Αρκετές είναι οι νέες ταινίες που κυκλοφορούν τον Ιούλιο, στις Ελληνικές Κινηματογραφικές Αίθουσες. Από το συγκινητικό «Ονειρεύομαι σε Άλλη Γλώσσα» του Ερνέστο Κοντρέρας, μέχρι το «Mamma Mia! Here We Go Again» του Ολ Πάρκερ και από την «Μέρα Της Επιστροφής Μου» του Τζέιμς Μαρς, με τους Ρέιτσελ Βάις και Κόλιν Φερθ, μέχρι τον ήρωα της Marvel, στο φιλμ «Ο Ant – Man και η Σφήκα». Στο Αφιέρωμα που ακολουθεί, επιλέξαμε και παρουσιάζουμε δέκα (10) χαρακτηριστικές δημιουργίες:

Ads

«Όλα για τη Δόξα» (Borg vs McEnroe (2017) – 2017) του Γιάνους Μετζ (Σουηδία, Δανία, Φιλανδία)
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 5 Ιουλίου

Τελικός Γουίμπλεντον, 1980. Ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τον, κατά πολλούς, σπουδαιότερο αγώνα τένις στην ιστορία, ανάμεσα σε δύο άνδρες που σήμερα θεωρούνται «μύθοι» του αθλήματος. Η θρυλική μάχη, αλλά και το άγνωστο παρασκήνιό της, αποκαλύπτονται σε μια συναρπαστική ιστορία για το τίμημα τού να πετυχαίνεις τα όνειρά σου.

image

Ads

«Για μένα, το «Borg vs. McEnroe» είναι κάτι σαν το «Οργισμένο Είδωλο» του τένις. Μιλά για δύο νεαρούς άνδρες που μάχονται να γίνουν οι καλύτεροι για να αποδείξουν ότι είναι σημαντικοί, ότι είναι κάποιοι. Παγιδευμένοι σε μια διαμάχη μεταξύ τους -μία από τις σπουδαιότερες στην ιστορία του αθλητισμού- τελικά έρχονται αντιμέτωποι με τους ίδιους τους εαυτούς τους και τους δαίμονές τους.» – Γιάνους Μετζ

«Η Μέρα Της Επιστροφής Μου» (The Mercy – 2018) του Τζέιμς Μαρς (Ηνωμένο Βασίλειο)
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 5 Ιουλίου

image

Η αποτυχημένη προσπάθεια του ιστιοπλόου Donald Crowhurst να κερδίσει την ρεγκάτα Χρυσή Σφαίρα του 1968 καταλήγει με σκανδαλώδη τρόπο να ταξιδεύει μόνος ανά τον κόσμο μέσω θαλάσσης. Πρωταγωνιστούν: Ρέιτσελ Βάις, Κόλιν Φερθ, Ντέιβιντ Θιούλις, Τζόναθαν Μπέιλι, Άντριαν Σίλερ.

«Ο Ant – Man και η Σφήκα» (Ant-Man and the Wasp – 2018) του Πέιτον Ριντ (Η.Π.Α.)
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 5 Ιουλίου

image

Από το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel, έρχεται η ταινία «O Ant-Man και η Σφήκα», ένα καινούργιο κεφάλαιο με ήρωες που έχουν την απίστευτη ικανότητα να μικραίνουν. Μετά το τέλος του «Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος», ο Scott Lang ζει πλέον με τις συνέπειες των επιλογών του, μοιράζοντας το χρόνο του ως υπέρ-ήρωας, αλλά και ως πατέρας. Προσπαθώντας να ισορροπήσει την σπιτική ζωή και τις ευθύνες του ως Ant-Man, αντιμετωπίζει μια καινούργια πρόκληση που του αναθέτουν η Hope Van Dyne και ο δόκτωρ Hank Pym. Ο Scott πρέπει να ξαναφορέσει το κοστούμι του και να μάθει να πολεμάει δίπλα στην Σφήκα, ως μια δεμένη ομάδα που δουλεύει μαζί για να καλύψει μυστικά από το παρελθόν. Πρωταγωνιστούν: Πολ Ρουντ, Εβάντζελιν Λίλι, Μισέλ Φάιφερ, Μάικλ Ντάγκλας, Λόρενς Φίσμπερν.

