Πενήντα μία (51) ταινίες και τηλεοπτικές σειρές – εκ των οποίων οι τέσσερις είναι ελληνικές παραγωγές – επτά (7) θεματικές ενότητες και πολλά πάρτι, απαρτίζουν το 1ο En Lefko Film Festival, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 26 Απριλίου, μέχρι και την Τετάρτη 3 Μαΐου. Η πλειοψηφία των προβολών θα γίνει στους κινηματογράφους Ιντεάλ και Δαναός, αλλά και σε απροσδόκητες γωνιές της πόλης, με site-specific δράσεις. Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr παρακολουθούμε με ενδιαφέρον αυτή τη νέα και αξιόλογη προσπάθεια και προτείνουμε τουλάχιστον οκτώ ταινίες μυθοπλασίας και δύο τηλεοπτικές σειρές που ξεχωρίζουν και αξίζουν της προσοχής μας.

Ads

Πολυτεχνείο / Polytechnique
Καναδάς / 2009 / 77 λεπτά
Σκηνοθεσία: Denis Villeneuve
Πρωταγωνιστούν: Maxim Gaudette, Sébastien Huberdeau, Karine Vanasse
Πέμπτη 27 Απριλίου στις 18:00, στον Κινηματογράφο Ιντεάλ

image

Τον Δεκέμβριο του 1989, ένας αντι-φεμινιστής φοιτητής μπήκε στο Πολυτεχνείο του Μόντρεαλ κουβαλώντας ένα ημιαυτόματο όπλο, σκότωσε δεκατέσσερις γυναίκες κι έπειτα έστρεψε την κάννη προς τον εαυτό του. Εμπνευσμένος από το παραπάνω περιστατικό, ο Ντενί Βιλνέβ στήνει την κάμερά του στον πραγματικό τόπο του εγκλήματος και φιλοτεχνεί έναν ασπρόμαυρο εφιάλτη. Θυμίζοντας αρκετά το στιλ και τη φόρμα του «Ελέφαντα» του Γκας Βαν Σαντ, αλλά ακολουθώντας ακόμα πιο τολμηρές διαδρομές, ο Καναδός σκηνοθέτης επινοεί εκ νέου το χρονικό της τραγωδίας – κι αν αφήνει συχνά την βία εκτός κάδρου, είναι για να τη σφηνώσει ακόμα πιο έντονα στο μυαλό του θεατή.

Ads

Διαβάστε επίσης:
Το Σινεμά του Καναδού σκηνοθέτη Ντένις Βιλνέβ αποκαλύπτεται

Loving
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Τζεφ Νίκολς / Jeff Nichols
Πρωταγωνιστούν: Μάικλ Σάνον, Τζόελ Έντζερτον, Ρουθ Νέγκα, Μάρτον Τσόκας
Έτος Παραγωγής: 2016
Χώρα Παραγωγής: Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α.
Διάρκεια: 123 λεπτά
Πέμπτη 27 Απριλίου στις 20:00, στον Κινηματογράφο Ιντεάλ

image

Ο Ρίτσαρντ και η Μίλντρεντ έρχονται αντιμέτωποι με τον αμερικάνικο νόμο της δεκαετίας του ‘60, σύμφωνα με τον οποίον ο διαφυλετικός γάμος μπορεί ακόμα να τους καταδικάσει σε φυλάκιση κι εξορία. Η περίπτωσή τους θα φτάσει μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο και θα γράψει ιστορία.  Ένα αληθινό love story που υπερνικά τα ταμπού και αποτελεί σπουδαία πηγή έμπνευσης.

Έχοντας στο ενεργητικό του αξιόλογες δημιουργίες όπως τα φιλμ, «Take Shelter» (2011), «Mud» (2012) και «Midnight Special» (2016), ο Τζεφ Νίκολς επιστρέφει με τη πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία του: «Loving» (2016). Με πρωταγωνιστές τους Μάικλ Σάνον, Τζόελ Ίτζερτον, Ρουθ Νέγκα (Υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης ‘Α Γυναικείας Ερμηνείας) και Μάρτον Τσόκας, ο ταλαντούχος σκηνοθέτης παρουσιάζει τον διαφυλετικό γάμο που άλλαξε την αμερικανική ιστορία.

