Ο Τζουζέπε Καποτόντι, μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το βιβλίο του Τσαρλς Ουίλφορντ. Ο Ιταλός σκηνοθέτης, στην δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, παρουσιάζει ένα προσεγμένο ερωτικό θρίλερ, με ενδιαφέρουσες ανατροπές στην πλοκή, το οποίο σηματοδοτεί παράλληλα και την επιστροφή του Μικ Τζάγκερ στο Σινεμά.

Ads

Ο Τζέιμς, είναι ένας γοητευτικός και φιλόδοξος κριτικός τέχνης, ο οποίος γνωρίζει καλά πώς να εντυπωσιάζει το ακροατήριο στις επί πληρωμή διαλέξεις του. Όταν η Βερενίς, μια Αμερικανίδα που ταξιδεύει στην Ευρώπη, μπλέκει στα δίχτυα του, οι δυο τους θα καταλήξουν σε μια πολυτελή βίλα στη λίμνη Κόμο.

Ο Κάσιντι, ένας εκκεντρικός συλλέκτης έργων τέχνης και οικοδεσπότης τους, έχοντας ξεμπερδέψει προ πολλού με τα ηθικά διλήμματα της ζωής, θέτει σε κίνηση ένα μακιαβελικό σχέδιο, δελεάζοντάς τους με μια ακαταμάχητη πρόταση.

image

Ads

Το κατά συνθήκη ζευγάρι δέχεται την αποστολή και μοιραία οι πόρτες που οδηγούν στο χάος ανοίγουν. Ο «Διαρρήκτης Υψηλής Τέχνης», αναλαμβάνει πλέον δράση, σε μία στιλάτη νέο-νουάρ περιπέτεια, γεμάτη ανατροπές, στην οποία όλα πωλούνται και όλα αγοράζονται – ακόμα και η αγάπη.

«Οι χαρακτήρες της ιστορίας ήταν πολύ όμορφα γραμμένοι, τόσο που με βοήθησαν αρκετά στο να κάνω καλύτερη τη δουλειά μου.» – Τζουζέπε Καποτόντι

image

Φαινομενικά, τα νήματα της ιστορίας φαίνεται να κινούν, τουλάχιστον αρχικά, ο κριτικός τέχνης, τον οποίο ερμηνεύει επιδέξια ο Κλάες Μπανγκ – γνωστός κυρίως από το φιλμ «Το Τετράγωνο / The Square» του 2017, το οποίο τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών – και η Αμερικανίδα φίλη του, που ταξιδεύει στην Ευρώπη και την οποία υποδύεται η γοητευτική Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι, που πρωταγωνιστούσε μεταξύ άλλων και στις «Χήρες» (2018) του Στιβ ΜακΚουίν.

image

Το ιδιαίτερο αυτό ζευγάρι, ταξιδεύει στην Λίμνη Κόμο για να συναντήσει τον συλλέκτη Κάσιντι (Μικ Τζάγκερ), ο οποίος θα τους αποκαλύψει πως είναι οικοδεσπότης του διάσημου, αλλά εξαφανισμένου ζωγράφου, Τζερόμ Ντέμπνι (Ντόναλντ Σάδερλαντ) και θα τους αναθέσει μια όχι και τόσο εύκολη αποστολή.

Η ταινία «Διαρρήκτης Υψηλής Τέχνης» του Τζουζέπε Καποτόντι, που θυμίζει σε σημεία το εξαιρετικό «Τέλειο Χτύπημα» του Τζιουζέπε Τορνατόρε, βασίζεται στο μυθιστόρημα του Τσαρλς Ουίλφορντ και σηματοδοτεί την επιστροφή του Μιγκ Τζάγκερ στην μεγάλη οθόνη μετά από σχεδόν είκοσι χρόνια (The Man from Elysian Fields – 2001).

image

Το σενάριο και τη μεταφορά του συγκεκριμένου βιβλίου στην μεγάλη οθόνη, υπογράφει ο Υποψήφιος για Όσκαρ σεναριογράφος Σκοτ Μπ. Σμιθ (Ένα Απλό Σχέδιο (A Simple Plan – 1998), Τα Ερείπια (The Ruins – 2008)). Ενώ στο βιβλίο του Ουίλφορντ η ιστορία λαμβάνει μέρος στη Φλόριντα της δεκαετίας του ’70, η ιστορία της ταινίας εκτυλίσσεται στην Ιταλία στη σημερινή εποχή. Αυτός ήταν κι ένας από τους λόγους που οι παραγωγοί εμπιστεύτηκαν το έργο σε έναν Ιταλό σκηνοθέτη, ο οποίος αναφέρει σχετικά:

«Πρόκειται για μια εκδοχή του Φάουστ αλλά σε φιλμ νουάρ φόντο. Η ταινία έχει να κάνει με το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει κανείς ώστε να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες του και τα ψέματα που θα πει για να πετύχει τους στόχους του. Είναι μια ταινία που σχετίζεται με την απάτη και την εξουσία αλλά προπάντων είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ που παίζει με τους κανόνες του είδους αποσκοπώντας να πει μερικές μικρές αλήθειες… ή και μερικά ψέματα»

Ο «Διαρρήκτης Υψηλής Τέχνης», είναι ένα αξιόλογο ερωτικό νεο-νουάρ θρίλερ, το οποίο είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε πέρσι στο επετειακό 60ό Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης και το οποίο επιτέλους βρίσκει τον δρόμο του και επίσημα προς τις εγχώριες κινηματογραφικές αίθουσες.

Οι Πρωταγωνιστές

Κλάες Μπανγκ

Ύστερα από τη συμμετοχή του στην βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα ταινία «Το Τετράγωνο», ο ηθοποιός Κλάες Μπανγκ, υπήρξε η ιδανικότερη επιλογή για τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο Μπανγκ γοητεύτηκε κυρίως για το υπόβαθρο του χαρακτήρα που υποδύεται στην ταινία:

«Ο Τζέιμς βιώνει μια απογοήτευση που δεν κατάφερε να γίνει καλλιτέχνης. Ήθελε ανέκαθεν να γίνει ζωγράφος, αλλά ο δάσκαλός του τον παρότρυνε να ακολουθήσει ένα επάγγελμα που θα μιλάει για την τέχνη χωρίς να κάνει τέχνη ο ίδιος. Τώρα, μαθαίνει ιστορία της τέχνης στους τουρίστες. Θέλει, όμως, και να εξελιχθεί, όποιο και αν είναι το τίμημα γι’ αυτό. Πιστεύω πως το κοινό θα συμπαθήσει τον Τζέιμς. Νιώθω πως όλοι μας θέλουμε να κάνουμε κάτι στη ζωή μας. Έτσι είναι και αυτός, έκανε μερικά λάθη και τώρα θέλει να επανορθώσει. Ο Τζέιμς θα έλεγα ότι είναι κάτι σαν συνέχεια του χαρακτήρα που υποδυόμουν στο «Τετράγωνο».»

image

Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι

Οι παραγωγοί ξεχώρισαν την ηθοποιό Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι, από τη συμμετοχή της στην τηλεοπτική σειρά «The Night Manager» και την θεώρησαν κατάλληλη επιλογή για τον ρόλο της πρωταγωνίστριας. «Μου άρεσε ιδιαίτερα η ιστορία, μοιάζει με ερωτική ιστορία και περιπέτεια, άλλα έχει μια πιο σκοτεινή πλευρά», δηλώνει η Ντεμπίκι και συμπληρώνει: «Η Μπερενίς είναι μια γυναίκα που βλέπει την αλήθεια στους ανθρώπους και έχει μια ικανότητα να καταλαβαίνει πότε κάποιος της κρύβει την αλήθεια. Σε αντίθεση με τους άντρες-χαρακτήρες της ταινίας που παρουσιάζονται διπρόσωποι, η Μπερενίς φαίνεται να είναι μια πιο ευγενική ψυχή».

