Το «Άγνωστο Κορίτσι» των αδελφών Νταρντέν, ο «Εμποράκος» του σπουδαίου Ιρανού σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαραντί, αλλά και το «Personal Shopper» του Ολιβιέ Ασαγιάς με την εντυπωσιακή Κρίστεν Στιούαρτ, είναι μερικές μόνο από τις σπουδαίες ταινίες που θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο πλαίσιο του 57ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, το οποίο θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 13 Νοεμβρίου. Το Tvxs.gr θα δώσει και φέτος το παρών σ’ ένα από τα σημαντικότερο φεστιβάλ στον ευρωπαϊκό χώρο και στην Κινηματογραφική Στήλη παρουσιάζουμε έναν αναλυτικό οδηγό επιβίωσης μέσα από είκοσι (20) ταινίες που ξεχωρίζουν, από τη φετινή ανανεωμένη διοργάνωση.

Ads

Πιστό στο ραντεβού του με το κινηματογραφόφιλο κοινό, με εμφανή προσανατολισμό στον ανεξάρτητο κινηματογράφο, το Φεστιβάλ προσκαλεί κοινό και δημιουργούς σε μια ξεχωριστή κινηματογραφική γιορτή. Το 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης δίνει και φέτος ραντεβού με τους θεατές, στoυς Κινηματογράφους, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, καθώς και στις τέσσερις Αίθουσες στο Λιμάνι: Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη και Φρίντα Λιάππα.

Εισιτήρια

image

Ads

Εκδοτήρια εισιτηρίων: Πλατεία Αριστοτέλους, Αποθήκη 1, Αποθήκη Δ
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10:00 – 24:00
Τιμή εισιτηρίου: €6
Ειδική προσφορά για αγορές μέσω www.filmfestival.gr: €5 
Επικοινωνία: [email protected]

Ελεύθερη είσοδος

image

Οι φοιτητές, οι κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού, οι άνεργοι και τα άτομα των 65 ετών δικαιούνται ελεύθερη είσοδο – εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις – στις προβολές με ώρα έναρξης έως και τις 15:00. Απαραίτητη είναι η έκδοση μηδενικού εισιτηρίου με την επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας / Κάρτας Πολιτισμού / κάρτας ανεργίας / αστυνομικής ταυτότητας, αντίστοιχα. Εκδίδεται εισιτήριο μόνο την ημέρα της προβολής. Δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής ή αλλαγής του εισιτηρίου.

​Προσβάσιμες Αίθουσες – Σινεμά για Όλους

image

Το Φεστιβάλ με χορηγό προσβασιμότητας το Ίδρυμα Ωνάση και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και σύμβουλο προσβασιμότητας την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία, βελτιώνει την προσβασιμότητα στις εγκαταστάσεις του και μοιράζεται τη δύναμη του σινεμά με όλους τους θεατές ανεξαιρέτως. Το ζητούμενο της καθολικής πρόσβασης στο δομημένο περιβάλλον αλλά και στο περιεχόμενο της τέχνης δεν είναι απλώς μια διακηρυκτική πράξη, αλλά αποτελεί υπαρξιακή προτεραιότητα όχι μόνο για τους καλλιτέχνες με αναπηρία, αλλά και για όλους τους πολίτες.

Βελτιώνεται η προσβασιμότητα στο Ολύμπιον, στις Αίθουσες του Λιμανιού, στο Box της πλατείας Αριστοτέλους και στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με εγκαταστάσεις φιλικές και προσβάσιμες στα άτομα με κινητική αναπηρία, συμπεριλαμβανομένων των χώρων υγιεινής αλλά και των χώρων στάθμευσης των οχημάτων των ΑμεΑ.

Πιο συγκεκριμένα, βελτιώνονται οι ράμπες, διαμορφώνονται κατάλληλα τα ταμεία και τροποποιούνται οι χώροι υγιεινής (τουαλέτες) για άτομα με αναπηρία, αλλά και για εμποδιζόμενα πρόσωπα. Επίσης, στην Προβλήτα Ά θα δημιουργηθούν σταδιακά διάδρομοι ανεμπόδιστης μετακίνησης για χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων και όρθιες αναπηρίες, έτσι ώστε να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση στις αίθουσες και στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Στις Αίθουσες θα είναι ευπρόσδεκτοι, φυσικά, και οι (σινεφίλ) σκύλοι οδηγοί τυφλών, ενώ το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα είναι διαθέσιμο σε γραφή Μπράιγ (Braille) καθώς και σε μεγαλογράμματη γραμματοσειρά. Επίσης, οι τελετές έναρξης, λήξης καθώς και οι δυο προβολές καθολικής προσβασιμότητας θα έχουν διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα [Ε.Ν.Γ.].

Για τη συνέχεια του Αφιερώματος – Οδηγού Επιβίωσης, παρουσιάζουμε είκοσι (20) επιλεγμένες ταινίες – με trailers και ημερομηνίες προβολής – οι οποίες θα προβληθούν στο 57ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης:

«Paterson» (2016) του Τζιμ Τζάρμους
Αίθουσα: Ολύμπιον – Πέμπτη 3 Νοεμβρίου στις 20:00
(είσοδος μόνο με προσκλήσεις)
Αίθουσα: Τζον Κασσαβέτης – Τετάρτη 9 Νοεμβρίου στις 20:00

image

Η ταινία «Paterson» του Τζιμ Τζάρμους μας μυεί στην ποίηση της καθημερινής ζωής με αναπάντεχο χιούμορ. Κεντρικός χαρακτήρας του είναι ένας οδηγός λεωφορείου (Άνταμ Ντράιβερ) ο οποίος ονομάζεται Πάτερσον, μένει στην μικρή πόλη Πάτερσον του Νιού Τζέρσεϊ και στον ελεύθερό του χρόνο γράφει εκπληκτικά ποιήματα. Η όμορφη γυναίκα του (Γκολσιφτέ Φαραχανί) ονειρεύεται να γίνει σταρ της ηλεκτρικής κιθάρας και ταυτόχρονα ζαχαροπλάστρια σπιτικών κέικ, ενώ ο άσχημος σκύλος τους είναι πάντα έτοιμος για τις χειρότερες σκανταλιές. O Τζάρμους μας χαρίζει μια γενναιόδωρη ιστορία και μας δείχνει γιατί οι μικρές ανθρώπινες στιγμές είναι τελικά οι πιο πολύτιμες στη ζωή.

Έχοντας πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα του τον Μάιο στο Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του 69ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, το φιλμ «Paterson» του Τζιμ Τζάρμους, αποτελεί την επίσημη Ταινία Έναρξης του 57ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε επίσης:
Η νέα δημιουργία του Τζιμ Τζάρμους: «Paterson»

«Ο Εμποράκος» (The Salesman – 2016) του Ασγκάρ Φαραντί
Αίθουσα: Φρίντα Λιάππα – Τρίτη 8 Νοεμβρίου στις 21:00

image

Ο Εμάντ (Σαχάμπ Χοσεϊνί) και η Ράνα (Ταράνεχ Αλιντούστι), αναγκάζονται να αφήσουν το ετοιμόρροπο διαμέρισμα τους και να μεταφερθούν σ’ ένα διαμέρισμα στην Τεχεράνη. Η σχέση τους αρχίζει να αλλάζει, ενώ η παράσταση που ανεβάζουν, «Ο Θάνατος του Εμποράκου», συνεχίζεται.

Τρία χρόνια μετά το Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας «Το Παρελθόν» (Le Passé – 2013), ο σπουδαίος Ιρανός σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαραντί, επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία: «Ο Εμποράκος» (The Salesman – 2016). Η ταινία – που αποτελεί μια τραγική ιστορία εκδίκησης εμπνευσμένη από τον «Θάνατο του Εμποράκου» του Άρθουρ Μίλερ – πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 69ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, όπου και τιμήθηκε με το Βραβείο Ά Ανδρικού Ρόλου (για την ερμηνεία του Σαχάμπ Χοσεϊνί / Shahab Hosseini), αλλά και με το Βραβείο Σεναρίου, που απονεμήθηκε στον Ασγκάρ Φαραντί (Asghar Farhadi ).

«Το Άγνωστο Κορίτσι» (La Fille Inconnue / The Unknown Girl – 2016) των Ζαν Πιέρ Νταρντέν και Λικ Νταρντέν
Αίθουσα: Τζον Κασσαβέτης – Τρίτη 8 Νοεμβρίου στις 19:30

image

Η νεαρή ειδικευόμενη Τζένι, γυρίζει ένα βράδυ στο σπίτι της μετά από μια μεγάλη και κουραστική ημέρα. Χτυπάει το κουδούνι της αλλά εκείνη δεν απαντά. Το επόμενο πρωί, η αστυνομία την ενημερώνει ότι μια άγνωστη γυναίκα βρέθηκε νεκρή κοντά στο σπίτι της. Πρωταγωνιστεί η ανερχόμενη Γαλλίδα ηθοποιός, Αντέλ Ενέλ (Έρωτας με την Πρώτη Μπουνιά – 2014).

Δύο χρόνια μετά το φιλμ «Δύο Ημέρες, Μία Νύχτα» (Deux Jours, Une Nuit / Two Days, One Night – 2014), με την εξαιρετική Μαριόν Κοτιγιάρ, οι αδερφοί Νταρντέν επιστρέφουν και αναζητούν το «Άγνωστο Κορίτσι». Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 69ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών.

«Personal Shopper» (2016) του Ολιβιέ Ασαγιάς
Αίθουσα: Ολύμπιον – Σάββατο 12 Νοεμβρίου στις 22:30

image

Η Μορίν (Κρίστεν Στιούαρτ), είναι μια Αμερικανίδα στο Παρίσι, που δουλεύει ως «Personal Shopper» για την Κίρα (Nora von Waldstätten), μια κακομαθημένη σταρ. Κουβαλά τα ρούχα και τα κοσμήματα που δανείζεται για τις εμφανίσεις της στο σπίτι και τα επιστρέφει πίσω στους οίκους απ΄ όπου τα δανείζεται. Στο ενδιάμεσο η Μορίν επισκέπτεται το σπίτι που ζούσε κάποτε, μια έπαυλη στα προάστια, προσπαθώντας να επικοινωνήσει με το πνεύμα του νεκρού δίδυμου αδελφού της. Ο Λούις ήταν κι εκείνος μέντιουμ κι έπασχε από την ίδια σπάνια καρδιακή δυσμορφία με την Μορίν, η οποία σ’ εκείνον απέβη απρόσμενα μοιραία…

Ο Ολιβιέ Ασαγιάς, επιλέγει ξανά ως πρωταγωνίστριά του, την Κρίστεν Στιούαρτ, στον ρόλο μιας νεαρής κοπέλας που προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον πρόσφατα χαμένο αδελφό της. Μετά τα «Σύννεφα του Σιλς Μαρία», ο Γάλλος σκηνοθέτης και η Αμερικανίδα ηθοποιός, ενώνουν τις δυνάμεις με φόντο μια ιστορία φαντασμάτων, η οποία εκτυλίσσεται στα άδυτα του κόσμου της μόδας του Παρισιού. Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της, τον Μάιο στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 69ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, όπου και τιμήθηκε με το Βραβείο Σκηνοθεσίας (εξ‘ ημισείας με τον Ρουμάνο δημιουργό, Κριστιάν Μουνγκίου και το φιλμ του: «Η Αποφοίτηση»).

«Daguerrotype» (Το μυστικό του σκοτεινού θαλάμου – 2016) του Κιγιόσι Κουροσάουα
Αίθουσα: Φρίντα Λιάππα – Παρασκευή 11 Νοεμβρίου στις 23:00

image

Μια ιστορία φαντασμάτων, όπου ο νεαρός βοηθός ενός φωτογράφου νταγκεροτυπίας – πρώιμη φωτογραφική τεχνική με πλάκες χαλκού – ζει έναν σκοτεινό έρωτα με την κόρη του αφεντικού του. Το «Daguerrotype» (2016), αποτελεί την πρώτη ταινία – εκτός Ιαπωνίας – του auteur του τρόμου Κιγιόσι Κουροσάουα. Πρωταγωνιστούν οι καταξιωμένοι ηθοποιοί: Ταχάρ Ραχίμ και Ματιέ Αμαλρίκ.

