Η «Αλίκη στις Πόλεις» του Βιμ Βέντερς, είναι μία αυθεντική όσο και χαρακτηριστική «ταινία δρόμου». Πολύ καλοί στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ο Ρούντιγκερ Φόγκλερ και η μικρή Γιέλα Ροτλάντερ, ενώ η ασπρόμαυρη φωτογραφία από τον Robby Muller, στοιχειώνει το κάθε καρέ του φιλμ. Η διαχρονική ταινία του σπουδαίου Γερμανού σκηνοθέτη κυκλοφορεί σ’ επανέκδοση, δίνοντας μας τη δυνατότητα να θυμηθούμε μία πραγματικά σπουδαία δημιουργία, επί της μεγάλης οθόνης.

Ads

«Η αρχή των road movies ξεκινά από την Ελλάδα. Στον δρόμο, πρέπει πάντα να γνωρίζεις την αρχή. Ο Όμηρος είναι ο πρώτος άνθρωπος που έκανε ένα είδος road movie, την Οδύσσεια […] Είναι πολύ ωραίο να είσαι μέσα στο σπίτι, αλλά είναι ακόμη καλύτερο να είσαι εκεί έξω, να ταξιδεύεις, να αναζητάς το άγνωστο.» – Βιμ Βέντερς (47ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης)

image

Η Αλίκη Στις Πόλεις / Alice in the Cities / Alice in den Städten
Σκηνοθεσία: Βιμ Βέντερς / Wim Wenders
Σενάριο: Veith von Fürstenberg, Wim Wenders
Κάμερα: Robby Müller
Πρωταγωνιστούν: Ρούντιγκερ Φόγκλερ, Γιέλα Ροτλάντερ, Λίζα Κρόιτσερ
Χώρα Παραγωγής: Δυτική Γερμανία
Έτος Παραγωγής: 1974
Διάρκεια: 110 λεπτά

Ads

image

O Γερμανός δημοσιογράφος Φίλιπ Γουίντερ (Ρούντιγκερ Φόγκλερ), διασχίζει την Αμερική με αυτοκίνητο για τις ανάγκες ενός κειμένου που θέλει να γράψει για τη χώρα. Έχει χάσει όμως την έμπνευσή του κι έτσι αποφασίζει να γυρίσει στη Γερμανία.

Στο αεροδρόμιο όμως θα γνωρίσει μία μητέρα (Λίζα Κρόιτσερ) με την κόρη της Αλίκη (Γιέλα Ροτλάντερ). Η νέα γυναίκα θα του ζητήσει να προσέχει τη δεκάχρονη κόρης της μέχρι να επιστρέψει. Η γυναίκα όμως δεν θα εμφανιστεί και ο Φιλίπ θα αναλάβει την ευθύνη της.

image

Οι δύο συνοδοιπόροι ξεκινούν πλέον την αναζήτηση της γιαγιάς της μικρής Αλίκης. Κατά την διάρκεια αυτής της απρόσμενης διαδρομής, η αρχική αμοιβαία τους αντιπάθεια, εξελίσσεται σε μία εγκάρδια φιλία.

Το φιλμ «Η Αλίκη στις Πόλεις», είναι το άτυπο πρώτο μέρος μιας μοναδικής τριλογίας “ταινιών δρόμου”, που θα συνεχιστεί με τις ταινίες «Λάθος Κίνηση» (The Wrong Move) του 1975 και «Στο Πέρασμα του Χρόνου» (Kings of the Road) του 1976.

image

Διαβάστε επίσης:
Ταξιδεύοντας μέσα από έξι αγαπημένες «ταινίες δρόμου»

Υπέροχοι στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ο Ρούντιγκερ Φόγκλερ και η μικρή Γιέλα Ροτλάντερ, ενώ η ασπρόμαυρη φωτογραφία από τον Robby Muller, συντροφεύει τον θεατή. Ο Ρούντιγκερ Φόγκλερ, υπήρξε στενός συνεργάτης του Βέντερς. Σπούδασε υποκριτική στην Χαϊδελβέργη. Ξεκίνησε την καριέρα του στο θέατρο και έκανε το ντεμπούτο του στην ταινία “The Goalkeepers Fear of Penalty” το 1972. Εκεί γνωρίστηκαν κι έτσι ξεκίνησε μια στενή συνεργασία που κράτησε είκοσι χρόνια.

image

Γεννημένη το 1945 στη Βαυαρία της Γερμανίας, η Λίζα Κρόιτσερ είχε μια λαμπρή καριέρα τόσο στη Γερμανική τηλεόραση όσο και στον Γερμανικό κινηματογράφο. Με τον Βέντερς συνεργάστηκε στις εξής ταινίες: “Alice in the Cities” (1974), “The Wrong Move” (1975), “King of the Road” (1976), “The American Friend” (1977). Ενώ η χαρισματική πιτσιρίκα Γιέλα Ροτλάντερ, έχει συνεργαστεί με τον σκηνοθέτη στις ταινίες: “The Scarlet Letter” (1973), “Alice in the Cities” (1974), “Faraway, So Close” (1993).

Βιμ Βέντερς / Wim Wenders

image

Ο κορυφαίος Γερμανός σκηνοθέτης Βιμ Βέντερς, μας έχει χαρίσει πολλές και αγαπημένες ταινίες που κοσμούν την πλούσια φιλμογραφία του. Ο μετρ των road movies, μας έχει προσφέρει σπουδαία δείγματα γραφής τόσο στον χώρο του ντοκιμαντέρ, όσο και στις ταινίες μυθοπλασίας.

«Υποθέτω πως είναι κάτι που υπάρχει στα γονίδιά μου, η δίψα για περιπλάνηση (wanderlust). Οι άνθρωποι είναι νομάδες. Σιγά σιγά έμαθαν τα εγκαθίστανται σε έναν τόπο. Την πρώτη φορά που ταξίδεψα μόνος, στα πέντε μου, ήμουν τόσο ενθουσιασμένος και γνώριζα από τότε, τουλάχιστον υποσυνείδητα, ότι αυτό θα ήταν η μοίρα μου: να γίνω ταξιδιώτης. Αυτό είναι το βασικό μου επάγγελμα. Σε παλαιότερες εποχές ίσως γινόμουν συγγραφέας ταξιδιωτικών βιβλίων. Ή ίσως ζωγράφος τοπίων. Νιώθω τυχερός που γεννήθηκα την εποχή του σινεμά. Μια ταινία είναι το ιδανικό μέσο για έναν ταξιδιώτη! Δεν θα άντεχα ποτέ να έβλεπα έναν τόπο στον χάρτη που να μην τον γνωρίζω…» – Βιμ Βέντερς

image

Διαβάστε επίσης:
Συνέντευξη – Ο Βιμ Βέντερς μιλά για το ελληνικό σινεμά και τον Θόδωρο Αγγελόπουλο
Αφιέρωμα – Βιμ Βέντερς: Ο «Κάιζερ» του Γερμανικού Κινηματογράφου

«Το ταξίδι έχει να κάνει με την περιπέτεια, με την ανακάλυψη πραγμάτων, με το να βρεις την ταυτότητα, τον σκοπό. Ο δρόμος είναι ο σκοπός, δεν αποζητάς την άφιξη, αποζητάς το ταξίδι.» – Βιμ Βέντερς (47ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης)