Με μία λιτή, αλλά ζεστή και κατά διαστήματα συγκινητική, τελετή λήξης έριξε αυλαία το βράδυ της Κυριακής 26 Οκτωβρίου στον Κινηματογράφο Odeon Όπερα, το 27ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Μεγάλος νικητής του Φεστιβάλ αναδείχθηκε το «Corn Island» του Γεωργιανού σκηνοθέτη George Ovashvili (κεντρική φώτο), που απέσπασε τόσο το Βραβείο Κοινού, όσο και το Βραβείο της FIPRESCI. Τιμήθηκαν, επίσης, οι Έλληνες σκηνοθέτες: Κώστας Φέρρης και Σταύρος Τσιώλης, ενώ την παράσταση έκλεψαν οι δύο επίτιμοι καλεσμένοι της βραδιάς, ο Παλαιστίνιος σκηνοθέτης Ελία Σουλεϊμάν και ο Βρετανός σεναριογράφος Πολ Λάβερτι. Την τελετή ακολούθησε η υπέροχη νέα ταινία του Κεν Λόουτς «Jimmy’s Hall», που πραγματοποίησε την ελληνική της πρεμιέρα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.

Ads

Στις δεκατέσσερις (14) ημέρες της διάρκειας του 27ου Πανοράματος, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε 70 ταινίες από την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια κινηματογραφία. Οι ταινίες του Πανοράματος παρουσιάστηκαν φέτος στους κινηματογράφους Ααβόρα από 16 έως και 22 Οκτωβρίου και στο Άστυ από 16 έως και 29 Οκτωβρίου (από τις 27 έως και τις 29 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθούν στο Άστυ επαναληπτικές προβολές του κυρίως προγράμματος). Το Tvxs.gr ήταν χορηγός επικοινωνίας στο μακροβιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας, που φέτος συμπλήρωσε 27 χρόνια συνεχούς παρουσίας και κατέχει μία ιδιαίτερη θέση στα κινηματογραφικά τεκταινόμενα της πόλης.
image
Η βραδιά ξεκίνησε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Πανοράματος, Νίνο Φενέκ Μικελίδη, αναφερόμενος στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν προβλήματα με την οικονομική κρίση, αλλά τόνισε χαρακτηριστικά, ότι γίνονται προσπάθειες να κρατηθεί ζωντανό το Φεστιβάλ: «Είναι σαν την ταινία Jimmy’s Hall, όπου υπάρχει μία αίθουσα για τους άνεργους νέους να πηγαίνουν να μαθαίνουν, να χορεύουν. Έτσι και το Πανόραμα είναι ένας χώρος προβολής για το Ευρωπαϊκό Σινεμά».

Στην ταινία «Corn Island» του Γεωργιανού σκηνοθέτη George Ovashvili, απονεμήθηκε το Βραβείο Κοινού, που αποτελείται από πενταμελής κριτική επιτροπή του περιοδικού «Αθηνόραμα». Η ίδια ταινία κέρδισε και το Βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινηματογράφου (FIPRESCI) που φέτος αποτελούνταν από τα εξής τρία μέλη:
Ο Κροάτης, Dragan Jurak (κριτικός στο HR3Radio και στο εβδομαδιαίο περιοδικό Novosti)
Ο Ισραηλινός, Shy K. Shegev (κριτικός στο Megaron News και το Telecinema Channel1 TV) κα
Ο Έλληνας, Κωνσταντίνος Μπλάθρας (κριτικός στο μηνιαίο περιοδικό ΡΗΞΗ).

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα τελευταία τρία χρόνια, το βραβείο της FIPRESCI ονομάζεται πλέον «βραβείο στη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου», αφιερωμένο στη μνήμη και την προσφορά του κορυφαίου Έλληνα σκηνοθέτη γι’ αυτό και την βράβευση πραγματοποίησε η Φοίβη Οικονομοπούλου. Στη συνέχεια της βραδιάς τιμήθηκαν και οι Έλληνες σκηνοθέτες Κώστας Φέρρης και Σταύρος Τσιώλης. Ο τελευταίος απουσίαζε λόγω ασθενείας.
image
Τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς ήταν ο Βρετανός σεναριογράφος και στενός συνεργάτης του Κεν Λόουτς, Πολ Λάβερτι, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα και παρέλαβε το Ειδικό Βραβείο του Πανοράματος από τον πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) Πέτρο Μάρκαρη, για την προσφορά τους στον Κινηματογράφο, δηλώντας σχετικά:

