Η νέα δημιουργία του Γούντι Άλεν, «Café Society», με πρωταγωνιστές την Κρίστεν Στιούαρτ και τον Τζέσι Αϊζενμπεργκ, είναι η επίσημη ταινία έναρξης του 69ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, που θα σηκώσει αυλαία την Τετάρτη 11 Μαίου. Έτσι ο Αμερικανός σκηνοθέτης, γίνεται ο πρώτος στην ιστορία της διοργάνωσης που βλέπει μία ταινία του να ανοίγει τις Κάννες, για τρίτη φορά.

Ads

«Café Society» (Η.Π.Α. – 2016)

image

Η ταινία σηματοδοτεί την επιστροφή του Γούντι Άλεν στη Νέα Υόρκη και το σενάριο αφορά μια εβραϊκή οικογένεια, η οποία ζει εκεί. Ένα μέλος της ταξιδεύει στο Λος Άντζελες για να γίνει κινηματογραφικός ατζέντης, οπότε η ιστορία πηγαινοέρχεται από το Μπρονξ του 1935 στο Χόλιγουντ του 1935 – 1940. Μία ιστορία αγάπης που εξελίσσεται σταδιακά μέσα από το χαρακτηριστικό στιλ του χαρισματικού Αμερικανού δημιουργού.

Ads

image

Στο «Café Society» πρωταγωνιστεί η Κρίστεν Στιούαρτ, η οποία επιστρέφει για τρίτη φορά στην Κρουαζέτ. Είχαν προηγηθεί τα αξιόλογα φιλμ, «Στον Δρόμο» (On the Road – 2012) του Βάλτερ Σάλες και «Τα Σύννεφα του Σιλς Μαρία» (Clouds of Sils Maria – 2014) του Ολιβιέ Ασαγιάς. Η ταινία απέσπασε το Σεζάρ Καλύτερου Β’ Γυναικείου Ρόλου για την Κρίστεν Στιούαρτ, γράφοντας ιστορία, όντας η πρώτη Αμερικανίδα ηθοποιός που αποσπά τη συγκεκριμένη βράβευση.

image

Πρωταγωνιστής είναι ο Τζέσι Αϊζενμπεργκ (Ο Σωσίας / The Double – 2013), με τον οποίο ο Γούντι Αλεν συνεργάζεται και πάλι μετά την ταινία «Στη Ρώμη με Αγάπη» (Midnight in Paris) του 2011. Το καστ συμπληρώνουν οι ηθοποιοί: ο Στιβ Καρέλ (Το Μεγάλο Σορτάρισμα / The Big Short – 2015), η Πάρκερ Πόουζι, η Μπλέικ Λάιβλι (Το Μυστικό της Ανταλάιν / The Age of Adaline – 2015), ο Κόρεϊ Στολ, ο Πολ Σνάιντερ και η Τζούντι Ντέιβις, η οποία επίσης πρωταγωνιστούσε στο φιλμ «Στη Ρώμη με Αγάπη» (Midnight in Paris – 2012), υποδυόμενη τη γυναίκα του Γούντι Αλεν. Αυτή είναι η τέταρτη συνεργασία της υποψήφιας για δύο Όσκαρ ηθοποιού, με τον Γούντι. Είχε προηγηθεί το 1990 το φιλμ «Alice» και το 1992, η ταινία «Husbands and Wives».

Γούντι Άλεν

image

Γεννημένος την 1η Δεκεμβρίου του 1935 στο Μπρούκλιν, της Νέας Υόρκης, ο Γούντι Άλεν, είναι ένας ακούραστος σκηνοθέτης που κάθε χρόνο, πιστός στο ραντεβού του με το κοινό, μας παρουσιάζει και από μία νέα δημιουργία του. Μία πραγματικά αξιοζήλευτη φιλμογραφία, έχοντας συνεργαστεί με τους κορυφαίους ηθοποιούς της εποχής του, ο Αμερικανός σκηνοθέτης κατέχει μία ιδιαίτερη θέση στην σύγχρονη κινηματογραφική ιστορία. Αφήνοντας στην άκρη τα γεγονότα που ταλανίζουν την προσωπική του ζωή, στο σημερινό μας αφιέρωμα επικεντρωνόμαστε στο έργο του και στη συμβολή του στον χώρο της έβδομης τέχνης.

image

Από το «Manhattan» του 1979, μέχρι το «Irrational Man» του 2015, το «Café Society» (Η.Π.Α. – 2016), σηματοδοτεί τη δέκατη τέταρτη ταινία του Γούντι Άλεν, η οποία παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Καννών – όλες προβλήθηκαν εκτός συναγωνισμού. Παράλληλα ο Αμερικανός δημιουργός γράφει κινηματογραφική ιστορία στη διοργάνωση, όντας ο πρώτος σκηνοθέτης που μία ταινία του ανοίγει για τρίτη φορά το κορυφαίο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ. Είχαν προηγηθεί το 2002 το «Hollywood Ending» και το 2011 το «Midnight in Paris».

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα – Ο ευρηματικός και ακούραστος Γούντι Άλεν

69ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών

image

Το 69ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, θα διεξαχθεί από την Τετάρτη 11 Μαΐου, έως και την Κυριακή 22 Μαΐου. Η υπέροχη αφίσα της φετινής διοργάνωσης, είναι εμπνευσμένη από την αριστουργηματική «Περιφρόνηση» του κορυφαίου Γάλλου σκηνοθέτη, Ζαν-Λυκ Γκοντάρ. Η αφίσα του 69ου φεστιβάλ σχεδιάστηκε από τον Ανρί Ζιζιονί και τον γραφίστα του Ζυλ Φραπιέ. Η οπτική ταυτότητα της αφίσας είναι του Φιλίπ Σαβουάρ και της Filifox.

Πρόεδρος της φετινής Κριτικής Επιτροπής είναι ο Αυστραλός σκηνοθέτης των ταινιών «Mad Max» Τζορτζ Μίλερ. Ο Μίλερ – του οποίου η ταινία «Mad Max: Ο δρόμος της Οργής» είχε σηκώσει πέρσι την αυλαία στις Κάννες – θα απονείμει τον Χρυσό Φοίνικα, καθώς και τα υπόλοιπα βραβεία της 69ης διοργάνωσης.

Διαβάστε επίσης:
Το Φεστιβάλ Καννών τιμά την «Περιφρόνηση» του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