Στην τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία της, η βραβευμένη σκηνοθέτης Καρίν Κουσάμα –  Girlfight (2000), The Invitation (2015), Æon Flux (2005) – παρουσιάζει την ιστορία μίας δυναμικής ντετέκτιβ της αστυνομίας, η οποία βρίσκεται σε μυστική αποστολή. Η ταινία δεν ακολουθεί την γραμμική αφήγηση, αλλά παίζει με τον χρόνο, καθώς και με και τα όρια της ηθικής. Πρωταγωνιστεί η Νικόλ Κίντμαν σε μία ακόμη σπουδαία ερμηνεία, η οποία δικαίως της έχει ήδη χαρίσει, μία Υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα.

Ads

«Είναι η ιστορία μιας γυναίκας που συνειδητοποιεί πώς έχει ζήσει τη ζωή της μέχρι τώρα και προσπαθεί να βρει τρόπο να προχωρήσει. Αλλά είναι επίσης ένα θρίλερ για κάποια που όταν ήταν νέα μπλέχτηκε σε μια επικίνδυνη κατάσταση που δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει και έκτοτε ζει με τις συνέπειες. Τέλος, είναι το ανθρωποκυνηγητό που εξαπολύει η ίδια με όλη της τη μανία.» – Φιλ Χέι

«Destroyer»
Σκηνοθεσία: Καρίν Κουσάμα
Σενάριο: Φιλ Χέι, Ματ Μανφρέντι
Παραγωγή: Φιλ Χέι, Ματ Μανφρέντι, Φρεντ Μπέργκερ,
Ηθοποιοί: Νικόλ Κίντμαν, Τόμπι Κέμπελ, Τατιάνα Μασλάνι,  Σκοτ ΜακΝέρι,  Σεμπάστιαν Σταν
Φωτογραφία: Τζούλι Κέρκγουντ
Μοντάζ: Πλάμι Τάκερ
Διεύθυνση Παραγωγής: Κέι Λι
Μουσική: Θιοντόρ Σαπίρο
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 2018
Διάρκεια: 121 λεπτά

image

Ads

Πριν από 16 χρόνια, η ντετέκτιβ του αστυνομικού τμήματος του Λος Άντζελες Έριν Μπελ πήγε σε μυστική αποστολή στην Καλιφόρνια με σκοπό να εισχωρήσει σε μια συμμορία με αρχηγό τον τρομακτικό Σίλας. Όταν μια από τις βίαιες ληστείες τους αποτυγχάνει, η κάλυψη της Έριν χάνεται και ο Σίλας διαφεύγει. Αρκετά χρόνια αργότερα, ο Σίλας επιστρέφει πιο δυνατός και πιο επικίνδυνος από ποτέ, έχοντας καταστρώσει το σχέδιο της μεγαλύτερης τραπεζικής ληστείας στην ιστορία των ληστειών. Αυτή τη φορά όμως η Έριν θα τον σταματήσει.

Για αρκετά χρόνια ο σεναριογράφος και παραγωγός Φιλ Χέι μαζί με τον συν-σεναριογράφο του Ματ Μανφρέντι μάζευαν ιδέες για ένα σενάριο βασισμένο στην αμοιβαία αγάπη τους για τις περιπέτειες και το Λος Άντζελες:

«Αυτό που ήθελα ήταν να γράψω μια μυθιστορηματική ταινία με έμφαση στον χαρακτήρα, μια αναφορά στις κλασικές ταινίες του ’70 όπως τα «Σέρπικο» και «Ο Άνθρωπος από τη Γαλλία»», εξηγεί ο Μανφρέντι.

image

Κατέληξαν στον κεντρικό χαρακτήρα που ήθελαν να είναι ένας μοναχικός αστυνομικός γεμάτος επαγγελματικά και προσωπικά μυστικά:

«Εξελίχθηκε σε μια ιστορία με πολλά χρονικά επίπεδα που εξελίσσεται στο παρόν και στο παρελθόν του πρωταγωνιστικού χαρακτήρα. Μας πήρε πολύ χρόνο μέχρι να είναι σαφές και όχι μπερδεμένο», προσθέτει ο Χέι.

Η καταξιωμένη Καρίν Κουσάμα, – βραβευμένη στο Φεστιβάλ Καννών, αλλά και στο Sundance για το φιλμ «Girlfight» – υπογράφει τη σκηνοθεσία σε αυτό το αξιόλογο αστυνομικό θρίλερ και αναφέρει σχετικά:

«Είναι πολύ διαφορετικό για εμένα, πολύ φρέσκο. Είναι φοβερή η πολυπλοκότητα της Έριν που βρίσκεται στη μέση ενός ανθρωποκυνηγητού και ταυτόχρονα περνάει δύσκολα με την κόρη της, από την οποία έχει αποξενωθεί. Βλέπουμε ότι ενώ είναι ικανή στη δουλειά της, είναι ταυτόχρονα και ένα ράκος. Μπορεί πολλοί από εμάς να δούμε ένα κομμάτι μας στον γολγοθά της Έριν Μπελ.»

image

Η Νικόλ Κίντμαν στον ρόλο της Έριν Μπελ

Η αναζήτηση της ιδανικής Έριν Μπελ ολοκληρώθηκε σχεδόν πριν ξεκινήσει: «Δεν ψάχναμε μια γνωστή ηθοποιό για το πόστερ μας. Ψάχναμε για κάποια που θα μπορούσε να είναι αποκάλυψη στον ρόλο», υπογραμμίζει ο Μπέργκερ. Η αναζήτηση είχε μόλις αρχίσει όταν η βραβευμένη με Όσκαρ (για την ερμηνεία της στις «Ώρες») Νικόλ Κίντμαν ζήτησε να συναντηθεί με την Κουσάμα μετά την ανάγνωση του σεναρίου.

