Το φθινόπωρο είναι παραδοσιακά η εποχή των κινηματογραφικών φεστιβάλ στην Ελλάδα. Το 23ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας ολοκληρώθηκε και τη θέση του αναμένεται να πάρει σύντομα το 30ό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου το οποίο θα σηκώσει αυλαία στις 19 Οκτωβρίου, με το Tvxs.gr να είναι και φέτος χορηγός επικοινωνίας της ιστορικής διοργάνωσης. Παράλληλα όμως κυκλοφορούν και αξιόλογες ταινίες τον Οκτώβριο στις Αίθουσες, γι’ αυτό επιλέξαμε και παρουσιάζουμε αναλυτικά δέκα (10) χαρακτηριστικές δημιουργίες, με τις επίσημες ημερομηνίες κυκλοφορίας τους*, καθώς και τα αντίστοιχα ελληνικά τρέιλερ τους.

Ads

«Wild Mouse» (Wilde Maus – 2017) του Γιόζεφ Χάντερ
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 5 Οκτωβρίου

image

Ο καταξιωμένος μουσικοκριτικός Georg (Γιόζεφ Χάντερ), απολύθηκε από την εφημερίδα όπου έγραφε για δεκαετίες. Ενώ κρύβει την απόλυση από τη σύζυγο του (Πία Χίρζεγκερ), η οποία ασχολείται αποκλειστικά με το πώς θα μείνει έγκυος, ο Georg καταστρώνει την εκδίκηση του. Στα καταχθόνια σχέδιά του τον βοηθά ένας συμμαθητής του, ο Erich (Γκεόργκ Φρίντριχ). Σύντομα, η πρώην ήρεμη και τακτοποιημένη ζωή του Georg εκτροχιάζεται.

Ads

Ο πολυτάλαντος Αυστριακός ηθοποιός Γιόζεφ Χάντερ, ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα του για τη δουλειά του στο θέατρο, γράφει το σενάριο, σκηνοθετεί για πρώτη φορά και πρωταγωνιστεί σε μια διασκεδαστική και αιχμηρή κωμωδία που σατιρίζει τα προβλήματα της σύγχρονης αστικής τάξης. Ο ήρωας της ταινίας ενσαρκώνεται ιδανικά από τον Γιόζεφ Χάντερ σε μία απολαυστική και καλοζυγισμένη ερμηνεία ανάμεσα στην ευαισθησία και σε ένα αυτοκαταστροφικό πάθος για εκδίκηση. Με γερές δόσεις μαύρου χιούμορ, η ταινία ισορροπεί αριστοτεχνικά ανάμεσα στο κωμικό και στο δραματικό, ενώ ο πρωταγωνιστής περιφέρεται στη φωτογενή Βιέννη, αλλά και στα χιονισμένα τοπία της Αυστρίας.

«Επαναστάτης στη Σίκαλη» (Rebel In The Rye – 2017) του Ντάνι Στρονγκ
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 5 Οκτωβρίου

image

Ο κόσμος του θρυλικού συγγραφέα Τζ. Ντ. Σάλιντζερ μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη, σε αυτή την αποκαλυπτική ματιά στις εμπειρίες που διαμόρφωσαν έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους, αμφιλεγόμενους και αινιγματικούς συγγραφείς των καιρών μας.
Τοποθετημένο χρονικά στο πολύχρωμο κάδρο της Νέας Υόρκης των μέσων του 20ου αιώνα, το «Επαναστάτης στη Σίκαλη» ακολουθεί τον νεαρό Σάλιντζερ (Νίκολας Χουλτ), ενόσω αυτός προσπαθεί να βρει τη «φωνή» του, φλερτάρει με τη διάσημη κοσμική Ούνα Ο’Νιλ (Ζόι Ντόιτς) και πολεμά στις πρώτες γραμμές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτές είναι οι εμπειρίες που θα διαμορφώσουν τη δημιουργία του αριστουργήματός του, «Ο Φύλακας στη Σίκαλη», θα τον κάνουν διάσημο – αλλά και διαβόητο – εν μία νυκτί και, τελικά, θα οδηγήσουν στην απόσυρση του από τα φώτα της δημοσιότητας για όλη την υπόλοιπη ζωή του. Πρωταγωνιστούν: Νίκολας Χουλτ, Ζόι Ντόιτς, Κέβιν Σπέισι, Σάρα Πόλσον.

