Τα Αισχύλεια 2015 βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και για άλλη μια χρονιά μας φέρνουν τον αέρα της τέχνης και του πολιτισμού. Αναπόσπαστο κομμάτι του Φεστιβάλ αποτελεί τα τελευταία και η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου, η οποία φέτος φιλοξενεί εννέα ελληνικές δημιουργίες οι οποίες θα προβληθούν από τη Δευτέρα 24 Αυγούστου, μέχρι και τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, στον θερινό κινηματογράφο στην παραλία της Ελευσίνας.

Ads

Τα Αισχύλεια 2015, που διοργανώνει με συνέπεια ο Δήμος Ελευσίνας εδώ και τέσσερις δεκαετίες περιλαμβάνουν εκδηλώσεις θεατρικές, μουσικές, κινηματογραφικές και εικαστικές, καθώς στόχος του φεστιβάλ είναι να αγκαλιάσει και να προβάλλει όλες τις μορφές της τέχνης στις πιο ευγενικές τους μορφές. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο ανακαινισμένο και διευρυμένο Παλαιό Ελαιουργείο. Το Φεστιβάλ ξεκίνησε στις 11 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τις 30 Οκτωβρίου, στην Ελευσίνα.

image

Διαβάστε επίσης:
Αισχύλεια 2015: Η γιορτή του πολιτισμού

Ads

Πιο συγκεκριμένα και όσο αφορά τις κινηματογραφικές προβολές τα Αισχύλεια 2015 παρουσιάζουν την Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου και το φετινό, ιδιαίτερα αξιόλογο πρόγραμμα, έχει διαμορφωθεί ως εξής:

  • Δευτέρα 24 Αυγούστου – «Ξενία» του Πάνου Κούτρα
  • Τρίτη 25 Αυγούστου – «Τετάρτη 04:45» του Αλέξη Αλεξίου
  • Τετάρτη 26 Αυγούστου – «Το Προαύλιο» της Ρηνιώς Δραγασάκη
  • Τετάρτη 26 Αυγούστου – «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ
  • Πέμπτη 27 Αυγούστου – «Η έκρηξη» του Σύλλα Τζουμέρκα
  • Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου – «Για πάντα» της Μαργαρίτας Μαντά
  • Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου – «Ηλέκτρα» του Πέτρου Σεβαστίκογλου
  • Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου – «Amore mio» του Χρήστου Δήμα
  • Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου – «Στο σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα

image

Θερινός Κινηματογράφος – Παραλία Ελευσίνας
Ώρα έναρξης: 20:30
Εισιτήριο: 5€

Λίγα λόγια για τις ταινίες που θα προβληθούν στο πλαίσιο του Αφιερώματος – Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου στα Αισχύλεια 2015:

«Ξενία» του Πάνου Κούτρα

image

Η ταινία, αφηγείται την ιστορία του Ντάνυ (Κώστας Νικούλι) και του αδερφού του Οδυσσέα (Νίκος Γκέλια), 16 και 18 ετών, αντίστοιχα. Τα δύο αδέρφια, μετά τον θάνατο της Αλβανής μητέρας τους, ξεκινούν ένα ταξίδι από την Κρήτη έως τη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να βρουν τον Έλληνα πατέρα τους, που τους εγκατέλειψε όταν ήταν ακόμη παιδιά. Ξένοι στην ίδια τους τη χώρα, είναι αποφασισμένοι να τον πείσουν να τους αναγνωρίσει, προκειμένου να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια.

Μία από τις πιο αξιόλογες και πολυταξιδεμένες ελληνικές ταινίες της χρονιάς. Ο λόγος για την τέταρτη μεγάλου μήκους ταινίας του Πάνου Χ. Κούτρα, «Xenia» (Ελλάδα – 2014). Ένα γλυκό και μελωδικό road movie, στο οποίο παρακολουθούμε την οδύσσεια δύο νεαρών αδερφών. Οι ήρωες μας, βιώνοντας την άρνηση και τον ρατσισμό, έρχονται σε επαφή με τον επίπλαστο κόσμο της τηλεόρασης και την οικονομική κρίση, αλλά παρ’ όλα αυτά συνεχίζουν να ελπίζουν για ένα καλύτερο μέλλον και να μας ταξιδεύουν υπό τους ήχους ενός υπέροχου μουσικού σκορ.

