Το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, ολοκληρώνεται την Κυριακή 22 Μαρτίου, αλλά ως είθισται μία ημέρα πριν πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή λήξης της διοργάνωσης. Μεγάλος νικητής αναδείχθηκε ο Ορλάντο φον Άινζιντελ, με το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ του “Βιρούνγκα” και ο Νίκος Ασλανίδης με την “Παράδοξη Πατρίδα”, που απέσπασαν τα Βραβεία Κοινού. Ενώ με το Βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας τιμήθηκε το συγκινητικό ντοκιμαντέρ των Οσάμα Μοχάμεντ και Ουϊάμ Σιμάβ Μπεντιρξάν: “Ασήμι στο νερό, αυτοπορτρέτο της Συρίας”.

Ads

Το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, σήκωσε αυλαία την Παρασκευή 13 Μαρτίου και ολοκληρώνεται και τυπικά την Κυριακή 22 Μαρτίου. Και φέτος είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στις Κινηματογραφικές Αίθουσες – Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη – σπουδαίες δημιουργίες τόσο από την εγχώρια όσο και από τη διεθνή παραγωγή.

Μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλάμβανε: ταινίες τεκμηρίωσης απ’ όλο τον κόσμο, αφιερώματα στο έργο των κινηματογραφιστών Χούμπερτ Ζάουπερ από την Αυστρία και Αλεξάντρου Σόλομον από τη Ρουμανία καθώς και σε «Ανατρεπτικές Φωνές του Γερμανικού Ντοκιμαντέρ», αλλά και εξήντα τρία (63) ελληνικά ντοκιμαντέρ, τα οποία είχε την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό στην μεγάλη οθόνη.

image

Ads

Με οδηγό τις προβολές, τις παράλληλες δράσεις, τα masterclass, αλλά και τις συνεντεύξεις τύπου που διοργανώθηκαν, το Φεστιβάλ κατάφερε και φέτος να ταξιδέψει, αλλά και να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει το κοινό, γύρω από κρίσιμες θεματικές που απαιτούν την κριτική στάση και την ενεργή συμμετοχή του πολίτη.

Αναλυτικά τα Βραβεία του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, έχουν ως εξής:

Βραβεία Κοινού FISCHER 2015
Βραβείο Κοινού που αφορά σε ταινίες άνω των 45’ απονέμεται:

Για ελληνική παραγωγή στην ταινία “Παράδοξη Πατρίδα” σε σκηνοθεσία του Νίκου Ασλανίδη (Ελλάδα)

Για ξένη παραγωγή («Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ») στην ταινία “Βιρούνγκα” σε σκηνοθεσία του Ορλάντο φον Άινζιντελ (Μεγ. Βρετανία)

Πρόκειται για ένα από τα πέντε υποψήφια για Όσκαρ ντοκιμαντέρ τα οποία επέλεξε η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου στην 87η τελετή απονομής των βραβείων για το χρυσό αγαλματίδιο στην κατηγορία του Καλύτερου Ντοκιμαντέρ. Το γεμάτο σασπένς και ένταση «Virunga» – σε εκτέλεση παραγωγής του Λεονάρντο ντι Κάπριο – ισορροπεί ανάμεσα στο οικολογικό ντοκιμαντέρ και το πολιτικό θρίλερ, με επίκεντρο τον αγώνα μιας ομάδας ανθρώπων να προστατέψουν το ομώνυμο πάρκο στο Κονγκό και το οποίο αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Βραβείο Κοινού που αφορά σε ταινίες κάτω των 45’ απονέμεται:

Για ελληνική παραγωγή στην ταινία “Ολυμπία” σε σκηνοθεσία του Σταύρου Ψυλλάκη (Ελλάδα)

Για ξένη παραγωγή στην ταινία “Φλόγα” σε σκηνοθεσία των Dress Code –  Νταν Κόβερτ και Αντρέ Αντρέεφ, (ΗΠΑ – Βουλγαρία)

Βραβεία FIPRESCI

Για ελληνική παραγωγή στην ταινία “Αρκαδία Χαίρε” του Φίλιππου Κουτσαφτή (Ελλάδα)

Για ξένη παραγωγή στην ταινία “Κάθε Πρόσωπο έχει Όνομα” σε σκηνοθεσία του Μάγκνους Γκέρτεν (Σουηδία)

Η φετινή κριτική επιτροπή της FIPRESCI απαρτίζεται από τους:

  • Μάσιμο Λέκι – Πρόεδρος (Ιταλία)
  • Γιοάνα Πάβλοβα (Βουλγαρία)
  • Μο Άμπντι (Μεγάλη Βρετανία)
  • Κίρστεν Κίνινγκερ (Γερμανία)
  • Τζία Γιοβάνη (Ελλάδα)

Βραβείο Διεθνούς Αμνηστίας
Η φετινή κριτική επιτροπή για το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Ανθρώπινα Δικαιώματα», απαρτίζεται από τους:

  • Κατερίνα Καλογερά (Πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας – Ελληνικό Τμήμα)
  • Μαριάννα Λεονταρίδου (μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας – Ομάδα Θεσσαλονίκης, υπεύθυνη για το ετήσιο Κινηματογραφικό Αφιέρωμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα)
  • Ζωή Μαυρουδή (σκηνοθέτιδα, δημιουργός του ντοκιμαντέρ Ruins / Ερείπια)
  • Γιώργο Ρούσσο (δημοσιογράφος, υπεύθυνος της κινηματογραφικής στήλης του Tvxs.gr)
  • Παναγιώτη Δενδραμή (μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας, κινηματογραφιστής)

Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας απονέμεται στο ντοκιμαντέρ “Ασήμι στο Nερό, Aυτοπορτρέτο της Συρίας” σε σκηνοθεσία Οσάμα Μοχάμεντ και Ουϊάμ Σιμάβ Μπεντιρξάν (Γαλλία-Συρία).