«Έτσι Είναι Η Ζωή» (C’est la vie! / Le sens de la fête – 2017) των Ολιβιέ Νακάς και Ερίκ Τολεντανό (Γαλλία, Καναδάς, Βέλγιο)
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 5 Ιουλίου

image

O Μαξ ασχολείται με την τροφοδοσία εδώ και 30 χρόνια. Έχει οργανώσει εκατοντάδες πάρτι στη ζωή του. Σήμερα, έχει αναλάβει έναν πανέμορφο γάμο, ακόμη έναν, σε ένα κάστρο του 17ου αιώνα, όπου θα ενωθούν με τα ιερά δεσμά του ο Πιέρ και η Ελένα. Ως συνήθως, ο Μαξ έχει συντονίσει τα πάντα: Έχει προσλάβει μία στρατιά σερβιτόρων και σεφ, έχει προτείνει φωτογράφο στο ζευγάρι, έχει κλείσει την ορχήστρα, έχει κανονίσει τον ανθοστολισμό. Με λίγα λόγια, υπάρχουν όλα τα συστατικά για να είναι επιτυχημένο το μυστήριο. Σύντομα, όμως, οι ισορροπίες θα διαταραχθούν και κάθε στιγμή ευτυχίας θα μετατραπεί σε χαοτική καταστροφή.

Οι δημιουργοί της επιτυχίας «Άθικτοι» επιστρέφουν με μια σπαρταριστή κωμωδία, υποψήφια για 10 βραβεία στα Σεζάρ 2018. Ηθοποιοί: Ζιλ Λελούς, Ζαν Πολ Ρουβ, Βενσάν Μακέν, Ζαν Πιέρ Μπακρί, Αλμπάν Ιβάνοβ, Σουζάν Κλεμάν, Ελέν Βινσέντ, Γκαμπριέλ Νακάς.

«On Chesil Beach» (2017) του Ντομινίκ Κουκ (Ηνωμένο Βασίλειο)
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 12 Ιουλίου

image

Βρετανία. Ιούλιος, 1962. Ο Έντουαρντ και η Φλορένς, δύο νιόπαντροι, φτάνουν στο ξενοδοχείο τους στην ακτή του Ντορσέτ. Καθώς ο γάμος τους υπόσχεται ένα ευτυχισμένο μέλλον, οι ίδιοι παλεύουν να καταπνίξουν τους κρυφούς τους φόβους για τη γαμήλια νύχτα που έρχεται. Σε αυτό το ξενοδοχείο με θέα την παραλία Σεσίλ, αυτοί οι φόβοι τους θα καταλήξουν σε ένα φινάλε που δεν θα περίμενε ποτέ κανείς. Μία προσαρμογή της ομώνυμης νουβέλας του Ίαν ΜακΓιούαν, η οποία κυκλοφορεί στην Ελλάδα με τίτλο «Στην Ακτή» από τις Εκδόσεις Πατάκη. Μια ιστορία για το πώς μπορούν ολόκληρες ζωές να μεταμορφωθούν από μία χειρονομία που δεν έγινε ή μία λέξη που δεν ειπώθηκε ποτέ. Ηθοποιοί: Σίρσα Ρόναν, Έμιλι Γουότσον, Σάμιουελ Ουέστ.

«Siberia» (2018) του Μάθιου Ρος (Η.Π.Α.)
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 12 Ιουλίου

image

Ένας Αμερικανός έμπορος διαμαντιών ταξιδεύει στη Ρωσία για να πουλήσει σπάνια μπλε διαμάντια αμφιλεγόμενης προέλευσης. ο Ρώσος συνεργάτης του εξαφανίζεται, η συμφωνία που είχε κάνει καταρρέει και εκείνος ταξιδεύει στη Σιβηρία για να τον αναζητήσει. Στη μικρή πόλη της Σιβηρίας γνωρίζει μια Ρωσίδα ιδιοκτήτρια καφέ, την Κάτια, που ερωτεύεται παράφορα. Οι δυο τους θα πιαστούν σε μία θανατηφόρα ανταλλαγή πυρών μεταξύ του αγοραστή και της ομοσπονδιακής υπηρεσίας πληροφοριών και θα έρθουν αντιμέτωποι με οριακές καταστάσεις. Ηθοποιοί: Κιάνου Ριβς, Μόλι Ρίνγκγουολντ, Άνα Ουλάρου, Άλεξ Παουνόβιτς, Πάσα Ντ. Λιχνίκοφ.

«Μια Αμερικάνικη Ληστεία» (American Animals – 2018) του Μπαρτ Λέιτον (Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο)
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 12 Ιουλίου

image

H αληθινή ιστορία για μια από τις πιο ριψοκίνδυνες, αλλά και θρασύτατες ληστείες στην ιστορία της Αμερικής. Ηθοποιοί: Ίβαν Πίτερς, Μπλέικ Τζένερ, Αν Ντάουντ, Μπάρι Κέογκαν, Τζάρεντ Άμπραχαμσον, Ούντο Κίερ. Eπίσημο Διαγωνιστικό Φεστιβάλ Sundance 2018.