«Είναι βαθιά τιμή μου να παίρνω αυτό το βραβείο σε αυτή την πόλη. Ο Κεν Λόουτς διαβάζει τα τελευταία χρόνια τις ειδήσεις από την Ελλάδα και βλέπει έναν κόσμο που αντιστέκεται σ’ ένα σύστημα που επιβλήθηκε απ’ έξω και τους νέους που αντιδρούν. Είναι μεγάλη μου τιμή που παίρνω αυτό το βραβείο σε αυτή τη χώρα και αυτή την πόλη», είπε χαρακτηριστικά ο Πολ Λάβερτι και συμπλήρωσε:

«Έκανα σήμερα μια βόλτα στην Ακρόπολη και δεν μπορούσα παρά να σκεφτώ τον Ευριπίδη. Είχε συναίσθηση των ευάλωτων. Αναρωτιόμουν τι έργα θα έγραφε σήμερα ο Ευριπίδης. Χθες συναντήθηκα με τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών. Γενναίες γυναίκες που έμειναν χωρίς δουλειά. Αναρωτιέμαι τι θα έλεγε ο Ευριπίδης σήμερα. Αισθάνομαι ευγνώμων για τον Ευριπίδη και την έμπνευση που υπήρξε για εμένα.»
image
Τιμητικό Βραβείο παρέλαβε και ο Παλαιστίνιος σκηνοθέτης Ελία Σουλεϊμάν, ο οποίος αποκάλυψε ότι αν και βρίσκεται λίγο καιρό στη χώρα μας, σκοπεύει να έρθει να ζήσει σύντομα με τη σύζυγό του στην Ελλάδα: «Από την πρώτη στιγμή που ήρθα στην Ελλάδα ένιωσα σαν στο σπίτι μου και θέλω να σας ευχαριστήσω γι’ αυτό. Είναι σπουδαίο που υπάρχει αυτή η έννοια της συνεργασίας σε αυτή τη χώρα» τόνισε. Το Βραβείο απένειμε η υφυπουργός Πολιτισμού, Άντζελα Γκερέκου, η οποία δήλωσε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα συνεχίσει να στηρίζει το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Ads

Την Τελετή Λήξης ακολούθησε η προβολή της νέας ταινίας του Κεν Λόουτς (Ken Loach) «Jimmy’s Hall» σε σενάριο του Πολ Λάβερτι (Paul Laverty). Το φιλμ παρουσιάστηκε σε πανελληνία πρεμιέρα στο Φεστιβάλ και η προβολή πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρία διανομής Feelgood Entertainment. Η ταινία «Jimmy’s Hall» θα κυκλοφορήσει επισήμως στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 4 Δεκεμβρίου και αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Λάβερτι προλογίζοντας την ταινία έκανε ειδική μνεία στην Feelgood για την στήριξη που παρέχουν στο έργο το δικό του και του Κεν Λόουτς όλα αυτά τα χρόνια, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
image
Ιρλανδία, 1921. Ο Jimmy Gralton χτίζει έναν χώρο, όπου οι νέοι μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα, να συζητήσουν, να ονειρευτούν και πάνω από όλα να χορέψουν. Η εκκλησία όμως και ορισμένοι πολιτικοί έχουν αντιρρήσεις και ο Jimmy αναγκάζεται να φύγει από τη χώρα. Η αίθουσα χορού κλείνει και εγκαταλείπεται. Δέκα χρόνια μετά, ο Jimmy επιστρέφει από την Αμερική, αποφασισμένος να φροντίσει τη μητέρα του και να κάνει μια ήσυχη ζωή. Η αίθουσα χορού είναι πια ένα ερείπιο και η κοινότητα πείθει τον Jimmy να την ανακαινίσει. Για δεύτερη φορά, ο Jimmy θεωρείται επικίνδυνος και μπορεί να χάσει τα πάντα…

