«Αυτό είναι το τέλος φίλε μου» (Τhis is the end, my friend) απάντησε ο σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα, όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει πως «ήρθε το τέλος του καπιταλισμού;», κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του πρώτου του βιβλίου με τίτλο «Κι εγώ πού είμαι σ’ αυτή την ιστορία;» από τις εκδόσεις «Πατάκης», στην 9η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, στη Θεσσαλονίκη.

Ads

 
Κληθείς να σχολιάσει την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και τη σχέση Ελλάδας – Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Κουστουρίτσα τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η βάση όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά του κόσμου και πως ό,τι συμβεί εδώ θα καθορίσει το μέλλον του κόσμου.
 
«Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, δείχνει τι θα ακολουθήσει σε όλο τον κόσμο. Είστε πολύ εύθραυστη περιοχή, γι αυτό είναι σημαντικό το ερώτημα τί θα γίνει με την Ελλάδα. Η ελληνική πηγή είναι η κύρια πηγή του δυτικού πολιτισμού. Ό,τι συμβεί στην Ελλάδα, θα συμβεί και στον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε χαρακτηριστικά, κάνοντας παράλληλα λόγο για έναν «οικονομικό φασισμό».
 
«Ο δικηγόρος μου στο Παρίσι, όταν μιλώ μαζί του για κάποια ταινία αναφέρεται στην αγορά σαν να είναι πρόσωπο: “Αυτό θα αρέσει στην αγορά, για εκείνο δεν συμφωνεί η αγορά”. Ζούμε σε μια δύσκολη εποχή στην Ιστορία. Όπως το χάρτινο χρήμα επινοήθηκε στην Αναγέννηση, έτσι τώρα πρέπει να βρεθεί τρόπος το χρήμα να εξαφανιστεί».