«Είναι μία ταινία για την ενηλικίωση, για την αδερφική αγάπη και για μία πλευρά του τεράστιου θέματος του μεταναστευτικού. Αυτά είναι βασικά τα τρία πράγματα για τα οποία ήθελα μιλήσω. Σαφώς στην πορεία την ταινίας θίγεις και θυμάσαι πολλά περισσότερα. Όμως αυτοί ήταν οι τρεις βασικοί άξονες, πάνω στους οποίους βασίστηκα και δεν τους ξέχασα ποτέ, από την αρχή μέχρι το τέλος.» – Πάνος Χ. Κούτρας

Διαβάστε επίσης:
Xenia: Iστορία ενηλικίωσης κι ένα μουσικό road movie
Συνέντευξη – Πάνος Χ. Κούτρας: «Η άνοδος της ακροδεξιάς με συνθλίβει»

«Τετάρτη 04:45» του Αλέξη Αλεξίου

image

Αθήνα, Χειμώνας 2010. Ο Στέλιος Δημητρακόπουλος (Στέλιος Μάινας) έχει τριάντα δύο (32) ώρες πριν χάσει τα πάντα. Από το τζαζ μπαρ που με πολύ κόπο διατηρεί σε λειτουργία εδώ και χρόνια, μέχρι την ίδια του την οικογένεια. Ο Ρουμάνος γκάνγκστερ που του έχει δανείσει χρήματα, απαιτεί να εξοφληθεί το χρέος του άμεσα.

Ο μεσολαβητής και πρώην φίλος του Στέλιου (Δημήτρης Τζουμάκης), τον υποχρεώνει σε διάφορα παράνομα θελήματα. Η σύζυγος του (Μαρία Ναυπλιώτου) σκέφτεται σοβαρά να τον εγκαταλείψει, ενώ ένας ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου (Γιώργος Συμεωνίδης), χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες, αποφασίζει να σηκώσει επιτέλους το ανάστημά του. Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, ο χρόνος τρέχει, και το έλατο στο σπίτι του Στέλιου πρέπει να στολιστεί…

Μετά το εντυπωσιακό ντεμπούτο του με τίτλο «Ιστορία 52» ο Αλέξης Αλεξίου επιστρέφει με τη νέα του ταινία: «Τετάρτη 04:45» (Wednesday 04:45). Πρόκειται για ένα ατμοσφαιρικό και αγωνιώδες θρίλερ, μία ιστορία εκδίκησης με στοιχεία μαύρου χιούμορ και αριστοτεχνικά σκιαγραφημένους χαρακτήρες, όπου ξεχωρίζει η υπέροχη ερμηνεία του Στέλιου Μάινα.

«Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ

image

«Ο χειμώνας του 1984, ήταν σκέτη κόλαση…» – Ο Ζανό (Βαγγέλης Μουρίκης) φτάνει πρώτη φορά στην πόλη. Ένας φωτοφοβικός, βρικόλακας, αλλά δεινός χορευτής, ο οποίος τριγυρίζει σε μια Αθήνα που όμως δεν υπάρχει σε κανέναν χάρτη. Το μόνο που αναζητά ο ήρωας μας είναι ένα «ζεστό κορίτσι».

Ο Ζανό, θα καταλήξει στη Ντίσκο Ζαρντόζ, ένα παράξενο καταγώγιο, στο οποίο θα γνωρίσει την πόρνη Αλίκη (Αλεξία Καλτσίκη) και τον Νορβηγό ντίλερ Πήτερ (Daniel Bolda). Μαζί τους αναλαμβάνει μία ύποπτη δουλειά που τον οδηγεί στο βουνό της Πάρνηθας, στα έγκατα της γης και στο βασίλειο του Μαθουσάλα.

Η «Νορβηγία» (Norway), είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη και μουσικοσυνθέτη Γιάννη Βεσλεμέ, γνωστού και ως Felizol. Μία δημιουργία, αναζωογονητική που ταξιδεύει τον θεατή με οδηγό ένα υπέροχο σάουντρακ. Εξάλλου, η μουσική είναι αυτή που δίνει ζωή και στον ήρωα μας τον Ζανό. Έναν ιδιόρρυθμο βρικόλακα και μανιώδη χορευτή, που τριγυρνάει τα βράδια στην Αθήνα και τον οποίο υποδύεται απολαυστικά ο σπουδαίος Βαγγέλης Μουρίκης.

