Λίγες αλλά ενδιαφέρουσες είναι οι νέες κυκλοφορίες στις Κινηματογραφικές Αίθουσες για τον μήνα Απρίλιο, με τις εταιρείες διανομής να είναι πιο συγκρατημένες, κυρίως λόγω Πάσχα. Τις εντυπώσεις κερδίζουν οι γαλλικές παραγωγές – «Μπάρμπαρα» του Ματιέ Αμαλρίκ και «Μια Αληθινή Ιστορία» του Ρομάν Πολάνσκι – δεν λείπουν όμως και τα θορυβώδη μπλοκμπάστερ, που μας έρχονται ως συνήθως από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Αναλυτικά:

Ads

«Ιστορίες μιας Νύχτας» (Posoki / Directions – 2017) του Στέφαν Κομαντάρεφ
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 5 Απριλίου

Σε μια συνάντηση με τον τραπεζίτη του, ένας ιδιοκτήτης μικρής επιχείρησης, που οδηγεί και ταξί για να τα βγάζει πέρα, ανακαλύπτει ότι το τίμημα που έχει να πληρώσει για να πάρει ένα δάνειο διπλασιάστηκε. Η επιτροπή που ακούει την καταγγελία του για εκβιασμό, τώρα θέλει από τον ίδιο να αναλάβει τις ευθύνες του. Κι αυτός, στην απελπισία του, πυροβολεί τον τραπεζίτη και έπειτα τον εαυτό του. Την ίδια ώρα, έξι ταξιτζήδες και οι επιβάτες τους κινούνται μέσα στη νύχτα, ο καθένας τους ανακαλύπτοντας το μέλλον του.

Ένα εντυπωσιακό πορτραίτο της βουλγαρικής κοινωνίας, είναι η νέα ταινία του σκηνοθέτη Στέφαν Κομαντάρεφ (“Ο κόσμος είναι μεγάλος και η σωτηρία της ψυχής βρίσκεται στη γωνία”). Το φιλμ είχε επίσημη συμμετοχή στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών το 2017. Πρωταγωνιστούν: Βασίλ Μπάνοφ, Ιβάν Μπάρνεφ, Άσεν Μπλατέτσκι, Στέφαν Ντενολιούμποφ, Ντομπρίν Ντοσέφ.

«Μπάρμπαρα» (Barbara – 2017) του Ματιέ Αμαλρίκ
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 5 Απριλίου

Ads

image

Μια ηθοποιός, η Μπριζίτ, ερμηνεύει την Μπάρμπαρα σε μια ταινία της οποίας τα γυρίσματα ξεκινούν σύντομα. Η Μπριζίτ δουλεύει τον χαρακτήρα της, τα τραγούδια και τις μελωδίες της, τη μίμηση των κινήσεων και τα λόγια της. Ο χαρακτήρας μεγαλώνει μέσα της και την καταλαμβάνει, ώσπου κανείς δεν μπορεί να ξεχωρίσει την ηθοποιό από τον χαρακτήρα. Μια ονειρική βιογραφία της μυστηριώδους τραγουδίστριας, 20 χρόνια μετά τον θάνατο της, με τη Ζαν Μπαλιμπάρ σε διπλό ρόλο. Μια ταινία, ωδή στην Μπάρμπαρα και σχόλιο πάνω στην κινηματογραφική απόδοση της πραγματικότητας, που επαναφέρει τον Ματιέ Αμαλρίκ στα πρώτα του σκηνοθετικά βήματα.

Η «Μπάρμπαρα» αποτέλεσε την Ταινία Έναρξης στο Τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του 70ού Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, όπου και τιμήθηκε με το Βραβείο Ποιητικής Αφήγησης. Τρία χρόνια μετά το εξαιρετικό «Μπλε Δωμάτιο», ο καταξιωμένος σκηνοθέτης και ηθοποιός, Ματιέ Αμαλρίκ, κάθεται και πάλι πίσω από την κάμερα. Βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου (Ζαν Μπαλιμπάρ) στα César 2018, καθώς και Καλύτερου Ήχου. Η ελληνική πρεμιέρα της ταινίας, πραγματοποιηθήκε πριν λίγες ημέρες στο 19o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου.

