Από την Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου έως και την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, σε συνεργασία με το Τμήμα Κινηματογραφίας της Κρατικής Διοίκησης Τύπου, Δημοσιεύσεων, Ραδιοφώνου, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, παρουσιάζει την Εβδομάδα Κινεζικού Κινηματογράφου 2014. Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της οικοδόμησης μιας στενότερης πολιτιστικής συνεργασίας με την Κινεζική πρεσβεία και το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει στην μεγάλη οθόνη οκτώ χαρακτηριστικές ταινίες της τελευταίας τριετίας. Ταινίες οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ειδών δίνοντας την σύνθετη εικόνα του κινεζικού κινηματογράφου στις μέρες μας.

Ads

Η Εβδομάδα Κινεζικού Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Διεύθυνσης Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων του ΥΠΠΟΑ, της Κρατικής Διοίκησης Τύπου, Δημοσιεύσεων, Ραδιοφώνου, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης  της Κίνας, και την Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα. 

image

Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της οικοδόμησης μιας στενότερης πολιτιστικής συνεργασίας με την Κινεζική πρεσβεία και τους αντίστοιχους πολιτιστικούς φορείς της Κίνας. Αποτελεί την αφετηρία για την διεύρυνση των διακρατικών σχέσεων Ελλάδας – Κίνας σε επίπεδο πολιτισμού, καθώς και για την διαμόρφωση συνεργασιών στο πεδίο του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και της συντήρησης της κινηματογραφικής κληρονομιάς.

Ads

 

Την Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου η Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Άντζελα Γκερέκου θα κηρύξει την τελετή έναρξης της εκδήλωσης, την οποία θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, κ. Τζόου Σιαολί, καθώς και εκπρόσωποι από το χώρο του πολιτισμού των δύο χωρών, επαγγελματίες του κινηματογράφου και μέλη του διπλωματικού σώματος.

image

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθούν οκτώ ταινίες της τελευταίας τριετίας σκηνοθετημένες από διάσημους Κινέζους δημιουργούς, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ειδών δίνοντας την σύνθετη εικόνα του κινεζικού κινηματογράφου στις μέρες μας. Οι περισσότερες έχουν κάνει λαμπρή πορεία σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, ενώ κάποιες έχουν τιμηθεί και με σημαντικά βραβεία.

 

Ταινία έναρξης της εκδήλωσης είναι το “Love Story στο Πεκίνο” (Beijing Love Story) του Τσεν Σιτσένγκ (Chen Sicheng – 2014, 121 λεπτά), όπου παρακολουθούμε τις ιστορίες πέντε ζευγαριών από διαφορετικές γενιές και σε διαφορετικές φάσεις της ζωής τους. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μέρος των γυρισμάτων της ταινίας έχουν γίνει στη Σαντορίνη. Το φιλμ έκανε πρεμιέρα στο φετινό φεστιβάλ της Σαγκάης, ενώ προβλήθηκε και στο  Far East Film Festival στην Ιταλία

image

Αναλυτικά οι οκτώ ταινίες που θα προβληθούν στην Εβδομάδα Κινεζικού Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, είναι οι εξής:

  • The Grandmaster του Γουόν Καρ Γάι (Wong Kar-wai – 2013, 130 λεπτά)
  • Τα Συνεταιράκια (Partners) του Πίτερ Τσαν (Peter Chan – 2013, 113 λεπτά)
  • Αστυνομικό Ημερολόγιο (Police Diary) της Νινγκ Γινγκ (Ning Ying – 2013, 110 λεπτά)
  • Πες Ναι (Say Yes) του Λέστε Τσεν (Leste Chen – 2013, 104 λεπτά)
  • Chinese Zodiac του Τζάκι Τσαν (Jackie Chan – 2012, 103 λεπτά)
  • Full Circle του Ζανγκ Γιανγκ (Zhang Yang – 2012, 105 λεπτά)
  • Το Χτύπημα του Δράκου (Flying Swords of Dragon Gate) του Τσούι Χαρκ (Tsui Hark – 2011, 120 λεπτά)

image

Διαβάστε επίσης:

«The Grandmaster» – Μία χορογραφία από τον Γουόνγκ Καρ Γουάι

Η Εβδομάδα Κινεζικού Κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου έως και την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 και Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136 / Μετρό Κεραμεικός). Οι προβολές των ταινιών θα πραγματοποιηθούν με ελληνικούς υπότιτλους και η τιμή εισόδου για κάθε προβολή είναι 4 ευρώ.