«Μια Φανταστική Γυναίκα» (Una mujer fantástica / A Fantastic Woman – 2017) του Σεμπαστιάν Λέλιο
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 5 Οκτωβρίου

image

Οι ερωτευμένοι Μαρίνα και Ορλάντο σχεδιάζουν να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους μαζί. Η εικοσιεπτάχρονη Μαρίνα εργάζεται ως σερβιτόρα και φιλοδοξεί να ασχοληθεί επαγγελματικά με το τραγούδι. Ο Ορλάντο είναι είκοσι χρόνια μεγαλύτερός της και ιδιοκτήτης μιας εταιρίας εκτυπώσεων. Ένα βράδυ, μετά τον εορτασμό των γενεθλίων της Μαρίνας, ο Ορλάντο νιώθει μια ξαφνική αδιαθεσία. Εκείνη θα τον οδηγήσει εσπευσμένα στα επείγοντα, όπου δυστυχώς θα πεθάνει αμέσως μόλις φτάσει στο νοσοκομείο. Μετά τον αιφνίδιο θάνατο του συντρόφου της, η Μαρίνα αντιμετωπίζει όχι μόνο την απροθυμία της οικογένειας του να την συμπεριλάβει στο πένθος, αλλά και την καχυποψία τους, σχετικά με τις συνθήκες κατά τις οποίες συνέβη το τραγικό συμβάν. Η Μαρίνα είναι τρανσέξουαλ και αυτή είναι η ιστορία του αγώνα της για το δικαίωμα να είναι ο εαυτός της. Έναν αγώνα που δίνει σε όλη τη ζωή, με σκοπό να γίνει η γυναίκα που είναι σήμερα – μια σύνθετη, δυνατή , ειλικρινής και φανταστική γυναίκα.

Ο Σεμπάστιαν Λέλιο, του πολυβραβευμένου «Gloria» επιστρατεύει το ταλέντο της Ντανιέλα Βέγκα σε αυτή την ταινία-ύμνο στη διαφορετικότητα, σε παραγωγή Μάρεν Άντε (Toni Erdmann) και Πάμπλο Λαραΐν (Νερούδα). Η πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία του καταξιωμένου Χιλιανού σκηνοθέτη και σεναριογράφου, αποτελεί ένα αξιόλογο φιλμ που κινείται στα κινηματογραφικά ίχνη του Πέδρο Αλμοδόβαρ με την Ντανιέλα Βέγκα να προσφέρει μία σπουδαία ερμηνεία. Είχαμε την ευκαιρία να τη δούμε στην ελληνική της πρεμιέρα στο 23ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, ενώ τον Φλεβάρη στο 67ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου 2017, είχε αποσπάσει τρία Βραβεία:
Αργυρή Άρκτος Καλύτερου Σεναρίου
Ειδική Μνεία Οικουμενικής Επιτροπής
Βραβείο Teddy

«Η «Φανταστική Γυναίκα» είναι για μένα μια ταινία αισθητικού μεγαλείου, αφηγηματικού σθένους, έντασης και συναισθημάτων. Πολυτονική, πολύ-βιωματική, πολύ-συναισθηματική.
Είναι εορτασμός και ταυτόχρονα προσεκτική εξέταση του κεντρικού της χαρακτήρα: Μαρίνα Βιδάλ. Τι θα αντικρίσουν οι θεατές όταν δουν τη Μαρίνα; Θα δουν ένα πλάσμα που αλλάζει συνεχώς μορφές, που κυλάει, που πάλλεται και μεταβάλλεται συνεχώς. Αυτό που βλέπουν δεν είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται, η Μαρίνα είναι μια δίνη που εξιτάρει τη φαντασία και την επιθυμία του θεατή, προσκαλώντας τον να δοκιμάσει τα όρια της δικής του ενσυναίσθησης.» – Σεμπαστιάν Λέλιο

«Blade Runner 2049» του Ντένις Βιλνέβ
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 5 Οκτωβρίου

image

30 χρόνια μετά τα γεγονότα της πρώτης ταινίας, ένας νέος blade runner, ο αστυνομικός Κ (Ράιαν Γκόσλινγκ / Ryan Gosling), ξεσκεπάζει ένα παλιό μυστικό που μπορεί να οδηγήσει ό,τι έχει απομείνει από την κοινωνία στο απόλυτο χάος. Η ανακάλυψη αυτή τον οδηγεί στην αναζήτηση του Rick Deckard (Χάρισον Φόρντ / Harrison Ford), ενός άλλου blade runner της αστυνομίας του Λος Άντζελες που έχει εξαφανιστεί τα τελευταία 30 χρόνια.

Το 1982, ο Ρίντλεϊ Σκοτ, εμπνευσμένος από το βιβλίο «Ηλεκτρικό Πρόβατο» («Do Androids Dream of Electric Sheep?») του κορυφαίου συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Φίλιπ Κ. Ντικ, παρουσίασε στο κοινό μία από τις πιο εμβληματικές ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου. Το διορατικό «Blade Runner» εγκαινίασε περίτρανα ένα νέο κινηματογραφικό είδος, ένα νέο-νουάρ επιστημονικής φαντασίας με πρωτόγνωρες εικόνες, πανκ αναφορές και ανεξίτηλα ερωτήματα για την ανθρώπινη φύση και μοίρα. Το 2017, ο Ντένις Βιλνέβ / Denis Villeneuve (Arrival, Sicario, Prisoners) βαδίζοντας στα χνάρια του πρώτου αριστουργήματος, παρουσιάζει το «Blade Runner 2049».

Η ταινία τιμά την κληρονομιά της πρώτης δημιουργίας και καταφέρνει 35 χρόνια μετά, να γράψει τη δική της κινηματογραφική ιστορία. Το φιλμ επικεντρώνεται στα ίδια ερωτήματα, επίκαιρα και τελικά διαχρονικά, κάνοντας συγκρατημένη χρήση των ψηφιακών εφέ ο Καναδός σκηνοθέτης προτιμά και καταφέρνει να κερδίσει τους θεατές μέσα από τους καλογραμμένους διαλόγους, τις προσεγμένες ερμηνείες των πρωταγωνιστών της και φυσικά την ονειρικά εφιαλτική ατμόσφαιρα της. Το «Blade Runner 2049» του Ντένις Βιλνέβ είναι ένας μοναδικός φόρος τιμής στο «Blade Runner» και ταυτόχρονα μία από τις καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας του 21ου αιώνα.

Διαβάστε επίσης:
Στο κινηματογραφικό σύμπαν του Ντένις Βιλνέβ
Ορίζοντας την Επιστημονική Φαντασία στον Κινηματογράφο: «Blade Runner»
Οι καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας του 21ου αιώνα

«Η Λιακάδα Μέσα μου» (Let the Sunshine In / Un Beau Soleil Intérieur – 2017) της Κλερ Ντενί
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 5 Οκτωβρίου

image

Η Ιζαμπέλ (Ζυλιέτ Μπινός) είναι μια Παριζιάνα καλλιτέχνης και χωρισμένη μητέρα που δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια να βρει τον αληθινό έρωτα. Παρόλο που το κενό μεταξύ αυτού που ψάχνει και των αντρών που παρουσιάζονται στην ζωή της μεγαλώνει συνεχώς, οι διαφορετικοί άντρες έχουν όλοι κάτι το μοναδικό, ακόμα κι αν δεν είναι αυτό που αναζητά. Οι ελπίδες, οι προσδοκίες και η απογοήτευση κάνουν πολλούς κύκλους και προσφέρουν πολλές ευκαιρίες περισυλλογή, καθώς παρ’ όλες τις ατυχίες, η προσπάθεια της Ιζαμπέλ συνεχίζεται…

Πνευματώδης και χιουμοριστική, η καινούργια ταινία της Κλερ Ντενί περιέχει μια από τις ωραιότερες ερμηνείες της Ζιλιέτ Μπινός, καθώς και τους Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι σε εμφανίσεις-έκπληξη. Βραβείο στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών του πρόσφατου Φεστιβάλ Καννών.

