Τα 39α Αισχύλεια βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και για άλλη μια χρονιά θα φέρουν τον αέρα της τέχνης και του πολιτισμού στην πόλη της Ελευσίνας. Όπως σας είχαμε ήδη ενημερώσει – 39α Αισχύλεια: Η γιορτή του πολιτισμού επιστρέφει – στο πλαίσιο του φεστιβάλ διεξάγονται θεατρικές, μουσικές και εικαστικές εκδηλώσεις, αλλά και μία εβδομάδα όπου θα προβληθούν ταινίες σημαντικών σκηνοθετών του ελληνικού κινηματογράφου.

Ads

Τα Αισχύλεια 2014 θα ολοκληρωθούν στις 5 Οκτωβρίου και στο σύνολο τους περιλαμβάνουν στο πρόγραμμα τους 28 εκδηλώσεις, από τις οποίες 8 θεατρικές, 10 μουσικές, 1 ομιλία και 2 εικαστικές εκδηλώσεις. Παράλληλα διεξάγεται και μία εβδομάδα ελληνικού κινηματογράφου, η οποία ξεκινάει τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου, με επτά προβολές ταινιών σημαντικών σκηνοθετών του ελληνικού κινηματογράφου.

 

Πιο συγκεκριμένα, οι ταινίες που θα παρουσιαστούν στα 39α Αισχύλεια, είναι οι εξής:

Ads

 

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου

«Οι Αισθηματίες» του Νίκου Τριανταφυλλίδη (2013)

image

Στην ταινία «Οι Αισθηματίες», ένας μεσήλικας αστός, υπεράνω πάσης υποψίας, με το παρατσούκλι «o Δάσκαλος» (Τάκης Μόσχος), ζει απομονωμένος στην παραθαλάσσια έπαυλή του μαζί με την έφηβη κόρη του (Ηλιάνα Μαυρομάτη). Μόνο που στην πραγματικότητα, είναι ένας αρχαιοκάπηλος τοκογλύφος, ο οποίος διακινεί τα κλοπιμαία του μέσα σε νεκροφόρες που διασχίζουν την Αθήνα.

 

Τις βρωμοδουλειές του αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας δύο νεαροί, o Eρμής (Δημήτρης Λάλος) και ο Γιάννης (Χάρης Φραγκούλης). Όμως έκαστος διαπράττει από ένα μοιραίο λάθος. Ο μεν Ερμής ερωτεύεται την έφηβη κόρη του Δασκάλου, ο δε Γιάννης παθιάζεται με μία πόρνη (Ευτυχία Γιακουμή). Αμφότεροι όμως, ως «Αισθηματίες» είναι καταδικασμένοι και αργά ή γρήγορα θα πρέπει να βγουν από τη μέση…

 

Έπειτα από ένα μακρύ διάστημα αποχής από το σινεμά, ο Νίκος Τριανταφυλλίδης επιστρέφει δυναμικά και σκηνοθετεί τον επίσης επανακάμψαντα στα κινηματογραφικά πράγματα και αγαπημένο ηθοποιό, Τάκη Μόσχο, πλαισιωμένο από ένα νεανικό και αξιόλογο καστ.

 

Η ταινία «Οι Αισθηματίες» του Νίκου Τριανταφυλλίδη, έχει κερδίσει, μεταξύ άλλων, το Βραβείο Καλύτερης Μουσικής στα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ενώ ήταν και υποψήφια για το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας.

 

«Οι “Αισθηματίες” είναι πλάσματα του προηγούμενου αιώνα, τα οποία προσπαθούν μάταια να επιβιώσουν στον σύγχρονο καιρό μας» Νίκος Τριανταφυλλίδης

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου

«Ο Εχθρός Μου» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου (2013)

image

Με φόντο μία Αθήνα εγκλωβισμένη στην καθημερινότητά της και μία κοινωνία απρόσωπη και σε παρακμή, η ταινία του Γιώργου Τσεμπερόπουλου «Ο Εχθρός Μου», είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο φιλμ που πραγματεύεται την πολυπλοκότητα και τα προβλήματα της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας.

 

Πρωταγωνιστής της ταινίας μας, είναι ο 48χρονος Κώστας Στασινός, ιδιοκτήτης γεωπονικού ανθοπωλείου. Ο Κώστας, ζει μία συνηθισμένη ζωή με τη γυναίκα του Ράνια, τον 17χρονο γιο τους Ανδρέα (ο οποίος βρίσκεται στην τελευταία τάξη του Λυκείου) και την 14χρονη κόρη τους, Λουίζα.

