Έχοντας πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα του, τον Φλεβάρη στο 65ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, το νέο φιλμ του Βιμ Βέντερς, «Όλα Θα Πάνε Καλά» (Everything Will Be Fine – 2015), αποτελεί μία από τις πλέον συζητημένες ταινίες που θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στην μεγάλη οθόνη, το φετινό καλοκαίρι, στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες.

Ads

Είναι ένα συνηθισμένο χειμωνιάτικο βράδυ κι ένα αυτοκίνητο διασχίζει έναν επαρχιακό δρόμο. Χιονίζει, η ορατότητα είναι περιορισμένη. Ξαφνικά, ένα έλκηθρο εμφανίζεται από το πουθενά, σ’ έναν λόφο. Το αυτοκίνητο σταματά και όλα βυθίζονται στη σιωπή…

Ο οδηγός είναι ένας συγγραφέας, ο Τόμας (Τζέιμς Φράνκο). Δεν έχει εκείνος ευθύνη για το ατύχημα, αλλά ούτε και ο μικρός Κρίστοφερ, που έπρεπε να φροντίσει να μη βγει στον δρόμο ο αδελφός του, ούτε η μητέρα τους, Κέιτ (Σαρλότ Γκενσμπούργκ), που έπρεπε να είχε καλέσει τα παιδιά μέσα νωρίτερα.

image

Ads

Ο Τόμας πέφτει σε κατάθλιψη και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να συνεχίσει να γράφει. Έχει, όμως, δικαίωμα να βασίσει το έργο του πάνω σε βιώματα και τη θλίψη των άλλων; Το ταξίδι του θα του αποδείξει ότι δεν είναι απλώς ο χρόνος που γιατρεύει τις πληγές αλλά το κουράγιο να αντιμετωπίσεις το παρελθόν και να συγχωρείς, τόσο τους άλλους, όσο και τον εαυτό σου.

«Δεν διάλεξα εγώ την ιστορία, η ιστορία διάλεξε εμένα, και μάλιστα αναπάντεχα», λέει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης του «Όλα θα Πάνε Καλά», Βιμ Βέντερς, αναφερόμενος στην τυχαία γνωριμία του με τον Νορβηγό σεναριογράφο Μπιορν Όλαφ Γιοχάνεσεν, σ ένα από τα εργαστήρια του Φεστιβάλ Sundance.

image

Η νέα δημιουργία του πολυβραβευμένου Γερμανού σκηνοθέτη, αποτέλεσε μία από τις πιο αναμενόμενες και δημοφιλείς συμμετοχές φέτος τον Φλεβάρη στην Μπερλινάλε. Στο πολυσυλλεκτικό καστ του σπουδαίου Γερμανού σκηνοθέτη, συναντάμε τους: Τζέιμς Φράνκο, Σαρλότ Γκενσμπούργκ, Ρέιτσελ ΜακΆνταμς και Μαρί-Ζοζέ Κροζ.

Το σενάριο πραγματεύεται την ιστορία ενός συγγραφέα, που βλέπει τη ζωή του να αλλάζει δραματικά μετά από ένα τραγικό ατύχημα, αλλά και της οικογένειας του θύματος που πασχίζουν να επουλώσουν τις πληγές τους. Όλοι τους θα καταλάβουν ότι δεν είναι μόνο ο χρόνος που γιατρεύει τις πληγές, αλλά και το κουράγιο να αντιμετωπίσεις τα πράγματα και να μάθεις να συγχωρείς.

image

Στο «Every Thing Will Be Fine» ο Βέντερς συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον διευθυντή φωτογραφίας Μπενουά Ντεμπί και τον βραβευμένο με Όσκαρ, ελληνικής καταγωγής συνθέτη, Αλεξάντρ Ντεσπλά. Στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει την άνοιξη στο Tvxs.gr με αφορμή την κυκλοφορία του υπέροχου ντοκιμαντέρ του, «The Salt of the Earth» (Το Αλάτι της Γης), ο καταξιωμένος Γερμανός σκηνοθέτης, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Παράλληλα με το αφιέρωμα στις ταινίες μου, είχα τη δυνατότητα να δείξω σε πρεμιέρα στην Μπερλινάλε τη νέα μου δημιουργία «Όλα Θα Πάνε Καλά» (Everything Will Be Fine – 2015), ήταν κάτι για το οποίο ήμουν πολύ ενθουσιασμένος. Δείχνοντας την καινούργια μου δουλειά, αισθανόμουν ότι άνοιγα παράλληλα και μία πόρτα στο μέλλον. Αυτό ήταν ένα καινούργιο συναίσθημα για εμένα. Διότι πρόκειται για μία ανεξάρτητη παραγωγή μίας ταινίας μυθοπλασίας που παρουσιάζει ένα οικείο οικογενειακό δράμα, το οποίο έχει γυριστεί με την τεχνολογία του 3D. Είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό.» – σημειώνει σχετικά ο Γερμανός σκηνοθέτης και συμπληρώνει:

