Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Κινεζικού Κινηματογράφου, που πραγματοποιείται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, προβάλλεται την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου στις 21:45 η ταινία του Γουόνγκ Καρ Γουάι, «The Grandmaster». Πρόκειται για την πιο πρόσφατη δημιουργία του εμβληματικού σκηνοθέτη, η οποία δεν είναι απλά μία ακόμα ταινία πολεμικών τεχνών, αλλά μία υπέροχη χορογραφία που εξιδανικεύει τη χρήση του slow motion στην μεγάλη οθόνη.

Ads

Η Εβδομάδα Κινεζικού Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου, με την προβολή της ταινίας: «Love Story στο Πεκίνο» (Beijing Love Story) του Τσεν Σιτσένγκ (Chen Sicheng – 2014) και ολοκληρώνεται την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Διεύθυνσης Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων του ΥΠΠΟΑ, της Κρατικής Διοίκησης Τύπου, Δημοσιεύσεων, Ραδιοφώνου, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Κίνας, και την Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα.

image

Η Εβδομάδα Κινεζικού Κινηματογράφου πραγματοποιείται στο πλαίσιο της οικοδόμησης μιας στενότερης πολιτιστικής συνεργασίας με την Κινεζική πρεσβεία και τους αντίστοιχους πολιτιστικούς φορείς της Κίνας. Αποτελεί την αφετηρία για την διεύρυνση των διακρατικών σχέσεων Ελλάδας – Κίνας σε επίπεδο πολιτισμού, καθώς και για την διαμόρφωση συνεργασιών στο πεδίο του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και της συντήρησης της κινηματογραφικής κληρονομιάς.

Ads

 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβάλλονται οκτώ ταινίες της τελευταίας τριετίας σκηνοθετημένες από διάσημους Κινέζους δημιουργούς, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ειδών δίνοντας την σύνθετη εικόνα του κινεζικού κινηματογράφου στις μέρες μας. Οι περισσότερες έχουν κάνει λαμπρή πορεία σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, ενώ κάποιες έχουν τιμηθεί και με σημαντικά βραβεία.

image

Στο φιλμ «The Grandmaster» του Γουόνγκ Καρ Γουάι, η ιστορία εκτυλίσσεται τη θυελλώδη εποχή που ακολούθησε την πτώση της τελευταίας Δυναστείας της Κίνας, μία εποχή χάους, διαίρεσης και πολέμου, αλλά ταυτόχρονα και χρυσή εποχή για τις πολεμικές τέχνες. Χρόνια έρευνας και μελέτης των πολεμικών τεχνών, εξασφάλισαν την πιστή αναπαράσταση και αυθεντικότητα της, με τις χορογραφίες του Γιούνε Γο Πινγκ (Matrix, Kill Bill, Τίγρης και Δράκος κτλ).

 

Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι τρεις πρωταγωνιστές: Τόνι Λιουνγκ, Ζανγκ Ζιγί και Τσανγκ Τσεν, περάσανε χρόνια προπόνησης στο Κουνγκ Φου για τους ρόλους τους. Το «The Grandmaster», εκπροσωπεί ένα νέο είδος στις ταινίες πολεμικών τεχνών και την καριέρα του Γουόνγκ Καρ Γουάι.

image

Ο Τόνι Λιουνγκ ως Ip Man και η υπέροχη Ζανγκ Ζιγί που υποδύεται την Gong Er, είναι ιδανικοί στους ρόλους τους, σε μία ταινία που διαθέτει μεταξύ άλλων κι ένα πολύ όμορφο soundtrack, καθηλωτικό και σε σημεία συγκινητικό, το οποίο υπογράφει ο Frankie Chan.

 

Το «The Grandmaster» του Γουόνγκ Καρ Γουάι, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο 63ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου. Ο σκηνοθέτης του “In the Mood for Love” (2000) και του “2046” (2004), μετά από έξι χρόνια προγραμματισμού κι άλλα τρία χρόνια γυρισμάτων, παρουσιάζει στη μεγάλη οθόνη τη ζωή και το έργο του δάσκαλου του Kung Fu, Ιπ Μαν.

image

Ο θρυλικός Ιπ Μαν, γεννήθηκε κατά τα τέλη της Δυναστείας Κινγκ της Κίνας (1644-1911). Ως μάστερ της πολεμικής τέχνης Wing Chun, ήταν απόγονος μιας πολύ πλούσιας οικογένειας στο Φοσάν. Παθιασμένος από πολύ μικρός με το Κουνγκ Φου, μαθήτευσε στο πλευρό του Τσαν Γουά-Σουν. Το Φοσάν ήταν το κέντρο του Νότου για τις πολεμικές τέχνες, την περίοδο εκείνη.

 

Μετά τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου, ο Ιπ Μαν αναγκάστηκε να φύγει για το Χονγκ Κονγκ και δε μπόρεσε να ξαναγυρίσει ποτέ. Εκεί, ξεκίνησε να διδάσκει την τέχνη του Wing Chun για να επιβιώσει, η οποία διαδόθηκε κι έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής παγκοσμίως.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα του φεστιβάλ, έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου

20.00 Full Circle Σκηνοθεσία: Ζανγκ Γιανγκ (2012, 105 λεπτά)

21.45 The Grandmaster Σκηνοθεσία: Γουόν Καρ Γάι (2013, 130 λεπτά)

 

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου

18.00 Πες Ναι / Say Yes Σκηνοθεσία: Λέστε Τσεν (2013, 104 λεπτά)

20.00 Αστυνομικό Ημερολόγιο / Police Diary Σκηνοθεσία: Νινγκ Γινγκ (2013, 113 λεπτά) 

22.00 Το Χτύπημα του Δράκου / Flying Swords of Dragon Gate Σκηνοθεσία: Τσούι Χαρκ (2011, 120 λεπτά)

 

Η Εβδομάδα Κινεζικού Κινηματογράφου θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 και Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136 / Μετρό Κεραμεικός). Οι προβολές των ταινιών πραγματοποιούνται με ελληνικούς υπότιτλους και η τιμή εισόδου για κάθε προβολή είναι 4 ευρώ.