«Oυρανοξύστης» (Skyscraper – 2018) του Ρόσον Μάρσαλ Θάρμπερ (Η.Π.Α.)
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 12 Ιουλίου

image

Ένα περιπετειώδες θρίλερ στην Κίνα με πρωταγωνιστή τον αρχηγό της ομάδας διάσωσης ομήρων του FBI και βετεράνο του Αμερικανικού Στρατού, Will Ford, ο οποίος τώρα αξιολογεί την ασφάλεια για τους ουρανοξύστες. Σε μια αποστολή στην Κίνα για να βρει το πιο ψηλό κι ασφαλέστερο κτίριο στον κόσμο ξαφνικά ο ουρανοξύστης πιάνει φωτιά ενώ παράλληλα ο ίδιος ενοχοποιείται. Ένας καταζητούμενος το σκάει και ο Will πρέπει να βρει τους υπεύθυνους, να ξεκαθαρίσει το όνομά του και με κάποιο τρόπο να διασώσει την οικογένειά του που είναι παγιδευμένη μέσα στο κτίριο την ώρα της πυρκαγιάς. Πρωταγωνιστούν: Ντουέιν Τζόνσον, Πάμπλο Σράιμπερ, Νεβ Κάμπελ, Ρόλαντ Μέλερ, Κέβιν Ράνκιν.

«Mamma Mia! Here We Go Again» (2018) του Ολ Πάρκερ (Η.Π.Α.)
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 19 Ιουλίου

image

Στη δεύτερη συνέχεια του μιούζικαλ «Mamma Mia» παρακολουθούμε τη νεανική ζωή της Donna (που υποδύεται η Meryl Streep και η Lily James), βιώνοντας τη διασκέδαση που είχε με τους τρεις πιθανούς μπαμπάδες της Sophie (που υποδύεται η Amanda Seyfriend). Η Sophie είναι έγκυος και όπως η Donna, θα είναι μικρή όταν γεννηθεί το μωρό της. Τότε συνειδητοποιεί ότι πρέπει να αναλάβει το ρίσκο όπως έκανε η μητέρα της. Ηθοποιοί: Λίλι Τζέιμς, Κριστίν Μπαράνσκι, Μέριλ Στριπ, Αμάντα Σέιφριντ, Κόλιν Φερθ, Πιρς Μπρόσναν, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Ντομινίκ Κούπερ, Τζούλι Γουόλτερς, Άντι Γκαρσία, Σερ, Τζέρεμι Έρβιν, Αλέξα Ντέιβις.

«Ονειρεύομαι σε Άλλη Γλώσσα» (Sueño en otro idioma / I Dream in Another Language – 2017) του Ερνέστο Κοντρέρας (Μεξικό, Ολλανδία)
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: Ιούλιος

image

Αποφασισμένος να καταγράψει και να διατηρήσει τις γηγενείς γλώσσες του Μεξικού που αφανίζονται σταδιακά, ένας ιδεαλιστής φοιτητής γλωσσολογίας, ο M, ταξιδεύει βαθιά στις ζούγκλες του Veracruz για να μαγνητοφωνήσει τους δυο εναπομείναντες ομιλητές Zikril, τους ηλικιωμένους Ισάουρο και Γιακίντα. Ομως, όταν o Γιακίντα πεθαίνει, αποκαλύπτεται στον Μάρτιν πως υπάρχει ένας ακόμη που την μιλάει, ο δύστροπος και απόμακρος Εβαρίστο. Ο νεαρός Μάρτιν συνειδητοποιεί πως το να πείσει τον Εβαρίστο να συνομιλήσει με τον Ισάουρο δεν θα είναι απλό: Οι δυο ηλικιωμένοι μοιράζονται ένα μυστικό που τους χωρίζει εδώ και 50 χρόνια. Δουλεύοντας με την Λουβία, την όμορφη εγγονή του Εβαρίστο, ο Μάρτιν σταδιακά αποκαλύπτει το κρυμμένο αυτό επί δεκαετίες μυστικό. Ενα μυστικό που θα οδηγήσει σε απρόσμενες αποκαλύψεις για μια φυλή, προκειμένου να διασωθεί ένας ολόκληρος τρόπος ζωής, ο οποίος αργοπεθαίνει. Βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ του Sundance, για μία όμορφη, πρωτότυπη και συγκινητική ταινία, την οποία είχαμε την ευκαιρία να την παρακολουθήσουμε και πέρσι, στο 58ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.