«A Quiet Passion» (Σιωπηρό πάθος – 2016) του Τέρενς Ντέιβις
Αίθουσα: Ολύμπιον – Τετάρτη 9 Νοεμβρίου στις 20:30
Αίθουσα: Φρίντα Λιάππα – Σάββατο 12 Νοεμβρίου στις 15:15

image

Μετά το φιλμ «The Deep Blue Sea» του 2011, με την Ρέιτσελ Βάις και τον Τομ Χίντλστον, αλλά και το περσινό «Sunset Song» (2015), ο Βρετανός σκηνοθέτης Τέρενς Ντέιβις, επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία: «A Quiet Passion» (2016). Πρόκειται για βιογραφία της θρυλικής ποιήτριας Έμιλι Ντίκινσον, με την Σίνθια Νίξον, στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Φεβρουάριο στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, ενώ τον Οκτώβριο συμμετείχε και στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 60ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου, με πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής, την Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη.

«Swiss Army Man» (Άντρας ελβετικός σουγιάς – 2016) των Ντάνιελ Σέινερτ και Ντάνιελ Κουάν
Αίθουσα: Ολύμπιον – Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στις 23:15
Αίθουσα: Φρίντα Λιάππα – Τρίτη 8 Νοεμβρίου στις 23:30

image

Στη μαύρη κωμωδία «Swiss Army Man» των Ντάνιελ Σέινερτ και Ντάνιελ Κουάν συνυπάρχουν ο Πολ Ντέινο σε ρόλο ναυαγού και ο Ντάνιελ Ράντκλιφ ως πτώμα που δεν έχει εγκαταλείψει τις συνήθειες ενός ζωντανού ανθρώπου. Είναι η αρχή μιας παράδοξης φιλίας, ενός σουρεαλιστικού ταξιδιού που κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Σάντανς.

«Gimme Danger» (2016) του Τζιμ Τζάρμους
Αίθουσα: Ολύμπιον – Δευτέρα 7 Νοεμβρίου στις 22:45

image

Το εκρηκτικό ντοκιμαντέρ «Gimme Danger», είναι αφιερωμένο στους θρυλικούς Stooges και στον μοναδικό frontman τους, Ίγκι Ποπ. Φανατικός θαυμαστής τους και προσωπικός φίλος του Ίγκι Ποπ, ο Τζιμ Τζάρμους συνθέτει το πορτρέτο της μπάντας αλλά και μιας ολόκληρης εποχής. Η ενέργεια του αγέραστου Ίγκι διαποτίζει το ντοκιμαντέρ και μας παρασύρει σ’ έναν κόσμο αυθεντικό, όπως και τα είδωλά του.

«Ο Μπο Ντίντλεϊ και ο Τσακ Μπέρι ήταν οι θεοί μου. Όχι ότι ήταν καλύτεροι από τον Little Richard ή τους Everly Brothers, αλλά ήταν πιο κοντά σε μένα. Πριν από 15 χρόνια κατάλαβα ότι έχω γίνει κι εγώ σαν τον Ντίντλεϊ – έπαιζε πολύ απλή μουσική που στην ουσία ήταν αρκετά σύνθετη. Ποιοι άλλοι με επηρέασαν και γιατί; Ο Φρανκ Ζάπα για τη μουσική και το χιούμορ, οι MC 5 φυσικά, οι Velvet Underground για τη σκοτεινή, soft-porn, θλιμμένη νιχιλιστική τους δύναμη. Πολλοί. Και ξέρω ότι θα επιστρέψω στο ξενοδοχείο απόψε και θα αυτοκτονήσω, γιατί ξέχασα 20-25 ακόμα μουσικούς που δεν σας είπα. Να σας πω, όμως, κι ένα όνομα που δεν θα πιστεύατε κι όμως με επηρέασε βαθιά. Μία μουσικό που έπαιζε τσέλο στον ανδροκρατούμενο χώρο της εποχής του ’60 στην κλασική μουσική. Δεν άφηναν χώρο οι άντρες για να γίνει διάσημη μία γυναίκα στην κλασική μουσική τότε. Οπότε η Σαρλότ Μούρμαν (Charlotte Moorman) βρήκε έναν άλλο τρόπο. Πολύ καυτή γκόμενα. Έπαιζε γυμνή και δεμένη. Με επηρέασε αυτό γιατί σκέφτηκα: γύμνια, πρόκληση – να ένας τρόπος να περάσεις το μήνυμά σου.» – Ίγκυ Ποπ (Κάννες 2016)