Επίσης, το σενάριο του Σμιθ αποτέλεσε σημαντικό κριτήριο για την ίδια: «Μου κέντρισαν το ενδιαφέρον οι θεματικές του. Η ιδέα της ταινίας για αυτούς τους τέσσερις χαρακτήρες και τα μυστικά που κρύβουν ήταν κάτι πολύ ωραίο. Αυτή η ταινία θα έλεγα πως είναι μια δυνατή ιστορία για την αλήθεια, τα τραύματα αλλά και τους κινδύνους της φιλοδοξίας. Γιατί όντως η ταινία σε κάνει να αναρωτιέσαι τι πραγματικά αναζητάς στη ζωή σου».

image

Ντόναλντ Σάδερλαντ και Μικ Τζάγκερ

Τους άλλους δύο βασικούς χαρακτήρες υποδύονται δύο θρύλοι, ο ένας του κινηματογράφου και ο άλλος της μουσικής. Πρόκειται για τους Ντόναλντ Σάδερλαντ (Η Εξαφάνιση, Μετά τα Μεσάνυχτα, Συνηθισμένοι Άνθρωποι) και Μικ Τζάγκερ (Ned Kelly, Παράσταση, Συνοδός Κυριών), οι οποίοι υποδύονται τους Τζερόμ Ντέμπνι και Τζόσεφ Κάσιντι αντίστοιχα. Οι δυο τους συνεργάζονται για πρώτη φορά στον κινηματογράφο.

«Ομολογώ ότι το σενάριο του Σμιθ μου κέρδισε το ενδιαφέρον», δηλώνει ο Σάδερλαντ. «Έγραψε τον χαρακτήρα του Τζερόμ με τέτοιο εκλεπτυσμένο τρόπο, στηριζόμενος σε τόσες ενδιαφέρουσες λογοτεχνικές αναφορές, που δε γίνεται να μη σου αρέσει». Επιπλέον, θαύμασε την σκηνοθετική προσέγγιση του Καποτόντι: «Ο Τζουζέπε εμπλέκεται αρκετά σε όλη τη διαδικασία, δεν είναι ο σκηνοθέτης που κάθεται μίλια μακριά σε ένα δωμάτιο παρακολουθώντας τους ηθοποιούς του από μικρές οθόνες. Νοιάζεται πράγματι για τις ερμηνείες και θα έρθει να σου πει τι βγήκε αληθοφανές και τι όχι. Είχαμε μια εξαίρετη συνεργασία».

Ο Τζάγκερ δηλώνει πως ο ρόλος του Κάσιντι του πήγαινε πολύ: «Μου αρέσει αυτός ο χαρακτήρας, είναι γοητευτικός και ύπουλος. Μέσα από τις σκηνές του με τους άλλους χαρακτήρες της ταινίας και από τον τρόπο που συμπεριφέρεται, μπορεί κάποιος να καταλάβει ποιος είναι και τι θέλει». Ο ίδιος πήγε σε μερικές εκθέσεις για να ενσωματώσει μερικές εμπειρίες στον ρόλο του. «Ο Τζουζέπε με βοήθησε πολύ σε αυτό. Ήρθε στο Λονδίνο, κάναμε μια εκτενή συζήτηση για τον ρόλο του Κάσιντι και του είπα τις ιδέες μου. Μου έκανε τα σχόλιά του και κάναμε μερικές αλλαγές. Δεν άργησα να διαπιστώσω πως ήταν ο ιδανικός άνθρωπος να αναλάβει να σκηνοθετήσει αυτή την ταινία».

image

Διαρρήκτης Υψηλής Τέχνης / The Burnt Orange Heresy
Σκηνοθεσία: Τζουζέπε Καποτόντι
Σενάριο: Σκοτ Μπ. Σμιθ, Τσαρλς Ουίλφορντ (βιβλίο)
Ηθοποιοί: Κλάες Μπανγκ, Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι, Μικ Τζάγκερ, Ντόναλντ Σάδερλαντ, Ρόζαλιντ Χάλστεντ, Αλεσάντρο Φαμπρίζι
Φωτογραφία: Ντέιβιντ Ούνγκαρο
Μοντάζ: Γκουίντο Νοτάρι
Σχεδιασμός Κοστουμιών: Γκαμπριέλα Πεσκούτσι
Μουσική: Κρεγκ Άρμστρονγκ
Έτος Παραγωγής: 2019
Χώρα Παραγωγής: Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία
Διάρκεια: 98 λεπτά