Ολοκληρώνονται και για τον μήνα Απρίλιο οι προβολές των ελληνικών ντοκιμαντέρ, όπου το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και ο Ιανός, σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ μας προτείνουν κάθε Πέμπτη, ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ, καλύπτοντας συνολικά ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας. Οι ιδιαίτερες προβολές, συνεχίζονται αυτή την Πέμπτη 24 Απριλίου και πάντα στις 22:30 με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Εγκώμιο της Βραδύτητας» του Γιάννη Λεοντάρη, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Την παρουσίασή θα κάνει η Καλλιόπη Λεγάκη. Του Γιώργου Ρούσσου.

Ads

 

 

Καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας, από αφιερώματα σε πρόσωπα, έως κοινωνικά, ιστορικά, επιστημονικά και οικολογικά ζητήματα, οι προβολές ελληνικών ντοκιμαντέρ τα βράδια της Πέμπτης, ολοκληρώνονται με επιτυχία και για τον μήνα Απρίλιο.

Ads

 

Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ανάδειξη της σημασίας του ντοκιμαντέρ, αφού  αποτελεί σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης κινηματογραφίας και ένα μέσο αποτύπωσης του πραγματικού κόσμου. 

 

Ο κάθε δημιουργός χρησιμοποιεί την  πραγματικότητα ως πρώτη ύλη, καταγράφοντάς την χωρίς υπερβολές, δίνοντας τη δυνατότητα στο θεατή να ενημερωθεί για ζητήματα που τον ενδιαφέρουν, να προβληματιστεί και να διδαχθεί από το παρελθόν, χρησιμοποιώντας τη γνώση που αποκτά, για να βελτιώσει το μέλλον του.

 

Ο κάθε μήνας περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ όχι μόνο πρόσφατης αλλά και παλιότερης παραγωγής καλύπτοντας μια ξεχωριστή θεματική ενότητα. Ο πέμπτος κύκλος προβολών, αυτός του Απριλίου, είχε ως θέμα: «Οι ταινίες των άλλων», όπου ένας δημιουργός επιλέγει και παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ ενός άλλου δημιουργού. Η είσοδος σε όλες τις προβολές είναι ελεύθερη.

 

image
 

Πιο αναλυτικά, αυτή την Πέμπτη 24 Απριλίου, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ: «Εγκώμιο της Βραδύτητας» του Γιάννη Λεοντάρη. Την παρουσίασή του θα κάνει η Καλλιόπη Λεγάκη (Παραγωγή: 2002 / Ελλάδα / Διάρκεια 64 λεπτά).

 

Ποιος διαχειρίζεται σήμερα τον χρόνο και ποιος καθορίζει τις ημερομηνίες – ορόσημα; “Το χρηματιστήριο μέτρα, κι αυτός είναι ο χρόνος που αλλάζει και τον μετρούν τα ρολόγια”, απαντά ο αφηγητής της ταινίας. Από τα video games μέχρι το fast food και το σεξ στα ροζ τηλέφωνα, η ζωή χτίζεται πάνω σε μια αλλοτριωμένη διαχείριση του χρόνου. Άνθρωποι καθημερινοί εξομολογούνται την ανάγκη τους για την υπεράσπιση αξιών που κατοικούν στη βραδύτητα. Εικόνες από την ποικιλία των ρυθμών της φύσης αλλά και της τέχνης των γλυπτών του Ροντέν, ξαναδίνουν το μέτρο μιας χαμένης ισορροπίας.

 

Το ντοκιμαντέρ «Εγκώμιο της Βραδύτητας» του Γιάννη Λεοντάρη, είχε προβληθεί το 2002 στο πλαίσιο του 43ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, όπου και απέσπασε το 1ο Βραβείο ταινίας Τεκμηρίωσης ή Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων Μεγάλου Μήκους.

 

Το ντοκιμαντέρ «Εγκώμιο της Βραδύτητας» του Γιάννη Λεοντάρη, θα προβληθεί την Πέμπτη 24 Απριλίου στις 22:30 στον Ιανό (Σταδίου 24) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.