«Είχα ένα ονειρικό καστ ηθοποιών με τον Τζέιμς Φράνκο, την Σαρλότ Γκενσμπούργκ, την Μαρί-Ζοζέ Κροζ και την Ρέιτσελ Μακ Άνταμς. Είχα επίσης έναν φανταστικό συνθέτη, τον συμπατριώτη σας Αλεξάντερ Ντεπλά (Αλέξανδρος Λαδόπουλος). Ο Ντεπλά, συνέθεσε για την ταινία ένα πραγματικά υπέροχο ορχηστικό μουσικό σκορ. Όπως καταλαβαίνετε είμαι πολύ ενθουσιασμένος με το νέο μου φιλμ: “Every Thing Will Be Fine”…»

image

Διαβάστε επίσης:
«Το Αλάτι της Γης» δια χειρός του σπουδαίου Βιμ Βέντερς
Συνέντευξη – Ο Βιμ Βέντερς για το ελληνικό σινεμά και τον Θόδωρο Αγγελόπουλο

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Βιμ Βέντερς μας παρουσιάζει ένα φιλμ χρησιμοποιώντας την τρίτη διάσταση. Το 2011, σ’ ένα από τα καλύτερα και πιο άρτια τεχνολογικά ντοκιμαντέρ των τελευταίων χρόνων, ο Βέντερς γύρισε σε 3D το φιλμ «Pina», αφιερωμένο στην κορυφαία χορεύτρια και χορογράφο, Πίνα Μπάους. Ένα υπέροχο δημιούργημα που χάρισε στον Γερμανό σκηνοθέτη πολλά βραβεία και βέβαια μία υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα στην Πίνα Μπάους: Η πρωτοπόρος του μοντέρνου χορού

Συζητώντας με τον Βιμ Βέντερς, τον ρωτήσαμε πως βιώνει την εναλλαγή της κινηματογράφησης και ποια η γνώμη του για την τεχνολογία του 3D:

«Το 3D είναι ένα καταπληκτικό μέσο για να μοιραστείς τις εμπειρίες σου με τους άλλους, όπου μπορείς να εισάγεις κυριολεκτικά το κοινό σ’ έναν άλλο κόσμο. Η ταινία μυθοπλασίας που έκανα παράλληλα την ίδια στιγμή που επεξεργαζόμουν το υλικό για το ντοκιμαντέρ με τον Σαλγάδο, και η οποία γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στον Καναδά, το «Every Thing Will Be Fine», ήταν και πάλι σε φορμάτ 3D. Λατρεύω αυτή τη νέα γλώσσα, και πιστεύω ότι είναι ένα σκάνδαλο το γεγονός ότι χρησιμοποιείται – ή μάλλον καταχράζεται – από τα μεγάλα στούντιο αυστηρά ως «έλξη» του κοινού και όχι ως ένα φανταστικό νέο εργαλείο για να πεις τις ιστορίες σου.»

image

Αν και το φιλμ «Όλα Θα Πάνε Καλά» δεν συγκρίνεται με παλαιότερες αριστουργηματικές δημιουργίες του Βέντερς, ωστόσο πολλά από τα χαρακτηριστικά που τον καθιέρωσαν κάνουν κι εδώ την εμφάνιση τους. Τέλεια φωτογραφία, προσεγμένα κάδρα απαράμιλλης ομορφιάς κι ένα υπέροχο μουσικό σκορ, προσπαθούν να μας εισάγουν στο συμπαθητικό αλλά όχι αξιομνημόνευτο σενάριο του Bjørn Olaf Johannessen.

image

Οι ηθοποιοί ανταποκρίνονται με επάρκεια και παρά το γεγονός ότι το φιλμ βασίζεται στον Τζέιμς Φράνκο, είναι η μούσα του Λαρς Φον Τρίερ, η Σαρλότ Γκενσμπούργκ, που κερδίζει και πάλι τις εντυπώσεις. Οι χρονικές μετατοπίσεις φαίνεται να αποσυντονίζουν τον θεατή που προσπαθεί να εισχωρήσει στον μαγικό κόσμο του Βέντερς, αλλά ευτυχώς το πέρασμα του χρόνου αποτυπώνεται έξυπνα και συμβολικά, μόνο μέσα από τα πρόσωπα των παιδιών που συμμετέχουν στο έργο και που σταδιακά τα παρακολουθούμε να μεγαλώνουν και να εξελίσσονται.

