H κινηματογραφική ομάδα Docutrance, εγκαινιάζει τον πρώτο κύκλο των εκδηλώσεων της με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Nostalgia for the Light» του Patricio Guzmán, την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 20:00 στον πολυχώρο Booze, θα έχει ελεύθερη είσοδο και γίνεται με τη συνδιοργάνωση του Γαλλικού Ινστιτούτου. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
“Είμαστε ποιητές που προσπαθούν να βρουν στο χρόνο και τον τόπο, αληθινά αποτυπώματα των ανθρώπων” Πατρίσιο Γκουσμάν

image
 
Η διοργανώτρια ομάδα Docutrance συστάθηκε το Φθινόπωρο του 2013 με σκοπό να φέρει κοντά όσους νέους κινηματογραφιστές, οπτικούς καλλιτέχνες και κοινωνικούς επιστήμονες θέλουν να μοιραστούν την αγάπη, τις εμπειρίες και τις ιδέες τους για το ντοκιμαντέρ. Η ομάδα εστιάζει στο δημιουργικό, πρωτοποριακό, και πειραματικό κομμάτι του ντοκιμαντέρ, αλλά και στη σχέση του με ένα ευρύ φάσμα πεδίων όπως το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ, ο εθνογραφικός κινηματογράφος, το μυθοπλαστικό σινεμά, η κινηματογραφική avant-garde και η βιντεοτέχνη.
 
Η προβολή του ντοκιμαντέρ «Nostalgia for the Light» του Patricio Guzmán, θα είναι η πρώτη ενός κύκλου ανοιχτών εκδηλώσεων που αφορούν το ντοκιμαντέρ και περιλαμβάνουν προβολές, εργαστήρια, σεμινάρια, καθώς και Masterclasses με ξένους δημιουργούς. Για την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαΐου 2014 οι εκδηλώσεις θα φιλοξενούνται κάθε Τρίτη στον πολυχώρο Booze. Υποστηρικτές των εκδηλώσεων είναι το Γαλλικό Ινστιτούτο, η Πρεσβεία της Πολωνίας, το Ινστιτούτο Goethe και το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας.

image
 
«Nostalgia for the Light» (Νοσταλγώντας το Φως)
Σκηνοθεσία / Σενάριο: Πατρίτσιο Γκούσμαν (Patricio Guzmán)
Παραγωγή: Γαλλία – Γερμανία – Χιλή / 2010
Διάρκεια: 87 λεπτά / Έγχρωμο
 
Το ντοκιμαντέρ του Πατρίτσιο Γκούσμαν (Patricio Guzmán), μας μεταφέρει στην  έρημο Ατακάμα της Χιλής. Εκεί οι αστρονόμοι αναδύονται βαθιά στο σύμπαν για να βρουν απαντήσεις σχετικά με την προέλευση της ζωής. Σε κοντινή απόσταση, μια ομάδα γυναικών κοσκινίζει την άμμο ψάχνοντας για τα μέρη του σώματος των αγαπημένων, που θάφτηκαν ανεπίσημα από το καθεστώς του Πινοσέτ.
 
Η ταινία, γυρισμένη στη Χιλιανή έρημο της Ατακάμα, είναι ένας ποιητικός στοχασμός πάνω στη μνήμη, στην ιστορία και στην πολιτική. Το «Nostalgia for the Light» συμμετείχε επίσημα στο φεστιβάλ των Καννών το 2010.

image
 
Ο Πατρίσιο Γκουσμάν έχει αφήσει το δικό του αποτύπωμα στην τέχνη του ντοκιμαντέρ υπογράφοντας έργα που ξεπερνούν τον χρόνο και τον τόπο. Στην καρδιά των ιστορικών συγκυριών, ο Γκουσμάν ανακαλύπτει και ξεδιπλώνει το ταλέντο του, καταγράφοντας με το φακό του γεγονότα που διαμόρφωσαν μια νέα ανθρώπινη πραγματικότητα.
 
Είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τόσο το έργο του σπουδαίου χιλιανού καλλιτέχνη, όσο και τον ίδιο τον δημιουργό, πέρσι στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ένα όμορφο αφιέρωμα στο σύνολο της φιλμογραφίας του Πατρίσιο Γκουσμάν, παρουσία του σκηνοθέτη.
 
Το ντοκιμαντέρ “Νοσταλγώντας το Φως (Nostalgia for the Light – 2010), αποτελεί την πιο ώριμη στιγμή της φιλμογραφίας του Γκουσμάν. Ένα υπαρξιακό δοκίμιο, στο οποίο αναμοχλεύει με ποιητική διάθεση, όλα όσα τον συγκινούν και τον παρακινούν ως άνθρωπο και ως δημιουργό. Αναμφισβήτητα, είναι κι ένα πολιτικό σχόλιο για τα “φαντάσματα” που κληρονόμησε στη Χιλή το καθεστώς Πινοσέτ. 

image
 
Αδιάκοπος υπηρέτης του σινεμά τεκμηρίωσης, ο Πατρίσιο Γκουσμάν, όταν δεν κινηματογραφεί, διδάσκει την τέχνη του ντοκιμαντέρ σε πανεπιστήμια στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, ενώ έχει ιδρύσει και το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Σαντιάγκο. Το έργο του, συμπορεύεται με την Ιστορία, εξελίσσεται και εμπνέει τόσο τους θεατές, όσο και την επόμενη γενιά δημιουργών. 
 
Η προβολή του ντοκιμαντέρ «Nostalgia for the Light» του Patricio Guzmán θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου στις 20:00 στον πολυχώρο Booze (Κολοκοτρώνη 57), θα έχει ελεύθερη είσοδο και γίνεται με τη συνδιοργάνωση του Γαλλικού Ινστιτούτου.


 
Η σελίδα www.facebook.com/docutrance φιλοξενεί το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων, της κινηματογραφικής ομάδας Docutrance, με νέα και σχετικές ενημερώσεις, καθώς και καθημερινές αναρτήσεις για την τέχνη και την τεχνική του ντοκιμαντέρ.