Το ντοκιμαντέρ «Εγώ, ο Άλλος Άνθρωπος» είναι μια ιστορία με πρωταγωνιστή τον Κώστα Πολυχρονόπουλο, ο οποίος καθημερινά μαγειρεύει και ταΐζει δωρεάν στον δρόμο συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Προβάλλεται στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 6 και την Τρίτη 7 Μαρτίου, στο πλαίσιο της καινούργιας θεματικής ενότητας του Φεστιβάλ: «Food vs Food». Το Tvxs.gr και φέτος δίνει το παρών σ’ ένα από τα κορυφαία φεστιβάλ στο είδος του και σας μεταφέρουμε καθημερινά τις εντυπώσεις, αλλά και τις προτάσεις μας

Ads

19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

image

Οι Έλληνες κινηματογραφιστές δίνουν και φέτος δυναμικό παρών στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, το οποίο διεξάγεται από την Παρασκευή 3 Μαρτίου, μέχρι και την Κυριακή 12 Μαρτίου. Νέοι αλλά και καταξιωμένοι δημιουργοί, στρέφουν την κάμερα τους και αποτυπώνουν τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες μέσα από εξήντα τέσσερα (64) ντοκιμαντέρ τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο πλαίσιο της ανανεωμένης διοργάνωσης.

Ads

Το ελληνικό ντοκιμαντέρ έχει πρωταγωνιστική θέση στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Έπειτα από μεγάλο αριθμό καταθέσεων που έφτασαν τις 110, συνολικά 64 ντοκιμαντέρ προβάλλονται στο 19ο ΦΝΘ, τόσο στο διεθνές πρόγραμμα, όσο και στο ελληνικό πανόραμα. Τρία από αυτά συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα, που εγκαινιάζεται στη φετινή διοργάνωση. Πολιτική, κοινωνία, προσωπικές ιστορίες, ανθρώπινα δικαιώματα, τέχνη και φαγητό, βρίσκονται φέτος στο επίκεντρο των ελληνικών ταινιών.

Οι Έλληνες ντοκιμαντερίστες καταθέτουν δυναμικά τη δική τους μοναδική ματιά, μέσα από αξιόλογες δημιουργίες. Επιλέγοντας ως κεντρικούς άξονες, θέματα που αφορούν την πολιτική επικαιρότητα, την οικονομική κρίση, τις προκαταλήψεις, την ανθρώπινη φύση, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το προσφυγικό, την ιστορία, αλλά και την τέχνη.

Διαβάστε επίσης:
Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στα 10 σημαντικότερα του κόσμου
Αυτές είναι οι 64 ελληνικές δημιουργίες του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

«Food vs. Food»

image

Η περιπέτεια των γεύσεων, οι ιστορίες των ανθρώπων που παράγουν πολιτισμό μέσα σε μια κουζίνα, η πολιτική διάσταση της οινοποιίας, αλλά και ο νέος ιμπεριαλισμός της διατροφικής αλυσίδας, αποτελούν τα θέματα ενός νέου τμήματος του Φεστιβάλ, στο πλαίσιο του οποίου θα προβληθούν κάποια χαρακτηριστικά ντοκιμαντέρ.

«Την τελευταία δεκαετία, οι πολύπλοκες αυτές εκφάνσεις της γαστρονομίας αποτυπώνονται σε ένα νέο «υπο-είδος» του ντοκιμαντέρ. Το culinary cinema υπάρχει πια ως ξεχωριστό τμήμα σε μεγάλα φεστιβάλ όπως η Μπερλινάλε και το Σαν Σεμπαστιάν. Ένα τέτοιο τμήμα θα υπάρχει, από τον ερχόμενο Μάρτιο, και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και θα συνδέει τις κινούμενες εικόνες με τις τοπικές κουζίνες της πόλης και ολόκληρης της περιοχής.» – Ορέστης Ανδρεαδάκης (διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης)

Διαβάστε επίσης:
10 ντοκιμαντέρ για το φαγητό ως απόλαυση αλλά και ως εργαλείο εκμετάλλευσης

Εγώ, ο Άλλος Άνθρωπος / My Human Self
Σκηνοθεσία: Λουκάς Αγέλαστος
Καλλιτεχνική Διεύθυνση / Παραγωγή: Σπυριδούλα Γκούσκου
Χώρα: Ελλάδα
Έτος: 201
Διάρκεια:  λεπτά
Δευτέρα 6 Μαρτίου στις 20:00 στην Αίθουσα: Τζον Κασσαβέτης
Τρίτη 7 Μαρτίου στις 13:00 στην Αίθουσα: Τώνια Μαρκετάκη

image

Ο Κώστας, στα 47 του χρόνια, παλεύει με την ανεργία και την απραξία. Θέλοντας να γίνει «Άλλος» άνθρωπος και με όχημα τον εγωισμό του, φτιάχνει μια κοινωνική κουζίνα όπου μαγειρεύει καθημερινά στο δρόμο, προσπαθώντας να έρθει κοντά σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Όταν πια το εγχείρημα του παίρνει μεγάλες διαστάσεις, ο εγωισμός του τον φέρνει αντιμέτωπο με την αποτυχία, τη σύντροφό του και τον εαυτό του.

Όταν έμεινε άνεργος ο Κώστας Πολυχρονόπουλος, είδε δύο παιδιά να ψάχνουν τους κάδους σκουπιδιών για να βρούνε φαγητό. Αποφάσισε να φτιάξει τοστ και να τα μοιράσει. Στην αρχή κανείς δεν τα έπαιρνε, μέχρι που κατάλαβε ότι ήθελαν να φάνε μαζί του. Έκτοτε, μαγειρεύει καθημερινά στον δρόμο με πολλούς εθελοντές.

Η γενναιόδωρη ιστορία του Κώστα, ο οποίος εμπνεύστηκε την κοινωνική κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος», χαρίζοντας δωρεάν γεύματα σε όσους συνανθρώπους μας τα έχουν ανάγκη, μεταφέρεται στην μεγάλη οθόνη στο ντοκιμαντέρ: «Εγώ, ο άλλος άνθρωπος» του Λουκά Αγέλαστου και της Σπυριδούλας Γκούσκου.

Στο ιστότοπο «Ο Άλλος Άνθρωπος» αναγράφονται αναλυτικά οι δράσεις, οι εκδηλώσεις και το πρόγραμμα της Κοινωνικής Κουζίνας, αλλά και το πως μπορούμε να βοηθήσουμε αυτή την αξιόλογη προσπάθεια.

«Πρόκειται για γεύμα αγάπης, αλληλεγγύης και σεβασμού απ’ τον άνθρωπο στον άνθρωπο. Δεν υπάρχει καμία διάκριση καμία προϋπόθεση γι’ αυτόν που θα πάρει φαγητό από εμάς. Ό,τι ρίχνω στην κατσαρόλα μου, είναι πράγματα που μου έχει δώσει ο απλός κόσμος. Δε δέχομαι προσφορές από καμία πολυεθνική παρά μόνο απ’ τον άνθρωπο που θα έρθει ανώνυμα, να προσφέρει το οτιδήποτε. Δεν ευχαριστώ κανέναν, αυτό είναι η αλληλεγγύη!» – Κώστας Πολυχρονόπουλος

Το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, διεξάγεται από την Παρασκευή 3 Μαρτίου, μέχρι και την Κυριακή 12 Μαρτίου. Το Tvxs.gr θα δώσει και φέτος το παρών και στην Κινηματογραφική του Στήλη, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στο είδος του, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς.