Ένα από τα πιο σημαντικά διεθνή κινηματογραφικά Φεστιβάλ της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης διεξάγεται αυτές τις ημέρες. Ο λόγος για το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, που φέτος γιορτάζει, συμπληρώνοντας μισό αιώνα ζωής. Το Φεστιβάλ ξεκίνησε την Παρασκευή 3 Ιουλίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 11 Ιουλίου. Πριν λίγο ανακοινώθηκαν τα Βραβεία του Τμήματος “Works in Progress” με το «Park» της Σοφίας Εξάρχου να ξεχωρίζει ως το πιο υποσχόμενο πρότζεκτ.

Ads

Το «Park» – σε παραγωγή της Αμάντας Λιβανού – παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2012 στο Crossroads του 53ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και απέσπασε το βραβείο του γαλλικού CNC (7.000 ευρώ για ανάπτυξη σεναρίου). Αποτελεί την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Σοφίας Εξάρχου, γνωστή από τις πολυταξιδεμένες μικρούς μήκους δημιουργίες της, όπως το «Mecesina» του 2009 και η «Απόσταση» του 2006.

image

Η ταινία διαδραματίζεται δέκα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Το Ολυμπιακό Χωριό βρίσκεται σε παρακμή. Ανάμεσα στις εγκαταλελειμμένες αθλητικές εγκαταστάσεις και τα νεόχτιστα τουριστικά θέρετρα, ο 17χρονος Δημήτρης και η παρέα του ταξιδεύουν στο “ένδοξο” παρελθόν μέσα από το παρακμιακό παρόν, δημιουργώντας το πορτραίτο μιας κοινωνίας απροετοίμαστης για τη βίαιη πτώση. Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι της Σοφίας Εξάρχου. Παραγωγή: Αμάντα Λιβανού, Guanaco Ελλάδα.

Ads

image

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, πενήντα επτά (57) φιλμ παρουσιάστηκαν στο φετινό Τμήμα του “Works in Progress” του 50ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι. Από αυτές επιλέχθηκαν οι δεκαπέντε (15). Το «Park» απέσπασε το πρώτο βραβείο, το οποίο μεταφράζεται σε 10.000 ευρώ στον τομέα των υπηρεσιών από τον χορηγό του Φεστιβάλ, Barrandov Studios.

Η τριμελής κριτική επιτροπή, απαρτίζεται από τους:

  • Paz Lázaro, Berlin International Film Festival (Γερμανία)
  • Titus Kreyenberg, unafilm (Γερμανία)
  • Jan Naszewski, New Europe Film Sales (Πολωνία)

image

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα στο 50ό Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι: Οι ελληνικές συμμετοχές

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι το φετινό τρέιλερ του Φεστιβάλ, το σκηνοθέτησε ο Martin Krejci και πρωταγωνιστεί ο Μελ Γκίμπσον:

 
Το 50ό Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, διεξάγεται από την Παρασκευή 3 έως και την Κυριακή 11 Ιουλίου.