Το Θεραπευτικό Πρόγραμμα Απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, συνδιοργανώνουν για δεύτερη συνεχή χρονιά, ένα αξιόλογο διήμερο κινηματογραφικών προβολών, τη Δευτέρα 31 Αυγούστου και την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου, στον φιλόξενο χώρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Οι προβολές θα ξεκινούν στις 21:00 και περιλαμβάνουν μια σειρά ταινιών μικρού μήκους, καθώς και μία ταινία μεγάλου μήκους. H είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ads

«…Η εξάρτηση δεν κάνει διακρίσεις. Εμείς; Ο εξαρτημένος είναι κάποιος που ξέρουμε, ένας συγγενής, ένας φίλος, ένας  γείτονας. Ο εξαρτημένος είναι ένας δικός μας. Οι κοινωνικός στιγματισμός κρατάει αυτόν και την οικογένειά του μακριά από τη θεραπεία και εμποδίζει την επανένταξή του στην κοινωνία. Ας μην αφήνουμε το στίγμα να γίνεται πιο δυνατό από την εξάρτηση… To στίγμα μας είναι η ένταξη

Το Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ λειτουργεί από το 1990 και είναι ένα από τα πολυφασικά προγράμματα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ). Είναι πρόγραμμα εξωτερικής παρακολούθησης (μη διαμονής) στο κέντρο της Αθήνας.

image

Ads

Οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν, δεν χορηγούνται φαρμακευτικές ή υποκατάστατες ουσίες και δεν υπάρχουν λίστες αναμονής. Απευθύνεται σε νεαρούς ενήλικες άνω των 21 ετών, εργαζόμενους, φοιτητές, άτομα που κάνουν πειραματική / περιστασιακή χρήση και στα μέλη του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντός τους. Οι φετινές ταινίες για το διήμερο κινηματογραφικών προβολών, είναι οι εξής:

Δευτέρα 31 Αυγούστου – Ημέρα προβολής ταινιών μικρού μήκους

Sam Roma – We are Gypsies  aka “Sam Roma – Eimaste Tsigganoi”
Ντοκιμαντέρ της Μαρίνας Δανέζη
Διάρκεια: 39 λεπτά

image

«Είμαστε απ όλα. Οτιδήποτε θα το βρείτε. Από το χειρότερο μέχρι και το καλύτερο μπορούμε να κάνουμε σαν άνθρωποι…»

Το ντοκιμαντέρ της Μαρίνας Δανέζη – το οποίο είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τον Μάρτιο στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – διεισδύει στα άδυτα των κοινοτήτων των Ρομά για να αναδείξει τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν, αλλά και την ιδιαίτερη κουλτούρα τους.

Η Προσευχή του Θανάση Νεοφώτιστου
Διάρκεια: 20 λεπτά

image

Στο Γυμνάσιο του Δημήτρη, ο Βασίλης με την παρέα του, μια ομάδα νταήδων, του προκαλούν τρόμο. Όταν μαθαίνει ότι πρέπει να πει την πρωινή προσευχή, ο Βασίλης καταλαμβάνει όλη του τη σκέψη. Τι θα γίνει όμως όταν θα φτάσει η μέρα να σταθεί μπροστά σε όλο το σχολείο και κυρίως μπροστά σ’ αυτόν?

Η «Προσευχή» του Θανάση Νεοφώτιστου παρουσιάστηκε την πρώτη ημέρα των προβολών του 37ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, πέρσι τον Σεπτέμβριο και τιμήθηκε με τον Χρυσό Διόνυσο του Φεστιβάλ.

JAFAR της Νάνσυ Σπετσιώτη
Διάρκεια: 3 λεπτά

image

Μέσα σε τρία μόλις λεπτά αυτή η ταινία μικρού μήκους «λέει» με τον πιο απλό και συγκινητικό τρόπο όσα χρειάζονται να ειπωθούν για τον ρατσισμό. Της Νάνσυ Σπετσιώτη, με τους Ναταλία Δραγούμη, Νίκο Ψαρρά, Βλαδίμηρο Κυριακίδη, Waseem Aktar, Χαρά Τσιόνγκα, Γεωργία Κατσικονούρη.

Βόλτα της Στέλας Κυριακοπούλου
Διάρκεια: 12 λεπτά

image

Η πρώτη ελληνική ταινία μικρού μήκους που συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ του Sundance, η «Βολτα» της Στέλλας Κυριακοπούλου διακρίθηκε με το βραβείο του «Women Film in Los Angeles». Πριν λίγες ημέρες είχαμε την ευκαιρία να την παρακολουθήσουμε και στην εκδήλωση για τις «Χρυσές Νύχτες» / «Les Nuits en Or» της Ακαδημίας César, με τις καλύτερες μικρού μήκους ταινίες της χρονιάς.