image

Ο Τζέιμς Φράνκο ήταν η πρώτη επιλογή του Γερμανού σκηνοθέτη για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Τόμας, η ζωή του οποίου συνιστά την ραχοκοκαλιά της ιστορίας. «Είμαι μεγάλος θαυμαστής του Βιμ εδώ και χρόνια, άρα δεν το σκέφτηκα πολύ πριν συμφωνήσω», λέει ο Φράνκο για την πρόταση. «Φαινόταν ενδιαφέρον σαν ταξίδι, και όλα αυτά που πρόσθεταν στην “μουσική” της ταινίας την έκαναν ακόμη καλύτερη. Το σενάριο ήταν σαν μυθιστόρημα, κάλυπτε μια μεγάλη χρονική περίοδο, κι έτσι τα αίτια και οι συνέπειες των γεγονότων ήταν δοσμένα με τρόπο πιο λεπτεπίλεπτο. Τελικά, μοιάζει περισσότερο με πορτρέτο χαρακτήρων, παρά με μια ιστορία».

image

Με έναν τραγικό τρόπο, το ατύχημα συνδέει την ζωή του Τόμας με εκείνη της Κέιτ, της μητέρας του παιδιού που χάνει τη ζωή του. «Δεν καταλαβαίνω ακριβώς την σχέση τους, αλλά ήταν ένας από τους λόγους που ήθελα να την υποδυθώ», παραδέχεται η Σαρλότ Γκενσμπούργκ. «Η σύνδεσή τους πάει βαθύτερα από την επίρριψη ευθυνών, είναι όμορφη, συγκλονιστική. Ο Τόμας είναι ο μοναδικός μάρτυρας σε αυτό που της συνέβη. Και τελικά η ταινία μιλά για την ελπίδα και την μοίρα, για το ταξίδι μέσα στο χρόνο και την επούλωση. Αυτό είναι το μόνο που μπορούν να κάνουν μετά από ένα τέτοιο γεγονός: να επουλώσουν τις πληγές τους»

image

Η Ρέιτσελ ΜακΆνταμς, υποδύεται την σύντροφο του Τόμας την εποχή του ατυχήματος: «Η συνεργασία με τον Βιμ ήταν ένα προνόμιο για μένα. Είναι υπέροχος σαν άνθρωπος και γενναιόδωρος σαν συνεργάτης. Πάντα νιώθεις ελεύθερος να δοκιμάσεις πράγματα στο γύρισμα, με την δική του καθοδήγηση. Έχει μια τόσο μοναδική κινηματογραφική φωνή και πάντα πειραματίζεται με κάτι καινούριο. Στην ιστορία αυτή, που έχει τόσο βάθος και ουσία, ήταν πολύτιμος βοηθός».

image

Η Μαρί-Ζοζέ Κροζ, η τέταρτη βασική ηθοποιός του καστ, συμφωνεί ότι η εμπειρία της συνεργασίας με τον Βέντερς ήταν «σουρεαλιστική, αλλά και υπέροχη. Η ιστορία είναι τόσο πλούσια και σοφή. Μιλάει για την τραγωδία ως κάθαρση, για το πώς κάθε αρνητικό σού φέρνει και ένα θετικό. Το αντίθετο της ζωής είναι η ακινησία, άρα για μένα η τραγωδία είναι ζωή. Οι άνθρωποι φοβούνται την αλλαγή αλλά οι επώδυνες στιγμές φέρνουν δύναμη και γνώση. Το να αλλάζεις σημαίνει να ζεις».

image

Η ταινία «Όλα Θα Πάνε Καλά» (Everything Will Be Fine – 2015) του Βιμ Βέντερς, θα κυκλοφορήσει στις Κινηματογραφικές Αίθουσες της χώρας, την Πέμπτη 13 Αυγούστου, από την Odeon. Δυστυχώς, όπως μας ενημέρωσε η εταιρεία διανομής, στην Ελλάδα δεν θα προβληθεί η 3D εκδοχή της νέας του Γερμανού σκηνοθέτη.

Έτος: 2015 | Χώρα: Γερμανία, Καναδάς | Διάρκεια: 118 λεπτά | Σκηνοθεσία: Wim Wenders | Σενάριο: Bjørn Olaf Johannessen | Παίζουν: James Franco, Charlotte Gainsbourg, Rachel McAdams.