Διαβάστε επίσης:
O Τζιμ Τζάρμους σκηνοθετεί τον Ίγκυ Ποπ και τους Stooges

«Στην Άλλη Πλευρά» (On the Other Side – 2016) του Ζρίνκο Ογκρέστα
Αίθουσα: Σταύρος Τορνές – Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στις 20:30
Αίθουσα: Σταύρος Τορνές – Τρίτη 8 Νοεμβρίου στις 23:15

image

Η ταινία πραγματεύεται μία ιστορία για τον προδότη που πολέμησε με την άλλη πλευρά. Υποδειγματικό σενάριο και Ειδική Μνεία Europa Cinema στην πρόσφατη Μπερλινάλε Το φιλμ «Στην Άλλη Πλευρά» (On the Other Side – 2016) του Ζρίνκο Ογκρέστα, αποτελεί την επίσημη Υποψηφιότητα της Κροατίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και προβάλλεται στο Τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια» του 57ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

«90 χρόνια ΠΑΟΚ – Νοσταλγώντας το Μέλλον» του Νίκου Τριανταφυλλίδη
Αίθουσα: Ολύμπιον – Σάββατο 5 Νοεμβρίου στις 20:00
Αίθουσα: Τώνια Μαρκετάκη – Τετάρτη 9 Νοεμβρίου στις 22:30

image

Οι μεγάλοι σταθμοί της ομάδας, η χαμένη πατρίδα και ο ξεριζωμός, το ιστορικό και κοινωνικό φόντο, ξετυλίγονται στον φακό σαν ένα ζωντανό κινηματογραφικό ημερολόγιο, μέσα από τις εξομολογήσεις παλαίμαχων και νέων ποδοσφαιριστών, προπονητών, παραγόντων και πιστών φίλων του ΠΑΟΚ, όπως οι Νότης Τσίντογλου, Γιώργος Κούδας, Κλάους, Ιβάν Σαββίδης, Ευκλείδης Τσακαλώτος κ.α. Από το γήπεδο της Τούμπας στο Σύνδεσμο Φίλων ΠΑΟΚ του Ντίσελντορφ, από την Κωνσταντινούπολη στην Λισαβόνα, η κάμερα αποτυπώνει την ιστορία μίας ομάδας που γράφεται αδιάλειπτα στις κερκίδες, στο γήπεδο, στους δρόμους των ταξιδιών της και στις αναμετρήσεις με τους μεγάλους της αντιπάλους, αλλά πρωτίστως με τον εαυτό της.

Το 57ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την τελευταία ταινία του Νίκου Τριανταφυλλίδη, το ντοκιμαντέρ «90 χρόνια ΠΑΟΚ – Νοσταλγώντας το Μέλλον». Μια κινηματογραφική αφιέρωση του σκηνοθέτη, στην αγαπημένη του ομάδα και στην ιδέα που αυτή αντιπροσωπεύει. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα στη διάρκεια του Φεστιβάλ.

«Park» της Σοφίας Εξάρχου
Αίθουσα: Ολύμπιον – Δευτέρα 7 Νοεμβρίου στις 18:15
Αίθουσα: Τώνια Μαρκετάκη – Τρίτη 8 Νοεμβρίου στις 20:00

image

Μια σκληρή ιστορία ενηλικίωσης, όπου η νεανική απελπισία και ο βρώμικος ερωτισμός ορίζουν τις ζωές μιας παρέας εφήβων που ξοδεύει τις μέρες και τις νύχτες της, στις εγκαταστάσεις – φαντάσματα του Ολυμπιακού Χωριού της Αθήνας. Βραβείο Νέων Σκηνοθετών στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν. Με τους Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Δημήτρη Κίτσο, Λένα Κιτσοπούλου. Η ταινία είχε αποσπάσει τα βραβεία CNC και Initiative Film στο Crossroads της Αγοράς του 53ου ΦΚΘ.

Διαβάστε επίσης:
Αυτές είναι οι 26 ελληνικές ταινίες του 57ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

«Τόνι Έρντμαν» (Toni Erdmann – 2016) της Μάρεν Άντε
Αίθουσα: Τζον Κασσαβέτης – Τρίτη 8 Νοεμβρίου στις 12:00

image

Ο Τόνι Έρντμαν, δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Είναι ένας χαρακτήρας που θα εφεύρει ο Γουίνφρεντ, ο μεσήλικος πατέρας της κεντρικής ηρωίδας Ινές, μιας πετυχημένης γυναίκας καριέρας, προσπαθώντας να χτίσει μια ουσιαστική σχέση μαζί της και να τη βοηθήσει να δει τη ζωή της με διαφορετική ματιά.

Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Μάιο στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 69ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, όπου και τιμήθηκε με το Βραβείο της Ένωσης Κριτικών (FIPRESCI), ενώ στην Ελλάδα είχαμε την ευκαιρία να τη δούμε στο 22ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας. Μία από τις καλύτερες ταινίες του 2016, μία δραματική κομεντί που χαράσσεται ανεξίτηλα στο μυαλό του θεατή και τον συνοδεύει για πάντα. Το φιλμ αποτελεί την επίσημη πρόταση της Γερμανίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και δικαίως συγκαταλέγεται στα φαβορί της συγκεκριμένης κατηγορίας. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι πρόκειται για τη μόνη δημιουργία του 2016 που μπήκε στη λίστα του BBC Culture για τις 100 σημαντικότερες ταινίες του 21ου αιώνα και η οποία προέκυψε από τις επιλογές 117 Κριτικών Κινηματογράφου, από 36 διαφορετικές χώρες. Η ταινία προβάλλεται στο 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, όντας μία από τις τρεις ταινίες – φιναλίστ, για το Κινηματογραφικό Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Ο ακραίος τρόπος που ζούσε ο Αμερικανός ηθοποιός Άντι Κάουφμαν και υποδυόταν τους ρόλους του με ενέπνευσε πολύ. Αυτό που με ενέπνευσε επίσης ήταν η οικογένειά μου, όπου γίνονταν μεγάλες πλάκες. Ο πατέρας μου έχει σχετικά καλό χιούμορ. Μια μέρα του χάρισα μερικά αντικείμενα για να κάνει πλάκες, όπως ψεύτικα δόντια, τα οποία χρησιμοποιούσε τακτικά.» – Μάρεν Άντε

Διαβάστε επίσης:
Τόνι Έρντμαν, μία από τις σημαντικότερες ταινίες του 21ου αιώνα
Οι 100 σημαντικότερες ταινίες του 21ου αιώνα

«Άφτερλωβ» (2016) του Στέργιου Πάσχου
Αίθουσα: Ολύμπιον – Πέμπτη 10 Νοεμβρίου στις 18:15
Αίθουσα: Τώνια Μαρκετάκη – Παρασκευή 11 Νοεμβρίου στις 20:00

image

Ο Νίκος προσκαλεί την πρώην του, Σοφία, στο σπίτι ενός φίλου του που λείπει. Δεν θα την αφήσει να φύγει από εκεί, προτού μάθει γιατί χώρισαν. Μια μοντέρνα ερωτική ιστορία που μπορεί να ειδωθεί και ως εναλλακτική ρομαντική κομεντί. Βραβείο Επιτροπής Νέων στο τμήμα Σκηνοθέτες του σήμερα, του Φεστιβάλ Λοκάρνο. Με τους Ηρώ Μπέζου και Χάρη Φραγκούλη.

Διαβάστε επίσης:
Αυτές είναι οι 26 ελληνικές ταινίες του 57ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

«Sieranevada» (2016) του Κρίστι Πούιου
Αίθουσα: Σταύρος Τορνές – Τρίτη 8 Νοεμβρίου στις 19:45

image

Ο Ρουμάνος σκηνοθέτης εισβάλλει στο σπίτι μιας μεσοαστικής οικογένειας και χορογραφεί ανάμεσα στους διαδρόμους και τα κλειστά δωμάτια. Όλοι έχουν συγκεντρωθεί για να τιμήσουν τη μνήμη ενός αγαπημένου προσώπου που χάθηκε. Το φιλμ «Sieranevada», αποτελεί την επίσημη Υποψηφιότητα της Ρουμανίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και προβάλλεται στο Τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια»του 57ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

«Μέσα» (Yeralti / Inside – 2012) του Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ
Αίθουσα: Σταύρος Τορνές – Δευτέρα 7 Νοεμβρίου στις 23:00
Αίθουσα: Σταύρος Τορνές – Παρασκευή 11 Νοεμβρίου στις 13:00

image

Το 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης παρουσιάζει για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο, μία πλήρη ρετροσπεκτίβα στο έργο του Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ, τον δημιουργό, ο οποίος μαζί με τον Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν (Κάποτε στην Ανατόλια, Χειμερία Νάρκη), θεωρείται θεμελιωτής του νέου τουρκικού σινεμά. Ο καλλιτέχνης θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει τις ταινίες του στο κοινό.