 

Προοδευτικός και αμετανόητα ιδεολόγος από τα φοιτητικά του χρόνια στη Γεωπονική, ο ήρωας μας έχει εμφυσήσει στα παιδιά του τις αξίες με τις οποίες ανδρώθηκε. Όμως, η λεηλασία του σπιτιού του από μία συμμορία, θα ανατρέψει ολοκληρωτικά την οικογενειακή ηρεμία, φέρνοντας βίαια στην καθημερινότητά της το παλιό κυνηγετικό όπλο του πατέρα του. Άραγε, έχει τη δύναμη η οικογένεια του Κώστα να επουλώσει τις πληγές της και να γυρίσει σελίδα;

 

«Ολες μου οι ταινίες αφορούν την Αθήνα και τους ανθρώπους της. Πριν δέκα χρόνια όμως ζούσαμε στον παράδεισο. Τώρα που όλα έχουν αλλάξει και η ζωή εδώ είναι μια συνεχής δοκιμασία, αισθάνομαι ότι δεν μου επιτρέπεται πια να καλλιγραφώ. Η ταινία είναι σκληρή όσο και η εποχή μας. Στην ταινία οι “κακοί” δεν είναι μόνο ξένοι. Είναι και Έλληνες, είναι γείτονες, είναι φίλοι, είμαστε εμείς οι ίδιοι. Γιατί πολύ σωστά το λέει ένας – άγνωστος – ποιητής, “ο χειρότερος εχθρός μου είναι πάντοτε εντός μου”. Ο άνθρωπος μπορεί να κρύβει ένα ζώο μέσα του. Μόνο μέσα από την πάλη μπορείς να ανακαλύψεις αυτό που πραγματικά είσαι» Γιώργος Τσεμπερόπουλος

 

Διαβάστε επίσης:

Συνέντευξη – «Ο Εχθρός Μου» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου αποκαλύπτεται…

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου

«Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά (2013)

image

Η υπόθεση της ταινίας περιστρέφεται γύρω από ένα 11χρονο κορίτσι, την Αγγελική, η οποία πηδά από το μπαλκόνι την ημέρα των γενεθλίων της. Η αστυνομία προσπαθεί να ανακαλύψει τα αίτια της αυτοκτονίας, ενώ η οικογένειά της επιμένει ότι επρόκειτο για ατύχημα.

 

Η οικογένεια προσπαθεί να «ξεχάσει» το συμβάν και να συνεχίσει τη ζωή της. Ενώ οι αρμόδιοι των κοινωνικών υπηρεσιών θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις. Όταν ο μικρός αδελφός της Αγγελικής αποκαλύπτει κατά λάθος ορισμένα στοιχεία, η οικογένεια θα έρθει αντιμέτωπη με τα μυστικά της…

 

Βίαιο, σκληρό αλλά και έξυπνα συμβολικό, το βραβευμένο φιλμ στο 70ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά, είναι σίγουρα μία ταινία που θα θυμόμαστε για καιρό μετά την πρώτη θέαση της. Μία ρεαλιστική σπουδή για τη βία, δομημένη επάνω στα σκοτεινά μυστικά μιας οικογένειας. Το σενάριο της ταινίας υπογράφουν από κοινού, οι Αλέξανδρος Αβρανάς και Κώστας Περούλης

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου

«Washingtonia» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη

image

H ταινία ξεκινάει όταν η καρδιά της καμηλοπάρδαλης δεν μπορεί πια να ακουστεί. H “Washingtonia” είναι το άλλο όνομα της Αθήνας, ένας τόπος όπου οι άνθρωποι και τα ζώα χάνουν το μυαλό τους. H “Washingtonia” είναι ο μόνος φοίνικας που το κόκκινο σκαθάρι δεν τρώει την καρδιά του γιατί η καρδιά του είναι μικρή και ξερή και σε κανέναν δεν αρέσουν οι μικρές και ξερές καρδιές.

 

Η ταινία προβλήθηκε τον Φλεβάρη στο διαγωνιστικό τμήμα των ταινιών μικρού μήκους του 64ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, ενώ τιμήθηκε από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου με το Βραβείο Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινία της Χρονιάς.