Ο Δολοφόνος με το Αγγελικό Πρόσωπο / Le Samourai
Σκηνοθεσία: Jean-Pierre Melville
Σενάριο: Joan McLeod, Jean-Pierre Melville, Georges Pellegrin
Ηθοποιοί: Alain Delon, Nathalie Delon, François Périer…
Μουσική: François de Roubaix
Έτος Παραγωγής: 1967
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία, Ιταλία
Διάρκεια: 101 λεπτά
Πέμπτη 27 Απριλίου στις 22:45, στον Κινηματογράφο Ιντεάλ

image

Ένας επαγγελματίας δολοφόνος αναλαμβάνει μια τελευταία αποστολή, παρότι νιώθει τον αστυνομικό κλοιό να σφίγγει γύρω του. Ένα εμβληματικό φιλμ νουάρ, με πρωταγωνιστές τον Αλέν Ντελόν, τον Φρανσουά Περιέ και την Νάταλι Ντελόν.

Ένα αριστούργημα του γαλλικού, αλλά και του παγκόσμιου κινηματογράφου, το οποίο προβάλλεται στην μεγάλη οθόνη με αφορμή την επέτειο των πενήντα (50) χρόνων από την πρεμιέρα του, δίνοντας μας την ευκαιρία να το ξαναθυμηθούμε. Ένα υπέροχο δείγμα γραφής του Ζεν Πιέρ Μελβίλ, ο οποίος εδώ σκιαγραφεί με μαεστρία τη μοναξιά του μοναχικού ήρωα στην μεγαλούπολη.

Το Δίχτυ / The Net / Geumul
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Κιμ Κι-ντουκ / Ki-duk Kim
Πρωταγωνιστούν: Ryoo Seung-bum, Lee Won-gun, Kim Young-min, Choi Guy-hwa
Έτος Παραγωγής: 2016
Χώρα Παραγωγής: Νότια Κορέα
Διάρκεια: 114 λεπτά
Παρασκευή 28 Απριλίου στις 21:30, στον Κινηματογράφο Δαναός

image

Ένας φτωχός ψαράς από τη Βόρεια Κορέα ξεκινά όπως κάθε πρωί για ψάρεμα. Το δίχτυ του πιάνεται στη μηχανή και η βάρκα του παρασύρεται στα ύδατα της Νότιας Κορέας. Το πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι αυτό το ατυχές γεγονός στην κορεατική χερσόνησο θα φανεί αμέσως μετά, όταν στην ελεύθερη πλευρά της, στη Νότια Κορέα, καλοθελητές αξιωματικοί κάνουν τα πάντα για να τον χρίσουν κατάσκοπο του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας.

Ανακρίσεις και βασανιστήρια θα κάνουν έναν αγράμματο ψαρά να αναζητά το νόημα στον πολιτισμό και την ελευθερία που διατείνονται και οι δύο πλευρές ότι κυριαρχούν στη χώρα τους. Ο σπουδαίος Νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης Κιμ Κι-ντουκ, επιστρέφει δυναμικά με τη νέα του ταινία «Το Δίχτυ» (The Net / Geumul – 2016) και παρουσιάζει ένα δυνατό πολιτικό θρίλερ, αλλά ταυτόχρονα κι ένα τολμηρό κοινωνικό σχόλιο πάνω στον κορεάτικο ιδεολογικό διχασμό.

Διαβάστε επίσης:
«Το Νησί» του Κιμ Κι Ντουκ

Το Παρελθόν της Ούνα / Una (2016)
Σκηνοθέτης: Benedict Andrews
Συγγραφέας: David Harrower
Ηθοποιοί: Rooney Mara, Riz Ahmed, Tobias Menzies, Ben Mendelsohn, Tara Fitzgerald, Natasha Little
Διάρκεια: 94 λεπτά
Σάββατο 29 Απριλίου στις 22:00, στον Κινηματογράφο Δαναός

image

Μια νέα γυναίκα εισβάλλει στο γραφείο ενός μεγαλύτερού της άντρα. Ψάχνει για απαντήσεις ή για εκδίκηση; Βαθιά κρυμμένα μυστικά, ανομολόγητα πάθη και μια συγκλονιστική ερμηνεία από τη Ρούνι Μάρα, σε μια κινηματογραφική διασκευή του θεατρικού έργου Blackbird του Ντέιβιντ Χάρογουερ που μας βυθίζει στα σκοτεινά νερά της λαγνείας, της οργής και της ενοχής. Αρνούμενη να προσφέρει εύκολες απαντήσεις, ή να αναγκάσει τον θεατή να διαλέξει στρατόπεδο, η ταινία του Μπένεντικτ Άντριους ζωντανεύει τα φαντάσματα του παρελθόντος και όλες τις ρευστές, άβολες αλήθειες τους. Συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Τορόντο.

Η Χαμένη Πόλη του Ζ / The Lost City of Z (2016)
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Τζέιμς Γκρέι
Πρωταγωνιστούν: Σιένα Μίλερ, Ρόμπερτ Πάτινσον, Τσάρλι Χάναμ, Τομ Χόλαντ
Διάρκεια: 141 λεπτά
Κυριακή 30 Απριλίου στις 17:00, στον Κινηματογράφο Ιντεάλ

image

Ο Φόσετ (Τσάρλι Χάναμ), παρά το γεγονός ότι συκοφαντήθηκε και έγινε στόχος γελοιοποίησης από το επιστημονικό κατεστημένο της εποχής, οι οποίοι κατηγοριοποιούσαν συλλήβδην ως «άγριους» τους αυτόχθονες πληθυσμούς, επέδειξε ιστορική επιμονή επιστρέφοντας – με τη βοήθεια της αφοσιωμένης συζύγου του (Σιένα Μίλερ), του γιου του (Τομ Χόλαντ) και του τυχοδιώκτη συνοδοιπόρου του (Ρόμπερτ Πάτινσον) – ξανά και ξανά στην αγαπημένη του ζούγκλα, σε μια προσπάθεια να αποδείξει την αρχική του υπόθεση.

Το 1925, σε μια τελευταία απόπειρα του Φόσετ, με τον γιο του να ανακαλύψουν τη μυθική «Χαμένη Πόλη του Ζ» και ενώ 40 εκατομμύρια αναγνώστες διαβάζουν με ζήλο και ανυπομονησία τα νέα των εφημερίδων σχετικά με τις περιπέτειές τους, ο διάσημος εξερευνητής εξαφανίζεται μυστηριωδώς.

Μια επική, κλιμακωτή ιστορία θάρρους και πάθους, ειπωμένη μέσα από την κλασική κινηματογραφική ματιά του βραβευμένου δημιουργού Τζέιμς Γκρέι («The Immigrant»), η ταινία «Η Χαμένη Πόλη του Ζ» βασίζεται στο μπεστ σέλερ του Ντέιβιντ Γκραν με τίτλο «The Lost City of Z: A Tale of Deadly Obsession in the Amazon» και αναμένεται να κυκλοφορήσει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες από την Σπέντζος Φιλμς.

Η Γυναίκα του Ζωολογικού Κήπου / The Zookeeper’s Wife (2017)
Σκηνοθεσία: Niki Caro
Σενάριο: Angela Workman (screenplay), Diane Ackerman (book)
Πρωταγωνιστούν: Jessica Chastain, Johan Heldenbergh, Daniel Brühl
Διάρκεια: 127 λεπτά
Κυριακή 30 Απριλίου στις 22:00, στον Κινηματογράφο Ιντεάλ

image

Η συγκινητική και σχετικά άγνωστη ιστορία της Αντονίνα Ζαμπίνσκι, που κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής έσωσε τη ζωή εκατοντάδων Εβραίων κρύβοντάς τους στον ζωολογικό κήπο της Βαρσοβίας, αποδίδεται με μια σπάνια ισορροπία ανάμεσα στη φρίκη και την τρυφερότητα. Η σπουδαία ερμηνεία της Τζέσικα Τσάστεϊν χαρίζει μια ιδανική κινηματογραφική ενσάρκωση της αφανούς ηρωίδας του πολέμου, σε ένα από τα σπάνια εκείνα μελοδράματα που μπορούν ακόμα να θυμίζουν παλιό, καλό Χόλιγουντ.

Afterlov / Άφτερλωβ
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Στέργιος Πάσχος
Πρωταγωνιστούν: Ηρώ Μπέζου, Χάρης Φραγκούλης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Χρήστος Καπάτος
Μοντάζ: Στάμος Δημητρόπουλος
Ήχος: Ξενοφών Κοντόπουλος
Μουσική: Melentini
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Συμεών Νικολαϊδης
Κοστούμια: Μαριλουίζ Βαρθολομαίου & Αντόνια Κατσάμπας
Φορμά: Έγχρωμο
Έτος Παραγωγής: 2016
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 94 λεπτά
Δευτέρα 1η Μαΐου στις 19:30, στον Κινηματογράφο Ιντεάλ

image

Είναι καλοκαίρι, η Αθήνα βράζει, αλλά ο τριαντάχρονος Νίκος (Χάρης Φραγκούλης) δροσίζεται στα βόρεια προάστια, πίνοντας κοκτέιλ δίπλα στην πισίνα. Η πισίνα δεν είναι δική του, αλλά του Σταύρου, που έχει ζητήσει από τον Νίκο να προσέχει το σπίτι και την όμορφη Λέιλα – τον σκύλο του – για το καλοκαίρι.

Η ευκαιρία μοιάζει μοναδική στον άφραγκο μουσικό, που αποφασίζει να καλέσει εκεί την πρώην κοπέλα του, Σοφία (Ηρώ Μπέζου), για ολιγοήμερες διακοπές στην πόλη. Όταν όμως η ανυποψίαστη Σοφία καταφτάνει, οι διακοπές στον παράδεισο βγαίνουν εκτός τροχιάς.

Ο Νίκος την κλειδώνει στο στούντιο του σπιτιού, αποφασισμένος να μην την αφήσει να φύγει, αν δεν μάθει τους λόγους για τους οποίους χώρισαν. Γιατί; Επειδή ακόμα δεν έχει καταλάβει. Κι αν δεν την καταλάβει, πώς θα την ξεπεράσει; Εγκεφαλικά. Γιατί ερωτικά την έχει ξεπεράσει. Φυσικά…

Το μεγάλου μήκους κινηματογραφικό ντεμπούτο του ταλαντούχου Έλληνα σκηνοθέτη, Στέργιου Πάσχου. Μια μοντέρνα ερωτική ιστορία που μπορεί να ιδωθεί και ως εναλλακτική ρομαντική κομεντί. Βραβείο Επιτροπής Νέων στο τμήμα Σκηνοθέτες του σήμερα, του Φεστιβάλ Λοκάρνο, για το «Άφτερλωβ», με τους Ηρώ Μπέζου και Χάρη Φραγκούλη. Μία από τις πιο όμορφες ελληνικές ταινίες της σεζόν, θα προβληθεί στο διαγωνιστικό τμήμα του 1ου En Lefko Film Festival.

Στην Ελλάδα είχαμε την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε στην πρεμιέρα του στο 57ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, όντας μία από τις τρεις ελληνικές ταινίες που συμμετείχαν στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα της διοργάνωσης, όπου και τιμήθηκε με το Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης, καθώς και με Ειδική Μνεία  για τον εξαιρετικό Χάρη Φραγκούλη.

Οκτώ Ώρες Δεν Κάνουν Μια Μέρα / Acht Stunden sind kein Tag / Eight Hours are Not a Day
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ
Πρωταγωνιστούν: Gottfried John, Hanna Schygulla, Luise Ullrich
Χώρα Παραγωγής: Γερμανία
Έτος Παραγωγής: 1972 – 1973
Διάρκεια: 5 επεισόδια συνολικής διάρκειας 472 λεπτά
Μέρος 1ο – Δευτέρα 1 Μαΐου στις 21:30, στον Κινηματογράφο Ιντεάλ
Μέρος 2ο – Τετάρτη 3 Μαΐου στις 20:00, στον Κινηματογράφο Ιντεάλ

image

Η σειρά ορόσημο της γερμανικής τηλεόρασης ανήκει στην κατηγορία των «εργατικών φιλμ», όπως τα αποκαλούσε το σημαντικό γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο WDR και θεωρείται ότι συνέβαλε ουσιαστικά στη δραματουργική κατασκευή των κινηματογραφικών, όσο και των τηλεοπτικών χαρακτήρων της μεταγενέστερης γερμανικής δημιουργίας.

Προβάλλεται με αποκατεστημένη κόπια σε πρώτη πανελλήνια προβολή, αμέσως αφότου έκανε παγκόσμια πρεμιέρα τον Φεβρουάριο, στο 67ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Στο «Οκτώ Ώρες Δεν Κάνουν Μια Μέρα» (Acht Stunden sind kein Tag – Eight Hours are Not a Day) του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, συλλογικές διαπραγματεύσεις, εργασιακές κινητοποιήσεις, απεργίες και εργασιακά δικαιώματα, αντανακλώνται στον φακό μέσα από την εργασιακή καθημερινότητα και τις σχέσεις ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας εργατών.   

