Συνεχίζονται και για τον μήνα Μάιο οι προβολές των ελληνικών ντοκιμαντέρ, όπου το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και ο Ιανός, σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ μας προτείνουν κάθε Πέμπτη, ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ, καλύπτοντας συνολικά ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας. Οι ιδιαίτερες προβολές, συνεχίζονται αυτή την Πέμπτη 15 Μαΐου και πάντα στις 22:30 με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Γιάννης Κούρος Αενάως Κινούμενος» του Ηλία Γιαννακάκη, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Την παρουσίασή θα κάνει ο Μάρκος Γκαστίν. Του Γιώργου Ρούσσου.

Ads

 

Καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας, από αφιερώματα σε πρόσωπα, έως κοινωνικά, ιστορικά, επιστημονικά και οικολογικά ζητήματα, οι προβολές ελληνικών ντοκιμαντέρ τα βράδια της Πέμπτης, συνεχίζονται με επιτυχία και για τον μήνα Μάιο.

 

Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ανάδειξη της σημασίας του ντοκιμαντέρ, αφού  αποτελεί σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης κινηματογραφίας και ένα μέσο αποτύπωσης του πραγματικού κόσμου. 

Ads

 

Ο κάθε δημιουργός χρησιμοποιεί την  πραγματικότητα ως πρώτη ύλη, καταγράφοντάς την χωρίς υπερβολές, δίνοντας τη δυνατότητα στο θεατή να ενημερωθεί για ζητήματα που τον ενδιαφέρουν, να προβληματιστεί και να διδαχθεί από το παρελθόν, χρησιμοποιώντας τη γνώση που αποκτά, για να βελτιώσει το μέλλον του.

image

Ο κάθε μήνας περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ όχι μόνο πρόσφατης αλλά και παλιότερης παραγωγής καλύπτοντας μια ξεχωριστή θεματική ενότητα. Ο έκτος κύκλος προβολών, αυτός του Μαΐου, συνεχίζει στο ίδιο μήκος σήματος και έχει ως θέμα: «Οι ταινίες των άλλων», όπου ένας δημιουργός επιλέγει και παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ ενός άλλου δημιουργού. Η είσοδος σε όλες τις προβολές είναι ελεύθερη.

 

Πιο αναλυτικά, αυτή την Πέμπτη 15 Μαΐου, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ: «Γιάννης Κούρος Αενάως Κινούμενος» του Ηλία Γιαννακάκη. Την παρουσίασή του θα κάνει ο Μάρκος Γκαστίν (Παραγωγή: 2004 / Ελλάδα / Διάρκεια 73 λεπτά).

image

Το ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένο στον Γιάννη Κούρο, τον παγκόσμιο υπερμαραθωνιοδρόμο, ο οποίος εδώ και είκοσι χρόνια είναι κορυφαίος στον κόσμο, κατέχοντας 152 παγκόσμια ρεκόρ. Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, το αγώνισμά του είναι μια αναμέτρηση με τη φύση και τα ανθρώπινα όρια, σε μια διαδικασία που σε πολλές περιπτώσεις προσλαμβάνει μεταφυσικό χαρακτήρα.

 

Τον Μάρτιο του 2004 ο Ηλίας Γιαννακάκης παρουσίασε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του «Γιάννης Κούρος – Αενάως Κινούμενος», με θέμα τον Τριπολιτσιώτη υπερμαραθωνοδρόμο Γιάννη Κούρο. Ένα δρομέα διάσημο στο εξωτερικό που κατέχει σχεδόν όλα τα παγκόσμια ρεκόρ υπεραποστάσεων. Για το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ αυτό του απονεμήθηκε το δεύτερο βραβείο καλύτερης ταινίας.

image

Το ντοκιμαντέρ «Γιάννης Κούρος Αενάως Κινούμενος» του Ηλία Γιαννακάκη, θα προβληθεί την Πέμπτη 15 Μαΐου στις 22:30 στον Ιανό (Σταδίου 24) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.