Ένα από τα πιο σημαντικά διεθνή κινηματογραφικά Φεστιβάλ της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, σηκώνει σήμερα αυλαία, φιλοξενώντας στο πρόγραμμά του πέντε ελληνικές συμμετοχές. Ο λόγος για το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, που φέτος γιορτάζει, συμπληρώνοντας μισό αιώνα ζωής. Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί από την Παρασκευή 3 έως και την Κυριακή 11 Ιουλίου και στο πρόγραμμά του συναντάμε πολλές και αξιόλογες δημιουργίες.

Ads

Το Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά ετήσια κινηματογραφικά γεγονότα, όπου παρουσιάζονται προσεκτικά επιλεγμένες ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, εκ των οποίων συγκαταλέγονται αρκετές παγκόσμιες, διεθνείς, αλλά και ευρωπαϊκές πρεμιέρες.

image

Όπως πέρσι έτσι και φέτος η ελληνική παρουσία αναμένεται να είναι εξίσου σημαντική. Θυμίζουμε ότι στο 49ο Φεστιβάλ είχαν προβληθεί οι εξής πέντε ταινίες: «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα, «Στο Σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα, «Το Μικρό Ψάρι» Stratos) του Γιάννη Οικονομίδη, «Late Season» του Ντανίλο Καπούτο και «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ.

Ads

Στο 50ο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, το ελληνικό σινεμά θα αντιπροσωπευθεί επίσης με πέντε φιλμ. Συγκεκριμένα, τρεις ταινίες ελληνικής συμπαραγωγής θα συμμετάσχουν στη φετινή διοργάνωση, ένα ντοκιμαντέρ θα προβληθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα, καθώς και μία ταινία μικρού μήκους.

image

Πιο συγκεκριμένα, στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα θα προβληθεί η ταινία «Antonia» του Φερντινάντο Σίτο Φιλομαρίνο. Πρόκειται για μία ελληνοϊταλική παραγωγή με θέμα την πρωτοποριακή ζωή της ποιήτριας Αntonia  Pozzi (1912-1938).

image

Η Αntonia  Pozzi γράφει ποίηση, κρυφά. Γράφει φυσικά, μην ξέροντας ότι πρόκειται να γίνει μία από τις σημαντικότερες Ιταλίδες ποιήτριες του 20ου αιώνα. Ζει στο Μιλάνο το 1930 σε μία εποχή στην οποία δεν μπορεί να  προσαρμοστεί. Η πρωταγωνίστρια  ερωτεύεται, γράφει,  φωτογραφίζει, κάνει ορειβασία. Παρακολουθούμε είναι τα τελευταία δέκα χρόνια της σύντομης, έντονης ζωή της. Η ταινία είναι σε σενάριο του Φερντινάντο Σίτο Φιλομαρίνο και του Κάρλο Σάλσα, σε παραγωγή των Λούκα Γκουαντατζίνο και Μάρκο Μοραμπίτο, με εκτελεστή παραγωγό τον Χρήστο Κωνσταντακόπουλο.

Αναλυτικά οι ταινίες που θα παρουσιαστούν στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 50ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, είναι οι εξής:

  • Antonia – Ferdinando Cito Filomarino (Ιταλική και Ελληνική συμπαραγωγή)
  • Babai – Visar Morina
  • Bob and the Trees – Diego Ongaro (trailer)
  • Box – Florin Şerban
  • The Sound of Trees –  François Péloquin
  • The Red Spider – Marcin Koszałka
  • Home Care – Slávek Horák
  • Gold Coast – Daniel Dencik
  • Heil (Stations of the Cross) – Dietrich Brüggemann
  • Those Who Fall Have Wings – Peter Brunner
  • The Snake Brothers – Jan Prušinovský
  • The Magic Mountain – Anca Damian
  • Song of Songs – Eva Neymann

Στο διαγωνιστικό Τμήμα East of the West του Φεστιβάλ, θα προβληθεί η πολυβραβευμένη δημιουργία του Αλέξη Αλεξίου, «Τετάρτη 04:45». Ο πρωταγωνιστής της ταινίας Στέλιος Δημητρακόπουλος έχει 32 ώρες πριν χάσει τα πάντα. Από το τζαζ μπαρ που με πολύ κόπο διατηρεί σε λειτουργία εδώ και χρόνια, μέχρι την ίδια του την οικογένεια. Ο Ρουμάνος γκάνγκστερ που του έχει δανείσει χρήματα, απαιτεί να εξοφληθεί το χρέος, ενώ η σύζυγος του σκέφτεται σοβαρά να τον εγκαταλείψει. Παράλληλα ένας ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου, χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες, αποφασίζει να σηκώσει επιτέλους το ανάστημα του. Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, ο χρόνος τρέχει και το έλατο στο σπίτι του Στέλιου πρέπει να στολιστεί…

image

Η ταινία σε σενάριο και σκηνοθεσία του Αλέξη Αλεξίου, έχει ήδη προβληθεί με επιτυχία στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες αλλά πραγματοποιεί την ευρωπαϊκή της πρεμιέρα στο φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι. Πρόκειται για μια παραγωγή των TWENTY TWENTY VISION, CL PRODUCTIONS, PIE FILMS και ZDF/ΑRTE, με συμπαραγωγούς τους Κώστα Λαμπρόπουλο, Talia Kleinhendler και Osnat Handelsman, ενώ έχει χρηματοδοτηθεί από το Ελληνικό Κέντρου Κινηματογράφου, τον ΟΠΑΠ Α.Ε., το Γερμανικό Συμβούλιο Κινηματογράφου, το Ταμείο Χρηματοδότησης Κινηματογράφου του Ισραήλ, τη ΝΕΡΙΤ και το Eurimages.