 

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου

Οι Ακροβάτες του Κήπου του Χρήστου Δήμα
Διάρκεια: 110 λεπτά

image

Οι «Ακροβάτες του Κήπου», μας ταξιδεύουν στο καλοκαίρι του 1974 στην Ελευσίνα. Ο Ααρών, ο Στέλιος, ο Άκης, ο Γαλανός και ο Βέροιος είναι μια παρέα παιδιών γύρω στα 11. Είναι οι Ακροβάτες του Κήπου. Τα σχολεία είναι κλειστά. Τα παιδιά περνούν τον χρόνο τους με παιχνίδια, μικροδουλειές και βόλτες με τα ποδήλατα.

Το παιχνίδι είναι η ίδια τους η ζωή. Σ’ αυτό διοχετεύουν τη σωματική τους ενέργεια και όλη τη φαντασία. Η παρέα παίζει και εξασκείται σε μια μεγάλη δεξαμενή ύδρευσης. Σ’ αυτή την πόλη, σ’ αυτή τη γειτονιά, ο Ααρών ζει το σημαντικότερο καλοκαίρι της ζωής του. Το πέρασμα από την παιδική ηλικία στην εφηβεία.

Στα μάτια των «Ακροβατών του Κήπου» τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία συγχέονται δραματικά αλλά και κωμικά. Οι αισθήσεις δεν έχουν χαλιναγωγηθεί από τη λογική. Τα παιδιά είναι παιδιά. Μεγαλώνουν, μαθαίνουν τη ζωή, προσπαθούν ν’ ανακαλύψουν τον εαυτό τους λίγο πριν μπουν στον κόσμο των μεγάλων. Τον κόσμο με τις αρχαίες προκαταλήψεις, τα πάθη και τη μοίρα…

Η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Χρήστου Δήμα, πραγματεύεται την ιστορία μιας παρέας εντεκάχρονων αγοριών, που περνούν ανέμελα το τελευταίο καλοκαίρι της παιδικής τους ηλικίας. Παράλληλα όμως ανακαλύπτουν και τον κόσμο των μεγάλων, με την απιστία, τον θάνατο, τον έρωτα και την εξαπάτηση.

Η υπέροχη και διαχρονική ταινία σε σενάριο και σκηνοθεσία του Χρήστου Δήμα, προβλήθηκε το 2001 στο Διεθνές Διαγωνιστικό, στο 42o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Τη σύνθεση μουσικής υπογράφει ο Νίκος Κυπουργός, ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, συναντάμε τους ηθοποιούς: Μιχάλης Ευριπιώτης, Γιώτα Φέστα, Θέμις Μπαζάκα, Βάνα Ραμπότα, Νένα Μεντή, Γιώργος Μαρίνος, Χρήστος Νομικός.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι την αφίσα της εκδήλωσης σχεδίασε η ομάδα Γραφιστικής των μελών της Ανοιχτής Θεραπευτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ. Ενώ οι προβολές των ταινιών πραγματοποιούνται με την ευγενική άδεια των δημιουργών τους και των εταιρειών παραγωγής Pan Entertainment, t-shOrt, NF Films και Exile Films. Παράλληλα ο χώρος προβολής της εκδήλωσης, είναι μία ευγενική παραχώρηση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ως κρατικός Φορέας ενίσχυσης της κινηματογραφίας στην Ελλάδα και το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ ως πρόγραμμα που αντιμετωπίζει ολοκληρωμένα την εξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες και τα προβλήματα που τη συνοδεύουν χωρίς να αποκόπτει τον χρήστη από την οικογένειά του, την εργασία του, το εκπαιδευτικό του περιβάλλον και τον κοινωνικό του περίγυρο, συμπράττουν σε αυτή τη δράση με σκοπό την ενίσχυση του πνεύματος της προσφοράς, των ανθρώπινων αξιών και της κοινωνικής φροντίδας.

Το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ, ως πρόγραμμα εξωτερικής ημερήσιας παρακολούθησης, καλλιεργεί και υποστηρίζει την ισότιμη κοινωνική ένταξη από την αρχή της προσπάθειας για απεξάρτηση των πρώην χρηστών.

Οι χρήστες ουσιών μπορούν να απευθυνθούν για οποιαδήποτε πληροφορία στο τηλέφωνο του Συμβουλευτικού Κέντρου (Φυλής 217, Αθήνα), τηλέφωνο: 210 86 26 761. Οι γονείς και οι συγγενείς των εξαρτημένων μπορούν να απευθυνθούν για οποιαδήποτε πληροφορία στο τηλέφωνο του Κέντρου Οικογενειακής Υποστήριξης (3ης Σεπτεμβρίου 176, Αθήνα), τηλέφωνο: 210 86 12 604.

Δευτέρα 31 Αυγούστου και Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Ερμού 134 – 136
Πρόσβαση: Hλεκτρικός / Σταθμός Θησείο
H είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό