Μηνύματα στήριξης έστειλαν πολυβραβευμένοι σκηνοθέτες σχετικά με την διάσωση των ιστορικών κινηματογράφων της Αθήνας Ιντεάλ, Άστορ και Ίριδα, ζητώντας να κηρυχθούν τα κτίρια ως διατηρητέα από την κυβέρνηση.

Ads

Ο Κώστας Γαβράς, ο Κεν Λόουτς, ο Φατίχ Ακίν και ο Εμίρ Κουστουρίτσα έστειλαν μηνύματα που προβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της κίνησης «Τα Σινεμά μας, η Πόλη μας» που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Απριλίου.

Αναλυτικά τα μηνύματα των σκηνοθετών

Ο Κώστας Γαβράς ανέφερε στο μήνυμα του: 

««Θέλω απλώς να σας πω ότι είμαι μαζί σας σήμερα σε αυτόν τον αγώνα για τη διάσωση των δύο αιθουσών. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να βλέπουμε ταινίες, στις μεγάλες αίθουσες, που είμαστε όλοι μαζί και διαμορφώνεται μία σχέση πολύ διαφορετική απ’ ό,τι όταν βλέπουμε ταινίες από τον υπολογιστή ή την τηλεόραση στο σπίτι μας.

Ads

Θέλω να απευθυνθώ στην Υπουργό, την κυρία Λίνα Μενδώνη. Είμαι σίγουρος πως έχει πολιτιστικό πατριωτισμό και ελπίζω να έχει και κινηματογραφικό πατριωτισμό, για να σώσει αυτές τις αίθουσες, που είναι τελείως απαραίτητες.» 

Ο Φατίχ Ακίν τονίζει:

«Άκουσα πολύ κακά νέα. Ότι δύο σινεμά της Αθήνας, το ΙΝΤΕΑΛ που είναι εκατό χρονών και το ΑΣΤΟΡ, με το οποίο έχω προσωπική επαφή αφού πρόβαλε την ταινία μου, πρόκειται να κλείσουν».

«Ο κινηματογράφος είναι η κληρονομιά μας». «Είναι αυτό που οι πρόγονοι μας έκαναν πάντα, λέγοντας ιστορίες μέσα από τις οποίες αντιλαμβάνονταν τους εαυτούς τους και τον κόσμο καλύτερα. Με αυτές τις ιστορίες δίδασκαν τα παιδιά τους και το σημαντικότερο, ψυχαγωγούνταν», είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτοί οι τόποι πολιτισμικής κληρονομιάς δεν πρέπει να αφανίζονται και θεωρώ πως αυτό είναι αμάρτημα. Σώστε τους κινηματογράφους ΑΣΤΟΡ και ΙΝΤΕΑΛ». 

Ο Κέν Λόουτς και ο Εμίρ Κουστουρίτσα έστειλαν γραπτά μηνύματα στα οποία ανφέρουν:

«Υποστηρίζουμε όλοι μας σθεναρά τον αγώνα σας να διαφυλάξετε τα ιστορικά σας σινεμά. Αποτελούν τμήμα της κουλτούρας της πόλης. Τμήμα της ιστορίας της. Οι επισκέπτες έρχονται για να δουν τις διάφορες πτυχές του παρελθόντος σας. Όσα περισσότερα επιτρέπουμε στους επιχειρηματίες να καταστρέφουν, τόσοι λιγότεροι άνθρωποι θα μας επισκέπτονται και λιγότεροι άνθρωποι θα βλέπουν τις ταινίες μας. Οι αίθουσες είναι αναγκαίες. Η καμπάνια σας είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του χαρακτήρα της θαυμάσιας πόλης σας»