Η διαδρομή του Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ είναι ταραγμένη. Το σινεμά του είναι βαθιά υπαρξιακό, στοχαστικό, αποτυπώνει τις διακρίσεις των τάξεων και των φύλων, χωρίς ίχνος ωραιοποίησης.
Το φιλμ «Μέσα», αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα γραφής του καλλιτέχνη, στο οποίο ο Τούρκος σκηνοθέτης, διασκευάζει ελεύθερα το «Υπόγειο» του Ντοστογιέφσκι.

Διαβάστε επίσης:
Ο πρωτοπόρος του ανεξάρτητου τουρκικού σινεμά: Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ

«Με τα Μάτια Ανοιχτά (As I Open my Eyes / À peine j’ouvre les yeux – 2015) της Λεϊλά Μπουζίντ
Αίθουσα: Τζον Κασσαβέτης – Τετάρτη 9 Νοεμβρίου στις 13:00

image

Τύνιδα, καλοκαίρι του 2010. Μερικούς μήνες πριν από την επανάσταση, η δεκαοκτάχρονη Φαράχ παίρνει το απολυτήριό της και η οικογένειά της τη φαντάζεται ήδη γιατρό. Αλλά αυτή δεν βλέπει τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο. Είναι τραγουδίστρια σ’ ένα συγκρότημα στρατευμένου ροκ. Ενθουσιάζεται, μεθάει, ανακαλύπτει τον έρωτα και την πόλη της τη νύχτα, ενάντια στη θέληση της μητέρας της, που γνωρίζει την Τυνησία και τα ταμπού της.

Τα πράγματα θα δυσκολέψουν όταν το μικρό συγκρότημα αποφασίζει να κάνει εμφανίσεις στα καφέ της πρωτεύουσας, όπου η Φαράχ αφήνει να εκδηλωθεί ανενδοίαστα η δίψα της για ελευθερία και η επιθυμία της να ζήσει τη ζωή στο έπακρο. Διαλαλεί πεισματικά το ανατρεπτικό μήνυμα του Μπορέν, του συντρόφου της και αρχηγού του συγκροτήματος και μέσα απ’ αυτό το μήνυμα, τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς. Πρόκειται για μία από τρεις ταινίες – φιναλίστ για το Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Ανισέτο» (Aniceto – 2008) του Λεονάρντο Φάβιο
Αίθουσα: Παύλος Ζάννας – Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στις 21:00
Αίθουσα: Παύλος Ζάννας – Κυριακή 13 Νοεμβρίου στις 15:30

image

Σκηνοθέτης και ηθοποιός, συνθέτης και τραγουδιστής, ο Λεονάρντο Φάβιο (1938-2012), ήταν ο αγαπημένος των Αργεντινών: Κινηματογραφιστής και μπαλανταδόρος. Οι μπαλάντες του έμειναν αξέχαστες, οι ταινίες του άλλαξαν το τοπίο του αργεντίνικου σινεμά. Οκτώ από αυτές, θα προβληθούν στο αφιέρωμα του φεστιβάλ. Το 2008 σκηνοθέτησε την τελευταία μεγάλου μήκους ταινία του. Είναι το «Ανισέτο», ένα ριμέικ του «El romance de Aniceto y Francisca».

«Εγώ, o Κολοκυθάκης (My Life as a Courgette / Ma vie de Courgette – 2016) του Κλωντ Μπαράς
Αίθουσα: Ολύμπιον – Δευτέρα 7 Νοεμβρίου στις 21:00
Αίθουσα: Ολύμπιον – Τετάρτη 9 Νοεμβρίου στις 13:15

image

«Κολοκυθάκης» είναι ένα πολύ ενδιαφέρον παρατσούκλι για ένα εννιάχρονο αγόρι και παρότι η ιστορία του είναι ασυνήθιστη, όλοι μας θα βρούμε σε αυτήν κάτι που θα μας αγγίξει. Μετά τον ξαφνικό θάνατο της μητέρας του, ο Κολοκυθάκης γίνεται φίλος με τον καλόκαρδο αστυνομικό Ρέιμοντ, που συνοδεύει τον Κολοκυθάκη στην καινούργια του ανάδοχη οικογένεια, όπου ήδη υπάρχουν πολλά συνομήλικά του ορφανά παιδιά.

Στην αρχή, ο Κολοκυθάκης παλεύει να βρει τη θέση του μέσα σε αυτό το παράξενο και κάποιες φορές, εχθρικό περιβάλλον. Ωστόσο, με τη βοήθεια του Ρέιμοντ και με τους καινούργιους του φίλους, ο Κολοκυθάκης θα μάθει σιγά σιγά να εμπιστεύεται, θα βρει την αληθινή αγάπη και θα αποκτήσει μια νέα οικογένεια. Πρόκειται για μία από τρεις ταινίες – φιναλίστ για το Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Αν και Νύχτα» (Despite the Night  – 2015) του Φιλίπ Γκραντριέ
Αίθουσα: Ολύμπιον – Κυριακή 6 Νοεμβρίου στις 19:45
Αίθουσα: Παύλος Ζάννας – Κυριακή 13 Νοεμβρίου στις 22:00

image

Γεννημένος το 1954 ο Γάλλος σκηνοθέτης Φιλίπ Γκραντριέ, με ρίζες στο ντοκιμαντέρ και το video art, φλερτάρει με την σκοτεινή πλευρά του ανθρώπινου μυαλού. Χρησιμοποιεί το σώμα – κάθε μικρό πόρο του δέρματος – για να εκφραστεί και να αφηγηθεί τις ιδιότυπες ιστορίες του. Συχνά βγαλμένες από το σκοτάδι. Ο καλλιτέχνης θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει τις ταινίες του στο κοινό.

Στο πιο πρόσφατο φιλμ του «Αν και Νύχτα» (Despite the Night  – 2015), με πρωταγωνίστρια την υπέροχη Αριάν Λαμπέντ, οι ήρωες, παραδομένοι στον πόνο, παρασύρονται στον κόσμο του σαδομαζοχισμού και των ταινιών snuff, σ’ ένα ζοφερό Παρίσι, μακριά από το φως της μέρας.

«Η Χορεύτρια» (The Dancer – 2016) της Στεφανί ντι Τζιούστο
Αίθουσα: Ολύμπιον – Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016 στις 19:00

image

Ένας θρύλος που άλλαξε το σύγχρονο χορό, μια τολμηρή καλλιτέχνιδα μπροστά από την εποχή της: Η ζωή της πρωτοπόρου Αμερικανίδας χορεύτριας Λόι Φούλερ που μεσουράνησε στη Μπελ Επόκ χορεύοντας με πάθος στο δικό της μοναδικό ρυθμό και όραμα, ξετυλίγεται στο δράμα εποχής «Η Χορεύτρια».

Από την αμερικανική Δύση στη Νέα Υόρκη κι έπειτα στο Παρίσι, η Φούλερ αποθεώθηκε για την ιδιαίτερη τεχνική της, στην οποία χρησιμοποιούσε ειδικά φωτιστικά εφέ και μεταξωτά υφάσματα, μεταμορφώνοντας εντελώς το σώμα της. Στη γοητεία της υποκλίθηκαν μεταξύ άλλων διάσημες καλλιτεχνικές προσωπικότητες, όπως οι αδελφοί Λιμιέρ, ο Τουλούζ Λοτρέκ και ο Ογκίστ Ροντέν. Ωστόσο, η συνάντησή της με την ομότεχνή της Ισιδώρα Ντάνκαν (την ενσαρκώνει η Λίλι Ρόουζ Ντεπ) – η οποία από προστατευόμενη έγινε αντίζηλός της – υπήρξε μοιραία.

Πρόκειται για το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Στεφανί ντι Τζιούστο, το οποίο θα ρίξει την αυλαία του 57ου Φεστιβάλ. Την Φούλερ υποδύεται η ταλαντούχα Γαλλίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός Soko, η οποία θα δώσει το παρών στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει την ταινία.

Το 57ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 13 Νοεμβρίου. Το Tvxs.gr θα δώσει και φέτος το παρών και στην Κινηματογραφική του Στήλη, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στον ευρωπαϊκό χώρο.