Στο ντοκιμαντέρ των Οσάμα Μοχάμεντ και Ουϊάμ Σιμάβ Μπεντιρξάν, “Ασήμι στο Νερό, Αυτοπορτρέτο της Συρίας”, ο Οσάμα, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στη Συρία του σήμερα, χρήστες του YouTube πρώτα τραβούν βίντεο και μετά πεθαίνουν, ενώ άλλοι πρώτα σκοτώνουν και μετά τραβούν βίντεο. Στο Παρίσι, ωθούμενος από την απέραντη αγάπη μου για τη Συρία, διαπιστώνω πως μπορώ μόνο να τραβάω πλάνα του ουρανού και να μοντάρω το υλικό που ανεβαίνει στο YouTube…»

Διαβάστε επίσης:
Ντοκιμαντέρ και Ανθρώπινα Δικαιώματα
Η ιστορία της ενότητας «Ανθρώπινα Δικαιώματα»

Βραβείο WWF
Η φετινή κριτική επιτροπή για το βραβείο της WWF που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Περιβάλλον», με θέμα το περιβάλλον και την αμφίδρομη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, απαρτίζεται από τους:

  • Γιώργο Βελλίδη (Επικεφαλής τμήματος μάρκετινγκ WWF Ελλάς)
  • Ιάσωνα Κάντα (Υπεύθυνος Τύπου WWF Ελλάς)
  • Αλέξανδρο Κανδαράκη (συνεργάτης επικοινωνίας WWF Ελλάς)

Το βραβείο της WWF απονέμεται στην ταινία “Βιρούνγκα” σε σκηνοθεσία του Ορλάντο φον Άινζιντελ (Μεγ. Βρετανία)

image

Βραβείο Docs in Progress
Το βραβείο Docs in Progress 2015 της Αγοράς του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι χορηγία της εταιρίας post-production 2|35 και μεταφράζεται σε 15.000 ευρώ σε υπηρεσίες.
Την φετινή κριτική επιτροπή για το βραβείο απαρτίζουν οι:

  • Πίτερ Χάμιλτον (documentarytelevision.com, ΗΠΑ)
  • Μαντλέν Αβραμούσις (ARTE, Γαλλία)
  • Αλέξανδρος Χριστογιάννης (ΟTE TV, Ελλάδα)

Το βραβείο απονεμήθηκε ομόφωνα στην ταινία:
“Ο πιο μακρύς δρόμος”, εταιρία παραγωγής: Stefi & Lynx, σκηνοθεσία: Μαριάννα Οικονόμου, παραγωγή: Δάφνη Πανοπούλου, συμπαραγωγή: Taavi Vartia (Taavia Productions), με την υποστήριξη: ΝΕΡΙΤ (Ελλάδα/ Φινλανδία).

Το σκεπτικό της επιτροπής: «Οι δοκιμασίες των κεντρικών χαρακτήρων, δυο νεαρών αντρών, μας συγκινούν και αποκαλύπτουν το ταλέντο της σκηνοθέτιδος η οποία άγγιξε τις καρδιές μας. Το υλικό που είδαμε αποτυπώνει με εντιμότητα το ανθρώπινο πρόσωπο μιας σύγχρονης τραγωδίας πολέμου, μετανάστευσης και κρίσης της ευρωπαϊκής κοινωνίας.»

Βραβείο EDN
Το καθιερωμένο βραβείο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ (EDN), το οποίο τιμά πρόσωπα και οργανισμούς από την Ευρώπη με μεγάλη συνεισφορά στον τομέα του ντοκιμαντέρ, απονεμήθηκε φέτος στον Caspar Sonnen, new media coordinator του IDFA και επιμελητή του DocLab του IDFA (Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ).

Η βράβευση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Electra Palace, στο πλαίσιο του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, παρουσία του διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δημήτρη Εϊπίδη. Από την πλευρά του, παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο Caspar Sonnen σημείωσε: «Συνήθως βρίσκομαι στην πλευρά των διοργανωτών φεστιβάλ ντοκιμαντέρ και απονέμω βραβεία σε άλλους. Ευχαριστώ πολύ τους διοργανωτές του EDN για αυτή την τιμή.»

Το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, ολοκληρώνεται την Κυριακή 22 Μαρτίου. Το Tvxs.gr και φέτος ήταν παρών σ’ ένα από τα κορυφαία φεστιβάλ στο είδος του και σας μεταφέρουμε καθημερινά και αναλυτικά, τόσο τις εντυπώσεις μας από τη διοργάνωση, όσο και τις προτάσεις μας για τις προβολές του.