Διαβάστε επίσης:
Αποκλειστικό κλιπ από την «Τετάρτη 04:45» του Αλέξη Αλεξίου

Αναλυτικά οι ταινίες που θα παρουσιαστούν στο Τμήμα East of the West του 50ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, είναι οι εξής: 

  • The Wednesday Child – Lili Horváth
  • Journey to Rome – Tomasz Mielnik
  • Chemo – Bartek Prokopowicz
  • CHROMIUM – Bujar Alimani
  • The World Is Mine – Nicolae Constantin Tanase
  • No Matter How Hard We Tried – Grzegorz Jarzyna
  • Dust of the Ground – Vít Zapletal
  • Ivy – Tolga Karaçelik
  • Heavenly Nomadic – Mirlan Abdykalykov
  • Wednesday 4:45 – Alexis Alexiou
  • You Carry Me – Ivona Juka
  • Zero – Gyula Nemes

Επίσης τo ντοκιμαντέρ «My Friend Larry Gus» (DFA Records) του Βασίλη Κατσούπη σε παραγωγή της Heretic θα συμμετάσχει στο τμήμα Documentary out of competition στο 50ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι. Ένα οδοιπορικό τεσσάρων χρόνων, του ταλαντούχου μουσικού Larry Gus, από την Βέροια και την Αθήνα έως την Νέα Υόρκη και το Μιλάνο.

image

Σκηνοθεσία: Βασίλης Κατσούπης
Παραγωγή: Βασίλης Κατσούπης & Heretic
Παραγωγοί: Βασίλης Κατσούπης, Γιώργος Καρναβάς (Heretic)
Συμπαραγωγοί: Filmiki 235, Oxyzed, Byrd, Filmiki

Η ταινία «Έκρηξη (Α Blast)» – μία από τις καλύτερες ελληνικές δημιουργίες της περσινής κινηματογραφικής σεζόν – και ο σκηνοθέτης της, Σύλλας Τζουμέρκας, επιλέχθηκαν από το γνωστό περιοδικό Variety για το πρόγραμμα Critics’ Choice, το οποίο περιλαμβάνει δέκα (10) σκηνοθέτες που πρέπει κανείς να παρακολουθήσει!

image

Με γυρίσματα σε Αθήνα, Αμβούργο και Πιερία, η ταινία Έκρηξη (Α Blast) είναι συμπαραγωγή Ελλάδας, Γερμανίας και Ολλανδίας, με την υποστήριξη του Ελληνικού και του Ολλανδικού Κέντρου Κινηματογράφου, των Κέντρων Κινηματογράφου Αμβούργου και Ρηνανίας-Βεστφαλίας, και τη συμμετοχή του γαλλογερμανικού καναλιού ZDF/ARTE.

Η πρωταγωνίστρια της ταινίας, Μαρία τρέχει στην Εθνική Οδό. Πίσω της, φωτιά και μια τσάντα γεμάτη λεφτά. Μπροστά της, ο ατέλειωτος δρόμος. Μόλις μια μέρα πριν, ήταν μια στοργική μητέρα, ερωτευμένη σύζυγος, υπεύθυνη κόρη. Σήμερα, έχει επαναστατήσει. Και είναι αποφασισμένη να σαρώσει στο πέρασμά της ό,τι αγάπησε ποτέ.

«Η Έκρηξη» του Σύλλα Τζουμέρκα με την υπέροχη Αγγελική Παπούλια

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, συμμετέχει στο Φεστιβάλ με την μικρού μήκους ταινία της «Washingtonia», στο τμήμα FUTURE FRAMES, το οποίο πραγματοποιείται φέτος για πρώτη φορά και  αποτελεί μια συνεργασία του European Film Promotion (EFP) και του Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, με στόχο την ανάδειξη 10 νέων Ευρωπαίων κινηματογραφιστών, απόφοιτων των εθνικών κινηματογραφικών σχολών κάθε χώρας, καθώς και την παρουσίαση προσδοκώμενων νέων ταλέντων μέσα από τις πτυχιακές τους εργασίες.

image

Μέσω του προγράμματος FUTURE FRAMES, το EFP έχει στόχο να ενθαρρύνει τη δημιουργία ισχυρών και μακροχρόνιων επαφών ανάμεσα στους νέους σκηνοθέτες και την κινηματογραφική  βιομηχανία, πραγματοποιώντας εκδηλώσεις δικτύωσης με παραγωγούς, διανομείς και αντιπροσώπους πωλήσεων.

Οι επιλεγμένοι νέοι σκηνοθέτες, οι οποίοι ξεκινούν τώρα την καριέρα τους, θα παρουσιάσουν τις ταινίες τους στο ευρύ κοινό. Η Washingtonia, η οποία αποτέλεσε την πτυχιακή εργασία αποφοίτησής της σκηνοθέτιδας από το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υποβλήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ως μέλος του EFP.

image

Το 50ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι θα διεξαχθεί από την Παρασκευή 3 έως και την Κυριακή 11 Ιουλίου.