Διαβάστε επίσης:
Στην όμορφη «Νορβηγία» η «κατάσταση είναι Καζαμπλάνκα…»

«Η Έκρηξη» του Σύλλα Τζουμέρκα

image

Η Μαρία (Αγγελική Παπούλια) τρέχει στην Εθνική Οδό. Πίσω της, φωτιά και μια τσάντα γεμάτη λεφτά. Μπροστά της, ο ατέλειωτος δρόμος. Μόλις μια μέρα πριν, ήταν μια στοργική μητέρα, μια ερωτευμένη σύζυγος και μια υπεύθυνη κόρη. Τι μεσολάβησε και πλέον έχει επαναστατήσει;

Η ηρωίδα μας είναι πλέον αποφασισμένη να προχωρήσει και να σαρώσει στο πέρασμά της ό,τι αγάπησε στη ζωή της. Βίαιη, αλλά και ειλικρινής, η Μαρία παλεύει γενναία, αν και μόνη της, προσπαθώντας να ξαναπάρει τη ζωή στα χέρια της. Η μαύρη κωμωδία και το δράμα εναλλάσσονται συνεχώς και μια κρυμμένη τρυφερότητα ελοχεύει διαρκώς πίσω από την σκληρή πραγματικότητα.

Τέσσερα χρόνια μετά τη «Χώρα Προέλευσης» (2010), ο Σύλλας Τζουμέρκας επιστρέφει με τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, «Η Έκρηξη» (A Blast – 2014). Έχοντας ταξιδέψει σε πολλά και σημαντικά Διεθνή Κινηματογραφικά Φεστιβάλ, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, η ταινία πλέον κυκλοφορεί κανονικά στις Κινηματογραφικές Αίθουσες της χώρας. Μία ρεαλιστική απεικόνιση της ελληνικής κοινωνίας, ένα φιλμ επίκαιρο αλλά ταυτόχρονα και διαχρονικό, με καλογραμμένο σενάριο και με την πρωταγωνίστρια Αγγελική Παπούλια, να μας χαρίζει την καλύτερη γυναικεία ερμηνεία σε ελληνική ταινία για το 2014…

Διαβάστε επίσης:
«Η Έκρηξη» του Σύλλα Τζουμέρκα με την υπέροχη Αγγελική Παπούλια

«Για Πάντα» της Μαργαρίτας Μαντά

image

Δύο άνθρωποι μόνοι τους, μέσα σε μία πόλη έρημη. Ο Κώστας (Κώστας Φιλίππογλου) και η Άννα (Άννα Μάσχα), ζουν μια ρυθμισμένη και απαρέγκλιτη καθημερινότητα στην Αθήνα. Ο Κώστας είναι οδηγός στον Hλεκτρικό Σιδηρόδρομο και διασχίζει κάθε μέρα την πόλη από τη μία της άκρη στην άλλη, καθώς κυλάει πάνω στα ίχνη των αρχαίων της ποταμιών που σκεπάστηκαν για να γίνουν δρόμοι. Η Άννα είναι πωλήτρια ακτοπλοϊκών εισιτηρίων στον Πειραιά, στο λιμάνι της πόλης, εκεί όπου κάποτε τα ποτάμια της χύνονταν ελεύθερα στη θάλασσα.

Ο Κώστας αρχίζει να παρατηρεί την Άννα. Τη βλέπει από το τζάμι της καμπίνας του κάθε πρωί που την παίρνει με το τραίνο του από το Θησείο, για να την πάει στον Πειραιά. Αλλά και κάθε απόγευμα που την παίρνει από τον Πειραιά για να την πάει πίσω στο Θησείο, όπου και μένει. Η Άννα δεν ξέρει τον Κώστα. Από το τζάμι του βαγονιού της βλέπει κάθε μέρα την ίδια διαδρομή στην ερημιά της πόλης, χωρίς να ξέρει ποιος οδηγεί το τραίνο.

