Το Tvxs.gr και η εταιρεία διανομής Feelgood Entertainment, σας προσκαλούν στην αθηναϊκή πρεμιέρα της νέας δημιουργίας του Τζαφάρ Παναχί: «Ταξί στην Τεχεράνη». Μία σπουδαία δημιουργία, την οποία είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στο 56ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η οποία έχει βραβευτεί με την Χρυσή Άρκτο, στο 65ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Διεκδικήστε μία από τις δέκα (10) διπλές προσκλήσεις και δείτε πρώτοι την ταινία, την Δευτέρα 7 Μαρτίου, στον Κινηματογράφο Δαναός.

Ads

Άντρες και γυναίκες, νέοι και γέροι, φτωχοί και πλούσιοι, παλαιών αρχών και αντισυμβατικοί, πωλητές παράνομων βίντεο, αλλά και υποστηρικτές των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Όλοι τους είναι συνεπιβάτες ενός άπειρου οδηγού ταξί που ακούει στο όνομα Mr. Panahi. Η ταινία είναι χωρισμένη σε άτυπα κεφάλαια και εξερευνά τον ρόλο του βίντεο και της καταγραφής της εικόνας στην Ιρανική κοινωνία. Ο σκηνοθέτης, με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτει, σκιαγραφεί ένα αριστοτεχνικό πορτρέτο ενός πολύπλοκου κόσμου.

image

Το φιλμ γυρίστηκε στην Τεχεράνη, με κρυφές κάμερες που καταγράφουν τις διαδρομές που διασχίζει ο σκηνοθέτης οδηγώντας διάφορους ανθρώπους σε διαφορετικούς προορισμούς. Συγκινητικό και αστείο, κατατοπιστικό για την κατάσταση στο Ιράν και ευρηματικό από τη φύση του, το «Ταξί» είναι μία απολαυστική κινηματογραφική εμπειρία. Κάθε άντρας, γυναίκα και παιδί εκφράζουν τη δική τους άποψη για τον κόσμο, ενώ ο περίεργος και ευγενικός οδηγός – σκηνοθέτης, τους παίρνει μια άτυπη συνέντευξη. Η κάμερα του Παναχί, που είναι τοποθετημένη στο ταμπλό του κινούμενου κινηματογραφικού του στούντιο, αιχμαλωτίζει αυτή την εμπνευσμένη όψη της ιρανικής κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα επαναπροσδιορίζει τα όρια ανάμεσα στην κωμωδία, το δράμα και το σινεμά.

Ads

image

Το Tvxs.gr έχει εξασφαλίσει για την πρεμιέρα της ταινίας του Τζαφάρ Παναχί, δέκα (10) διπλές προσκλήσεις για τους αναγνώστες του. Για να διεκδικήσετε μία διπλή πρόσκληση, στείλτε μας e-mail στο [email protected] με το ονοματεπώνυμό σας, σημειώνοντας ως θέμα τον τίτλο της ταινίας: «Ταξί στην Τεχεράνη». Ο διαγωνισμός ολοκληρώνεται το πρωί της Δευτέρας 7 Μαρτίου και οι νικητές θα ενημερωθούν άμεσα με σχετικό e-mail. Η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Μαρτίου στις 20:30, στον Κινηματογράφο Δαναός (Λ. Κηφισίας 109 – Μετρό Πανόρμου).

image

«Είμαι κινηματογραφιστής. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο πέρα από ταινίες. Το σινεμά είναι η έκφραση μου και το νόημα της ζωής μου. Τίποτα δεν μπορεί να με εμποδίσει από το να κάνω ταινίες. Γιατί όταν απομονώνομαι τότε συνδέομαι με τον εσωτερικό μου κόσμο. Και σε αυτόν τον προσωπικό χώρο, παρ’ όλους τους περιορισμούς, η αναγκαιότητα να δημιουργήσω γίνεται ακόμα πιο επιτακτική. Το σινεμά ως τέχνη αναδεικνύεται ως η κύρια ενασχόληση μου. Γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσω να κάνω ταινίες υπό οποιεσδήποτε συνθήκες για να αποτίσω φόρο τιμής και να αισθάνομαι ζωντανός.» – Τζαφάρ Παναχί

image

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα στον Τζαφάρ Παναχί: Η ελευθερία της έκφρασης στον Κινηματογράφο
Έξι ταινίες που κέρδισαν την Χρυσή Άρκτο της Μπερλινάλε

Το «Ταξί στην Τεχεράνη» πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του, πέρσι τον Φεβρουάριο στο 65ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, όπου και απέσπασε την Χρυσή Άρκτο. Η ελληνική της πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο, στις Ειδικές Προβολές του 56ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Από την Πέμπτη 10 Μαρτίου το «Ταξί στην Τεχεράνη» του Τζαφάρ Παναχί, κυκλοφορεί στις Κινηματογραφικές Αίθουσες, της χώρας, σε διανομή της εταιρείας Feelgood Entertainment