Αφήνοντας πίσω της σημαντικό έργο στο πειραματικό, φεμινιστικό, αλλά και queer cinema, έφυγε εχθές σε ηλικία 65 ετών η σπουδαία σκηνοθέτιδα Σαντάλ Άκερμαν.

Ads

Όπως μετέδωσε η Le Monde η πρωτοπόρος του κινηματογράφου αυτοκτόνησε. H Άκερμαν έπασχε από κατάθλιψη, η οποία είχε ενταθεί μετά τον θάνατο της μητέρας της πέρυσι.

Η Άκερμαν γεννήθηκε το 1950 στο Βέλγιο από Πολωνούς Εβραίους γονείς. Οι γονείς της είχαν επιζήσει του Ολοκαυτώματος και μάλιστα η ιστορία της μητέρας της βρίσκεται στο επίκεντρο του πρόσφατου ντοκιμαντέρ της, που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο.

Η Σαντάλ ‘Ακερμαν ανήκε στην πρώτη γενιά γαλλόφωνων σκηνοθετών που εμφανίσθηκε μετά τη γαλλική Nouvelle Vague. Το έργο της ενσωματώνει όλες τις καινοτομίες και τους νεωτερισμούς της δεκαετίας του ’60 τόσο στην θεματική των ταινιών όσο και στην φόρμα. Η επιρροή της στον πρωτοποριακό και φεμινιστικό κινηματογράφο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική. Είχε γυρίσει 42 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ. Τελευταία της ταινία το No Home Movie (2015).

Ads

Έναυσμα για την ενασχόλησή της με το σινεμά αποτέλεσε το γεγονός ότι σε ηλικία 15 ετών η Άκερμαν είδε τον Τρελό Πιερό του Ζαν Λικ Γκοντάρ, ταινία που την επηρέασε βαθύτατα. Τρία χρόνια μετά, γύρισε την πρώτη μικρού μήκους ταινία, ενώ σε ηλικία μόλις 25 ετών είχε έτοιμο το αριστούργημά της: Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce (1975).

Θεματικές που επέστρεφαν συχνά στις ταινίες της: Η αποξένωση, η μνήμη, το τραύμα του Ολοκαυτώματος και φυσικά ο χρόνος.