που τόσο ο πρώην, όσο και ο νυν Υπουργός Πολιτισμού επέλεξαν αυτή την κατεύθυνση, ενώ είχαν την ευκαιρία να μείνουν κυριολεκτικά στην ιστορία γυρίζοντας μια για πάντα την πλάτη τους στην οπισθοδρόμηση και τα προσωπικά μικροσυμφέροντα.»

Ads

Ακολουθεί αναλυτικά, το κείμενο – παρέμβαση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου:

«Πέντε Γεγονότα Πέραν Πάσης Σοβαρότητας»

Γεγονός πρώτο: Ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, διορίζει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου εφτά νέα πρόσωπα, πέντε από τα οποία βρίσκουν αντίθετη τη συντριπτική πλειονότητα της κινηματογραφικής κοινότητας. Αποστέλλεται επιστολή διαμαρτυρίας 241 κινηματογραφιστών, ανάμεσά τους, ο Κώστας Γαβράς και οι διευθυντές των Φεστιβάλ Βερολίνου, Ρότερνταμ, Σάντανς και Κάρλοβι Βάρι. Η επιλογή του Υπουργού είναι προσχηματική, ώστε να επανέρθει στη διοίκηση του ΕΚΚ η εσωστρεφής – πελατειακή νοοτροπία των περασμένων ετών. Πράγματι, από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση, το νέο ΔΣ αρχίζει να υπονομεύει τις αποφάσεις του Γενικού Διευθυντή, κ. Γρηγόρη Καραντινάκη, απορρίπτει εγκεκριμένες ταινίες κατά παράβαση του νόμου.

Ads

Γεγονός δεύτερο: Η θητεία του κ. Γρηγόρη Καταντινάκη ολοκληρώνεται με επιτυχία. Ωστόσο, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει να προτείνει σαν νέο ΓΔ τον επί σειρά ετών πρόεδρο της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών κ. Χάρη Παπαδόπουλο. Ένα πρόσωπο που εκτός του ότι δεν πληροί τα κριτήρια για τη θέση, έχει πολλές φορές διχάσει το χώρο, καθώς έχει εναντιωθεί στον εκσυγχρονισμό θεσμών που διέπουν τον κινηματογράφο.

Γεγονός τρίτο: Παρά τη δεδηλωμένη αντίθεση της πλειονότητας των κινηματογραφιστών στην υποψηφιότητα του κ. Χάρη Παπαδόπουλου και τις έντονες διαμαρτυρίες μεγάλων ενώσεων του χώρου, ο νυν Υπουργός Πολιτισμού, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, υπογράφει τον διορισμό του.

Γεγονός τέταρτο: Το ΔΣ του ΕΚΚ αυτοαναιρείται. Το μέλος του, κ. Γιάννης Γλέζος, καταθέτει ένσταση εναντίον της απόφασης τού Υπουργού, αλλά και του συμβουλίου στο οποίο συμμετέχει, και ο διορισμός παγώνει.

Και ερχόμαστε στο γεγονός πέμπτο: Αντί η διοίκηση του ΕΚΚ και ο αρμόδιος Υπουργός να εργάζονται για να επιλύσουν τα τόσα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αφορούν στο μέλλον και την επιβίωση του ελληνικού κινηματογράφου, μετατρέπουν επί μήνες την κινηματογραφική κοινότητα σε άναυδο θεατή μιας αχαρακτήριστης διελκυστίνδας μικροπολιτικής και μικροσυμφερόντων.

Λυπούμαστε ειλικρινά που τόσο ο πρώην, όσο και ο νυν Υπουργός Πολιτισμού επέλεξαν αυτή την κατεύθυνση, ενώ είχαν την ευκαιρία να μείνουν κυριολεκτικά στην ιστορία γυρίζοντας μια για πάντα την πλάτη τους στην οπισθοδρόμηση και τα προσωπικά μικροσυμφέροντα.

Η υπονόμευση των θεσμών πρέπει να σταματήσει. Απευθύνουμε έκκληση στον κ. Υπουργό να σταθεί έστω και τώρα στο ύψος των περιστάσεων. Η ανάγκη να κινηθεί ο ελληνικός κινηματογράφος σ’ ένα «καθαρό τοπίο» είναι επιτακτική.

Το ΔΣ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου