Δύο ταινίες με διαμετρικά αντίθετα θέματα κέρδισαν τα δύο πρώτα βραβεία στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών. Η Γαλλίδα Ζυστίν Τριέ κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα των Καννών, για την «Ανατομία μιας πτώσης» (Anatomy of a Fall).
 
Ο Βρετανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Τζόναθαν Γκλέιζερ κέρδισε το Μέγα Βραβείο (δεύτερη καλύτερη ταινία) του 76ου Φεστιβάλ, για την ταινία του «The Zone of Interest».
 
 Η«Ανατομία μιας πτώσης» διηγείται μια καλλιτεχνική αντιπαλότητα μέσα σε ένα ζευγάρι: ο Σάμουελ έχει μεγάλα σχέδια αλλά δεν μπορεί να τα υλοποιήσει, ενώ η Σάντρα έχει ήδη γράψει αρκετά επιτυχημένα μυθιστορήματα. Το πτώμα του απογοητευμένου συζύγου βρίσκεται με σπασμένο κρανίο στο οικογενειακό σαλέ και ξεκινά η έρευνα, την οποία ακολουθεί μια δίκη, για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για τυχαία πτώση, αυτοκτονία ή έγκλημα.
 
Η 44χρονη Γαλλίδα σκηνοθέτης της ταινίας Ζυστίν Τριέ έγινε η τρίτη γυναίκα που βραβεύεται στην ιστορία του Φεστιβάλ και παρέλαβε το βραβείο από την Τζέιν Φόντα.
 
Η «Ζώνη Ενδιαφέροντος» (The Zone of Interest» παρουσιάζει την “πραγματική” καθημερινή ζωή της οικογένειας του διοικητή (και σχεδιαστή) του στρατοπέδου εξόντωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου, του υψηλόβαθμου αξιωματικού των SS Ρούντολφ Χες, με τη σύζυγό του Χέντβιγκ, τα παιδιά τους και τους υπηρέτες σε ένα όμορφο μοντέρνο σπίτι με μεγάλο κήπο – που χωρίζεται μόνο με έναν τοίχο από τη βιομηχανία του θανάτου, τους θαλάμους αερίων και τα κρεματόρια, τα οποία εξέπεμπαν ήχους, φώτα, καπνό και στάχτη.

Ads

Γυρισμένη με δώδεκα σταθερές κάμερες που είναι εγκατεστημένες στα σκηνικά και ενεργοποιούνται εξ αποστάσεως για να παρακολουθούν τις κινήσεις των ηθοποιών και των πρωταγωνιστών, ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί τα μέσα της ριάλιτι τηλεόρασης και της βιντεοεπιτήρησης για να φτιάξει μια συγκλονιστική ταινία.

 Η Τουρκάλα Μερβέ Ντιζντάρ απέσπασε το βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Ξερά Χόρτα» του Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν. «Θα ήθελα να αφιερώσω αυτό το βραβείο σε όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται για να ξεπερνούν τις δυσκολίες της ύπαρξης σε αυτόν τον κόσμο και να κρατούν την ελπίδα», δήλωσε η ηθοποιός. Υποδύεται μια γυναίκα που ερωτεύεται έναν δάσκαλο σε μια απομακρυσμένη επαρχία της Τουρκίας.
 
Ο Ιάπωνας , Κότζι Γιακούσο απέσπασε το βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Perfect days» του Βιμ Βέντερς. Υποδύεται τον Χιραγιάμα, έναν υπάλληλο στις δημόσιες τουαλέτες του Τόκιο, έναν σιωπηλό και μοναχικό άνθρωπο, ο οποίος σιγά σιγά ανοίγεται στους άλλους.
 
Οι νικητές του 76ου Φεστιβάλ Κανών
 
Χρυσός Φοίνικας: «Anatomy of a Fall» της Ζιστίν Τριέ
Μέγα Βραβείο: Τζόναθαν Γκλέιζερ για το «The Zone of Interest»
Σκηνοθεσία: Τραν Αν Χουνγκ για το «The Pot-au-Feu»
Ανδρική Ερμηνεία: Κότζι Γιακούσο για το «Perfect Days» του Βιμ Βέντερς
Γυναικεία Ερμηνεία: Μερβέ Ντίζνταρ για το «About Dry Grasses» του Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν Βραβείο Επιτροπής: «Fallen Leaves» του Άκι Καουρισμάκι
Σενάριο: «Monster» του Χιροκάζου Κόρε-έντα
Χρυσή Κάμερα: «Inside the Yellow Cocoon Shell» του Τιεν Αν Φαμ
Χρυσός Φοίνικας ταινίας μικρού μήκους: «27» της Φλόρα Άννα Μπάντα
Ειδική Μνεία ταινίας μικρού μήκους: «FÁR» της Γκούνουρ Μαρτινσντότιρ Σλούτερ