Για έβδομη συνεχή χρονιά η Αθήνα μετατρέπεται σ’ ένα μεγάλο θερινό σινεμά, καθώς με ελεύθερη είσοδο το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει κλασσικές και αγαπημένες ταινίες αλλά και σημαντικές πρεμιέρες. Το 7ο Athens Open Air Film Festival φιλοδοξεί και φέτος να μας κρατήσει όμορφη παρέα από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, μετατρέποντας πλατείες, πάρκα και υπαίθριους χώρους, σε αυτοσχέδια και φιλόξενα Θερινά Σινεμά. Η διοργάνωση σηκώνει αυλαία την Τρίτη 13 Ιουνίου – σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου – με το φιλμ «Η Παρέα των Λύκων» του Νιλ Τζόρνταν.

Ads

British Gothic στο AOAFF 2017

image

Το Athens Open Air Film Festival εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2011, διοργανώνοντας υπαίθριες κινηματογραφικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, με φόντο τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία της Αττικής και απρόσμενους χώρους, που αναδεικνύουν το αστικό τοπίο – πλατείες, πάρκα, πεζόδρομοι κ.α – αλλά και «ιστορικούς» θερινούς κινηματογράφους της πόλης.

Ads

Οι προβολές της μεγαλύτερης κινηματογραφικής γιορτής της Αθήνας ξεκινούν με τη δύση του ήλιου και η αυλαία της έβδομης διοργάνωσης, σηκώνεται με την σουρεαλιστική ταινία τρόμου του Νιλ Τζόρνταν: «Η Παρέα των Λύκων» (The Company of Wolves – 1984). Την Τρίτη 13 Ιουνίου στις 21:30, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στην Πειραιώς 260 (Πειραιώς 260, Άγιος Ιωάννης Ρέντης).

Το 7ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας, σε συνεργασία με το British Council, επέλεξε και παρουσιάζει για πρώτη φορά στη χώρα μας ένα αφιέρωμα στην ιδιαιτέρως αγαπητή κληρονομιά του γοτθικού τρόμου, προβάλλοντας σε ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες μερικά από τα αριστουργήματα του είδους.

Απολύτως συνυφασμένο με τον τρόμο και το φανταστικό, το βρετανικό γοτθικό σινεμά υπήρξε απόγονος του αντίστοιχου λογοτεχνικού ρεύματος που γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση κυρίως τον 19ο αιώνα, μέσα από τις σελίδες θρυλικών μυθιστορημάτων όπως ο «Φρανκενστάιν» της Μέρι Σέλεϊ, ο «Δράκουλας» του Μπραμ Στόκερ, ο «Δόκτορ Τζέκιλ και Κύριος Χάιντ» του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, το «Στρίψιμο της Βίδας» του Χένρι Τζέιμς, αλλά και τις απόκοσμες ιστορίες του Έντγκαρ Άλαν Πόε και του Σέρινταν λε Φανού.

image

Μεταφέροντας στην οθόνη έναν ερεβώδη κόσμο από ομίχλη, απειλητικές σκιές και μεταφυσική αγωνία, το κινηματογραφικό είδος του γοτθικού τρόμου ξεκίνησε από τα εδάφη της Βρετανίας για να γνωρίσει αμέτρητους οπαδούς παγκοσμίως και να συνεπάρει ολόκληρο τον 20ό αιώνα με υποβλητικές ιστορίες για στοιχειωμένους πύργους, αιμοδιψείς βρικόλακες, απόκοσμα πλάσματα, ανεξήγητα μυστήρια και μακάβριες συναντήσεις με το υπερφυσικό.

Μέσα σε μία διάθεση εξωστρέφειας και σύνδεσης του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου με τους υπόλοιπους θεσμικούς φορείς, ανανεώνεται η συνεργασία του με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και συγκεκριμένα με το Athens Open Air Film Festival.

Διαβάστε επίσης:
Το Athens Open Air Film Festival επιστρέφει με αφιέρωμα στον γοτθικό τρόμο
Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου 2017: Ανοιχτό στην πόλη

Η Παρέα των Λύκων / The Company of Wolves
Σκηνοθεσία: Neil Jordan
Σενάριο: Angela Carter, Neil Jordan
Πρωταγωνιστούν: Angela Lansbury, David Warner, Graham Crowden, Stephen Rea
Φωτογραφία: Bryan Loftus
Μουσική: George Fenton
Μοντάζ: Rodney Holland
Έτος Παραγωγής: 1984
Διάρκεια: 95 λεπτά
Τρίτη 13 Ιουνίου στις 21:30, με ελεύθερη είσοδο, στην Πειραιώς 260

image

Λάτρης των κάθε λογής σκοτεινών παραμυθιών, ακόμα κι όταν τα έντυνε με σύγχρονο, ρεαλιστικό μανδύα, ο Νιλ Τζόρνταν βρήκε στις σεξουαλικά φορτισμένες «διασκευές» κλασικών παιδικών αφηγημάτων από τη Βρετανίδα συγγραφέα Αντζελα Κάρτερ την ιδανική πρώτη ύλη για το δεύτερο φιλμ του.

Ισως η πιο αυθεντική, σαν ατμόσφαιρα, ταινία που έγινε στο πνεύμα των ζοφερών ιστοριών των αδελφών Γκριμ, η «Παρέα των Λύκων» βάφει τον μύθο της Κοκκινοσκουφίτσας στο πορφυρό χρώμα του αίματος που του ταιριάζει, ανασύροντας στην επιφάνεια κάθε υπόγεια, απαγορευμένη πτυχή του και ανανεώνοντας ευφάνταστα όχι μόνο το διάσημο παραμύθι αλλά και την κινηματογραφική μυθολογία του λυκανθρωπισμού.

Μέσα από τις διηγήσεις της γιαγιάς της για «άνδρες που είναι τριχωτοί από μέσα», η 13χρονη ηρωίδα θα γιορτάσει το τέλος της αθωότητας και τη μύηση στη γυναικεία της φύση και τα επικίνδυνα παιχνίδια της αποπλάνησης.

Ο Νιλ Τζόρνταν θα ξετυλίξει την ενηλικίωσή της με την παραπλανητική δομή της αφήγησης μέσα στην αφήγηση και εικονογραφώντας την με την παραισθησιογόνα υφή των ονείρων, όπου η διάκριση ανάμεσα στο πραγματικό και το φαντασιακό, την αλήθεια και τον μύθο, παραμένει σαγηνευτικά θολή.

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές ταινίες είδους της δεκαετίας του ’80 και ένα από τα αδιαφιλονίκητα στολίδια του φανταστικού σινεμά, η «Παρέα των Λύκων» παραμένει ένα μυσταγωγικό κινηματογραφικό παραμύθι για ενήλικες.

Με περισσότερες από 20 προβολές, από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, το 7ο Athens Open Air Film Festival πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), σε ξεχωριστές γωνιές της πόλης, αρχαιολογικούς χώρους, άλση, πλατείες, ταράτσες, παραλίες και σε μερικά από τα ομορφότερα μουσεία και σημεία της Αθήνας.