Κεν Λόουτς και όλοι στην εταιρία Sixteen Films

«Συμμερίζομαι την οργή σας! Σοκαρίστηκα όταν πληροφορήθηκα πως αίθουσες όπως το ΙΝΤΕΑΛ (όπου περισσότερες από μια φορά είχα ο ίδιος την ευκαιρία να συναντήσω το ελληνικό κοινό, όταν προσκλήθηκα και τιμήθηκα για το έργο μου από το φεστιβάλ Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου), το ΑΣΤΟΡ και η ΙΡΙΔΑ, θα κατεδαφιστούν για να δώσουν τη θέση τους σε τουριστικά ξενοδοχεία! Κι αυτό σε μια περίοδο που εμείς, οι κινηματογραφιστές, και οι πιστοί μας θεατές, δεν προσβλέπουμε μόνο στην προβολή των ταινιών μας στις αίθουσες αλλά ενθαρρύνουμε το κτίσιμο περισσότερων αιθουσών, που είναι οι μόνοι χώροι για τους οποίους γυρίζονται οι ταινίες μας. Οι κινηματογραφικές αίθουσες είναι οι μόνοι χώροι όπου οι άνθρωποι συναντιούνται, μοιράζονται τα συναισθήματά τους, συζητούν και έρχονται σε επαφή και κατανόηση, συναισθήματα και επαφές που το διαδίκτυο, οι πλατφόρμες και το home Cinema αδυνατούν να προσφέρουν. Για μένα η κατεδάφιση παρόμοιων σημαντικών για την τέχνη του κινηματογράφου κτιρίων είναι έγκλημα ενάντια στον πολιτισμό και ελπίζω οι υπεύθυνοι γι’ αυτό πολιτικοί να το ξανασκεφτούν πριν επιτρέψουν μια τέτοια καταστροφική, απολίτιστη ενέργεια».

Εμίρ Κουστουρίτσα

Επιπλέον, μηνύματα έστειλαν οι σκηνοθέτες Γιώργος Λάνθιμος και Ρούμπεν Έστλουντ.

Ο Γιώργος Λάνθιμος ανέφερε τα εξής:

«Θα ήθελα να προσθέσω και εγώ την φωνή μου σε όσους τον τελευταίο καιρό εκφράζουν την ανησυχία τους για τον αφανισμό των ιστορικών κινηματογράφων από το κέντρο της Αθήνας. Αυτή την στιγμή κινδυνεύουν το Ιντεάλ, το Άστορ, η Ίριδα. Εκφράζω την συμπαράσταση μου στην προσπάθεια να διασωθούν. Θεωρώ αυτονόητο να καταλαβαίνουμε την αξία που έχουν κοινωνικά και πολιτισμικά στο κέντρο μίας τέτοιας πόλης και καλώ τους αρμόδιους, όσους έχουν την πραγματική δύναμη να κάνουν αυτό που είναι αυτονόητο, δηλαδή να χαρακτηριστούν αυτοί οι κινηματογράφοι διατηρητέοι, ώστε να συνεχίσουν την λειτουργία τους και το έργο που παρέχουν στους πολίτες τόσα χρόνια».

Παράλληλα, ο Ρούμπεν Έστλουντ στη δήλωση του ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Κινδυνεύουν τρεις ιστορικοί κινηματογράφοι στην Αθήνα, καθώς οι πολιτικοί δεν τους δίνουν την ανάλογη προσοχή. Είναι ένα φαινόμενο που συναντάται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης»

Στη συνέχεια με έκκληση προς τους αρμόδιους ανέφερε ότι το να γίνουν οι κινηματογράφοι ξενοδοχεία δεν θα προκαλέσει το ενδιαφέρον των πολιτών να μείνουν και να ζήσουν στην πόλη.

Τέλος έστειλε το μήνυμα του λέγοντας «Ελπίζω να έρθω να προβάλλω την καινούργια μου ταινία σε αυτά τα σινεμά. Όλη μου η υποστήριξη στα σινεμά Ιντεάλ, Άστορ και Ίριδα. Συνεχίστε τον Αγώνα!»