«Το Σινεμά για μένα δεν βρίσκεται στις εξηγήσεις. Βρίσκεται στην εξερεύνηση ενός συναισθήματος, μιας αντίληψης για το πώς θα έπρεπε να μοιάζει μια ιστορία. Είναι μια διαδικασία προσωπική, εσωτερική και όχι εύκολο να περιγραφεί. Περισσότερο τη νιώθεις μέσα σου. Κι αυτό προσπαθώ να μεταδώσω κι εγώ μέσα από το φιλμ. Θέλω να ξεφορτωθώ την τυραννία του να πρέπει να εξηγείς τα πάντα. Γιατί μόνο τότε μπορείς να εμπιστευτείς το δικό σου κριτήριο, τα αισθητήρια όργανά σου και να φτάσεις σε συμπεράσματα που δεν φανταζόσουν ότι υπήρχα.» – Κλερ Ντενί / Claire Denis

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα στη σπουδαία Γαλλίδα δημιουργό Κλερ Ντενί

«H Λεπίδα του Αθάνατου» (Blade of the Immortal / Mugen no jûnin – 2017) του Τακάσι Μίικε
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 5 Οκτωβρίου

image

Ο αριστοτέχνης σαμουράι Μάντζι κουβαλάει την βαριά κατάρα της αθανασίας, μετά το πέρας μίας θρυλικής μάχης. Με τον άγριο φόνο της αδερφής του να στοιχειώνει το μυαλό του, ο Μάντζι γνωρίζει πως θα πάρει πίσω την ψυχή του μόνο αν πολεμήσει το κακό. Υπόσχεται να βοηθήσει ένα κορίτσι, τη Ριν, να εκδικηθεί μία ομάδα ικανότατων ξιφομάχων με επικεφαλής τον αδίστακτο πολεμιστή Ανότσου, που ευθύνεται για τη δολοφονία των γονιών της. Η αποστολή αυτή θα αλλάξει τον Μάντζι, με τρόπους που δεν μπορεί καν να φανταστεί.

Αυτή η εξαιρετικά χορογραφημένη συμφωνία βίας του Μίικε έχει «χτιστεί» πάνω στο ομώνυμο, υπερεπιτυχημένο manga του Χιροάκι Σαμούρα. Από το 1993 έως το 2012, τα 30 τεύχη του «Η Λεπίδα του Αθάνατου» εξερεύνησαν τις περιπέτειες του καταραμένου σαμουράι Μάντζι και κατάφεραν να «εισβάλλουν» σε ουκ ολίγες λίστες με τα κορυφαία manga της χρονιάς. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017, πέντε εκατομμύρια τεύχη της σειράς έχουν πωληθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ το 2008, το manga ενέπνευσε την ομώνυμη anime σειρά στην τηλεόραση. Αυτή είναι 100ή ταινία του θρυλικού Τακάσι Μίικε.

«Ο Χιονάνθρωπος» (The Snowman – 2017) του Τόμας Άλφρεντσον
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 12 Οκτωβρίου

image

Ένα αγοράκι ξυπνά κι αναζητά τη μητέρα του. Το σπίτι άδειο. Στον κήπο ένας χιονάνθρωπος με το φουλάρι της μητέρας του τυλιγμένο στο λαιμό του. Ο συναισθηματικά ασταθής αστυνόμος Χάρι Χόλε και η ομάδα του ξεκινούν την έρευνα κι ανακαλύπτουν έναν ανησυχητικό αριθμό γυναικών που έχουν χαθεί στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων. Ένας serial killer παίζει διεστραμμένα παιχνίδια στρατηγικής στην έδρα του και ο Χάρι Χόλε καλείται να μπει στο μυαλό του.

Πρόκειται για το πολυαναμενόμενου θρίλερ μυστηρίου, βασισμένο στο ομώνυμο παγκόσμιο bestseller του Jo Nesbo, με πρωταγωνιστή τον Μάικλ Φασμπέντερ και σκηνοθέτη τον Τόμας Άλφρεντσον (“Άσε το Κακό να Μπει”, “Κι ο Κλήρος Έπεσε στον Σμάιλι”), ενώ στην παραγωγή συναντάμε τον σπουδαίο, Μάρτιν Σκορσέζε. Πρωταγωνιστούν: Ρεμπέκα Φέργκιουσον, Μάικλ Φασμπέντερ, Βαλ Κίλμερ, Κλοέ Σεβινί, Τζ. Κ. Σίμονς, Τζέιμι Κλέιτον, Σαρλότ Γκένσμπουργκ, Τζέιμς Ντ΄Αρσί, Τόμπι Τζόουνς.