«Ένα Ήσυχο Μέρος» (A Quiet Place – 2018) του Τζον Κρασίνσκι
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 5 Απριλίου

image

Σε έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο γεμάτο τέρατα, υπερευαίσθητα στον παραμικρό θόρυβο, μια οικογένεια αναγκάζεται να ζει στην απόλυτη σιωπή προκειμένου να επιβιώσει. Οι μέρες περνούν και η απειλή πλησιάζει όλο και περισσότερο. Ακόμα και η ανάσα σου μπορεί να σημάνει το τέλος σου. Η τετραμελής οικογένεια μαθαίνει να χρησιμοποιεί σταδιακά τη γλώσσα των κωφαλάλων, καθώς πρέπει να μάθει να ζει στην απόλυτη σιωπή, από τη στιγμή που κάποια μυστηριώδη πλάσματα, που καταδιώκουν ό,τι κάνει τον οποιονδήποτε ήχο, απειλούν τη ζωή των μελών της. Μόλις σε ακούσουν, σε καταδιώκουν. Η σιωπή είναι η μόνη επιβίωση.

Ο Τζον Κραζίνσκι πρωταγωνιστεί και σκηνοθετεί την ταινία «Ένα Ήσυχο Μέρος», με πρωταγωνίστρια τη σύζυγό του, Έμιλι Μπλαντ. Πρόκειται για ένα σύγχρονο θρίλερ που σε κρατάει σιωπηλό, βυθισμένο στην αγωνία σου, μέχρι και το τελευταίο λεπτό.

«Η Υπόσχεση της Αυγής» (La promesse de l’aube – 2017) του Ερίκ Μπαρμπιέ
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 12 Απριλίου

image

Από τη δύσκολη παιδική του ηλικία στην Πολωνία μέχρι την εφηβεία του στην ηλιόλουστη Νίκαια και τα κατορθώματα του ως πιλότος πολεμικής αεροπορίας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Romain Gary (Πιέρ Νινέ / Pierre Niney ) έζησε μια απίστευτη ζωή. Αυτή την αφοσίωση να ζήσει εκατό ζωές, να γίνει ο μεγάλος άντρας και ο διάσημος συγγραφέας τη χρωστούσε στην μητέρα του Nina (Σαρλότ Γκενσμπούργκ / Charlotte Gainsbourg). Χάρη στη συντριπτική αγάπη αυτής της αξιολάτρευτης, εκκεντρικής γυναίκας που θα τον έκανε έναν από τους μεγαλύτερους μυθιστοριογράφους του 20ού αιώνα, αυτός ο άντρας έκανε μία ζωή γεμάτη περιπέτεια, πάθος και μυστήριο.

Η Σαρλότ Γκενσμπούργκ και Πιέρ Νινέ πρωταγωνιστούν στο νέο φιλμ του Ερίκ Μπαρμπιέ / Éric Barbier το οποίο βασίζεται στο ομώνυμο έργο του Romain Gary. Αποτέλεσε την ταινία έναρξης του 19oυ Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου.

«Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία, όσο και αν όλα αυτά που συμβαίνουν είναι απίστευτα. Την ιδέα να κάνουμε την ταινία χρησιμοποιώντας ως αφετηρία το βιβλίο την είχε ο παραγωγός Eric Jehelmann. Ήθελε να το μεταφέρει στον κινηματογράφο για πολύ καιρό. Δεν ήξερα για το σύνολο του έργου του Romain Gary, αλλά είχα διαβάσει τα πιο σημαντικά βιβλία του. Στα μάτια μου, ο Gary ήταν πάνω από όλα μια αινιγματική προσωπικότητα, ήταν ο σύζυγος της Jean Seberg και ο ενορχηστρωτής αυτής της καταπληκτικής μυστικιστικής λογοτεχνικής υπόθεσης Emile Ajar (τα ψευδώνυμο με το οποίο υπέγραψε το βραβευμένο best seller «Η ζωή είναι μπροστά σου»). Ο Gary είναι διπλή, τριπλή, πολλαπλή προσωπικότητα. Πρέσβης, κινηματογραφιστής, μυθιστοριογράφος. Είναι Πολωνός, Ρώσος, Γάλλος, Εβραίος. Το βιβλίο αυτό που διάβασα για πρώτη φορά στο λύκειο, είναι ένα μεγάλο βιβλίο που διαφωτίζει αυτή την άπιαστη προσωπικότητα. Το εγχείρημα είχε μεγάλο ενδιαφέρον για μένα και βούτηξα στη δουλειά.» – Ερίκ Μπαρμπιέ

«Καλπάζοντας με το Όνειρο» (The Rider – 2017) του Κλόε Ζάο
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 12 Απριλίου

image

Νεαρός πρωταθλητής του ροντέο βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν σοβαρό τραυματισμό που τον υποχρεώνει να μείνει μακριά από αυτό που αγαπά περισσότερο. Πόσο βαρύ είναι όμως το τίμημα τού να γυρνάς την πλάτη στις επιθυμίες σου; Βραβείο στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών του πρόσφατου Φεστιβάλ Καννών για τη νέα ταινία της Κλόε Ζάο -μετά τα επίσης βραβευμένα «Τραγούδια που μου Έμαθαν τα Αδέρφια μου» – η οποία εξελίσσεται σε μία από τις ταχύτατα ανερχόμενες σκηνοθετικές φωνές της Αμερικής. Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – Χρυσή Αθηνά στο 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας 2017.

