Για έβδομη συνεχή χρονιά η Αθήνα μετατρέπεται σ’ ένα μεγάλο θερινό σινεμά, καθώς με ελεύθερη είσοδο το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει κλασσικές και αγαπημένες ταινίες αλλά και σημαντικές πρεμιέρες.

Ads

Το 7ο Athens Open Air Film Festival φιλοδοξεί και φέτος το καλοκαίρι να μας κρατήσει όμορφη παρέα έως και τον Σεπτέμβριο, μετατρέποντας πλατείες, πάρκα και υπαίθριους χώρους, σε αυτοσχέδια και φιλόξενα Θερινά Σινεμά.

Την Παρασκευή 7 Ιουλίου, προβάλλεται το cult αριστούργημα των αδερφών Κοέν, «Ο Μεγάλος Λεμπόφσκι» (The Big Lebowski – 1998), με πρωταγωνιστές τον Τζεφ Μπρίτζες και τον Τζον Γκούντμαν.

7ο Athens Open Air Film Festival

image

Ads

Το Athens Open Air Film Festival εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2011, διοργανώνοντας υπαίθριες κινηματογραφικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, με φόντο τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία της Αττικής και απρόσμενους χώρους, που αναδεικνύουν το αστικό τοπίο – πλατείες, πάρκα, πεζόδρομοι κ.α – αλλά και «ιστορικούς» θερινούς κινηματογράφους της πόλης.

Το αγαπημένο καλοκαιρινό σινεφίλ ραντεβού, επιστρέφει για 7η χρονιά, με περισσότερες από 20 προβολές. Η αρχή έγινε την Τρίτη 13 Ιουνίου, με το φιλμ «Η Παρέα των Λύκων» του Νιλ Τζόρνταν. Ενώ την Παρασκευή 7 Ιουλίου τη σκυτάλη παίρνει η διαχρονική ταινία των Τζόελ και Ίθαν Κοέν: «Ο Μεγάλος Λεμπόφσκι» (The Big Lebowski – 1998). Στην παραλία του Αγίου Κοσμά στις 21:30, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Θα ακολουθήσει beach party με dj set από τον Γιώργο Μουχταρίδη του Pepper 96,6.

Διαβάστε επίσης:
Το Athens Open Air Film Festival επιστρέφει με αφιέρωμα στον γοτθικό τρόμο

Ο Μεγάλος Λεμπόφσκι / The Big Lebowski
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Τζόελ και Ίθαν Κοέ
Πρωταγωνιστούν: Τζεφ Μπρίτζες, Τζον Γκούντμαν, Τζούλιαν Μουρ, Στιβ Μπουσέμι, Τζον Τορτούρο, Μπεν Γκαζάρα, Σαμ Έλιοτ
Μουσική: Κάρτερ Μπέργουελ
Φωτογραφία: Ρότζερ Ντίκινς
Μοντάζ: Ρόντερικ Τζέινς, Τρίσια Κουκ
Έτος Παραγωγής: 1998
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 117 λεπτά
Παρασκευή 7 Ιουλίου στις 21:30, στην παραλία του Αγίου Κοσμά, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό
Θα ακολουθήσει beach party με dj set από τον Γιώργο Μουχταρίδη του Pepper 96,6

image

Ο Λεμπόφσκι (Τζεφ Μπρίτζες), ένας άνεργος χίπης και ο φίλος του Γουόλτερ (Τζον Γκούντμαν), πρώην βετεράνος του Βιετνάμ, προσπαθούν στα διαλείμματα ενός τουρνουά μπόουλινγκ να ξεδιαλύνουν την υπόθεση μιας απαγωγής, ενός κατουρημένου χαλιού και της συνωνυμίας μ’ έναν διάσημο εκατομμυριούχο.

Ο Λεμπόφσκι, αναγκάζεται να παραδώσει τα λίτρα, ώστε ένας εκατομμυριούχος με το ίδιο όνομα, να πάρει πίσω τη γυναίκα του. Το σχέδιο δεν πετυχαίνει καθώς ο φίλος του αποφασίζει να κρατήσει τα λεφτά…

image

Τον Φεβρουάριο του 1998 – δύο μόλις χρόνια μετά το αριστουργηματικό «Fargo» – κυκλοφορούσε στις Κινηματογραφικές Αίθουσες η έβδομη μεγάλου μήκους ταινία των αδερφών Κοέν: «Ο Μεγάλος Λεμπόφσκι» (The Big Lebowski).

Οι πρώτες εντυπώσεις δεν ήταν θετικές και παρά το γεγονός ότι το φιλμ παρουσιάστηκε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Βερολίνου, ο «Μεγάλος Λεμπόφσκι» δεν απέσπασε ποτέ κάποιο αξιόλογο βραβείο.

image

Σταδιακά όμως η ταινία κατάφερε να κερδίσει την προσοχή τόσο των κριτικών, όσο και του κοινού. Το εξαιρετικό κάστ – Τζεφ Μπρίτζες, Τζον Γκούντμαν, Τζούλιαν Μουρ, Στιβ Μπουσέμι, Τζον Τορτούρο, Μπεν Γκαζάρα, Σαμ Έλιοτ – η αξέχαστη μουσική του Κάρτερ Μπέργουελ, οι κλασσικές σκηνές και επικοί διάλογοι, είχε σαν αποτέλεσμα η ταινία των Κοέν να καθιερωθεί γρήγορα ως ένα γνήσιο cult δείγμα γραφής του αμερικανικού κινηματογράφου.

image

Στην πλούσια φιλμογραφία τους, οι αδελφοί Κοέν έχουν αποδείξει ότι μπορούν με επιτυχία να μεταπηδούν σε διαφορετικά κινηματογραφικά είδη. Ο «Μεγάλος Λεμπόφσκι» αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα γραφής του ταλέντου και των ικανοτήτων τους, τόσο πίσω από την κάμερα, όσο και στη συγγραφή του σεναρίου.

image

Είναι χαρακτηριστικό ότι το φιλμ φιγουράρει με άνεση ανάμεσα στις 250 πιο δημοφιλείς ταινίες όλων των εποχών – σύμφωνα με το IMDB (Internet Movie Data Base), ενώ αξίζει να σημειώσουμε πως το 2014, η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, πρόσθεσε στο National Film Registry, την ταινία χαρακτηρίζοντας την ως: «πολιτιστικά, ιστορικά, και αισθητικά σημαντική».

Διαβάστε επίσης:
Inside Llewyn Davis: Οι αδελφοί Κοέν μας ταξιδεύουν στη φολκ μουσική
Η νέα απολαυστική σάτιρα των αδερφών Κοέν: «Χαίρε, Καίσαρ!»

Με περισσότερες από 20 προβολές, από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, το 7ο Athens Open Air Film Festival πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), σε ξεχωριστές γωνιές της πόλης, αρχαιολογικούς χώρους, άλση, πλατείες, ταράτσες, παραλίες και σε μερικά από τα ομορφότερα μουσεία και σημεία της Αθήνας.