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα – Ο ασυμβίβαστος Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ

Ο Ύποπτος Κοσμος του Τουίν Πικς / Twin Peaks: Fire Walk with Me (1992)
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Λιντς
Πρωταγωνιστούν: Σέριλ Λι, Ντέιβιντ Μπόουι, Κρις Αίζαακ, Κάιλ ΜακΛάχλαν, Μόιρα Κέλι
Διάρκεια: 135 λεπτά
Τουίν Πικς: Τα Χαμέμα Κομμάτια / Twin Peaks: The Missing Pieces (2014)
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Λιντς
Πρωταγωνιστούν: Stars: Chris Isaak, Kiefer Sutherland, C.H. Evans
Διάρκεια: 92 λεπτά
Τρίτη 2 Μαΐου στις 21:30, στον Κινηματογράφο Δαναός

image

Πώς κύλησε η τελευταία εβδομάδα της Λόρα Πάλμερ, πριν τον μυστηριώδη θάνατό της που μετατράπηκε σε ποπ φαινόμενο των ’90s; Στο πιο καταραμένο από τα αριστουργήματά του, ο Ντέιβιντ Λιντς χαρίζει ένα εφιαλτικό prequel της θρυλικής σειράς “Twin Peaks”. Δύο δεκαετίες μετά, προσφέρει τις κομμένες σκηνές της ταινίας, σαν κλειδιά που ξεδιαλύνουν (ή μήπως επιτείνουν;) το μυστήριο μιας από τις πιο μυθικές πολιτείες της μεγάλης οθόνης, που σύντομα επιστρέφει με τον πολυαναμενόμενο νέο κύκλο επεισοδίων. Μία από τις καλύτερες σειρές στην ιστορία της αμερικανικής τηλεόρασης, δια χειρός Ντέιβιντ Λιντς.

1ο En Lefko Film Festival

image

Το 1ο En Lefko Film Festival εγκαινιάζει μια νέα, ανοιξιάτικη κινηματογραφική γιορτή, με σκοπό να ξεπεράσει τους περιορισμούς ανάμεσα σε διαφορετικά κινηματογραφικά είδη, να μας συστήσει τις πιο καυτές εξελίξεις στο σινεμά και την τηλεόραση και να ξεκινήσει έναν ανοιχτό διάλογο καλλιτεχνικής έκφρασης και ψυχαγωγίας. Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 26 Απριλίου, μέχρι και την Τετάρτη 3 Μαΐου. Το σύνολο των προβολών θα πραγματοποιηθεί στους κινηματογράφους Ιντεάλ και Δαναός, αλλά και σε απροσδόκητες γωνιές της πόλης, με site-specific δράσεις.

Από τη Σιένα Μίλερ και τον Ρόμπερτ Πάτινσον μέχρι τον Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, κι από τη νορβηγική ηλεκτρονική μουσική σκηνή, ως τις σημαντικότερες στιγμές της παγκόσμιας τηλεόρασης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φέτος η άνοιξη μας επιφυλάσσει ένα νέο, πλούσιο κινηματογραφικό ραντεβού στην καρδιά της Αθήνας, καθώς η Frontstage S.A. και ο ραδιοφωνικός σταθμός En Lefko 87.7 διοργανώνουν το 1ο En Lefko Film Festival.

Προβάλλοντας ανεξερεύνητα κινηματογραφικά διαμάντια της τρέχουσας παραγωγής, αστικές ιστορίες καλλιτεχνικής δημιουργίας, τηλεοπτικές σειρές-έκπληξη και διοργανώνοντας ανοιξιάτικα happenings και διαδραστικές βιωματικές δραστηριότητες, το φεστιβάλ αποσκοπεί να χαρίσει άπλετες εικόνες και μουσική, οδηγώντας μας ομαλά, αλλά και εντυπωσιακά, προς την πιο καυτή και απρόβλεπτη κινηματογραφική περίοδο της χρονιάς, την καλοκαιρινή.

Νέοι και καταξιωμένοι, κλασικοί και καινοτόμοι δημιουργοί από όλα τα σημεία του παγκόσμιου χάρτη, θα συμμετάσχουν σε αυτό το νέο, πρωτοποριακό 7ήμερο φεστιβάλ, για να παρουσιάσουν τις ταινίες τους και να μοιραστούν με το κοινό την έμπνευση που κρύβεται πίσω από τη δημιουργία τους, σε masterclasses και special events. Παράλληλα με τις προβολές, το φεστιβάλ εστιάζει στην δυναμική της ολοκληρωμένης εμπειρίας και δημιουργεί events και συνέργειες με πολιτιστικούς οργανισμούς

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα στο 1ο En Lefko Film Festival
Το Σινεμά του Καναδού σκηνοθέτη Ντένις Βιλνέβ αποκαλύπτεται

Για περισσότερες πληροφορίες παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο του 1ου En Lefko Film Festival.