«Κυρία Χάιντ» (Madame Hyde – 2017) του Σερζ Μποζόν
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 12 Απριλίου

image

Η κυρία Τζέκιλ είναι μια ντροπαλή δασκάλα που περνάει δύσκολα εξαιτίας των συναδέλφων της αλλά και των μαθητών της. Μια νύχτα που βρέχει καταρρακτωδώς καθώς πραγματοποιεί ένα πείραμα στο εργαστήριο της, ένας κεραυνός την χτυπάει και πέφτει αναίσθητη. Όταν συνέρχεται νιώθει εντελώς διαφορετική και η εμφάνιση της κυρίας Χάιντ σύντομα θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις μεθόδους διδασκαλίας της κυρίας Τζέκιλ. Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από την κυκλοφορία της ταινίας «Tip Top» (2013) και ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, Σερζ Μποζόν, επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία, έχοντας πάει ως πρωταγωνίστρια του την σπουδαία, Ιζαμπέλ Ιπέρ.

«Rampage: Το Απόλυτο Χάος» (Rampage – 2018) του Μπραντ Πέιτον
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 19 Απριλίου

image

Ο επιστήμονας πρωτοζωολόγος Ντέιβις Οκόγιε (Ντουέιν Τζόνσον), ένας άνδρας που κρατάει τον κόσμο σε απόσταση, μοιράζεται έναν ακλόνητο δεσμό με τον Τζορτζ, έναν εντυπωσιακά έξυπνο γορίλα τον οποίο φροντίζει από τη γέννησή του. Αλλά ένα παράνομο γενετικό πείραμα που πήγε στραβά μεταμορφώνει τον πράο γορίλα σε ένα οργισμένο τέρας. Τα πράγματα θα χειροτερέψουν, όταν σύντομα αποκαλύπτεται πως υπάρχουν και άλλα ζώα – κυνηγοί που έχουν τροποποιηθεί με παρόμοιο τρόπο. Καθώς τα προσφάτως δημιουργημένα τέρατα διασχίζουν την Βόρεια Αμερική καταστρέφοντας τα πάντα στο διάβα τους, ο Οκόγιε συμμαχεί με έναν αναξιόπιστο γενετικό μηχανικό για να φτιάξουν ένα αντίδοτο, μέσα σε ένα πεδίο μάχης που συνεχώς χειροτερεύει, όχι μόνο για να αποτρέψει μια παγκόσμια καταστροφή, αλλά και για να σώσει το τρομακτικό τέρας που ήταν κάποτε φίλος του.

Στο «Rampage: Το Απόλυτο Χάος» πρωταγωνιστούν ο Ντουέιν Τζόνσον («San Andreas», «Furious Seven», η υποψήφια για Όσκαρ, Ναόμι Χάρις («Moonlight»), η Μαλίν Άκερμαν (τηλεοπτική σειρά «Billions»), ο Τζέικ Λέισι (τηλεοπτική σειρά «Girls»), ο Τζο Μανγκανιέλο («Magic Mike XXL», τηλεοπτική σειρά «True Blood») και ο Τζέφρι Ντιν Μόργκαν (τηλεοπτική σειρά «The Walking Dead»). Μαζί τους οι Π. Τζ. Μπερν («The Wolf of Wall Street»), Μάρλεϊ Σέλτον («Solace»), Μπριάν Χιλ («San Andreas»), Τζακ Κουέιντ («The Hunger Games: Catching Fire») και Ματ Τζέραλντ (τηλεοπτική σειρά «Daredevil»). Η σκηνοθεσία της ταινίας είναι του Μπραντ Πέιτον, το σενάριο είναι των Ράιαν Ένγλ, Κάρλτον Κουζ και Ράιαν Τζ. Κόνταλ, σε ιστορία του Ράιαν Ένγλ, βασισμένο στο video game Rampage.

«Εκδικητές: Ο Πόλεμος της Αιωνιότητας» (Avengers: Infinity War / The Avengers 3 – 2018) των Άντονι Ρούσο και Τζο Ρούσο
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 26 Απριλίου

image

Οι Εκδικητές και οι υπερήρωες σύμμαχοί τους πρέπει να είναι έτοιμοι να θυσιάσουν τα πάντα για να νικήσουν τον πανίσχυρο Thanos, πριν η καταιγίδα καταστροφής του βάλει τέλος σε όλο το σύμπαν. Τη νέα ταινία της Marvel σκηνοθετούν οι Άντονι Ρούσο και Τζο Ρούσο. Πρωταγωνιστούν: Κόμπι Σμάλντερς, Σκάρλετ Τζόχανσον, Μπένεκτιτ Κάμπερμπατς, Κρις Πρατ, Μπρι Λάρσον, Ελίζαμπεθ Όλσεν, Ζόι Σαλντάνα, Κάρεν Γκίλαν, Κρις Χέμσγουορθ, Κρις Έβανς, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Μπράντλι Κούπερ, Τομ Χόλαντ. Ένα πρωτοφανές κινηματογραφικό ταξίδι που πήρε δέκα χρόνια για να ολοκληρωθεί συμπεριλαμβάνοντας όλο το Κινηματογραφικό Σύμπαν της Marvel, φέρνει στη σκοτεινή αίθουσα την απόλυτη, πιο θανατηφόρα αναμέτρηση όλων των εποχών.

«Carbone» (Carbon – 2017) του Ολιβιέ Μαρσάλ
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 26 Απριλίου

image

Η συναρπαστική αληθινή ιστορία του πιο προσοδοφόρου εγκλήματος στη σύγχρονη γαλλική ιστορία. Καθώς κινδυνεύει να χάσει την επιχείρησή του λόγω ρευστότητας και αναζητώντας έναν τρόπο να βγάλει γρήγορα χρήματα ώστε να μπορέσει να σώσει τόσο τη δουλειά του όσο και την αξιοπρέπειά του, ο Αντουάν, ένας συνηθισμένος άντρας, καταστρώνει ένα σχέδιο για την κλοπή των φορολογικών κονδυλίων που διανέμει η γαλλική κυβέρνηση στο πλαίσιο μιας αναδυόμενης αγοράς που αφορά το εμπόριο δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων CO2. Ένα σχέδιο που εξελίσσεται στη ληστεία του αιώνα και χαρακτηρίζεται από προδοσία και δολοφονίες. Πρωταγωνιστούν: Μπενουά Μαζιμέλ, Γκρανζ, Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Ιντρίρ Σεντέρ, Μίχαελ Γιούν, Λόρα Σμετ, Ντάνι, Μουσά Μαασκρί.

«Μια Αληθινή Ιστορία» (D’après une histoire vraie / Based on a True Story – 2017) του Ρομάν Πολάνσκι
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 26 Απριλίου

image

Η Ντελφίν είναι η συγγραφέας ενός best-seller, μιας ιδιαίτερα προσωπικής νουβέλας, αφιερωμένης στην μητέρα της. Εξουθενωμένη από τις αμέτρητες υποχρεώσεις και εύθραυστη εξαιτίας των αναμνήσεων της, η Ντελφίν βασανίζεται από ανώνυμα γράμματα που την κατηγορούν ότι έχει ρίξει την οικογένεια της στα λιοντάρια. H συγγραφέας βρίσκεται σε τέλμα ενώ παραλύει μόνο με την ιδέα ότι θα πρέπει να γράψει ξανά. Μέχρι που στον δρόμο της συναντά την Ελ, μια νέα γοητευτική, έξυπνη και διαισθητική γυναίκα. Την καταλαβαίνει καλύτερα από όλους με αποτέλεσμα η Ντελφίν να αναπτύξει ιδιαιτέρα αισθήματα για την Ελ, να την εμπιστεύεται τυφλά και να της ανοίγεται. Μέχρι που θα φτάσει η Ελ όταν μετακομίσει στο διαμέρισμα της Ντελφίν; Έχει έρθει για να συμπληρώσει ένα κενό ή για να δημιουργήσει ένα νέο; Για να δώσει στην Ντελφίν κίνητρο ή για να της κλέψει την ζωή;

Βασισμένη στη ομώνυμη νουβέλα της Delphine de Vigan – κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Utopia – η νέα ταινία του Ρομάν Πολάνσκι, «Μια Αληθινή Ιστορία», συνδυάζει το δράμα με το μυστήριο και το θρίλερ. Πρωταγωνιστούν:Εμανουέλ Σενιέ, Εύα Γκριν, Βίνσεντ Περέζ.