«Παρακολουθούσα την πορεία της Κουσάμα και ήθελα πολύ να τη συναντήσω και να γνωρίσω το όραμά της. Όταν αυτό συνέβη, αισθάνθηκα το πάθος της. Απολαμβάνω να δουλεύω με ανθρώπους που είναι παθιασμένοι με τη δουλειά τους», σχολιάζει η Νικόλ Κίντμαν.

image

«Για εμένα ήταν απίστευτο ότι μια ηθοποιός του επιπέδου της Νικόλ θα ενδιαφερόταν για μια τέτοιου είδους ανεξάρτητη ταινία. Έδειξε θάρρος και περιέργεια», λέει η Κουσάμα. Σύμφωνα με τον Χέι, η Κίντμαν δεν ήθελε το κοινό να βλέπει την ίδια στην οθόνη αλλά την Έριν Μπελ. «Η Μπελ είναι φοβισμένη και κατεστραμμένη από τις επιλογές της. Το μονοπάτι της κατά τη διάρκεια της ταινίας είναι επώδυνο αλλά και λυτρωτικό. Τα επίπεδα του χαρακτήρα της, ο θυμός, η ντροπή, η αδυναμία της να εκφράσει τα συναισθήματά της είναι τόσο ισχυρά και ξεκάθαρα», αναφέρει η Κίντμαν.

Το Υπόλοιπο Καστ

Στον καθοριστικό ρόλο του Κρις, του συνεργάτη και εραστή της Μπελ, συναντάμε τον ταλαντούχο Σεμπάστιαν Σταν που μετρά χρόνια στον χώρο και έχει συμμετάσχει σε εντυπωσιακές παραγωγές όπως «Εκδικητές: Ο πόλεμος της αιωνιότητας», «Black Panther»  και «Η Διάσωση»», ενώ έχει ξεχωρίσει και σε ταινίες όπως το «Logan Lucky» του Στίβεν Σόντερμπεργκ και το οσκαρικό «Εγώ, η Τόνια».

Τον Σίλας, τον αρχηγό της συμμορίας και στόχο της Μπελ, ενσαρκώνει ο Τόμπι Κεμπέλ (Black Mirror, RocknRolla). «Ο Τόμπι είναι καλλιτέχνης. Έφερε πολλά στοιχεία στην ταινία. Είναι αστείος και γοητευτικός και ταυτόχρονα δυναμικός», λέει ο Χέι.

image

«Σε κάποιους ρόλους πρέπει να ενσαρκώσεις ανθρώπους που είναι σε εντελώς διαφορετική ψυχική κατάσταση από τη δική σου και πρέπει να μπεις στη θέση τους. Δεν είναι μια ευχάριστη θέση αλλά είναι μια δέσμευση που επιλέγω για να είμαι πιστή στην καλλιτεχνική μου πορεία» – Νικόλ Κίντμαν

Ωστόσο είναι η Νικόλ Κίντμαν εκείνη που ξεχωρίζει στο φιλμ. Η σπουδαία ηθοποιός από την Αυστραλία, σχεδόν μόνη της καταφέρνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον και την προσοχή του θεατή, καθώς παραδίδει μια συγκλονιστική ερμηνεία και διεκδικεί με την Χρυσή Σφαίρα Α’ Γυναικείου Ρόλου σε Δράμα.

Το Λος Άντζελες ως πεδίο δράσης και εξέλιξης της ταινίας

image

Όλα όσα βλέπουμε στην ταινία είναι φυσικοί χώροι και όχι σκηνικά. Αυτό βέβαια σήμαινε ότι έπρεπε να γίνονται όλα με γρήγορους ρυθμούς και να αλλάζουν συχνά τοποθεσίες μέσα στη μέρα. Η επιλογή του Λος Άντζελες έγινε γιατί είναι μια πόλη με μεγάλες αντιθέσεις και είναι εύκολα αναγνωρίσιμη.

Αισθητικά πρόκειται για ένα «ηλιόλουστο νουάρ» όπως το χαρακτηρίζει η Κουσάμα. Για να πετύχει το αποτέλεσμα που ήθελε, έφτιαξε ένα look-book με εικόνες που της αρέσουν όπως φωτογραφίες, σκηνές από ταινίες ακόμα και φωτογραφίες από τόπους εγκλημάτων. Από την ταινία απουσιάζουν τα ειδικά εφέ, όχι μόνο λόγω έλλειψης budget αλλά και επειδή για την Κουσάμα αυτά τα εφέ απομακρύνουν τον θεατή από τη συναισθηματική πλευρά της ταινίας.

Το «Destroyer» είναι μία ταινία με πρωταγωνιστή έναν δυναμικό χαρακτήρα. Πρόκειται για έναν εμβληματικό ρόλο, που ερμηνεύεται ιδανικά, από μία εμβληματική ηθοποιό. Το σενάριο ακροβατεί ανάμεσα στη δράση και τη συγκίνηση, καθώς παρακολουθούμε μία ντετέκτιβ σε μυστική αποστολή, η οποία παράλληλα προσπαθεί να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος και να κερδίσει ξανά την χαμένη εμπιστοσύνη της κόρης της. Είναι μια ταινία που ξεπερνά τα στενά όρια του είδους της.

Διαβάστε επίσης: