Ο Βίγκο Μόρτενσεν (Viggo Mortensen), γεννήθηκε στις 20 Οκτωβρίου του 1958, στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην αξιόλογη καριέρα του, έχει συνεργαστεί με σπουδαίους σκηνοθέτες, ενώ έχει αποσπάσει και δύο Υποψηφιότητες για Όσκαρ («Eastern Promises» – 2007, «Captain Fantastic» – 2016). Με αφορμή τα 60ά του γενέθλια, θυμόμαστε δέκα (10) από τις σημαντικότερες ερμηνείες του χαρισματικού ηθοποιού.

Ads

«Το Διάφανο Δέρμα» (The Reflecting Skin – 1990) του Φίλιπ Ρίντλεϊ

Ο μικρός Σεθ Ντοβ (Τζέρεμι Κούπερ) ζει με την οικογένειά του σε μια ετοιμόρροπη φάρμα. Ο Σεθ επηρεασμένος από ένα περιοδικό pulp τρόμου που ανήκει στον πατέρα του, αρχίζει να πιστεύει πως η Ντολφίν Μπλου (Λίντσεϊ Ντάνκαν), μια γοητευτική γειτόνισσα, είναι βαμπίρ. Στη συνέχεια όταν ο καλύτερός του φίλος Έμπεν βρίσκεται δολοφονημένος (και σεξουαλικά κακοποιημένος) κοντά στην υδροδεξαμενή της οικογένειας, ο Σεθ πείθεται ότι είναι έργο της Ντολφίν.

image

Ads

Οι αρχές υποψιάζονται τον πατέρα του Σεθ, του οποίου η κρυφή ομοφυλοφιλία και η περισταστασιακή του σχέση μ’ένα αγόρι στο παρελθόν, αποτελούν το όνειδος της μικρής πόλης. Ο πατέρας αρνείται την ανάμιξη του στο γεγονός, αλλά δεν αντέχει την δημόσια διαπόμπευση και αυτοπυρπολείται. Η άσχημη τροπή την πραγμάτων αναγκάζουν τον μεγάλο αδερφό του Σεθ, τον Κάμερον (Βίγκο Μόρτενσεν) να διακόψει την στρατιωτική του θητεία και γυρίζει πίσω στο σπίτι. Ο Κάμερον ερωτεύεται σφοδρά την όμορφη Ντολφίν και σχεδόν παράλληλα προσβάλλεται από μια άγνωστη ασθένεια, χάνοντας τις δυνάμεις και τα μαλλιά του. Αργότερα αποδεικνύεται ότι η ασθένεια οφείλεται σε πυρηνικές δοκιμές του αμερικάνικου στρατού, στις οποίες έλαβε μέρος το πολεμικό πλοίο του Κάμερον. Ο Σεθ όμως παραμένει αμετανόητος πως πηγή όλων των κακών είναι η Ντολφίν…

Τοποθετημένο στα ξέφρενα 50’s, στην αμερικάνικη ύπαιθρο των εγκατελειμένων σπιτιών και των απέραντων σιτοβολώνων, το «Τhe Reflecting Skin» του Βρετανού σκηνοθέτη Φίλιπ Ρίντλεϊ, είναι μια συναρπαστική όσο και παράξενη ερευνά στον τρόμο της παιδικής αθωότητας και φαντασίας. Μια μείξη νοσηρής σεξουαλικής διαστροφής και κυνικού, μαύρου χιούμορ, φέρνει το «Τhe Reflecting Skin» στο ίδιο ύψος με το θρυλικό «Blue Velvet» του Ντέιβιντ Λιντς.

«Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού» (The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring – 2001) του Πίτερ Τζάκσον

image

Η ταινία βασίζεται στο πρώτο βιβλίο της σειράς «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» (The Lord of the Rings) του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν. Την σκηνοθεσία ανέλαβε ο Πίτερ Τζάκσον και το σενάριο έγραψε ο ίδιος μαζί με τις Φραν Γουόλς και Φιλίπα Μπόγιενς. Πρωταγωνιστούν οι Ελάιζα Γουντ, Ίαν ΜακΚέλεν, Βίγκο Μόρτενσεν, Σον Άστιν, Άντι Σέρκις, Τζον Ρις-Ντέιβις, Λιβ Τάιλερ, Ορλάντο Μπλουμ, Μπίλι Μπόιντ, Ντόμινικ Μόναχαν, Κέιτ Μπλάνσετ, Κρίστοφερ Λι, Χιούγκο Γουίβινγκ, Ίαν Χολμ και Σον Μπιν.

Τοποθετημένη στην Μέση Γη, η ιστορία δείχνει τον Σκοτεινό Άρχοντα Σάουρον να ψάχνει το Ένα Δαχτυλίδι, το οποίο τώρα βρίσκεται στην κατοχή του Φρόντο. Η μοίρα της Μέσης Γης κρέμεται από το Χόμπιτ Φρόντο και τους οκτώ συντρόφους του, που όλοι μαζί σχηματίζουν την Συντροφιά του Δαχτυλιδιού και ξεκινούν το ταξίδι για το Βουνό του Χαμού στη Μόρντορ, το μόνο μέρος όπου το δαχτυλίδι μπορεί να καταστραφεί. Το 2002 κυκλοφόρησε το δεύτερο μέρος, «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Οι Δύο Πύργοι» (The Lord of the Rings: The Two Towers) και το 2003 το τρίτο μέρος, «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Επιστροφή του Βασιλιά» (The Lord of the Rings: The Return of the King).

Η ταινία έλαβε 13 υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων για Καλύτερη Ταινία, Σκηνοθεσία και Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του Ίαν ΜακΚέλεν, κερδίζοντας 4 σε τεχνικές κατηγορίες. Το 2007 κατέλαβε την 50η θέση στη λίστα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου, AFI 100 Χρόνια – 100 Ταινίες και τη 2η θέση στην κατηγορία AFI 10 Top Ταινίες Φαντασίας. Ο Βίγκο Μόρτενσεν ερμηνεύει τον Άραγκορν.

«Το Τέλος της Βίας» (A History of Violence – 2005) του Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ

image

Ο Τομ, ένας φιλήσυχος οικογενειάρχης, εξοντώνει με αφύσικη ευκολία δυο γκάνγκστερ που αποπειρώνται να ληστέψουν τη καφετέριά του κι ανακηρύσσεται ήρωας από τα τοπικά μίντια. Όμως ένας άλλος γκάνγκστερ, που ισχυρίζεται ότι αναγνώρισε στο πρόσωπό του έναν επικίνδυνο εγκληματία, με τον οποίο έχει ανοιχτούς θανάσιμους λογαριασμούς, απειλεί αυτόν και την οικογένειά του.

Πρωταγωνιστούν: Βίγκο Μόρτενσεν, Μαρία Μπέλο, Γουίλιαμ Χαρτ, Αστον Χολμς, Εντ Χάρις. Πρόκειται για την πρώτη – και καλύτερη – συνεργασία, από τις τρεις ταινίες στις οποίες θα συμμετάσχουν ο καταξιώμενος σκηνοθέτης Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ και ο Βίγκο Μόρτενσεν.

«Επικίνδυνες Υποσχέσεις» (Eastern Promises – 2007) του Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ

image

Η Άννα είναι μια ιδεαλίστρια νέα μαία που έχει σκοπό να ανακαλύψει την αλήθεια πίσω από το θάνατο ενός κοριτσιού από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της γέννας. Τα μόνα στοιχεία που έχει είναι το ημερολόγιο του κοριτσιού και ένα κουτί σπίρτα. Αυτά θα την οδηγήσουν στην καρδιά της Ρώσικης Μαφίας και στον Νικολάι, το νεότερο μέλος της εγκληματικής οργάνωσης. Στο μεταξύ, το ημερολόγιο που κρατά στα χέρια της περιέχει ενοχοποιητικά στοιχεία για το αφεντικό του Νικολάι και είναι το κλειδί για να σωθούν πολλές ζωές. Aρκεί βέβαια να παραμείνει ζωντανή για να το χρησιμοποιήσει.

Ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ συνεργάζεται ξανά με τον Βίγκο Μόρτενσεν, μετά το εξαιρετικό «Το Τέλος Της Βίας», και μας ταξιδεύει βαθιά στον υπόκοσμο του οργανωμένου εγκλήματος του Λονδίνου όπου οι ανθρώπινες ζωές δεν έχουν την παραμικρή αξία. Στην ταινία πρωταγωνιστούν επίσης η υποψήφια για Όσκαρ, Ναόμι Γουότς (21 Γραμμάρια) και ο Βενσάν Κασέλ (Πορφυρά Ποτάμια).

«Appaloosa» (2008) του Εντ Χάρις

image

Η ταινία μας μεταφέρει στη Δύση του Νιου Μέξικο του 1882, όπου παρακολουθούμε τη ζωή του σερίφη Βέρτζιλ Κόουλ (Εντ Χάρις) και του βοηθού και συνεργάτη του Έβερετ Χιτς (Βίγκο Μόρτενσεν), γνωστών ειρηνοποιών στις άναρχες πόλεις που ξεπηδούν στην αδάμαστη ύπαιθρο. Στη μικρή κοινότητα μεταλλευτών της Απαλούζα, ένας αδίστακτος, ισχυρός ιδιοκτήτης ράντσου, ο Ράνταλ Μπραγκ (Τζέρεμι Άιρονς) έχει αφήσει την ομάδα παρανόμων του να φέρει το χάος στην μικρή πόλη. Μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του σερίφη της Απαλούζα, ο Κόουλ και ο Χιτς αναλαμβάνουν να φέρουν τον δράστη ενώπιον της δικαιοσύνης. Κι ενώ πασχίζουν να αποκαταστήσουν την έννομη τάξη και να επιβληθούν στην πόλη χρησιμοποιώντας την τόλμη και τα όπλα τους, ο Κόουλ και ο Χιτς θα γνωρίσουν την προκλητική νεοφερμένη Άλισον Φρεντς (Ρενέ Ζελβέγκερ), οι αντισυμβατικοί τρόποι της οποίας απειλούν τόσο την πρόοδό τους, αλλά και την από δεκαετίας συνεργασία τους.

Η ταινία «Appaloosa» ενώνει και πάλι τους Εντ Χάρις και Βίγκο Μόρτενσεν, τρια χρόνια μετά το «A History of Violence». Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Ρόμπερτ Μπι Πάρκερ και εστιάζει σε δυο φίλους που προσλαμβάνονται, για να προστατέψουν τους κατοίκους μιας πόλης από έναν παράνομο γαιοκτηματία. Τα σχέδια τους θα θέσει σε κίνδυνο η έλευση μιας μυστηριώδους, ελκυστικής χήρας. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Εντ Χάρις, Τζέρεμι Άιρονς, Ρενέ Ζελβέγκερ, Βίγκο Μόρτενσεν και Λανς Χένρικσεν.

«Ο Δρόμος» (The Road – 2009) του Τζον Χίλκοτ

image

Ένας πατέρας διασχίζει με τον γιο του την κατεστραμμένη Αμερική. Τίποτα δεν κινείται στο ερημωμένο τοπίο εκτός από τη στάχτη στον άνεμο. Το κρύο είναι τόσο τσουχτερό που ραγίζει πέτρες, ενώ μόλις χιονίσει όλα γίνονται γκρίζα. Ο ουρανός είναι πάντα σκοτεινός. Προορισμός τους είναι η ακτή, αν και δεν γνωρίζουν τι θα βρουν εκεί. Μαζί τους έχουν μόνο ένα πιστόλι, για να μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους από τις συμμορίες που παραμονεύουν στον δρόμο, τα ρούχα που φοράνε, ένα καροτσάκι με τροφή και, βέβαια, ο ένας τον άλλον.

Πρόκειται για τη κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος με συγγραφέα τον Κόρμακ ΜακΚάρθι , ένα μελλοντολογικό θρίλερ που έγινε best seller και βραβεύτηκε με Πούλιτζερ το 2007. Με τους Σαρλίζ Θίρον, Βίγκο Μόρτενσεν, Γκάι Πιρς και Ρόμπερτ Ντιβάλ.

«Μια Επικύνδυνη Μέθοδος» (A Dangerous Method – 2011) του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ

image

Σαγηνευμένος από την πρόκληση μιας δύσκολης περίπτωσης, ο ανήσυχος Δρ. Καρλ Γιουνγκ αναλαμβάνει ως ασθενή του την ψυχασθενή, αλλά γοητευτική Σαμπίνα Σπιλράιν. Το “όπλο” του Γιουνγκ είναι η μέθοδος του δασκάλου του, του πασίγνωστου Σίγκμουντ Φρόιντ. Και οι δύο άντρες μαγεύονται από την Σαμπίνα. Στην “παρέα” προστίθεται και ο Ότο Γκρος, ένας ασθενής που είναι αποφασισμένος να ξεπεράσει κάθε όριο. Ο Γιουνγκ παραδίνεται στον πόθο για την ασθενή του και μια παθιασμένη σχέση ξεκινά. Η Σαμπίνα γίνεται ο καταλύτης στις εμπνευσμένες θεωρίες του. Παράλληλα, ο Φρόιντ προχωρά ένα βήμα παραπέρα, εισχωρώντας ακόμα βαθύτερα στο μυαλό της νεαρής γυναίκας.

Ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το θεατρικό έργο “The Talking Cure” του Κρίστοφερ Χάμπτον – το οποίο βασίζεται στο βιβλίο “A Most Dangerous Method” του Τζον Κερ. H ιστορία αναφέρεται στην έντονη σχέση ανάμεσα στους Καρλ Γιουνγκ και Σίγκμουντ Φρόιντ που οδήγησε στη γέννηση της ψυχανάλυσης. Πρωταγωνιστούν οι Κίρα Νάιτλι (“Atonement”), Βίγκο Μόρτενσεν (“The Road”), Μάικλ Φασμπέντερ (“X-Men: First Class”) και Βενσάν Κασέλ (“Ocean’s Thirteen”).

«Τα Δύο Πρόσωπα Του Ιανουαρίου» (Two Faces of January – 2014) του Χοσεΐν Αμινί

image

Το φιλμ «Τα Δύο Πρόσωπα Του Ιανουαρίου» (Two Faces of January – 2014) του Χοσεΐν Αμινί, μας μεταφέρει στο 1962, όπου ο χαρισματικός Τσέστερ (Βίγκο Μόρτενσεν) και η σύζυγος του Κολέτ (Κίρστεν Ντανστ), φτάνουν στην Αθήνα. Κατά την επίσκεψη τους στην Ακρόπολη, γνωρίζουν τον Ράινταλ (Όσκαρ Άιζακ), έναν νεαρό Αμερικάνο, που εργάζεται εκεί ως ξεναγός, ενώ ταυτόχρονα επιβιώνει εξαπατώντας τους τουρίστες, ως μεσάζοντας στις συναλλαγές τους. Μαγεμένος από την ομορφιά της Κολέτ και τη φινέτσα του Τσέστερ, ο Ράινταλ δέχεται την πρόσκληση τους για δείπνο. Δεν είναι όλα όμως όπως φαίνονται, καθώς το ζευγάρι όμως κρύβει σκοτεινά μυστικά.

Όταν στην εξέλιξη της βραδιάς τους επισκέπτεται στο ξενοδοχείο που διαμένουν, ο Τσέστερ ζητά από τον Ράινταλ, να τον βοηθήσει να μεταφέρει έναν φαινομενικά αναίσθητο άντρα, που ισχυρίζεται ότι μόλις του επιτέθηκε. Αν και διαστακτικά στην αρχή, ο Ράινταλ συμφωνεί να βοηθήσει το ζευγάρι, αλλά καθώς τα γεγονότα εναλλάσσονται και οι αρνητικές εξελίξεις τους προλαβαίνουν, ο ήρωας μας βρίσκει τον εαυτό του σε κίνδυνο, κι ανίκανο να αντιδράσει. Δέσμεος πλέον των δικών του αποφάσεων, που κάτω υπό ιδιαίτερες συνθήκες αναγκάστηκε να υιοθετήσει, ο Ράινταλ καλείται τώρα να βρει έναν τρόπο ώστε να λύσει το μυστήριο και να επιβιώσει…

Η ταινία «Τα Δύο Πρόσωπα Του Ιανουαρίου», αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του σεναριογράφου της πετυχημένης ταινίας «Drive» του 2011 (υποψήφιο για Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών, αλλά και για BAFTA Καλύτερης Ταινίας), του Ιρανού Χοσεΐν Αμινί. Το σενάριο βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Πατρίσια Χάισμιθ και το φιλμ είναι γυρισμένο κυρίως σε Αθήνα και Κρήτη, φέρνοντας σε πρώτο πλάνο τον Παρθενώνα και τα στενά της Πλάκας καθώς επίσης και τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, αλλά και την Κωνσταντινούπολη.

«Μακριά από τους Ανθρώπους» (Loin des Hommes / Far from Men – 2014) του Νταβίντ Ελχόφεν

image

Βρισκόμαστε το 1954 στην Αλγερία στην καρδιά του χειμώνα σε ένα απομονωμένο χωριό, ενώ ξεκινά ο αντιαποικιακός αγώνας ενάντια στους Γάλλους. Καθώς οι αντάρτες περικυκλώνουν την περιοχή η σύγκρουση ανάμεσα στο παλιό και στο καινούριο είναι αναπόφευκτη. Ο Νταρού (Βίγκο Μόρτενσεν), είναι ο δάσκαλος του χωριού και πρέπει να συνοδεύσει τον Μοχάμεντ (Ρεντά Κατέμπ), έναν ντόπιο που κατηγορείται για φόνο, μέχρι την πόλη όπου πρόκειται να δικαστεί. Δύο άνθρωποι φαινομενικά εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους είναι αναγκασμένοι να διασχίσουν τις απέραντες πεδιάδες της ενδοχώρας.

Κυνηγημένοι από τους συγγενείς του δολοφονημένου που ζητούν εκδίκηση, αλλά και από τους Γάλλους στρατιώτες, οι δύο άνδρες επαναστατούν, έρχονται αντιμέτωποι με τη θρησκευτική μισαλλοδοξία όσο και την παράλογη βία του κατακτητή, αλλά και με τα προσωπικά τους ηθικά διλήμματα. Παράλληλα όμως οι δύσκολες συνθήκες θα φέρουν πιο κοντά τους δύο ήρωες μας, τον δάσκαλο Νταρού και τον φυγά Μοχάμεντ. Αν και αρχικά φαίνονται αταίριαστοι χαρακτήρες, ο αγώνας για επιβίωση είναι κοινός και μόνο αν συνεργαστούν με ειλικρίνεια, θα έχουν υπολογίσιμες πιθανότητες να αντέξουν μέχρι το τέλος.

Η ταινία «Μακριά από τους Ανθρώπους», είναι βασισμένη στο διήγημα του Αλμπέρ Καμύ «Η Φιλοξενία» από τη συλλογή «Η Εξορία και το Βασίλειο» (εκδόσεις Ζαχαρόπουλος). Πρόκειται για μία αξιόλογη δημιουργία, η οποία είναι προσεγμένη και πανέμορφα γυρισμένη στο μοναδικό τοπίο των ερημικών πεδιάδων της Αλγερίας από τον διευθυντή φωτογραφίας Γκιγιόμ Ντεφοντέν (Καμίλ Κλοντέλ 1915 του Μπρούνο Ντιμόν).

«Captain Fantastic» (2016) του Ματ Ρος

image

Βαθιά μέσα στο δάσος του Βορειοδυτικού Ειρηνικού, ένας πατέρας (Βίγκο Μόρτενσεν) μεγαλώνει τα έξι παιδιά του με ένα αυστηρό σωματικό και πνευματικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, θέλοντας να τους δώσει την ευκαιρία να έχουν την πιο αγνή και ουσιαστική παιδική ηλικία μακριά από την σύγχρονη κοινωνία. Όταν ο πατέρας αναγκαστεί να οδηγήσει την οικογένεια μακριά από τον παράδεισό τους και να μπουν μαζί στον κόσμο, όλες του οι απόψεις για το τι πρέπει να είναι ένας γονιός θα αλλάξουν.

Η εξαιρετική ερμηνεία του Βίγκο Μόρτενσεν, δίνει νόημα και ζωή, σε αυτό το πρωτότυπο φιλμ. Μία από τις πλέον πολυσυζητημένες πρεμιέρες του πρόσφατου Φεστιβάλ Sundance, που απέσπασε εξαιρετικές κριτικές, το «Captain Fantastic», χρησιμοποιεί την ιστορία μιας φοβερά εκκεντρικής οικογένειας για να μιλήσει τελικά για το πώς είναι να έχεις ιδανικά σε έναν κόσμο που χάνει ολοένα και πιο γρήγορα τα δικά του, τι σημαίνει να είσαι γονιός και τι αφήνεις πίσω για να μπορέσεις να μεγαλώσεις. Το φιλμ προβλήθηκε και στο Τμήμα “Ένα Κάποιο Βλέμμα” του 69ου Φεστιβάλ Καννών. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Βίγκο Μόρτενσεν, Φρανκ Λανγκέλα, Τζορτζ Μακέι, Στιβ Ζαν, Μίσι Πάιλ, Αν Ντάουντ, Νίκολας Χάμιλτον, Έριν Μοριάρτι.