 

«Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου (2013)

image

Ο Αντώνης Παρασκευάς (υπέροχος ο Χρήστος Στέργιογλου) φτάνει σ’ ένα ξενοδοχείο κοντά στη θάλασσα. Είναι χειμώνας, το ξενοδοχείο είναι κλειστό και ο Αντώνης τριγυρνάει μόνος του. Μοιάζει να έχει όλο τον χρόνο με το μέρος του. Ώσπου στην τηλεόραση ανακοινώνεται η εξαφάνιση του γνωστού δημοσιογράφου Αντώνη Παρασκευά…

 

Για το πως εμπνεύστηκε την ιδέα και το σενάριο για τη συγκεκριμένη δημιουργία, η σκηνοθέτης Ελίνα Ψύκου, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στο Tvxs:

 

«Από μια είδηση που άκουσα στην τηλεόραση: «Τηλεπαρουσιαστής στη Βραζιλία κατηγορείται ότι έστηνε δολοφονίες για να ανεβάσει τα νούμερα της εκπομπής του». Ο συγκεκριμένος (Wallace Souza) ήταν μάλιστα και βουλευτής… Με ιντρίγκαρε αυτή η ιστορία και δημιούργησα τον δικό μου ήρωα, τον Αντώνη Παρασκευά, έναν τηλεπαρουσιαστή στην Ελλάδα που σκηνοθετεί την εξαφάνιση του για να ανεβάσει τα νούμερα της εκπομπής του…»

 

Διαβάστε επίσης:

Η Ελίνα Ψύκου μιλάει στο Tvxs για την «Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά»

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου

«Το Μικρό Ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη (2013)

image

Ήρωας της ταινίας «Το Μικρό Ψάρι» είναι ο Στράτος, ο οποίος όταν ήταν δεκαεννιά χρονών, διέπραξε ένα έγκλημα πάθους και πέρασε τη μισή του ζωή στη φυλακή, κάτω από την προστασία ενός αρχινονού του υποκόσμου, του Λεωνίδα. Μια μέρα, κατά τη διάρκεια μιας συμπλοκής ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες, ο Λεωνίδας του έσωσε τη ζωή. Ο Στράτος αυτό δεν το ξέχασε ποτέ.

 

Ελεύθερος πια, ο Στράτος δουλεύει τη νύχτα σ’ ένα αρτοποιείο, ενώ τη μέρα εκτελεί συμβόλαια θανάτου. Όλα του τα χρήματα τα δίνει στον Γιώργο, τον αδελφό του Λεωνίδα, που οργανώνει ένα παράτολμο σχέδιο απόδρασης για να βγάλουν τον Λεωνίδα από τη φυλακή. Το μόνο πράγμα που απασχολεί τον Στράτο είναι να εξοφλήσει το χρέος του στον Λεωνίδα. Η μέρα της απόδρασης, η πιο σημαντική μέρα της ζωής του Στράτου, πλησιάζει…

 

Τέσσερα χρόνια μετά τον «Μαχαιροβγάλτη», ο Γιάννης Οικονομίδης επιστρέφει και μας παρουσιάζει τη νέα του δημιουργία και παράλληλα μία από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες της χρονιάς, «Το Μικρό Ψάρι». Το φιλμ πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του τον Φεβρουάριο στο 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

 

«Η ιδέα ήταν να κάνουμε ένα φιλμ νουάρ, μία γκανγκστερική, αστυνομική περιπέτεια, που να έχει ως κεντρικό άξονα τον Στράτο, δηλαδή τον Βαγγέλη Μουρίκη. Ο ήρωας μας, πέρα από το βεβαρημένο του παρελθόν, είναι παράλληλα κι ένας κόντρα κίλερ, ένα συνδυασμός ιδιαίτερος και καινούργιος για τα ελληνικά δεδομένα, σε μια ιστορία που ξετυλίγεται ποικιλότροπα», λέει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Οικονομιδή σε συνέντευξη του στο Tvxs.