Πέντε χρόνια μετά τη «Χρυσόσκονη» (2009), η Μαργαρίτα Μαντά επιστρέφει με τη δεύτερη μεγάλου μήκους δημιουργία της: «Για Πάντα». Η ταινία, διαθέτοντας υπέροχη φωτογραφία και μία προσεγμένη σκηνοθεσία, είναι ουσιαστικά μία μελαγχολική, αλλά γλυκιά και ρομαντική ιστορία, όπου μέσα από προσεκτικά επιλεγμένα πλάνα, ο θεατής περιπλανιέται, στο αστικό τοπίο γνώριμων συνοικιών της Αθήνας και του Πειραιά. Παρακολουθούμε με στωικότητα, την πορεία δύο μοναχικών ανθρώπων, όταν μέσα από την καθημερινή τους ρουτίνα, οι διαδρομές τους μοιραία διασταυρώνονται, αλλάζοντας για πάντα τη ζωή τους…

Διαβάστε επίσης:
Η νέα ταινία της Μαργαρίτας Μαντά: «Για Πάντα»

«Ηλέκτρα» του Πέτρου Σεβαστίκογλου

image

Η Ηλέκτρα είναι μία νεαρή κοπέλα, ξένη στη χώρα της, όπως και στις άλλες χώρες. Από την Αφρική μέχρι την Ευρώπη, η ταινία είναι ένα παζλ που συνθέτει την ταυτότητά της. Το νήμα της ιστορίας αυτής της σύγχρονης Ηλέκτρας δεν ακολουθεί μια χρονολογική πορεία, αλλά τις συναισθηματικές της συνδέσεις. Η Ηλέκτρα ανασυνθέτει στην ταινία τα «κομμάτια» του παρελθόντος της, για να κατανοήσει το παρόν και να μπορέσει να οραματιστεί το μέλλον της. Το ταξίδι της Ηλέκτρας  είναι η ίδια της η χώρα…

Ο μύθος της Ηλέκτρας διατρέχει ολόκληρη την ταινία και με το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων στη Σενεγάλη, ο Πέτρος Σεβαστίκογλου δούλεψε χωρίς συνεργείο, πάνω σ’ ένα συνεχόμενο αυτοσχεδιασμό με τους ηθοποιούς. Το σενάριο «γράφτηκε» ουσιαστικά με την κάμερα, εκπληρώνοντας εν μέρει το όραμα των κινηματογραφιστών της «κάμερα-στυλό», που αποδεσμευμένη από τις συμβάσεις του συμβατικού παραγωγικού μοντέλου εξερευνά τη γλώσσα της εικόνας.

Διαβάστε επίσης:
Η «Electra» του Πέτρου Σεβαστίκογλου

«Στο Σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα

image

Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι η Νάντια, η οποία ζει με τον Στέφανο, την Εύη και την κόρη τους Ίριδα σε ένα ευρύχωρο σπίτι στους λόφους του Μαραθώνα, με θέα στη θάλασσα. Οι τέσσερις τους έχουν στενές σχέσεις, σχέσεις οικογενειακές ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται.

Εκεί εργάζεται η Νάντια ως η οικιακή βοηθός της οικογένειας. Ήταν μαζί τους από τότε που η Ίριδα είπε την πρώτη της λέξη, ενώ στάθηκε στην Εύη όταν έχασε το δεύτερο παιδί της. Ένα σημαντικό γεγονός ωστόσο, θα αλλάξει δραματικά τις σχέσεις της Νάντιας και των εργοδοτών της, όταν έρθει αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη κατάσταση.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό στιλιστικά και βαθιά συγκινητικό σύγχρονο δράμα δωματίου, μέσα στο οποίο παγιδεύεται η κεντρική ηρωίδα ερμηνευμένη ικανοποιητικά από τη Μαρία Καλλιμάνη. Το υπόλοιπο καστ της ταινίας συμπληρώνουν οι επίσης αξιόλογοι ηθοποιοί: Αλέξανδρος Λογοθέτης, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Γιάννης Τσορτέκης, Ζωή Ασημάκη, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Αλεξία Καλτσίκη, Νίκος Γεωργάκης, Νεφέλη Κουρή.

Διαβάστε επίσης:
«Στο Σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα

Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ – Αισχύλεια 2015