«Loving Vincent» (2017) των Ντορότα Κομπιέλα και Χιου Γουέλσμαν
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 12 Οκτωβρίου

image

Η ταινία «Loving Vincent» αποτελεί την πρώτη ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου που είναι ζωγραφισμένη εξολοκλήρου στο χέρι. Η Ντορότα Κομπιέλα και o Χιου Γουέλσμαν, υπογράφουν τη σκηνοθεσία και το σενάριο, ενώ την παραγωγή ανέλαβαν οι βραβευμένες με Όσκαρ εταιρίες BreakThru Films και Trademark Films. Η ταινία ζωντανεύει τους πίνακες του Βίνσεντ Βαν Γκογκ για να αφηγηθούν την ιδιαίτερη ιστορία του.

Κάθε ένα από τα 65.000 καρέ της ταινίας είναι μια ελαιογραφία που ζωγραφίστηκε στο χέρι από 125 επαγγελματίες ζωγράφους που ταξίδεψαν από όλο τον κόσμο στα τρία στούντιο του «Loving Vincent» στην Πολωνία και την Ελλάδα, για να πάρουν μέρος στην παραγωγή. Όσο σπουδαίοι είναι οι πίνακες του Βαν Γκογκ, τόσο ιδιαίτερη είναι η παθιασμένη ζωή και ο μυστηριώδης θάνατός του.  

«Μητέρα!» (Mother!) (2017) του Ντάρεν Αρονόφσκι
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 19 Οκτωβρίου

image

Ένα ζευγάρι, η Μητέρα (Τζένιφερ Λόρενς) κι Εκείνος (Χαβιέ Μπαρδέμ) ζει ήρεμο κι ευτυχισμένο στο απομονωμένο, τεράστιο σπίτι του μέχρι τη στιγμή που απρόσκλητοι και παράξενοι επισκέπτες, ένας άντρας (Εντ Χάρις) και μια γυναίκα (Μισέλ Φάιφερ) κάνουν αναπάντεχα την εμφάνισή τους και ο εφιάλτης ξεκινά. Το σπίτι αρχίζει να καταρρέει, σταγόνες αίματος εμφανίζονται και οι λέξεις «Δολοφόνε!» και «Τρελός» προϊδεάζουν για μια ταινία που θα δε θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Γιατί η μητέρα αναγκάζεται να αναθεωρήσει όσα πιστεύει για την αγάπη, την αφοσίωση και τη θυσία, καθώς το τέλος πλησιάζει.

«Το Τελευταίο Σημείωμα» (2017) του Παντελή Βούλγαρη 
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 26 Οκτωβρίου

image

Τέσσερα χρόνια μετά την επιτυχημένη και πολυβραβευμένη «Μικρά Αγγλία», ο Παντελής Βούλγαρης – σκηνοθέτης των ταινιών «Νύφες», «Ψυχή Βαθιά», «Η Φανέλα με το 9», «Πέτρινα Χρόνια» κ.α. – επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με τη νέα του ταινία: «Το Τελευταίο Σημείωμα». Στη νέα του κινηματογραφική δημιουργία ο σκηνοθέτης καταπιάνεται με μία από τις πιο γνωστές σελίδες της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας, την εκτέλεση από τους Γερμανούς κατακτητές 200 αγωνιστών την 1η Μαΐου του 1944 στην Καισαριανή, ως αντίποινα για τη δράση της ελληνικής αντίστασης.

Διαβάστε επίσης:
Η νέα ταινία του Παντελή Βούλγαρη: «Το Τελευταίο Σημείωμα»
Συνέντευξη – Παντελής Βούλγαρης: Tο ωραιότερο τοπίο το ανθρώπινο πρόσωπο

* Οι ημερομηνίες κυκλοφορίας των ταινιών στις κινηματογραφικές αίθουσες, έχουν ανακοινωθεί επίσημα από τις εταιρείες διανομής, αλλά η τήρηση του προγραμματισμού, βρίσκεται στη διακριτική τους ευχέρεια.