Tο «Jimmy’s Hall» είναι μια ταινία στην οποία η μυθοπλασία πηγαίνει χέρι-χέρι με την πραγματικότητα. Μία πραγματική ιστορία εποχής, που μεταφέρεται με διαχρονική αξία στην μεγάλη οθόνη από τους Κεν Λόουτς και Πολ Λάβερτι, στην ενδέκατη – και ελπίζουμε όχι τελευταία – συνεργασίας τους. Ενά υπέροχο και διαχρονικό έργο που μας δείχνει πως τελικά ο αγώνας του ανθρώπου για αξιοπρέπεια και ελεύθερη βούληση ήταν και θα είναι για πάντα κοινός, αλλά και παγκόσμιος, πέρα από φυλές, έθνη και θρησκείες… Τώρα κατανοώ καλύτερα και τα λόγια του Πολ Λάβερτι στη συνέντευξη που μας παραχώρησε για το Tvxs.gr:

«Μέσα από τον Τζίμι Γκράλτον, παρακολουθούμε παράλληλα και πως άλλαξε γενικότερα η Ιρλανδία τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Είναι πραγματικά ένας υπέροχος χαρακτήρας. Ελεύθερο πνεύμα, γεμάτος από ενέργεια που πολέμησε με συνέπεια στα πιστεύω του, για μία ελεύθερη κοινωνία όπου ο καθένας θα έχει το δικαίωμα να εκφράζει την άποψη του χωρίς να διώκεται. Νομίζω ότι αυτή είναι μία πολύ σημαντική και διαχρονική αξία… Και βέβαια με ενδιαφέρει ιδιαίτερα να δω τις αντιδράσεις του Ελληνικού κοινού απέναντι στην ταινία. Μία Ελλάδα που πιέζεται από παντού και όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο.»

Διαβάστε επίσης:
Συνέντευξη με τον Πολ Λάβερτι (Paul Laverty)
Jimmy’s Hall του Κεν Λόουτς: Η Ταινία Λήξης του 27ου Πανοράματος

Το 27ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, μπορεί να πραγματοποίησε την επίσημη τελετή λήξης του, αλλά όπως προαναφέραμε, από τη Δευτέρα 27 έως και την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθούν στο Άστυ επαναληπτικές προβολές του κυρίως προγράμματος. Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Επαναληπτικές Προβολές
Δευτέρα 27 Οκτωβρίου
ΑΣΤΥ
6.15 ΚΙΕΡΙΟΝ, 92’ του Δήμου Θέου (Οι αντικομφορμιστές του ελληνικού σινεμά)
ΑΣΤΥ
8.00 ΤΟ ΓΥΑΛΙΝΟ ΚΛΟΥΒΙ / Tras el cristal, 110’ του Agustí Villaronga (8 έλληνες σκηνοθέτες προτείνουν)
ΑΣΤΥ
10.15 Η ΜΕΓΑΛΗ ΧΙΜΑΙΡΑ / La grande illusion, 114’ του Jean Renoir  (A’ Παγκόσμιος Πολέμος)
image
Τρίτη 28 Οκτωβρίου
ΑΣΤΥ
6.00 ΓIO – ΓIO / YO-YO, 92’ του Pierre Etaix (Αφιέρωμα στον Πιέρ Ετέξ)
ΑΣΤΥ
8.00 HEUREUX ANNIVERSAIRE / Happy Anniversary, 15’ του Pierre Etaix (Αφιέρωμα στον Πιέρ Ετέξ)
+ ΕΓΩ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ / Le soupirant, 83’ του Pierre Etaix (Αφιέρωμα στον Πιέρ Ετέξ)
ΑΣΤΥ
10.00 Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ / La grande guerra, 137’ του Mario Monicelli
(Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος)

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου
ΑΣΤΥ
6.00 ΣΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ / Westfront 1918, (διάρκειας 97’) του Georg Wilhelm Pabst
ΑΣΤΥ
8.30 ΟΣΟ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ  / Tant qu’on a la santé, 77’ του Pierre Etaix (Αφιέρωμα στον Πιέρ Ετέξ)
ΑΣΤΥ
10.15 ΣΤΑΥΡΟΙ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ / Paths of Glory, 88’ του Stanley Kubrick (Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος)

Το 27ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων. Το Tvxs.gr είναι χορηγός επικοινωνίας στο Φεστιβάλ, το οποίο διεξήχθει φέτος από την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου, μέχρι και την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, στους Κινηματογράφους Ααβόρα και Άστυ (επαναληπτικές προβολές θα πραγματοποιούνται στο Άστυ έως και τις 29/10). Εισιτήρια: Γενική Είσοδος: 5 ευρώ – Διαρκείας 10 προβολών: 30 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ: https://www.panoramafest.org/