Το βραβείο κοινού Fischer του τμήματος Top Docs του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης απέσπασε η ταινία «Μυστικός Πράκτορας» (The Mole Agent) της Μάιτε Αλμπέρντι, η οποία είναι ανάμεσα στις πέντε ταινίες τεκμηρίωσης που θα διεκδικήσουν το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στις 25 Απριλίου.

Ads

Πρόκειται για μία συγκινητική και απροσδόκητη ιστορία με ήρωα έναν 83χρονο «μυστικό πράκτορα», συμπαραγωγής Χιλής – Η.Π.Α. – Γερμανίας – Ολλανδίας – Ισπανίας  2020.
image
Μια γυναίκα ανησυχεί για τις συνθήκες που επικρατούν στο γηροκομείο όπου διαμένει η μητέρα της και ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Ρομούλο, που έχει αναλάβει την υπόθεση, προσλαμβάνει τον ογδοντατριάχρονο Σέρχιο, αναθέτοντάς του να διεισδύσει στο γηροκομείο ως τρόφιμος και να συλλέξει πληροφορίες προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχουν περιστατικά κακομεταχείρισης. Ο Σέρχιο θα βρεθεί σύντομα διχασμένος ανάμεσα στην αποστολή του και στην ολοένα πιο έντονη συναισθηματική εμπλοκή του με τους υπόλοιπους τρόφιμους.
Ένας στιλάτος συνδυασμός ντοκιμαντέρ παρατήρησης και κατασκοπικής ταινίας, με υποδειγματική κινηματογράφηση και απολαυστικούς χαρακτήρες.

Η ταινία προβλήθηκε ανάμεσα στα συνολικά 50 ντοκιμαντέρ από ολόκληρο τον κόσμο τα οποία φιλοξενήθηκαν στην ψηφιακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης από την Πέμπτη 4 έως την Κυριακή 14 Μαρτίου που ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του διαδικτυακού 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

image

Ads

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των διοργανωτών, πληρότητα 88% πληρότητα σημειώθηκε στις online προβολές του φεστιβάλ και 20.150 εισιτήρια, το οποίο, να υπενθυμίσουμε, δίνει το επόμενο ραντεβού του με το κοινό από τις 24 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου στο καλοκαιρινό υβριδικό 23ο ΦΝΘ που θα πραγματοποιηθεί online αλλά και σε φυσικούς χώρους, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Εκτός από το βραβείο κοινού που δόθηκε στην πρώτη του φάση τον Μάρτιο, τα υπόλοιπα βραβεία θα δοθούν το καλοκαίρι όπου θα προβληθούν τα τρία διαγωνιστικά τμήματα, αλλά και τα ελληνικά ντοκιμαντέρ. Επίσης, η Αγορά του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από 25 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου 2021 και προγραμματίζονται δράσεις της και σε εξωτερικούς χώρους.

Το τρέιλερ του υποψήφιου για Όσκαρ «The Mole Agent» της Μάιτε Αλμπέρντι :