 

Διαβάστε επίσης:

Συνέντευξη – Γ. Οικονομίδης: Το «Μικρό Ψάρι» καταφάσκει υπέρ του ανθρώπου 

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου

«Runaway Day» του Δημήτρη Μπαβέλλα

image

Στην Αθήνα της κρίσης δύο άγνωστοι μεταξύ τους, η Μαρία (Μαρία Σκούλα) και ο Λουκάς (Ευθύμης Παπαδημητρίου), νιώθοντας εγκλωβισμένοι στην καθημερινή τους “φυλακή” και αντιμετωπίζοντας ο καθένας τα δικά του προβλήματα, εγκαταλείπουν το σπίτι και τις οικογένειές τους και περιπλανώνται στην πόλη. Χαμένοι στις σκέψεις τους, εξερευνούν αυτή την πλέον αφιλόξενη πόλη και εμπλέκονται με διάφορους μυστήριους χαρακτήρες που τους ακολουθούν…

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου

«Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη

image

Η 20χρονη Όρσα (Πηνελόπη Τσιλίκα) είναι παράφορα ερωτευμένη με τον υποπλοίαρχο Σπύρο Μαλταμπέ (Ανδρέας Κωνσταντίνου). Κλειστός χαρακτήρας δεν αποκαλύπτει το μυστικό της σε κανέναν. Η μικρότερη αδελφή της, Μόσχα (Σοφία Κόκκαλη), δυναμική και γεμάτη όνειρα θέλει να φύγει από την Άνδρο, να αποδράσει από τη μοίρα των γυναικών του νησιού να παντρεύονται ναυτικούς που όλο λείπουν ή θαλασσοπνίγονται.

 

Ο Παντελής Βούλγαρης με διεισδυτική και στοχαστική ματιά υπηρετεί κινηματογραφικά μία σύνθετη ιστορία, που φωτίζει τις σκιές της καθημερινότητας, τα κρυμμένα μυστικά, τις ταραγμένες σχέσεις και το κόστος της υποταγής. Με υπέροχη φωτογραφία κι ένα μοναδικό, πολυσυλλεκτικό καστ με νέους αλλά και βετεράνους ηθοποιούς, η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της συγγραφέας και σεναριογράφου, Ιωάννας Καρυστιάνη.

 

«Η ανάσα της ναυτικής παράδοσης με κινητοποιεί. Το ήθος της εποχής με συγκινεί. Οι νοοτροπίες και οι ανθρώπινες σχέσεις αποζητούν μια καίρια και ευαίσθητη καταγραφή. Θέλησα να καταφέρω να αφουγκραστώ τα πάθη, να φωτίσω τη σημασία της μακράς απουσίας και της απαντοχής, την ανακούφιση του σμιξίματος μετά από καιρό, το πένθος για τις απώλειες. Ειδικά αυτή τη γκρίζα εποχή, τους στενάχωρους καιρούς για τον τόπο και τους ανθρώπους, αξίζει να προσφέρουμε ένα κινηματογραφικό έργο πλούσιο σε αισθήματα και ανθρωπιά και μαζί ένα ταξίδι σε άγνωστες σελίδες της ιστορίας. Στα χρόνια που κάνω σινεμά, κοντά στα πρόσωπα της οικογένειας και των φίλων της νεότητας μου, προστίθενται και άλλα άγνωστα στην αρχή, που στο τέλος μιας ταινίας παίρνουν μια θέση στην καρδιά μου. Με τα μάτια και τη φωνή τους, διηγούμαι αυτό που με αναστατώνει. Μπορεί να περνάει καιρός μετά από την περιπέτεια που έζησα μαζί τους, όμως τα ονόματα τους διατηρούν για πάντα τη μοναδικότητα τους.» Παντελής Βούλγαρης

 

Διαβάστε επίσης:

Συνέντευξη – Παντελής Βούλγαρης: To ωραιότερο τοπίο το ανθρώπινο πρόσωπο 

Συνέντευξη – Οι πρωταγωνιστές της «Μικρά Αγγλία» μιλούν στο Tvxs

Τα 39α Αισχύλεια θα ολοκληρωθούν στις 5 Οκτωβρίου. Η ώρα έναρξης των προβολών είναι στις 20:30 και η είσοδος είναι 5 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες παραθέτουμε τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ: https://www.aisxylia.gr/

 

Διαβάστε επίσης:

39α Αισχύλεια – Η γιορτή του πολιτισμού επιστρέφει

 

Εισιτήρια

Γενική είσοδος: 12 ευρώ 

Φοιτητές: 5 ευρώ

Κάρτες διαρκείας για όλες τις παραστάσεις: 

Οικογενειακή 100 ευρώ

Ατομική 40 ευρώ 

Φοιτητική 30 Ευρώ