Το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το Εργαστήριο Μελέτης των Ελληνογερμανικών Σχέσεων και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία» του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συνεχίζουν για δεύτερη χρονιά τη σειρά κινηματογραφικών προβολών και εισηγήσεων με θέμα «Βλέμμα στο Φασισμό». Η τέταρτη προβολή του σχετικού Αφιερώματος, αφορά μία από τις καλύτερες ταινίες της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Ο λόγος βέβαια για την αριστουργηματική «Λευκή Κορδέλα» (The White Ribbon – 2009) του σπουδαίου Μίκαελ Χάνεκε. Η ταινία θα παρουσιαστεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Του Γιώργου Ρούσσου.

Ads

 

Ο Κύκλος προβολών: Βλέμμα στο Φασισμό IΙ, γίνεται με σκοπό οι συγκεκριμένες προβολές, με τις αντίστοιχες εισηγήσεις και τη συζήτηση που ακολουθεί, να συμβάλουν στην κατανόηση του φασιστικού φαινομένου, και ιδιαίτερα της πιο ακραίας και φρικτής εκδοχής του, του ναζισμού, με την πεποίθηση ότι η κατανόηση του φαινομένου αποτελεί και τη συνθήκη για την αντιμετώπισή του.

 

Εκτός από την παρουσίαση διαφορετικών πτυχών του φασισμού, όπως αποτυπώνονται σε ταινίες πολλών ειδών και εποχών, σημαίνουσα θέση έχει η ανάδειξη της προνομιακής δυνατότητας του κινηματογράφου να θεματοποιήσει τον φασισμό και τον ναζισμό. Οι σχετικές εισηγήσεις και οι συζητήσεις με το κοινό φιλοδοξούν να αποτελέσουν ερεθίσματα προς διερεύνηση των όρων με τους οποίους οι αισθητικές μορφές αποκτούν πολιτική νοηματοδότηση.

Ads

image

Πέρα από τις επιταγές της στρατευμένης τέχνης και ενεργώντας πάντα αντίρροπα στην αισθητικοποίηση της πολιτικής που επιδίωκε ο ναζισμός, η κάθε μία ταινία ξεχωριστά προσκαλεί σε σκέψη και παρέμβαση στο πεδίο έντασης μεταξύ αισθητικού αποτελέσματος του κινηματογράφου και κοινωνικής συνείδησης του θεατή στην κατεύθυνση μιας αντιφασιστικής τέχνης.

 

Στο πλαίσιο του Κύκλου προβολών: Βλέμμα στο Φασισμό IΙ, που εγκαινιάστηκε τον Μάιο και θα ολοκληρωθεί στα τέλη του Ιουνίου, παρουσιάζονται χαρακτηριστικές δημιουργίες. Συγκεκριμένα, αυτή την Τετάρτη 11 Ιουνίου στις 20:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, θα προβληθεί η ταινία του Μίκαελ Χάνεκε, «Λευκή Κορδέλα» (The White Ribbon) του 2009. Εισηγείται η Βίκυ Ιακώβου, λέκτορας Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

 

Η Λευκή Κορδέλα (The White Ribbon)

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Μίκαελ Χάνεκε (Michael Haneke)

Παραγωγή: Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία – 2009

Διάρκεια: 144 Λεπτά

image

Γερμανία, λίγο πριν τον Α ́ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μία σειρά ανεξήγητων γεγονότων διαταράσσουν την καθημερινότητα της παρακμασμένης κοινωνικής ζωής ενός προτεσταντικού χωριού. Μία καθημερινότητα αυστηρών ιεραρχιών, αυταρχικής πειθαρχίας, άκαμπτων ταξικών και έμφυλων διαχωρισμών. Τα παιδιά, οι οικογένειές τους, ο πάστορας, ο δάσκαλος, ο γιατρός βρίσκονται όλοι στο επίκεντρο. Όμως, ανεξήγητα περιστατικά συμβαίνουν, κάτι σαν μια απροσδιόριστη τιμωρία, αναστατώνοντας τη ροή της καθημερινότητας. Ποιος βρίσκεται πίσω από όλα αυτά; Η ταινία αντιπροσωπεύει έναν ευφυή, σύνθετο στοχασμό πάνω στη γέννηση της βίας και την παρακμιακή πορεία της κοινωνίας, στις παρυφές του πολέμου που άλλαξε τον γεωγραφικό και ανθρώπινο χάρτη.

image

Με την κινηματογραφική σύνθεση εικόνων ολοκληρωτισμού, βίας, μίσους και διαφθοράς, με την αλληγορική αφήγηση περί του αβγού του φιδιού, αλλά και με φωτεινή μονοχρωμία και υποβλητικά πλάνα, ο Χάνεκε μοιάζει να επιδιώκει να δέσει τη «Λευκή Κορδέλα» του στον θεατή, καλώντας τον παράλληλα να ανακαλύψει τη δύναμη όσων πιθανώς ελλοχεύουν, καθώς και εκείνων που διαμόρφωσαν τον μετέπειτα ναζιστικό χαρακτήρα τους. Έξοχο το καστ, όπου πρωταγωνιστούν οι: Ούλριχ Τουκούρ, Μπούργκαρτ Κλάουσνερ, Σούζαν Λόθαρ, Κρίστιαν Φρίντελ. Ένα αυθεντικό αριστούργημα και μία από τις καλύτερες ταινίες που προβλήθηκαν στη μεγάλη οθόνη, την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα…

 

“Η Λευκή Κορδέλα” (The White Ribbon – 2009) του Μίκαελ Χάνεκε, με την υπέροχη ασπρόμαυρη φωτογραφία, προβλήθηκε στο 62 Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, όπου και τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα, το βραβείο FIPRESCI και το Οικουμενικό Βραβείο του Φεστιβάλ, όπου και χαρακτηρίστηκε δικαίως, ως μία από τις σημαντικότερες ταινίες των τελευταίων ετών.

Οι προβολές του Αφιερώματος με θέμα «Βλέμμα στο Φασισμό», θα γίνονται τις Τετάρτες στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, Μετρό Κεραμεικός). Ακολουθούν ή προηγούνται οι εισηγήσεις και ακολουθεί συζήτηση. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.