Όχι ένα, ούτε δύο, αλλά με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές του, φεύγει από τη Βενετία το «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά! Μεγάλος νικητής του 70ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας ήταν ο Ιταλός Τζιανφράνκο Ρόσι, καθώς η ταινία του «Sacro GRA» απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα, του Φεστιβάλ. Του Γιώργου Ρούσσου

Τα καλά νέα, είχαν αρχίσει να μας έρχονται από εχθές Παρασκευή (06 Σεπτεμβρίου), όταν και ανακοινώθηκε ότι η δεύτερη μεγάλου μήκους του Αλέξανδρου Αβρανά (φώτο) κέρδισε δύο βραβεία. Πριν δηλαδή την ανακοίνωση των επίσημων βραβείων που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, στην τελετή λήξης του φεστιβάλ.

image
 
Πιο συγκεκριμένα, το «Miss Violence» απέσπασε το βραβείο Arca CinemaGiovani Καλύτερης Ταινίας, ένα βραβείο που απονέμεται φέτος για δωδέκατη χρονιά από μια επιτροπή 70 νέων μεταξύ 18 και 26 ετών, από την Ιταλία την Γαλλία και την Τυνησία.
 
Το δεύτερο βραβείο ήταν το Fedeora για την Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία του Φεστιβάλ. Ένα βραβείο που απονέμεται από την Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου της Ευρώπης και της Μεσογείου, ιδρύθηκε τον Μάιο του 2010 στις Κάννες και περιλαμβάνει στα μέλη της κριτικούς κινηματογράφου από ευρωπαϊκές και μεσογειακές χώρες.

image
 
Αυτό όμως ήταν όπως φαίνεται μόνο η αρχή, καθώς το Σάββατο το βράδυ στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ, ανακοινώθηκε και επίσημα ότι το «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά, κέρδισε τόσο το βραβείο σκηνοθεσίας, όσο και το βραβείο ανδρικής ερμηνείας, για τον πρωταγωνιστή του Θέμη Πάνου (φώτο)!

image
 
Το φιλμ “Miss Violence”, αποτελούσε την ελληνική συμμετοχή στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του 70ού Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας. Αυτή είναι η δεύτερη ταινία του Αλέξανδρου Αβρανά, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι η πρώτη του δημιουργία, με τίτλο Without (2008) είχε προβληθεί στο 49ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, αποσπώντας μάλιστα επτά βραβεία.
 
Η υπόθεση της ταινίας περιστρέφεται γύρω από ένα 11χρονο κορίτσι, την Αγγελική, η οποία πηδά από το μπαλκόνι την ημέρα των γενεθλίων της. Η αστυνομία προσπαθεί να ανακαλύψει τα αίτια της αυτοκτονίας, ενώ η οικογένειά της επιμένει ότι επρόκειτο για ατύχημα.

image
 
Η οικογένειά της προσπαθεί να «ξεχάσει» το συμβάν και να συνεχίσει τη ζωή της. Ενώ οι αρμόδιοι των κοινωνικών υπηρεσιών θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις. Όταν ο μικρός αδελφός της Αγγελικής αποκαλύπτει κατά λάθος ορισμένα στοιχεία, η οικογένεια θα έρθει αντιμέτωπη με τα μυστικά της.


 
Το σενάριο της ταινίας έχουν γράψει οι Αλέξανδρος Αβρανάς και Κώστας Περούλης. Την παραγωγή έχουν αναλάβει οι εταιρίες Faliro House Productions και Plays2place Productions.
 
Βέβαια, μεγάλος νικητής του 70ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας είναι ο Ιταλός Τζιανφράνκο Ρόσι (φώτο), καθώς η ταινία του «Sacro GRA» απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα, του Φεστιβάλ.

image
 
Το «Sacro GRA», είναι ουσιαστικά ένα ντοκιμαντέρ για την καθημερινότητα κατά μήκος του μεγαλύτερου αυτοκινητόδρομου της Ιταλίας.


 
Αναλυτικά, τα Βραβεία του 70ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, όπου πρόεδρος της κριτικής επιτροπής ήταν ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, απέσπασαν οι εξής ταινίες:
 
  • Βραβείο Επιτροπής: «The Police Officer’s Wife» του Φίλιπ Γκρένινγκ
  • Βραβείο Σεναρίου: «Philomena» του Στίβεν Φρίαρς (σενάριο: Στιβ Κούγκαν)
  • Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας: Ελενα Κότα για το «Via Castellana Bandiera» της Εμα Ντάντε
  • Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας: Θέμης Πάνου για το «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά
  • Βραβείο Σκηνοθεσίας: Αλέξανδρος Αβρανάς για το «Miss Violence»
  • Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής: «Stray Dogs» του Τσάι Μινγκ Λιανγκ
  • Χρυσός Λέοντας: «Sacro GRA» του Τζιανφράνκο Ρόσι

image